Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 мар 2017, 13:01, 13638 прочитания

Външната политика в предизборните програми

С изключение на някои ключови за партиите въпроса по отношение на Русия и Турция, техните международни платформи се различават само по отношение на дълбочина и нюанси

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Външната политика е едновременно много желана предизборна тема за партиите и област, в която отчетливо се вижда дефицит на експертен капацитет. В предизборните програми често липсват конкретни външнополитически цели, които политическите сили си поставят, и как точно смятат да ги постигат. С изключение на някои ключови за определени партии въпроси - като отношението към Русия и енергийните за БСП, към Турция - за Обединените патриоти и ДОСТ, по повечето въпроси партиите имат сходни позиции, с известни нюанси. По-силен глас на България в ЕС, общоевропейски натиск срещу допускането на мигранти и бежанци в страната, пълноценно членство в НАТО, политики в подкрепа на българите в чужбина и хората с българско самосъзнание в съседните страни, както и успешно председателство на ЕС - това може да бъде намерено в почти всички програми на основните десет партии, които ще се борят на изборите в неделя.


ГЕРБ


Водещите послания на партията на Бойко Борисов са проевропейски, а главните цели са влизане в Шенген и еврозоната, както и "задълбочаване на сътрудничеството" с НАТО, без подробности за начините на постигането им.

Новото е доста по-подробната програма на партията по целите на страната по време на предстоящото председателство на ЕС - борба за повече подкрепа за малки и средни предприятия, енергийна сигурност, многогодишната финансова рамка на ЕС и "съюз на свобода, сигурност и правосъдие". ГЕРБ е и една от малкото партии, които споменават Brexit в програмата си - с обещанието да се бори за гарантиране на правата на българите във Великобритания и за обща европейска позиция.

В програмата е залегнала и подкрепа на партия за международните мисии по изпълнение на Минските споразумения, като ГЕРБ свързват и изпълнението им "с преразглеждане на санкциите срещу Русия". По отношение на миграцията се настоява за преразглеждане на дъблинските споразумения с уточнението, че партията ще иска тежестта при обработването на молбите за международна закрила да не се поемат само от държавите на предна линия.По отношение на сътрудничеството със СА, от ГЕРБ приветстват временното разполагане на американско военно оборудване на българска територия, както и американската подкрепа за изграждането на газов интерконектор България - Гърция (IGB), който да служи като връзка между Южния газов коридор и газовия коридор Север - Юг. Освен това от партията се обявяват за визова реципрочност с Канада и САЩ, както и в подкрепа на CETA.

"Отношенията ни с Русия се развиват при съблюдаване на националния ни интерес, както и на принципите на единната ни политика със страните членки на ЕС и НАТО", казват от ГЕРБ, но и заявяват, че страната ни трябва да поддържа културните и икономически връзки с Москва. По отношение на Турция се изразява подкрепа за предприсъединителния процес на страната в ЕС, както и този на страните от Западните Балкани.

БСП

Посланието, което най-сериозно я отличава от другите партии, е, че от "Позитано" се обявяват открито за "подобряване и развитие на отношенията с Русия" и "предприемането на конкретни инициативи и стъпки в сътрудничество с други страни-членки за отпадане на санкциите спрямо Русия". Освен това партията се обявява за "преразглеждане на Дъблинското споразумение", без да дава подробности от какво не е доволна. От БСП обещават да предприемат "активни действия" за връщане на мигранти, които не са бежанци от военни действия.

В частта за е нергетиката в програмата на БСП се обещава държавна подкрепа за развитие на големи енергийни проекти като АЕЦ "Белене", директна газова връзка с Русия и "всички други доказано икономически изгодни и екологични проекти".

Иначе левицата се обявява за "активна и балансирана" външна политика в полза на националните интереси... гарантираща националната сигурност и териториалната цялост на страната, както и благоденствието на българските граждани". БСП иска страната да е пълноценен член на НАТО и ЕС и активно да участва във формирането на дневния ред на тези и други международни организации, в които членув. Отношенията с Русия, Китай, Индия и други държави и разширяване на българските пазари в тези страни, както и привличането на инвестиции от тях също са описани в програмата.

Обединени патриоти

Съюзът на НФСБ, ВМРО и "Атака" е изработил доста лаконична програма, която обобщава тяхната политическа визия в десет точки и долу-горе толкова изречения. "Външната политика на България да бъде подчинена на полезния за родината баланс в полза на националния интерес. Ние сме против чужди военни бази на наша територия, както и против приемането на Турция в ЕС", пише в документа. "Обединените патриоти" обещават да създадат ново "Министерство на демографията и българите в чужбнина". Те заявяват още, че искат увеличаване на износа към Китай, Индия, Бразилия, Япония и Русия. В предизборната програма на НФСБ намираме и предупреждението, че "българската външна политика трябва да се диктува само от българския национален интерес" и "Не трябва да следваме указания нито от Вашингтон, нито от Москва, Анкара или Брюксел."

ДПС

Движението започва своята кратка програма в областта на външната политика с интересна констатация: "ДПС пренася външната политика на домашна сцена". Двусмислието се изчиства в следващото изречение, в което се заявява, че "основният политически сблъсък на тези избори трябва да бъде по оста "системни, проевропейски партии - националистически, популистки и ксенофобски партии и движения".

Според ДПС в България ще е актуално характерното за някои европейски страни коалиране на системни партии с цел изолиране на националистически формации и политици. Партията вижда като основен външнополитически приоритет на страната запазването на ЕС чрез неговото реформиране. "Ние искаме България да има активна роля в този процес и да използва инструментите на председателството на ЕС. За да се случи това системните политически партии трябва да могат да съставят стабилно мнозинство и да излъчат силно правителство".


ВОЛЯ

Партията на Веселин Марешки също залага на пронатовски и проевропейски послания, макар изрично да уточнява нуждата от "добронамерени, приятелски отношения и развитие на двустранното сътрудничество с Русия". Самият Марешки нееднократно е заявявал, че санкциите срещу Москва са непродуктивни. Програмата на "Воля" за външната политика е стандартна и на места - по-подробна от тази на по-големите формации. От партията се обявяват за активно участие в ЕС, подготовка и провеждане на успешно българското председателството и използване му за поставяне в дневния ред на "важни за страната въпроси като предотвратяване на нелегалната миграция в ЕС през България и Гърция, както и европейските политики за малките и средни предприятия."

И "Воля" иска ревизия на Дъблинския регламент за бежанците, заедно с изработване на обща европейска имиграционна политика. Нещо повече - партията на варненския бизнесмен подкрепя идеята за
създаване на зони на сигурност и защитени бежански центрове в Близкия Изток и Северна Африка и създаване на звено за управление на миграционните процеси.
  Програмата предлага и иницииране на идея за "Балканска Вишеградска четворка", както и насърчаването на имиграцията на българи от Молдова, Украйна и другите страни от бившия Съветски съюз, паралелно с подкрепа за българите в Македония и други страни. Партията на Марешки иска едновременно по-тясно сътрудничество със САЩ, увеличаване на взаимните учения с НАТО и създаването на обща европейска армия.

  Реформаторски блок-Глас Народен

  От коалицията първо се обявяват за категорично противопоставяне на всякакви опити за намеса на чужди държави във вътрешните работи на страната, като споменават поименно Русия и Турция. За сметка на това от РБ-ГН призовават за тясно сътрудничество със САЩ и Вишеградската четворка. От коалицията искат още да нормализират отношенията с Македония и реализация на Европейския транспортен коридор № 8, но и "твърда политика към всеки акт на провокация от страна на Македония в контекста на желанието й да се присъедини към ЕС", без да уточняват в какво може да се изразява подобен акт. РБ-ГН иска още активна политика за защита на правата на българските малцинства и създаване на информационно и контрапропагандно звено към Министерския съвет, което да разработва мерки срещу хибридни атаки.

  Коалицията също отделя специално внимание към председателството на ЕС - с искане за политически консенсус между всички партии по отношение на целите и програмата на председателството,
  планиране на календар с неформални срещи и инициативи, както и популяризирането му в страната чрез събития извън София.

  В отбранителната секция РБ–ГН са заявили още, че искат засилване на сътрудничеството с НАТО и подкрепа на започналото "Предно разполагане" на отбранителните способности на алианса, както и повишаване на бойната подготовка на войските, включително участие в ученията на НАТО на наша територия и извън нея.
    Нова Република

    Формацията настоява за нова, проактивна българска външна политика, която да не се базира на "безропотното съгласяване с Брюксел и с чужди правителства". Според Нова Републик, България "трябва да премести тук центъра на вземане на решения на съюзниците ни". За целта обединението обявява три свои приоритета: силна роля в единна Европа, надеждна отбрана и лидерска роля на Балканите.

    Основните цели по пъривя лъч - силна роля в единна Европа, са следните: общо и трайно противодействие на кризата с мигрантите и защита на външните граници с общоевропейски сили и средства, налагане на Енергийния съюз като основен европейски приоритет, общи действия на ЕС за пресичане на контрабандата, трафика на хора и корупцията. Освен това от "Нова република" искат да потърсят съюз с Румъния за влизане в Еврозоната и "Шенген". Формацията ще търси европейска подкрепа за това България да не се допуска изнудване и натиск от Турция и да не става заложник на геополитическите спорове между Русия и САЩ.

    Според формацията, в която лидери са Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров,
    южният фланг на НАТО е в криза и Турция вече не е доскорошният сигурен съсед, затова страната ни се нуждае от силна отбранителна политика. Обединението акцентира и върху създаване на нови работни места чрез модернизацията и превъоражаването на армията, обещава повишаване на заплатите на военните и предлага стратегия за националната сигурност за 20 години напред. Освен това "Нова република" е единствената политическа сила, която обещава постоянно увеличаване на разходите за въоръжение и отбрана, като най-късно през последната година от мандата те да достигнат 2% от БВП според стандарта на НАТО.

    От обединението уточняват, че няма да допуснат европейско членство "втора и трета ръка" и че "д
    вустранните отношения с Турция и Русия трябва ще се развиват единствено на основата на равнопоставеност и взаимна изгода."
     Движение Да, България!

     Коалицията между "Зелените", ДЕОС и "Да, България" има най-подробно разписана външнополитическа програма от десетте борещи се за парламента партии. В нея също се подкрепя евроатлантическата насоченост на България и се обещава активна политика към българите в чужбина. Визията е обобщена като "Запазване на общата геополитическа ориентация на страната като част от семейството на свободните и демократични държави". "Да, България" не иска "балансирана" външна политика, ако това ще означава отдалечаване от общите европейски позиции.

     Коалицията обещава да работи за развитие на активни двустранни отношения с останалите балкански държави, запазване на добросъседски отношения с Турция "при придържане към общите европейски позиции, отстояване на правата на човека и демократичния модел на общество", приоритетно партньорство със страните от Централна и Източна Европа и по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури и инициативи на НАТО. Предвижда се и "цялостен преглед на отношенията ни с Русия и поставянето им на равноправна основа", както и задълбочаване на отношенията с Китай, Япония и Южна Корея.

     По отношение на ЕС "Да, България" си поставя за цели задълбочаване на европейската интеграция в областта на сигурността и отбраната, реформиране на европейската политика за убежище чрез солидарно споделяне на тежестта от бежанския поток, завършване на присъединяването на страната ни към Шенгенската система, присъединяването ни към Еврозоната и Европейския банков съюз, както и запазване на мониторинга на Европейската комисия над България в правосъдието и вътрешните работи "до реалното преодоляване на съществуващите проблеми в тези области". Обединението ще работи за гарантирането на придобитите права на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и повече европейски финансов ресурс към програми, фокусирани върху повишаване на конкурентоспособността, икономическия растеж и създаване на работни места чрез нови технологии и иновативни проекти.

     Коалиция "Движение 21 - АБВ"


     Външната политика на страната според екипите на Татяна Дончева и Константин Проданов трябва да бъде "самостоятелна и водена от националния интерес". Според коалицията като член на ЕС и НАТО България да бъде не само изпълнител на взетите решения, а активно да участва в тяхното формиране и да отстоява специфичните национални интереси - като стабилен, предсказуем и надежден съюзник. От коалицията твърдо подкрепят подобряване на отношенията с Русия и отпадане на санкциите срещу страната.

     По бежанския въпрос се настоява за справедливо разпределение на отговорностите между държавите членки, така че тежестта да не се поема само от държавите на предна линия. От Движение 21 – АБВ не искат България да се превърне в "буферна зона" за мигранти, блокирани по пътя си на Запад. И тази коалиция обещава засилено сътрудничество с Вишеградската четворка.

     Най-радикалната идея на левия съюз е настояването за компенсация от страна на ЕС за "изнесения" човешки и финансов капитал за десетки милиарди долари, от който са се облагодетелствали развитите западноевропейски държави. От коалицията искат сключване на договореност за европейски фонд, който да подпомага завръщането на този човешки капитал от развитите страни към България.

     ДОСТ

     Партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан също се обявява категорично за "развитието на България като евроатлантическа държава". "Загубим ли ЕС и НАТО, губим всичко", заявават от ДОСТ в програмата си и обвързват успеха на реформите с участието на Българя в ЕС и НАТО. ДОСТ се обявява за "стратегическо прагматично партньорство" със страните от западните Балкани и Турция, които България трябва да подпомогве в кандидатстването им за членство в ЕС.

     От партията обвързват несъответствието между "новите геополитически реалности" и настоящата българска конституция и искат свикване на ново Велико народно събрание.

     Според партията на Местан безусловно отстояване на евроатлантическата ориентация на България е най-адекватният отговор на "предизвикателствата на геополитическата криза и нарастващите призиви на БСП и на евразийските сили в българското общество за промяна в стратегическия курс за развитие на страната". За ДОСТ
     отстояването на принципите на международното право е от водещо значение за запазване на териториалната цялост на различните държави, а "осъждането на окупацията на украински Крим от Кремъл е най-безспорният критерий за демократичността и евроатлантическата идентичност на българските партии".       • Facebook
       • Twitter
       • Зарче
       • Email
       • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

        Дарение
        Плащането се осъществява чрез ePay.bg

       Прочетете и това

       Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат 1 Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат

       И още: Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов за апартамента от "Артекс", Китай затяга хватката над Хонконг

       28 май 2020, 504 прочитания

       Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев

       Според разследващите арестуваният Красимир Живков е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци

       28 май 2020, 777 прочитания

       24 часа 7 дни
        
       Капитал

       Абонирайте се и получавате повече

       Капитал
       • Допълнителни издания
       • Остъпки за участие в събития
       • Ваучер за реклама
       Още от "Политика" Затваряне
       Летище София: не го дават

       Връщането на концесията на аерогарата в изходна позиция ще блокира развитието му за години напред

       Още от Капитал
       Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

       Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

       Рекламна спортна пауза

       Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

       Софийският адрес за френски макарони

       Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

       Растеж с едно наум

       Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

       Шоуто трябва да продължи, но как

       Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

       Чуваме ли се? А разбираме ли се?

       Онлайн общуването срещу срещите на живо

       X Остават ви 0 свободни статии
       0 / 10