В бърлогата на троловете

Откъде започва тролската операция от Плиска и кой стои зад нея

Прашната и задушна стаичка в гр. Плиска - прожекционна кабинка на някогашното лятно кино - не изглежда като място, от което ще се излъчват филми отново. Но тя е намерила ново, съвременно предназначение: оттук излизат послания, които говорят на много повече хора от 800-те човека в Плиска. Четирите квадратни метра са щаб-квартирата на Шефа на троловете, както го нарекоха медиите - Стефан Пройнов. Преди две седмици Пройнов беше разкрит от инциативата "Чист интернет" като организатор на група за целенасочен спам. Той е пускал в различни фейсбук групи поредица от статии, свързани с Владимир Путин, с политици от БСП, както и такива, насочени изцяло срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според "Чист интернет" основните действащи лица са Адриан Димитров – около двадесетгодишно момче, което има десетки профили в социалната мрежа, и самият Пройнов – човекът зад цялата операция. В публикацията се посочваше, че от профилите на Адриан Димитров от 2014 г. насам са били споделени над 88 хил. публикации от сайтовете, свързани с Пройнов.

Стаичата в Плиска, по всичко изглежда, е центърът на цяла фабрика за политически активизъм, която неуморно бълва заглавия.

В "киното" на Стефан Пройнов

В нея работят трима - самият Пройнов, жена му и синът им. Четирите квадратни метра взели под наем от бившия кмет на града Христо Илиев (БСП). Сега той е председател на читалищното настоятелство. Пройнов твърди, че има къща в Плиска, но при обема на текстовете, които произвежда, копира и споделя в социалните мрежи, няма как да стигне до нея. Освен трите компютъра с малки тръбни монитори, в стаята е и всичко, с което живеят.

Започнал с един стар лаптоп, който купил за 90 лв., защото бил напикан от котка, с един сайт и един профил. Ползвал безплатно безжичната мрежа на заведение в Плиска и молел децата да харесат публикаците му, за да достигнат 50 лайка. "Кольо Фичето казва, че животът е пред теб и трябва да се учиш от него", цитира Пройнов. Твърди, че е човек с много опит, защото е минал през повече от 20 бизнеса, отвсякъде си е изял шамарите и си е извлякъл поуките. Един от тези шамари е присъдата за наркотици и оръжие, заради която прекарва 1 година в ареста. Сега твърди, че наркотиците са измислица, а оръжието е подхвърлено. Когато излязъл, решил да се занимава с Фейсбук. Искал да направи сайт за вицове и да се забавлява, докато работи, но станало иначе.

Пройнов казва, че има 80 готови домейна, които купил за всеки случай. България.eu на кирилица бил от "хубавите", които притежава. Твърди, че е имал възможност да купи домейните с имената на всички политически партии - за да ги дразни, не да ги продава. Не го направил, защото го предупредили, че може да си навлече неприятности.

Войната с ГЕРБ

Стефан Пройнов е гневен на враговете си – откровено. Гневен е на "умните и щастливите" (вероятно "Чист интернет", бел. ред.), които непрекъснато докладвали сайтовете му. Гневен е и на тези, които го наричат трол, защото не е зелен и няма брадавици. От началото на годината 169 негови профила били докладвани многократно, за да бъдат изтрити. Рекордът му бил 465 доклада, изпратени до Фейсбук. "Тези доклади кой ги прави?, пита Пройнов. Нали отсреща няма тролове?"

Пройнов твърди, че ГЕРБ имат над 400 профила, засечени в неговите групи. От разказа му излиза, че с тях води съвсем реална виртуална война – със "спам бомби", "копи пейст" и "отвори – изтрий". Налагало му се да трие по двеста коментара под публикациите си.

От публикациите му 15 хил. са с чисто политическо съдържание – възхваляващи Владимир Путин, БСП, Корнелия Нинова, Таско Ерменков и Атанас Зафиров. Обяснява, че не познава лично нито един от тримата, но е свободен да им симпатизира. Твърди, че през годините е "входирал" текстове на десетки политици и партии. Защото му било кеф, политиката им му допадала и имал гражданска позиция.

Шефът на троловете твърди, че единствените пари, които получава, са от системата Google AdWords, публикуваща автоматично реклама в интернет сайтове на базата на генерирания от тях трафик. Понякога бил "вътре" с бюджета, но нямало как да спре, защото работел за хората. При това има вид на човек, който откровено вярва, че го прави. Не се изживява като будител, това му била работата и с нея се издържал. За да го разберат по-добре, предлага да даде на критиците си 60 сайта, за да им обиколят статистиките и така да разберат колко бързо свършва един ден, в който нямаш време дори да се изкъпеш.

Червени нишки

Стартът на цялата операция обаче изключително добре съвпада с избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП (виж графиката). С наближаването на предсрочните избори за парламент, публикациите само се увеличават.

Самата червена партия има история в тази област - преди три години от "Биволъ" разкриха, че от социалистическата партия са ползвали услугите на фирмата "Лийдуей", за да бъдат публикувани коментари под публикации според спускани от тях опорни точки.

Пройнов в действителност има връзка с БСП – отново от неговия профил в социалната мрежа разбираме, че до май 2014 г. е бил член на партията. Но е напуснал поради "физически и психически тормоз", упражняван над него и неговото дете. "Вчера си подадох молбата да напусна партия БСП. Съжалявам, че бях гориво и вдъхновение дълго време за много хора от партията - създадохме много групи и страници и какво ли не заедно", казва той тогава. Но през 2016 г. се зарича, че ще започне "масирана анти-ГЕРБ офанзива", тъй като публикациите от неговите страници са докладвани постоянно. Точно тогава броят на публикациите срещу Бойко Борисов рязко скача. Пред "Биволъ" той обясни, че с това изразявал гражданската си позиция, защото е бил репресиран от Цветан Цветанов. През 2011 г. е осъден на четири години затвор заради незаконно притежание на 4.7 кг марихуана и антични ценности. Присъдата първоначално е ефективна, но е изменена в условна от по-горната инстанция.

Официално пред "Капитал" Атанас Зафиров, Таско Ерменков, а и от самата социалистическа партия отрекоха да имат някаква връзка с операцията на Пройнов. Бърз преглед на профила на Атанас Зафиров в социалната мрежа обаче показва, че самият той е споделял публикации за себе си от един от сайтовете, контролирани от групата Пройнов - bulpress.info. И което е още по-интересно, повечето от публикациите му са със значителен брой споделяния - средно над 60. Две трети от тях са правени от Адриан Димитров през един и същ профил.

Голямата картинка

Пройнов, разбира се, не е единственият такъв случай. Той най-вероятно не работи про боно, въпреки твърденията му. Дружеството, до което водят регистрациите на сайтовете от групата - "Булпресс" ЕООД, не е отчело никакви приходи и разходи за изминалата година. Ако има извод, той е, че с достатъчно усилия и умела употреба на социалните мрежи всеки сам може да превърне няколко фейсбук страници в мощна пропагандна машина. Седмица след събитията от "Чист интернет" пуснаха още една графика, която показва, че споделяните публикации от профила на Адриан Димитров в отделни дни достигат внушително число от 1577 (виж графиката). Това е статия и малко всяка минута от денонощието, 24 часа. Умножено по стотиците фейсбук групи, в които той участва, и броя на техните членове, показва достигането на аудитория, вероятно измерима не просто с обикновен информационен сайт, а на национален телевизионен канал.

Схемата на действие пък е изключително проста и не изисква кой знае какви умения. Сайтовете на Пройнов биват изпълнени със съдържание – авторско и препечатки – което впоследствие се споделя по групите в социалната мрежа (виж графиката).

"Чист интернет", които твърдят че имат информация за още много подобни случаи, публикуваха данни за втори трол, бълващ публикации с идентично съдържание. Този път става въпрос за Преслав Алексиев, който е използвал девет профила в социалната мрежа, за да подкрепя БСП преди и по време на предизборната кампания. От инициативата правят разбивка, която показва, че към края на март от този профил е имало съответно над 1600 и 1900 публикации в групите "Обществена подкрепа за БСП" и "Корнелия Нинова". Подобна схема на действие имат и десетките сайтове с фалшиво съдържание, населяващи българското интернет пространство, за които "Капитал" преди време писа в публикацията "Лесната рецепта за "нова медиа".

Всичко това показва, че тепърва ще срещаме и други групи като тази на Пройнов. Защото след като един човек, с минимални средства е способен да изгради подобна машина, тогава какво би могла да направи една стройна организация с осигурено финансиране? Отговорът вероятно се крие във вашия Фейсбук.