Нов живот за "Графа"

Нов живот за "Графа"

За ремонта на едно от най-важните пешеходни пространства в София са подготвени 25 млн. лв., но той ще трябва да се съобрази с графика на българското председателство на Съвета на ЕС

Мария Манолова
28256 прочитания

© Надежда Чипева


По павираните вени на една от най-будните пешеходни улици в София - "Граф Игнатиев", гъмжи от хора. Сутрините ги привличат с миризмите на равно разпределените по цялата улица пекарни, а следобедите са за разходка, пазаруване или срещи в градинката на "Св. Седмочисленици".

Макар и привидно пълна с пешеходци, от няколко години улицата се е превърнала в парад на празните витрини. "Клиентите не са това, което бяха. На ликвидация има хора, но иначе не е така", казва продавачка в малък магазин за детски дрехи, който ще затвори в началото на април. Потвърждават го и консултантите от магазините и пазарите по цялата дължина на улицата. Други търговци отдавна са си тръгнали.

Бизнесът тук пое първия удар с появата на моловете преди десет години. Оттогава повечето търговски площи и закусвални изгряват и залязват през няколко месеца. В момента обликът на "Графа" се определя от магазините за обувки, бельо и книги. Но те се борят за място с автомобилите (които прехвърчат въпреки забраната), препълнените контейнери за боклук и разбитите тротоари. Улицата е далеч от идеала за комфортна пешеходна зона.

В последните няколко месеца причината "Графа" да запада все повече и решението на този проблем се крият в едно и също нещо. До месеци Столичната община ще започне пълна реконструкция на улицата и съседните й "Солунска", "6-ти септември" и "Цар Иван Шишман". Бизнесите тук, които плащат едни от най-високите наеми в цяла София, са в очакване на новия й вид.

За пред чужденците

Архитектурният проект за ремонта на "Графа", както и още две зони в центъра - край храма "Св. Александър Невски" и по продължението на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", беше избран преди две години. За победител за първите две зони беше избран арх. Иво Пантелеев и неговото студио "А.Д.А." През 2015 г. общината и екипът на тогавашния главен архитект Петър Диков опитваха да снижат очакванията към промяната. "Възлагат се много величави цели на тези проекти. Единствената им цел е разкрасяване на центъра", коментира тогава директорът "Териториално развитие" в Направление "Архитектура и градоустройство" Бойка Къдрева.

Днес общината заема по-различна позиция. Ул. "Граф Игнатиев" трябва да се превърне в позитивен пример. Арх. Пантелеев го нарича не ремонт, а "цялостно обновяване на едно от значимите пространства, от което София болезнено се нуждае". За първи път по улиците "Солунска" и "Цар Иван Шишман" ще бъде изпробвана идеята за "споделено пространство", където превозните средства ще трябва да се съобразяват с пешеходците. Към проекта се добавя и щипка амбиция заради факта, че след по-малко от година градът ще поеме председателството на Съвета на ЕС и целият график на ремонта ще бъде съобразен с това. "Да не посрещаме гостите на София с разкопани улици", казва главният архитект на София Здравко Здравков.

Но как точно ще се промени "Графа"? Цялата улица и няколко от съседните преки трябва буквално да бъдат построени наново. За ремонта са осигурени 17.6 млн. лв. от европейска програма "Региони в растеж" и още около 8 млн. лв. от общината. Подмяната започва от тръбите под повърхността, в което "Софийска вода" ще инвестира още 500 хил. лв. Фирмата ще смени канализацията под площад "Славейков" и под "Граф Игнатиев" до "Алабин", както и всички сградни водопроводни отклонения по продължение на улицата. След това трябва да бъдат обновени всички настилки - тротоарите да изчезнат и цялото пространство да стане на едно ниво. Ще бъдат сложени нови лампи, кошчета и пейки. Ремонтът ще засегне дори дърветата и храстите, част от които според проекта са в лошо състояние и трябва да бъдат подменени.

В тази зона за първи път ще има и правила за това как да изглеждат фасадите на сградите. В момента се разработват насоките за "Граф Игнатиев", а тези за "Солунска" са вече готови. "Ще се регулира процесът на обновяването, а той ще се ускори много, след като се обнови ниският план на улицата. Сградите ще станат много по-атрактивни", казва арх. Иво Пантелеев. "Това е най-нормалното нещо, защото ако сградата и нейният интериор принадлежат на собственика, то фасадите в много голяма степен принадлежат на града", смята той. По думите му така най-накрая градът ще започне да придобива единен вид, който в момента му липсва.

Всичко това обаче няма да се случи наведнъж. До началото на лятото трябва да бъде избрана строителна фирма за ремонта и първият й приоритет ще бъде самата ул."Граф Игнатиев". "Разделяме улицата на четири участъка и желанието ни е всеки от тях да се изпълнява за по максимум два месеца", обяснява главният архитект Здравков. Участъците са от "Алабин" до "Солунска", след това до "Раковска", до "Васил Левски", и накрая до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". "Аз лично бих приветствал реализацията на един участък, в която ще лъснат всички проблеми и проблемчета, които неизбежно има във всеки проект. Той може да се превърне в мостра, ще позволи да се направи анализ, за да се избегнат много от неизбежните грешки", казва арх. Пантелеев. Планът на общината е до 1 януари 2018 г. да има завършен строителен обект. Всички други пространства ще бъдат ремонтирани след юни догодина. "Продължаваме и с пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски", което ще обхване и градинката "Кристал", но и това ще бъде след председателството", казва главният архитект.

За хората, книгите и плочките

Ремонтът на ул."Граф Игнатиев" ще бъде притиснат от времето, но арх. Иво Пантелеев твърди, че поне финансирането е достатъчно. "Проектът не страда от недостатъчно финансиране. Темата да се търсят нискобюджетни решения в нашия случай не е била валидна", коментира той. По думите му са заложени висококачествени материали. "Това е един от гарантите, че ще имаме резултат, който ще отговаря на исканото от нас, на очакванията на градската общност и ще издържи на времето", твърди той. "София и България са с един от най-агресивните климати изобщо - 70 градуса разлика в температурите, цикли на замръзване, наводнения", коментира авторът на архитектурния проект. Според него обаче новите настилки - предимно гранит и бетонови павета, са с достатъчно добри характеристики.

Все още обаче не е ясно кой ще изпълнява ремонта, а това ще бъде ключов фактор за това как ще изглежда улицата. И по думите на Иво Пантелеев това е основен риск. "В българските реалности в момента няма нужната групова квалификация - мощни фирми с компетентен мениджмънт на всякакво ниво. Става въпрос за тези, които на място ще осъществяват нещата - главните инженери, техническите ръководители, работната ръка. В момента аз твърдя, че няма компания, която да може да срещне този проект и да се справи във факторите време и качество. Това е голямо предизвикателство", казва той.

А след ремонта стои и големият въпрос - ще получи ли ул. "Граф Игнатиев" нов живот. Това зависи както от качеството на свършената работа, така и от това дали и как бизнесът ще се върне на улицата. Съдбата на книжния и зеленчуковия пазар са два от важните казуси. И двата сега са наполовина празни - донякъде заради предстоящия ремонт, но не само. "Хората фалираха, но фалираха тези, които не знаят какво правят", обяснява Мариан, който продава книги на площад "Славейков" от 10 години. Той е против предвиденото свиване на пазара, както и повечето други продавачи тук. По проект книжният пазар трябва да се случва само между петък и неделя и да е на двойно по-малка площ. За зеленчуковия също е предвидено да се премести на отсрещния тротоар, за да не пречи на връзката на улицата с градинката пред "Св. Седмочисленици", и да се случва само веднъж седмично. Засега обаче нито едно от тези решения не е финално, защото крайната дума ще има общинският съвет.

По павираните вени на една от най-будните пешеходни улици в София - "Граф Игнатиев", гъмжи от хора. Сутрините ги привличат с миризмите на равно разпределените по цялата улица пекарни, а следобедите са за разходка, пазаруване или срещи в градинката на "Св. Седмочисленици".

Макар и привидно пълна с пешеходци, от няколко години улицата се е превърнала в парад на празните витрини. "Клиентите не са това, което бяха. На ликвидация има хора, но иначе не е така", казва продавачка в малък магазин за детски дрехи, който ще затвори в началото на април. Потвърждават го и консултантите от магазините и пазарите по цялата дължина на улицата. Други търговци отдавна са си тръгнали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Струва ми се, че това "споделено пространство" ще трябва да го споделяме с доста паркирали автомобили

 • 2
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Интересно, какво трябва да правят продавачите на книги и зеленчуци, чакайки края на седмицата, за да излязат на улицата да продават? Могат ли три дена работа да изхранят цяла седмица?

 • 3
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  До коментар [#2] от " evpetra ": Това не е грижа на Общината, още по-малко пък на гражданите. Мястото на тия битаци е в Орландовци и Илиянци - не в центъра на столица.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "Компетентен":

  Господин неКомпетентен, поразходете се малко из света или поне прочетете нещо за туристическите места и за градския живот изобщо.

 • 5
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  До коментар [#4] от "evpetra":

  Ми не знам. Тук няма всекидневни пазари на туристическите места. В събота има фермерски пазар в съчетание с антикварен пазар. Останалите дни тези хора си ппродават в нормалните магазини, това не е място за изхранване.

 • 6
  fac24373751 avatar :-|
  fac24373751

  До коментар [#5] от "enterfornone":

  Не знам за Вашето "тук", но моето (Отава) си има всеки ден фермерски пазар в най-туристическата зона (Byward Market).

 • 7
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  25 млн. за плочки...

 • 8
  petertakov avatar :-|
  Petak

  Трябваше да махнат трамвая и окончателно (за всички дни от седмицата) да разкарат тия прошляци с розовите романчета и учебниците за втори клас. И някква кола е паркирала на една от илюстрациите - автоталибаните успяха да направят невъзможното според физиката - да паркират дори в компютърногенерирания образ на бъдещето :-))))) Каквото и да е, ще бъде по-добре от сега, надявам се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход