Общинският съвет в Копривщица реши да я заличи като архитектурен резерват

Решението би влязло в сила, ако се приеме новият ОУП на града. Предстои обсъждането му в МРРБ

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, тъй като пречи на проектите на един местен бизнесмен, съобщава mediapool, позовавайки се на информация от кмета Генчо Герданов (ГЕРБ), който е обявил, че е против решението и ще се бори за запазването на статута на града дори и в съда. Според зам.-кмета инж. Тони Малинов решението е взето с 7 гласа "за" от общо 11 общинари е и подкрепено от цялата група на ГЕРБ, която се състои от четирима души. Това се е случило на 17 март, но протокол от гласуването няма качен на сайта на общината.

Кметът Генчо Герданов пояснява пред изданието, че не е присъствал на заседанието, когато е било взето това решение. Нито е присъствал на скандалната дискусия в съвета през февруари, когато е станало ясно, че решението ще се вземе.

Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

"Медиапул" напомня, че атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов общ устройствен план на Копривщица, а фронталната атака започва на 23 февруари, когато общинският съвет в Копривщица го обсъжда. Експертите, изготвили плана, очакват той да бъде подкрепен, за да се изпрати за финално одобрение от Националния експертен съвет към регионалното министерството. Планът среща опозиция в лицето на известния местен бизнесмен Радослав Йовков, изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч, пише сайтът. Той категорично се обявява за премахване на специалния статут на Копривщица от Общия устройствен план, като заявява, че е най-големият инвеститор в града и документът ощетява бизнес плановете му

Две седмици по-късно постъпва конкретно предложение от председателя на общинска Комисия за териториално и селищно устройство Пешо Вълов думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат", както и да се изпълнят и други искания на бизнесмена като възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Решението на Общинския съвет би влязло в сила, ако ОУП на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.

Подробности четете тук.