Две софийски фирми са избрани да ремонтират резиденция "Бояна"

Шест от 11 участници са отстранени от състезанието

Подготовката за председателството изостава, но преди месец служебният регионален министър Спас Попниколов даде заявка, че работата се ускорява, за да бъдат завършени ремонтите навреме.
Подготовката за председателството изостава, но преди месец служебният регионален министър Спас Попниколов даде заявка, че работата се ускорява, за да бъдат завършени ремонтите навреме.    ©  Георги Кожухаров
Подготовката за председателството изостава, но преди месец служебният регионален министър Спас Попниколов даде заявка, че работата се ускорява, за да бъдат завършени ремонтите навреме.
Подготовката за председателството изостава, но преди месец служебният регионален министър Спас Попниколов даде заявка, че работата се ускорява, за да бъдат завършени ремонтите навреме.    ©  Георги Кожухаров

Обединение с участници софийските фирми "Екса" и "Ф строй груп" са избрани да ремонтират правителствената резиденция "Бояна". Това става ясно от решение от 10 март, публикувано в профила на купувача на страницата на Министерския съвет (МС). На второ място е класиран един от малкото големи строители, участвал в състезанието - "Главболгарстрой".

Един от отстранените кандидати обаче сега обжалва решението на МС пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ремонтът е част от подготовката за българското председателство на Съвета за ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Това вероятно е и причината процедурата да протече доста бързо - поръчката беше обявена на 10 януари, оферти се събираха до 6 февруари, а за месец са прегледани и оценени. Обжалването пред КЗК може да забави малко процеса, а ремонтът трябва да бъде готов до 23 ноември 2017 г. според възложението на поръчката.

Състезанието

Обединение "Бояна 2018" с участници "Екса" и "Ф строй груп" е избрано за изпълнител основно заради високата си техническа оценка, където е получило максимален брой точки. На второ място е "Главболгарстрой", а на трето обединение "Гео Бояна", в което участват "Геострой", "Алумина елит 2003", "Нивел". Шест от общо 11-те участника са отстранени по различни причини. >

"Главболгарстрой" също са получили максимален брой точки за техническата си оферта, но са предложили цена, почти равна на прогнозната (която е 7.2 млн. лв.) - 7.191 млн. лв. Избраните изпълнители са предложили 6.99 млн. лв. Най-ниската цена е предложило сдружение "Бояна - 2017" с участници "Адванс-2002", "Ювента - груп", но тяхната техническа оценка е най-ниската - едва 55 точки.

Кои са победителите

Двете фирми, участници в обединението победител, са софийски фирми. "Ф строй груп" е собственост на Филип Господинов. Дружеството има печалба от 82 хил. лв. за 2015 г. и има опит в обществените поръчки - например през 2016 г. е изпълнило ремонт на сгради на военното министерство в Казанлък за около 1 млн. лв. и реконструкция на четвъртия етаж от сградата на Съдебната палата в столицата за около 300 хил. лв.

Другият участник в обединението - "Екса", има нетна печалба за 2015 г. от 190 хил. лв. според справка в Търговския регистър. През 2015 г. те са изпълнили около 10 обществени поръчки, включително за ремонт за реставрация и консервация на двореца "Евксиноград" във Варна, за реконструкция, реставрация, консервация и социализация на крепост в Бургас и др. Председател на съвета на директорите е Магдалена Цанова, а изпълнителен директор на дружеството е Константин Пеев.

Обжалването

Обединение "Бояна 2017", в което влизат "Финанс груп 2013", "Стройекспрес - НН", "Мултибилд Инженеринг", "Етиком" и "КСМ строй", е подало жалба в КЗК заради отстраняването им от състезанието.

Според доклада на комисията причината за отстраняването е недостатъчно опит на фирмите, а за един от съдружниците - "КСМ строй", не са представени валидни сертификати. Жалбата е от 20 март, като се очаква КЗК да излезе с решение до няколко седмици.

Преди месец служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов даде заявка, че МРРБ ще съдейства с експертиза за ремонтите, които се случват за председателството - на Националния дворец на културата (НДК) и резиденция "Бояна". Кратките срокове притискат и изпълнителя на ремонта на НДК - "Галчев инженеринг".