Три извода от изборите

Какво ни даде демокрацията

Гласувалите за ГЕРБ над един милион души поне засега трябва да са единствените щастливи от предсрочните избори миналата неделя. Останалите по различни причини изглеждат нещастни, включително победителите и постигналите успех с влизането си в парламента политически сили.

Резултатите от вота могат да бъдат тълкувани по много начини, но сведени до най-важното, изводите са три:

Добрият: Победата на ГЕРБ в драматичното до последно противоборство с БСП развенча мита, че България може лесно да бъде отклонена от европейската си посока. Именно кампанията на БСП, заложила на евроскептицизма, препъна шансовете й да се върне във властта.

В този смисъл предстоящият трети кабинет на Бойко Борисов е и далеч по-добрият вариант за България от гледна точка не само на председателството на Европейския съюз, което страната ще поеме от началото на следващата година, но и заради удържането й в единствената орбита, която дава шанс за развитие.

Лошият: За разлика от 2014 г., когато Борисов управляваше с Реформаторския блок в споразумение с още две от седемте парламентарно представени сили и беше твърдо подкрепян от още една, сега почти няма избор извън проблематичните "Обединените патриоти" (теоретично и с Веселин Марешки). Преговорите с участниците в предишното му коалиционно управление без министерски постове сега ще са много по-трудни и с по-тежки компромиси - включително и за образа, който Борисов държи да има пред европейските си партньори. Липсата на идеологическа спойка и тежките разминавания по ключови икономически и външнополитически въпроси ще поставят непрекъснато под въпрос устойчивостта на правителството.

Алтернативата - кабинет на малцинството с подкрепа от Обединените патриоти и "Воля" не решава въпроса, защото и двете формации нямат проблем за сътрудничество със силната опозиция, каквато ще е удвоилата депутатските си мандати БСП. По-малко вероятно е Борисов отново да се откаже от съставяне на правителство, както през 2013 г. А нестабилната вече от пет години политическа ситуация рано или късно може да доведе до отхвърляния днес вариант за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

И злият: Изборите възпроизведоха за пореден път политико-икономическото статукво, но в по-оголен вариант. Дори да приемем, че Борисов най-сетне ще поиска да направи реално реформите, които в двата си предишни кабинета предимно имитираше, ще се сблъска с антиреформаторското мнозинство в парламента. В него не влезе нито една от формациите в център-дясно, на които можеше да разчита поне за важните решения, каквито немалко ще се изискват в следващите години. Илюзорно ще е да се очаква промяна в съдебната система и дейността на регулаторите, а това означава, че и опасенията на инвеститорите ще продължат.

Ако има щастлив изход от вота, той е само за модела "Кой", успял да си осигури поредното слабо политическо ръководство на България, което да плаща оцеляването си във властта с обслужване на шепа задушаващи конкуренцията интереси. (виж текста Новото управление: Още по-слабо и зависимо)

И накрая, на 26 март Борисов нямаше от кого да загуби - в предизборната кампания конкурентите му вкупом "играха" за неговата победа.

Темите от броя:

"Патриотите: до тавана и надолу"

"БСП: Загубата е голям успех"

"Големите губещи"

"Марешки: заслужаваше ли си инвестицията"

"Всички с ДПС, всички срещу ДОСТ"


9 коментара
 • 3
  tedif avatar :-P
  tedif

  Ти като не си грантаджия и американска подлога,сигурно имаш само хемороиди,дар от Русия.Да ти са честити,те не се ядат,а само болят!

 • 4
  klavdyi avatar :-|
  Клавдий

  Ако е вярна поговорката за "третия път и счупената стомна", очаквам БХ да си тръгне от управлението с шутове.Той и без това показа колко му е пипето и обноските,вадейки умните(но непослушни) хора от кабинета и назначавайки лелки "срещнати по кръстовищата" и наложници със свински физиономии

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Като казваме "реформаторски формации център-дясно", вие може ли да си спомните, кога е била последната приватизационна сделка в тази държава? Дали икономическото министерство е в БСП, ГЕРБ или РБ, разлика нямаше. Конкуренция могат да си правят единствено в приватизацията без търг.

 • 7
  voklev avatar :-|
  voklev

  А, модераторите , много триете мнения ! Не е правилно , правите същата грешка като комсомолката -началник на позитано . Изводът е един - Борисов е изключителен политик и победи щото игра с играчките на комунета :) Ами , срещу партийни секретари , се наемат партийни секретари и те се избиват , а ти печелиш :) Освен това , се оказа ,че позитанското стадо , прочистено вече от сенилните комунета столетници , вече прави разлика между червена буца сол и буца с друг цвят :) Ще го обясня и по друг начин - проста квантова механика - засилващо се противодействие :) Тва , няма да го разберете , но горното е по ясно :)

 • 8
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Изводът е един:Хората искат Патриотите да управляват, но не им се даде ПЪТ- ни от БСП, ни от ГЕРБ.

 • 9
  voklev avatar :-|
  voklev

  До коментар [#8] от "xali": Е , ще управляват и казаха , че премиерът е известен ! Ей , тва комунетата , мирясайте бе !Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход