Брони за милиони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брони за милиони

Армията иска да изхарчи около 1.2 млрд лв. за закупуването на 238 бронирани бойни машини и за поддръжката им в продължение на целия им жизнен цикъл (от порядъка на 20-25 години). С тях ще бъде оборудвана една механизирана бригада (т.е три батальонни бойни групи), какъвто е ангажимента ни по линия на колективната отбрана в НАТО.

Брони за милиони

Без много шум върви подготовката за закупуване на бронирани машини за пехотата за 1.2 млрд. лв.

Момчил Милев
36877 прочитания

Армията иска да изхарчи около 1.2 млрд лв. за закупуването на 238 бронирани бойни машини и за поддръжката им в продължение на целия им жизнен цикъл (от порядъка на 20-25 години). С тях ще бъде оборудвана една механизирана бригада (т.е три батальонни бойни групи), какъвто е ангажимента ни по линия на колективната отбрана в НАТО.

© Надежда Чипева


Твърде вероятно е да сте го пропуснали, но българските военни тихомълком се готвят да изхарчат още 1.2 милиарда лева от парите на данъкоплатците. Пред последните седмици в Министерството на отбраната тече трескава работа по подготовката на още една мегаинициатива за модернизация на въоръжените сили. В условията на пълна непрозрачност военното ведомство активно сондира потенциални фирми, изпълнители на проект зa превъоръжаване на сухопътни войски с нов тип "западна" бойна бронирана машина.

С въпросната астрономическа сума военните твърдят, че искат да финансират закупуването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им жизнен цикъл (поне 20-25 години). С бронетранспортьорите ще бъде оборудвана една механизирана бригада (с три батальонни бойни групи), какъвто е ангажиментът ни по линия на колективната отбрана в НАТО. Публична тайна е, че в момента при сертифицирането на "натовските" бойни групи се използва една и съща техника на ротационен принцип, тъй като останалата е неизправна.

При положение че държавата се готви да поеме дългогодишен ангажимент за толкова крупна сума, обаче е меко казано странно, че отбранителното министерство не пророни нито дума по темата. Преди около две седмици например е изтекъл крайният срок за отговори по т.нар. искане за информация (RfI) за доставка на нови бронирани машини. Отзовали са седем водещи световни компании в отбранителния сектор. И за да бъде мистерията пълна, ведомството пропусна да каже защо точно по това време е освободило зам.-директора на Института по отбрана Станимир Георгиев, който по стечение на обстоятелствата е и председател на групата, която разработва техническото задание на бъдещия проект.

Кой ще оборудва механизираната ни пехота

Седемте компании, които са проявили интерес към военната мегапоръчка, са: американската Textron, мултинационалната General Dynamics, германската Rheinmetall, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. За момента само две от тях – Patria и Textron – публично са заявили намерението си да наддават в бъдеща подобна обществена поръчка. През последните няколко месеца финландците от Patria неколкократно представяха възможностите на своята бойна машина пред заинтересованите институции и медиите и дори организираха полеви изпитания за военните на полигон край Казанлък. Textron пък са дългогодишен партньор българското военно министерство и вече са доставяли около 30 броя от своите четириколесни бронирани машини Guardian за нуждите на нашите контингенти в Ирак и Афганистан. А израелската Plasan е производител на бронираните джипове "Пустинна котка", закупени преди време за военната полиция.

От Textron и Patria твърдят, че ще се опитат да произвеждат и поддържат машините си в България, като оставят част от въпросните 1.2 млрд. лв. в българската икономика. По информация на "Капитал" например Textron вече са водили преговори с държавните военноремонтни заводи Терем прототипът на тяхната машина да бъде сглобен у нас. "Производството в България ще гарантира сигурност на логистичната верига в случай на военна криза. Ще позволи и ъпгрейд в средата на жизнения цикъл. Идеята е машината да е модулна. Никой не знае какви ще са изискванията на армията след 10-15 години", коментира пред журналисти Марко Коивисто, представител на Patria за България.

Задание по мярка?

Но това изобщо не значи, че инвестицията в локални производствени мощности наистина ще даде някакво реално предимство на въпросните две фирми в бъдещата надпревара. По неофициална информация на "Капитал" през последите месеци техническите изисквания към бъдещия доставчик са претърпели няколко метаморфози в сравнение с досегашната документация. Например в последните седмици задължението за местно производство се е трансформирало в опция, също както и изискването машината да е амфибия и да може да плува. Последното връща в играта бронетранспортьорите Boxer на Rheinmetall и Piranha V на General Dynamics. Също така максималното тегло е увеличено от 28 на 35 тона, а изискването за бронировката е повишено от трето на четвърто ниво защита. Все още се водят спорове дали в бъдещия търг да бъде записано изрично, че машините задължително трябва да са 8х8 или просто да има изискване за товароподемност, а не за конкретен брой задвижващи колела. Последното би могло да елиминира от битката американците от Textron, чиито серийни машини са 4х4, а прототипът им за българската армия е 6х6.

Промяната на изискванията обаче не значат задължително, че търгът се нагажда за опредена фирма. Повишаването на изискването към нивото на защита кореспондира директно с промяната в стратегическата концепция на НАТО през последните около три години. Преди анексирането на Крим военната доктрина на алианса беше насочена основно към провеждането на антитерористични и антибунтовнически операции, както и към мисии по мироопазване и мироналагане. За тях военнослужещите се нуждаеха от по-леки, бързи и мобилни експедиционни сили, тъй като не се очакваше да се сблъскват с редовна армия. Сега военната доктрина се връща към хипотезата за пълномащабна традиционна война след активиране на член 5 от Вашингтонския договор, при която ще е нужна по-добре защитена и дебело бронирана техника.

За момента компаниите, които вероятно ще наддават в процедурата, се въздържат от какъвто и да било конкретен коментар, като се позовават на изискването за конфиденциалност, но твърдят, че на пръв поглед не виждат дискриминационни клаузи в техническото задание. На практика липсата на изискване за местно производство вероятно ще постави в привилегирована позиция General Dynamics, които вече имат няколко фабрики за бронирана техника в Европа. Мултинационалната оръжейна фирма в момента изпълнява голяма поръчка за производство около 800 броя Piranha V за датската армия в свой испански завод. Така че, ако прикачи към нея и българския проект, компанията ще постигне икономия от мащаба и може да убие конкурентите си с ниска цена. В този случай обаче почти всичките 1.2 млрд. лв. най-вероятно ще отидат зад граница, каквито и обещания за индустриално сътрудничество да получим от General Dynamics.

Политически пируети

По принцип изпращането на "искане за информация" и получаването на отговори от заинтересованите фирми изобщо не означава, че Министерството на отбраната може да купи въпросните бронираните машини още утре или да кажем в близките седмици. За да има истинско задвижване на проекта, трябва да бъде изпратен т.нар. Request for Proposal (RfP) или искане за "обвързваща оферта". Това няма как да стане, преди военното ведомство да получи зелена светлина от правителството, а в случая дори от парламента, тъй като става дума за разход над 100 млн. лв. Подобно одобрение от Народното събрание за момента е дадено само по отношение на проектите за нов тип изтребители (за 1.5 млрд. лв.) и за два модулни патрулни кораба (за 820 млн. лв.).

Променената политическа конюнктура обаче работи в полза на сухопътни войски. На първо място наскоро командващият на въпросния най-многочислен вид въоръжени сили ген. Андрей Боцев беше повишен в началник на цялата армия. В полза на проекта за нова бронирана машина работи и силният изборен резултат на обединените патриоти. Техният съпредседател Красимир Каракачанов, който отдавна има амбиции да оглави Министерството на отбраната, нееднократно е изразявал мнение, че мегапроектът за бойните кораби е лобистки и трябва да се спре, а спестените средства да се пренасочат за модернизация на механизираната пехота. Така че ако патриотите успеят да се коалират с ГЕРБ, много вероятно е те да изтъргуват с Бойко Борисов и своя дневен ред в сферата на отбраната.

Какво искат Сухопътни войски

- Бойни бронирани машини (ББМ) – 100 бр.

- Специални и осигуряващи машини (разузнавателни, ПВО, медицински, инженерни, химически и др.) – 138 бр.

- Интегрирана логистична поддръжка на три батальонни бойни групи за целия жизнен цикъл на машините.

- Машините да са колесни, а не верижни.

- Екипаж – 3 + 8 души.

- Поне четвърто ниво на балистична и противоминна защита.

- Пасивна защита срещу кумулативни и боеприпаси и оръжия с лазерно насочване.

- Средства за радиоелектронна борба.

- Поне 600 км. пробег с един резервоар.

- Максимална скорост над 100 км/ч.

- Тегло до 35 тона.

- Поне 30-милиметрово оръдие с над 500 снаряда.

- Картечница 7.62 с поне 2000 патрона боекомплект.

- Противотанкови ракети – поне 4 бр.

- Поразяване на бронирани и летящи цели до 2000 м.

- Поразяване на пехота до 1000 м.
Седемте компании, които са проявили интерес към военната мегапоръчка, са: американската Textron, мултинационалната General Dynamics, германската Rheinmetall, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan.
Фотограф: Юлия Лазарова
Използваната в момента бронирана техника от времето на Варшавския договор ще бъде пренасочена за нуждите на националната териториална отбрана или ще бъде консервирана във военновременния резерв.
Фотограф: Юлия Лазарова

Твърде вероятно е да сте го пропуснали, но българските военни тихомълком се готвят да изхарчат още 1.2 милиарда лева от парите на данъкоплатците. Пред последните седмици в Министерството на отбраната тече трескава работа по подготовката на още една мегаинициатива за модернизация на въоръжените сили. В условията на пълна непрозрачност военното ведомство активно сондира потенциални фирми, изпълнители на проект зa превъоръжаване на сухопътни войски с нов тип "западна" бойна бронирана машина.

С въпросната астрономическа сума военните твърдят, че искат да финансират закупуването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им жизнен цикъл (поне 20-25 години). С бронетранспортьорите ще бъде оборудвана една механизирана бригада (с три батальонни бойни групи), какъвто е ангажиментът ни по линия на колективната отбрана в НАТО. Публична тайна е, че в момента при сертифицирането на "натовските" бойни групи се използва една и съща техника на ротационен принцип, тъй като останалата е неизправна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 8
  ivaylo_kolev avatar :-|
  Ivayloto бе

  Ако говорим за техника изпитана в реална бойна обстановка, израелската оферта е интересна.

 • 9
  ivaylo_kolev avatar :-|
  Ivayloto бе

  m.youtube.com/watch?v=2nQPY-eFhw4 Изглежда финландското APC наистина е по добре.

 • 10
  virgin avatar :-|
  Virgin

  До коментар [#7] от "cinik":

  Всяка държава си има специфични изисквания. Освен това голяма част от натовските държави вече са направили своят избор - Boxer е избран от Германия, Холандия и Литва, Patria - от Полша, Хърватска и Словения. Испания и Дания пък са избрали Piranha V. Португалци, чехи и словаци също направиха своя избор (варианти на Pandur). Машините на Nexter и Iveco търпят критики.
  Всъщност в момента Румъния преговаря за нова машина, но при нея водещото е производството да се извършва в Румъния. Преговорите се водят с Rheinmetall за Boxer, но последната информация е че преговорите са пред провал.
  Вероятно германците са разчитали че едно производство в Румъния ще направи тяхната машина по-достъпна и за други потенциални клиенти. Като нас примерно.

 • 11
  xax avatar :-|
  xax

  Боксера е доста добра машина. но е германска, тежка и сигурно ще излезе по-скъпа. Иначе това е моят категоричен фаворит. Наистина обаче и финландската изглжда прилична.
  Армията е неглижирана от 30 години, не се опитвайте да настройвате публиката против тези толкова важни покупки, които са дори някакъв вид минимум.

 • 12
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  да прегледаме военните разходите на комшиите: като процент от БВП се подреждат така
  Гърция, Турция, Сърбия, Румъния ... и чак тогава България

 • 13
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Защо "тихомълком"?! Процедурата е обявена отдавна и неколкократно е отменяна. В момента в армията са на въоръжение руски БМП и БТР, които са на пределна възраст и отдавна е време за превъоръжаване. Само, че
  Текстрон правят БТР-и а ние се нуждаем най-вече от БМП за огнева подръжка на пехотата а не от "бронирани автобуси". Така, че комбинация от колесен БТР и верижно БМП е най-добрият вариант.
  Аз съм за БТР Патрия и верижно БМП от типа Пума на Rheinmetall

 • 14
  barel avatar :-|
  пустиняк

  До коментар [#2] от "anton83":

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Поздравления момчета! Очевидно познавате материята! Мнения като вашите осмислят форумите!

 • 15
  svd avatar :-|
  не на безразличието

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  а къде забрави Брадли...то е основна верижна бойна машина на пехотата не само на САЩ а и на много други държави. и Впредвид на нашия релеф и климат за мен задължително машината трябва да е верижна...тия гореизброените БТР-ри са лекопехотни машини...

 • 16
  ss avatar :-P
  SS

  Ще спечели този който най добре угоди на политиците , не на военните...

 • 17
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#12:"gavrilov"]да прегледаме военните разходите на комшиите: като процент от БВП се подреждат така Гърция, Турция, Сърбия, Румъния ... и чак тогава България[/quote]България е единствената страна в НАТО, която не включва разходите за пенсионно и здравно осигуряване на военните като част от разходите за отбрана. Като имаме предвид, че военните се пенсионират здрави и прави на 50г. и изкарват спокойно до 80г. (т.е. получават пенсиите си по 20-30г.) и, че пенсии им никак не са ниски, то може да се окаже, че процентът, който даваме за отбрана никак не е малък.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK