След изборите КЗК спря да вижда горивния картел

Решението на оглавяваната от Юлия Ненкова комисия беше взето само два дни след парламентарните избори

След изборите КЗК спря да вижда горивния картел

Твърденията за солидни писмени доказателства срещу веригите бяха пренебрегнати от регулатора

23838 прочитания

Решението на оглавяваната от Юлия Ненкова комисия беше взето само два дни след парламентарните избори

© Цветелина Белутова


Глоба няма. Компаниите трябва да си самозабранят да си обменят информация.

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти. Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.

Смели през октомври, послушни след вота

През октомври миналата година на шест от основните вериги бензиностанции - руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром" (чрез "НИС Петрол") (на последната права от разследването подозренията за участие отпаднаха от "Ромпетрол България") беше предявено твърдение за съгласувани практики. Тогава КЗК говореше за убедителни писмени доказателства.

Дни след изборите тонът е изцяло примирен. Въпросните имейли са заличени почти напълно от решението. И фигурират само за сведение, без да се анализират в решението.

От кореспонденцията се вижда кръстосана комуникация за цени. Например служител на "Петрол" иска номера на бензиностанции от колега на "Газпром", за да съберат цените на конкурентите. Кореспонденцията завършва с: "Изтрих всички мейли. Не ми отговаряй", т.е. дори участниците знаят, че действието е извън правилата на конкурентния пазар. От кореспонденция на "Еко" пък се вижда, че имат предварителна информация за ценови планове на ОМВ и "Лукойл". Между веригите се обменят и файлове с данни за продажбите им - PAZAREN_DJAL_LUKOIL_2014.xlsx и PAZAREN_DJAL_LUKOIL_2015.xlsx, като от комисията обясняват, че в тях се съдържа информация за реализираните продажби на дребно. Този документ тръгва от "Лукойл", стига до "Еко", но е открит и на компютър в "НИС Петрол".

Очаквано, бензиностанциите твърдят, че липсват доказателства за обмен на информация за бъдещи действия. Без анализ КЗК пише, че приема това възражение. И допълва, че по своята същност пазарът за горива може да бъде определен като податлив на координиране между участниците на него.

Пародийна мярка

Според КЗК въпросните компании ще трябва в едномесечен срок да предприемат мерки, които да гарантират, че контактите и обменът на информация между конкурентните дружества ще бъдат преустановени и няма да се разменя търговска информация в рамките на Българската петролна и газова асоциация. Служителите, които не спазват изискванията за конфиденциалност на търговската информация, ще бъдат дисциплинарно наказвани.

Така потърпевши от разследването на КЗК излизат Ивета, Сашо и другите общували си. Естествено със знанието на директорите им. А веригите се задължават да не правят повече така, т.е. да се крият по-добре.

Отстъпчивият регулатор

Разследваните вериги бензиностанции в действителност са определяли една и съща цена за литър гориво, особено в един и същ населен район, но това е определено от КЗК като чисто пазарно поведение с цел да не бъдат губени клиенти. "Фактът, че търговците на дребно определят еднакви цени, сам по себе си не означава, че има забранено споразумение на пазара", пише в решението. Пак оттам става ясно, че бензиностанциите обявяват на видно място цените на всички горива с цел да привлекат чрез тях клиенти, така че е съвсем нормално това да доведе до разузнаване от страна на конкурентите на ценовата политика, която другите участници следват. В своя защита бензиностанциите освен това са посочили, че всяка от тях има различни бонусни системи, от които клиентите им се ползват, така че крайната цена, която те получават, е различна от тази, обявена в самите бензиностанции.

От икономическия анализ в решението се вижда, че седемте най-големи вериги държат 70% пазарен дял при бензина и 55% при дизела. Освен това се стига до обобщението, че нормата на печалбата за бензин А-95Н се движи в широк интервал - от 0.3 до 14.8%, като преобладават стойностите в интервала 7-11%. При дизела тя малко по-висока - движи се в интервала 0.3 – 17.6% с преобладаваща при повечето дружества стойност от 10-12%.

От комисията не пожелаха бързо да комуникират мотивите си с публиката и насрочиха пресконференция за петък. Ако се съди по това решение, в което все пак имаше намерени мейли, то по втория казус - дали рафинерията на "Лукойл" в Бургас злоупотребява със силната си позиция, като продава по-евтино за износ, отколкото на местния пазар, едва ли може да се чака решение с разкритие и глоба.

"КЗК се предаде"

"КЗК окончателно се предаде и установи, че няма картел на пазара на горива

Затова беше важно да няма истинска опозиция в парламента, сега никой няма дори да постави този въпрос, а, напротив, ще се прегърнат, че картел няма", коментира бившият депутат от "Реформаторския блок" Мартин Димитров на своята фейсбук страница. Според него решението излиза два дни след изборите, защото ако се беше случило по-рано, щеше да има тежки въпроси към БСП, ДПС и ГЕРБ, които избраха този състав на КЗК.

"Забавно е, че основната мярка на КЗК е компаниите сами да глобяват лица, които обменят информация с други дружества. Поне имат чувство за хумор", допълва той.
"Ялова комисия в пленена държава"

На същото мнение е и бившия посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиан Василев. "Докато НАП и Агенция "Митници" са в ръцете на политици, които са сключили стратегическо споразумение да пазят "картела" - решение няма да има и до един милиард лева всяка година ще излизат от джоба на потребителите", смята той. И допълва: "Линията на озаптяване на злоупотребите с доминантно положение на пазара на горива не минава през ялова комисия, с ялови възможности в пленена държава."
Глоба няма. Компаниите трябва да си самозабранят да си обменят информация.

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти. Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • kdo52372883

  ХВАНАТА ДЪРЖАВА!!! Пък който иска, да продължава да гласува за Цв.Цв. и ДП. Само после да не се чуди, защо му дерат кожата на бензиностанцията - и другаде.

  Едва ли е голяма изненада... така става, когато назначават в КЗК верни партийни другари, секретарки, юрисконсулти и пр. - и нито един икономист или финансист. Щото да докажеш картел трябват по-сериозни умения и резюме от това, да лижеш подметките (и друго) на местните партийни феодали от Благоевград, Габрово и другаде.

  Трябва да се сезира DG COMP в Брюксел! Само там имат професионалисти от нужния калибър, интегритет, независимост и неподкупност (за разлика от КъЗъКъ). Само те биха могли да отрежат някое и друго от пипалата на Октопода. Всичко друго е порнография. Включително и мурафетите на Аптекаря.

 • 2
  1107a avatar :-|
  1107a

  Случва се.

 • 3
  nogica avatar :-P
  nogica

  ЕЕЕ няма картел. Веско продава на загуба то теливизии,леля ахчиева, то Каролев и т.н. все експерти ни говориха за маржове от 3% и се га "БАМ" било от " 0.3 – 17.6% с преобладаваща при повечето дружества стойност от 10-12%." Е сега кой е лъжеца?

 • 4
  idiotstavrev avatar :-|
  idiotstavrev

  Каролев ще ти обясни, как след изборите това е про-европейски маржин, на про-европейския картел на горивата държавата на про-европейския политик Баце!

 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Щом този народ гласува отново, отново и отново за мутри, престъпници и олигарси, значи на този народ това му харесва. Ако не му харесваше да бъде управляван от мафия, нямаше да гласува пак за тях.

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  Наздраве!

 • 7
  boyko_1967 avatar :-|
  boyko_1967

  долнопробни лъжливи корумпирани боклуци,но какво им дреме нали напълниха гушката

 • 8
  gvq1455778523489310 avatar :-?
  Lub LT

  Представители на РБ в новия парламент може и да няма, но там - и то с не малък брой депутати - се настани "опълченецът"срещу картела в горивата и радетел за благото на народа Веселин Марешки. Да видим той как ще реагира на това скандално решение на КЗК. Ако въобще го направи, в което дълбоко се съмнявам.

 • 9
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Nissan Leaf, Renault ZOE, Hyundai Ionoq, VW e-Golf, VW e-Up, BMW i3, Tesla ModelS, Tesla ModelX, Tesla Model3....

 • 10
  sidha avatar :-P
  Гери Бъчварова

  Ма мнооого хубави тез проценти бре...
  Искам и аз такъв марж да правяяяя


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход