Кухи енергийни фирми

В орбитата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има няколко компании, създадени за грандиозни проекти, които никога няма да видят бял свят.

Кухи енергийни фирми

Най-големи разходи има проектната компанията за изграждането на газопровода "Южен поток", където средногодишната заплата през 2015 г. е била 14 хил. лв.

19427 прочитания

В орбитата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има няколко компании, създадени за грандиозни проекти, които никога няма да видят бял свят.

© Надежда Чипева


Друг проект, сложен на трупчета, но с действаща проектна компания, е "АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности".

Въпреки че повечето от грандиозните енергийни проекти, в които България имаше намерение дa участва, отдавна са снети от дневен ред, компаниите, създадени за тяхната реализация, все още съществуват, имат бордове, които се сменят според политическата конюнктура и разходи. Само през 2015 г. натрупаната загуба в тези дружества е близо 5.6 млн. лв., от които малко над 4 млн. лв. са отишли за заплати. На фона на милиардните задължения в енергетиката тези разходи може да изглеждат жълти стотинки, но те също са част от търсените резерви в сектора.

Кой харчи най-много

Най-големи разходи има проектната компанията за изграждането на газопровода "Южен поток", за който стана ясно, че няма да се изгражда още в края на 2014 г. Разходите за заплати обаче продължават да се увеличават на фона на намаляващия персонал, а дейностите по проекта продължават с пълна сила (поне според последния публикуван отчет за 2015 г.).

От 2012 до 2015 г. разходите за заплати в компанията варират от 3 до 3.357 млн. лв. годишно, независимо че числеността на персонала се смалява до 20 души през 2015 г. при 36 година по-рано. Така излиза, че за последната отчетна година средната месечна заплата в компанията е била близо 14 хил. лв. с включени осигуровки. Това може и да изглежда много, но не и на фона на предишните разходи на компанията. Както "Капитал" писа, освен отчетените заплати поне до 2012 г. членовете на борда на директорите на проектната компания са получавали средно по малко над 40 хил. лв. месечно, или по близо половин милион на година, като бонуси.

През 2016 г. компанията все пак е взела мерки да сведе персонала си до минимум. В момента там работят само двамата изпълнителни директори и един технически секретар, коментираха от Български енергиен холдинг (БЕХ), който държи половината от акциите на дружеството. От БЕХ обаче не посочиха какъв е размерът на възнагражденията, тъй като нямали право да ги оповестяват.

В компанията се водят разговори за цялостно уреждане на отношенията по приключването на проекта, включително замразяване на дейността и закриване на проектната компания, коментираха от БЕХ. Засега общата компания не се закрива поради взаимните претенции за загуби, причинени от другия акционер, или заради надежди, че тя все пак може да бъде използвана за възкресяване на "Южен поток" под някаква форма.

Друг проект, сложен на трупчета, но с действаща проектна компания, е "АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности". Тя беше създадена малко след като първото правителство на ГЕРБ спря строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. Целта и беше да подготви изграждането на нов ядрен блок на съществуващата АЕЦ. Проектът обаче беше замразен през 2015 г., след като стана ясно, че американската Westinghouse, част от японската корпорация Тоshiba, няма да участва като стратегически инвеститор, както българското правителство се надяваше. Всъщност Westinghouse никога не е изявявала категорично намерение да участва по този начин в проекта, а само да осигури оборудването за него.

Точно затова изборът на компанията да направи предпроектното проучване, което трябваше да препоръча най-добрата технология за новата мощност - дали руска, западна или смесена, изглеждаше, меко казано, странно. За тази дейност обаче бяха платени близо 2 млн. лв. Други 2 млн. лв. бяха платени за изготвяне на екооценката на проекта от българско-испанския консорциум "Дикон – Аксиона инж.". Впоследствие обаче одобрението й от Министерството на околната среда и водите беше оспорвано в съда, като делото все още продължава, което на практика блокира процеса по лицензирането на ядрената площадка. Процедурата за проучванията, свързани с избора на площадка за новата мощност, пък беше възложена на "Риск инженеринг" на Богомил Манчев за сумата от 2 млн. лв.

Заедно с негласното замразяване на проекта числеността на заетите в компанията намалява и до края на 2015 г. в нея работят 14 души. Разходите за заплати обаче се увеличават, макар и минимално, като през последната отчетна година те са общо 526 хил. лв. (20% от които за тричленния борд на директорите). Това са и основна част от всички разходите на дружеството, които са общо 550 хил. лв. За сравнение - през 2014 г. загубата е била в размер на 739 хил. лв., от които 448 хил. са изхарчени за заплати.

На фона на разходите на АЕЦ "Козлодуй" за 2015 г. в размер на 735 млн. лв. тези на дъщерното предприятие изглеждат нищожни. Не така обаче изглеждат нещата на фона на спада на печалбата за 2016 г. с 98% до 2.4 млн. лв. спрямо предходната година.

От БЕХ коментираха за "Капитал", че през 2016 г. се запазва тенденцията за редуциране на оперативните разходи и заетия персонал на "АЕЦ "Козлодуй" нови мощности" до възможния минимум. "Планираните инвестиционни дейности за 2017 г. са силно редуцирани и се изпълняват със собствени средства на дружеството", допълват оттам, без да уточняват за какви инвестиции става въпрос, при положение че проектът, макар и неофициално, е замразен. Според бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от ГЕРБ в последния парламент Валентин Николов разходите за компанията не са големи и тя, както и тази за "Южен поток", трябва да продължи да съществува, защото в бъдеще може да има полза от тях. "Така или иначе в тези проекти вече са вложени много пари и не се знае дали на България няма да се наложи да използва тези карти геополитически", посочи той.

Още проекти на трупчета

Друг проект, който също отдавна е извън дневния ред, но чиято проектната компанията продължава да съществува и да генерира разходи, е петролопроводът "Бургас - Александруполис". През 2015 г. българската компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ", която е акционер в международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б.В." за изграждането на тръбата, започна дело за ликвидация на дружеството. То обаче беше прекратено през 2016 г., а според обясненията на тогавашния министър на финансите Владислав Горанов (проектът е под опеката на Министерството на финансите) по време на парламентарен контрол причината за това е, че гръцкият акционер е предложил компанията да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти като инфраструктура. По думите му разходите за поддържането на тази инфраструктура са "пренебрежимо малки".

От отчета на дружеството става ясно, че в него има само един служител, който е технически сътрудник, компанията обаче има съвет на директорите, състоящ се от трима души. Техните разходи за възнаграждения през 2015 г. са в размер на 96 хил. лв., което означава, че средно те са взимали по 2 хил. лв., за да не правят нищо. През 2015 г. компанията все пак явно свива разходите си от 771 хил. лв. през 2015 г. до 71 хил. лв. през 2016 г., коментираха от Министерството на финансите.

От служебното министерство на финансите не успяха да кажат какво конкретно налага съществуването на тази компания, като посочиха само, че споразумението между акционерите, с което проектната компания е създадена през 2008 г., продължава да е валидно и в момента, което налага спазването на акционерните задължения.

Напразно родени

В орбитата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има и други компании, създадени за грандиозни проекти, които никога няма да видят бял свят като този за изграждането на два нови блока към ТЕЦ "Марица-изток 2". Проектът беше блокиран през 2013 г., след като енергийният регулатор отказа да издаде лиценз за производство на електроенергия от новите мощности. В светлината на все по-високите изисквания, които ЕК иска да наложи на въглеродната индустрия, този проект изглежда вече и немислим.

Дружеството не е извършвало икономическа дейност от създаването му, а към днешна дата не се плащат заплати на членовете на директорите, казаха от БЕХ. От информацията в Търговския регистър обаче не става ясно какъв е бил техният размер преди това.

В началото на 2014 г. БЕХ създаде фирмата "Енергийна инвестиционна компания", с която държавата трябваше да купи закъсали предприятия като "Химко" и ремонтното-машиностроителното предприятие "Ремотекс – Раднево". Макар че тези планове на властта не се осъществиха, дружеството продължава да съществува и, по-всичко изглежда, няма да бъде закривано. "Компанията има за цел обслужването на инвестиционните нужди на БЕХ", коментират оттам, като допълват, че към момента неговата дейност, както и заплатите на борда на директорите са преустановени.

Няколко месеца по-рано БЕХ създаде и "Енергиен оператор по измерване и информационни технологии" (ЕОИИТ), който трябваше да изземе част от функциите на Електроенергийния системен оператор. В момента обаче дружеството е в процедура по ликвидация, а служителите в крайна сметка ще бъдат прехвърлени към системния оператор.

Абе, има тука един борд

Да си в борда на подобно предприятие вероятно е една от най-сладките позиции в държавния сектор, а тези назначения неизменно са не само политически, а и плод на полезни познанства. Последното подобно назначение беше на Валентин Хамбарлиев за изпълнителен директор в проектната компанията за изграждането на българско-гръцката връзка. Хамбарлиев е бивш партньор на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. Самият Иванов също попадна в държавния енергиен сектор благодарение на познанството си с Делян Добрев, твърдят запознати.

Подобна е ситуацията и в описаните проектни компании. В "Южен поток България" например директори са били както Георги Гегов, който беше назначен по времето на второто правителство на ГЕРБ за изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", така и Владимир Инков, който беше съветник на Делян Добрев като енергиен министър. По времето на кабинета "Орешарски" в борда на дружеството беше и Боян Боев, който след това стана председател на КЕВР и беше една от ключовите фигури на тандема Цветан Василев - Делян Пеевски в енергетиката. На поста беше и бившият директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който в началото на миналата година беше заменен от Борис Тодоров, който и преди това е бил в борда на дружеството и е участвал в управлението на "Булгаргаз" и "Топлофикация София".

Назначенията в "АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности" също се сменят заедно с управляващата партия. Така първото правителство на ГЕРБ назначава в борд на компанията Любен Маринов, който я оглавява. След това ръководството беше напълно сменено по времето на Орешарски, когато компанията оглави Валентин Илиев, чийто основен стаж е в АЕЦ "Козлодуй". Тогава част от борда беше и Сава Савов, съветник на тогавашния министър от БСП Драгомир Стойнев. С идването на второто правителство на ГЕРБ Любен Маринов е възстановен на поста изпълнителен директор заедно с Георги Добрев (кадър на ГЕРБ от община София) и Иван Андреев, сегашният изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". В началото на януари тази година Добрев е освободен (но остава в борда на "Южен поток България"), а на негово място в борда влиза Стефан Илиев, за когото не беше открита информация.

В борда на ТЕЦ "Марица-изток 2" (9 и 10) са двама от ръководителите на централата - Живко Динчев и Илко Желязков (някога режимен офицер, по-късно сочен за един от хората на Делян Пеевски в сектора), а изпълнителен директор е Михаил Митков, който е стар кадър на ТЕЦ-а.
Друг проект, сложен на трупчета, но с действаща проектна компания, е "АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности".

Въпреки че повечето от грандиозните енергийни проекти, в които България имаше намерение дa участва, отдавна са снети от дневен ред, компаниите, създадени за тяхната реализация, все още съществуват, имат бордове, които се сменят според политическата конюнктура и разходи. Само през 2015 г. натрупаната загуба в тези дружества е близо 5.6 млн. лв., от които малко над 4 млн. лв. са отишли за заплати. На фона на милиардните задължения в енергетиката тези разходи може да изглеждат жълти стотинки, но те също са част от търсените резерви в сектора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  Данък Русия- ще го плащаме докато ни превземат!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Капиталци пак вапцаха графиките. Ей, Богу! Много е сложно да видиш накъде расте натрупаната загуба...

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "chichka":

  Какъв данък Русия? Тия хора са си чиста проба партийни пиявици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход