Веселин Марешки няма да подкрепи никого, ако не получи реална власт

ВОЛЯ ще търси "равноправно партньорство" в правителство, няма значение дали около БСП или ГЕРБ

Веселин Марешки обяви, че партията му ще обжалва част резултатите, защото "20-30 хил. гласа за нас са направени невалидни".
Веселин Марешки обяви, че партията му ще обжалва част резултатите, защото "20-30 хил. гласа за нас са направени невалидни".
Веселин Марешки обяви, че партията му ще обжалва част резултатите, защото "20-30 хил. гласа за нас са направени невалидни".    ©  Цветелина Белутова
Веселин Марешки обяви, че партията му ще обжалва част резултатите, защото "20-30 хил. гласа за нас са направени невалидни".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Директен, както винаги, но и леко стъписан. Така изглеждаше в понеделник лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки ден след изборите на 26 март, на които стана ясно, че ще има най-малката група от депутати в парламента с резултат на ръба на 4-процентовата бариера. Според окончателните резултати на ЦИК партия ВОЛЯ получава 4.15% от гласовете, което прави 12 мандата в парламента. Въпреки това партията на Марешки се очертава като важен балансьор в бъдещия парламент - възможно е както ГЕРБ да потърси подкрепата му за съставяне на правителство, за да подсили мнозинството, особено ако преговорите с патриотите не потръгнат или там има пробойни, така и БСП също да опрат до него, ако се наложи те да градят кабинет. Последното засега не изглежда вероятно.

На пресконференция в хотел "Шератон" в понеделник, след пълното преброяване на вота, Марешки заяви, че няма да подкрепи правителство, без да участва във властта. Нарече това "равноправно партньорство" без значение с ГЕРБ или с БСП. "Подкрепа ми звучи като както се опитаха да ме изкарват преди изборите - бастун, патерица", каза Марешки.

"Ние не се срамуваме от това, което правим, и сме готови да поемем отговорността", обясни собственикът на верига от аптеки и бензиностанции. Според него ВОЛЯ няма да направи "в никакъв случай" като Патриотичния фронт в миналия парламент, който подкрепяше кабинета на Бойко Борисов, без да иска позиции в изпълнителната власт.

Попитан за министерствата, които би поискал, Марешки каза, че "нещата, които предлагаме, се реализират през икономиката, но имаме изключително подготвени хора по темите земеделие, туризъм, енергетика, иновации, външна политика. Най-бързи ходове може обаче през икономиката, аз лично бих реализирал там своя потенциал". И тъкмо присъстващите решиха, че той иска лично да се включи в правителството, но попитан директно, Марешки заяви: "Аз няма да ставам министър на нищо." Постът, който би го удовлетворил, е този на министър-председателя, защото "затова участвам в състезанието". Марешки обаче посочи хора в залата, които според него стават за изпълнителната власт.

В същото време декларира, че партия ВОЛЯ не е в Народното събрание, за да участва на всяка цена в управлението, и загатна посоката, в която гледа. "На изборите някои формации се опитаха да възкръснат - АБВ и "Движение 21" претърпяха пълен крах. Днес СДС приключи след толкова дълги години агония и това дава шанс да се създаде нов демократичен проект", каза Марешки.

Пресконференцията му започна с любопитен лапсус, който очевидно направи впечатление: "Искам да благодаря да всички наши избиратели, които са проявили ВОЛЯ за развитие. Ние няма да ги продадем... предадем, продаваме... продължаваме напред."

Лидерът на ВОЛЯ, която в прогнозите на различни социологически агенции получаваше между 8 и 10%, сам се определяше като "българския Доналд Тръмп" и твърди, че близо 10% от неговите потенциални избиратели са се разколебали заради негативната кампания - "фалшиви новини и черен PR, платени с открадната от държавата пари". С това може да се обясни видимото му притеснение и липса на настроение. Освен това Марешки обяви, че партията му ще обжалва част резултатите, защото "20-30 хил. гласа за нас са направени невалидни", без да даде повече подробности. Хората в парламентарната му група обаче били проверени в живота и Марешки е "абсолютно 100 процента убеден, че няма да има движения там". Листите на партията са изпълнени с негови служители и техни роднини.

На въпрос на "Капитал" дали ще продължава да държи на две от крайните си обещания в кампанията - държавата да гарантира жилища за млади семейства на цена от 300 евро на кв.м и да създаде трудови лагери за корумпирани политици, той потвърди, макар и да не звучеше напълно убедително. Уточни: "За първото - със сигурност, за второто - трябва да са в затвора, дали в лагери или на друго място..." Но напълно убедено заяви, че Бойко Борисов е заимствал идеята на ВОЛЯ за заплащане на неограничен брой процедури инвитро.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Да де..., ама ако не подкрепя банкянското слънце, какво се случва? ГЕРБ няма как, само с патрЕотите да направи правителство!
  Виж, Корнелия хич няма да му мисли...! Прегръща Марешки и Валери, харизва земеделското министерство на ДПС и БСП се връща в играта...! Ама, едва ли това е мечтата на редовите ГЕРБ-ери...! ;)

  Нередност?
 • 2
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Марешки обяви, че ще се бори за премиер :))))).

  Нередност?
 • 3
  wfx1497982278524781 avatar :-|
  Ben Peterson

  Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес ([email protected])

  Нередност?
Нов коментар