Местан: Правителството ще е заложник или на фашистите, или на Сараите

ДОСТ поискаха касиране на изборите и ще сезират главния прокурор заради "безчинствата" по българо-турската граница

От пресконференцията отсъстваха коалиционните партньори от НПСД на Касим Дал.
От пресконференцията отсъстваха коалиционните партньори от НПСД на Касим Дал.    ©  Анелия Николова
От пресконференцията отсъстваха коалиционните партньори от НПСД на Касим Дал.
От пресконференцията отсъстваха коалиционните партньори от НПСД на Касим Дал.    ©  Анелия Николова

"Партия ДОСТ не признава проведените на 26 март избори за 44-то Народно събрание за честни и прозрачни. Не ги признава като проведени в съответствие с българската конституция", обяви лидерът Лютви Местан на първата пресконференция на партията след изборите. Той добави, че ДОСТ ще иска касиране на изборите и ще сезира Конституционният съд през главния прокурор.

ДОСТ не успя да премине бариерата от 4% за влизане в парламента, като според официалните данни на ЦИК формацията събра 2.86% или общо 100 481 гласа.

"Ние твърдим, че изборите бяха проведени в условия на тотално нарушаване на правата на българските граждани и по специално - на тези, които живеят в република Турция", заяви Местан.

Причината - въведеното в последния момент изискване от ЦИК за българските граждани в чужбина да попълват собственоръчно декларации, с които заявяват, че няма да гласуват на друго място. Това забави процеса и в Турция образува дълги опашки пред секциите, на които избиратели чакаха с часове.

Независими наблюдатели и кореспонденти на медии от големи градове като Бурса и Истанбул съобщиха, че голяма част от хората не са успели да гласуват преди края на изборния ден. Според Местан това условие е подействало като налагане на своеобразен образователен ценз за гласуване, какъвто не се изисква според българския закон.

Лидерът на ДОСТ обяви също, че внася сигнал до главния прокурор, в който настоява за пълно разследване на случилото се на българо-турската граница в дните преди изборите, когато лидерите и симпатизанти на "Обединени патриоти" направиха блокада и отказваха да пуснат автобуси с български граждани от Турция, които пристигаха да гласуват. Той ще поиска още снемане на имунитетите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които по думите му "безчинстваха" на Капитан Андреево.

"Онова, което наблюдавахме на границата, упражненото насилие върху български граждани, грозните сцени, отвориха много тежка рана, сравнима с раната, нанесена по време на Възродителния процес", заяви Лютви Местан и добави, че отговорността за това не е само на т.нар. патриоти, но и на "българската държава, която ги закриляше мълчаливо."

Той пусна откъс от интервю на Валери Симеонов пред "Нова тв", в което той заявява, че се гордее с това, което Обединените патриоти са постигнали в изборния ден. "Благодарение на това, че във всяка секция бяхме пратили по двама човека, бяхме много упорити и устойчиви и успяхме да ограничим масовото носене на декларации (попълнени - бел.ред.) отвън, имаме около 20 хиляди гласували. Иначе щяха да бъдат над 70 хиляди", казва Симеонов. И добавя, че заслугата не е само на патриотите, но и на ГЕРБ и БСП, които са убедили своите представители в ЦИК да въведат изискването декларациите да се попълват на място лично. "Точно благодарение на това съгласувано действие се получи ограниченият резултат в Турция", заявява Симеонов.

Местан цитира няколко текста в Наказателния кодекс, според които т. нар. патриоти са извършили престъпления срещу политическите права на гражданите, като са ги възпрепятствали да използват конституционното си право на глас.

Неприемливо правителство

В своя следизборен анализ Местан направи коментар за бъдещото правителство, като заяви, че за ДОСТ е напълно неприемливо съставяне на правителство с участието на крайно националистически организации, както и с участието на ДПС, която описа като "образувание, което трябва да се изкорени от политическия живот на страната, защото разяжда демократичната тъкан на България". Според него който и от двата варианта да се реализира, ще бъде опасен от гледна точка на развитието на геополитическата ориентация на България като държава-членка на ЕС. "Правителството ще бъде заложник или на фашистите, или на Сараите", обобщи Местан.

За изборните резултати на партията си той заяви, че никога досега не е бил правен такъв пробив в монопола на ДПС и че ДОСТ тепърва ще размества пластовете.

На пресконференцията освен Местан присъстваха и кандидат-депутати от ДОСТ, сред които Хюсеин Хафъзов, Евгений Михайлов и Мариана Георгиева. Отсъстваха обаче коалиционните партньори от НПСД на Касим Дал, с които се явиха заедно на изборите като Обединение "ДОСТ". Местан обясни това с провеждан по същото време изпълнителен съвет на НПСД, след който те вероятно ще информират медиите за своя изборен анализ.