Божидар Димитров и професорка от УНИБИТ са кандидати за директор на НИМ

Изтече срокът за подаване на документи в конкурса, предстои препитване от комисия на двамата желаещи да оглавят историческия музей

Божидар Димитров заяви, че няма по-добър от него за поста на директор на НИМ
Божидар Димитров заяви, че няма по-добър от него за поста на директор на НИМ    ©  Георги Кожухаров
Божидар Димитров заяви, че няма по-добър от него за поста на директор на НИМ
Божидар Димитров заяви, че няма по-добър от него за поста на директор на НИМ    ©  Георги Кожухаров

Само две са кандидатурите за директор на Националния исторически музей (НИМ), потвърдиха от пресцентъра на Министерството на културата за "Капитал". Това са досегашният ръководител на НИМ Божидар Димитров и проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Срокът за подаване на документи в конкурса, обявен от администрацията на служебния министър, изтече в четвъртък. Сега предстои двамата кандидати да защитят концепциите си за развитие на музея пред комисия на Министерството на културата. Ведомството обаче няма практика да съобщава публично състава на журито.

До обявяването на конкурс за директор на НИМ се стигна, след като още в началото на мандата си служебният министър Рашко Младенов заяви, че ще направи ревизия на управлението на предшественика си Вежди Рашидов и ще насрочи конкурси "за всички незаети постове" в културните институти. Преди това конкурс за ръководител на музея не беше обявяван от 2007 г. и Божидар Димитров заемаше поста безсрочно.

Миналата година дори се стигна до питане от депутати от Реформаторския блок до министъра на културата защо ведомството не обявява конкурс. Тогава Вежди Рашидов отговори, че Димитров е несменяем, защото "никой друг не познава до кътните зъби НИМ". По време на управлението на ГЕРБ като директор на музея Божидар Димитров получи директно финансиране от Министерския съвет в размер на 1.5 млн. лева. и избра изпълнител на проекта за Голямата базилика на Плиска. "Министерският съвет просто ни покани, ние сме неговият музей", отговори тогава историкът пред "Капитал" на въпроса защо точно НИМ управлява парите за проекта.

В телефонен разговор с "Капитал" Божидар Димитров уточни, че не се познава с другата кандидатка в конкурса проф. Вера Бонева, но смята, че има някои предимства пред нея като "дългия музеен стаж и управленския си опит". На въпрос защо според него има само двама кандидати в конкурса Димитров отговори: "Ще прозвучи нескромно, но просто няма по-добър от мен. Здрав, прав съм, мога да работя. Много колеги правилно са преценили, че нямат шанс."

Кой е другият кандидат

Другият участник в състезанието е проф. Вера Бонева, която е ръководител на катедрата "Културно-историческо наследство" в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Бонева е историк, който специализира в периода на Възраждането. Завършила е история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", след това получава докторска степен от Института по история при БАН. А от 2010 г. е професор в УниБИТ. В момента Бонева е и член на Акредитационния съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация. "Капитал" изпрати писмени въпроси на проф. Бонева относно кандидатурата й. Тя отговори, че вече е публикувала позицията си във Facebook и се въздържа от други коментари на етапа. В нея тя заявява, че обещава след приключване на процедурата да публикува пълния текст на концепцията си и да я подложи на обществено обсъждане - независимо от това кой ще бъде директор на Националния исторически музей. "Конкуренцията на професионални възгледи и визионерски концепции е мощен ресурс за динамизиране на музейния сектор", смята още проф. Бонева.

В последните години преподаватели от УниБИТ се представят силно на конкурсите за директори на културни институти. Миналата година преподавателката в катедрата по "Библиотечни науки" Красимира Александрова стана директор на Националната библиотека "Св. Кирил и Методий". Тя беше единствен кандидат за поста, след като другите двама не бяха допуснати до конкурса. Председател на журито за допускане до конкурса беше Венцислав Велев - също преподавател в УниБИТ, в катедра "Културно-историческо наследство", и началник на отдел "Регионални дейности" към Министерството на културата. А през март миналата година за директор на Националния литературен музей също беше избран пак преподавател от УниБИТ - Пламен Георгиев-Крайски.

* Статията е обновена в 16:05 часа