Такса смет се променя от 2021 г.

Заради очакваното увеличение при някои граждани в закона е сложен таван от 20% годишно поскъпване за пет години

Такса смет се променя от 2021 г.

Проектът на финансовото министерство предлага три варианта на общините за по-справедливо изчисление

14262 прочитания

Заради очакваното увеличение при някои граждани в закона е сложен таван от 20% годишно поскъпване за пет години

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Промяната се очаква да вдигне дължимото от граждани и да намали разходите на фирмите.

Повече от две години след като се зае със задачата да създаде по-честно изчисление на такса смет, Министерството на финансите предложи законови промени. Накратко те предвиждат да се мери количеството боклук по два начина - чрез торбички (което е трудно за контрол) или на база живеещи в имота, или пък да се изчисли колко кофи са нужни и какви са разходите за изхвърлянето им. Общините ще трябва да изберат начин и да го въведат до началото на 2021 г. Обявените преди година намерения бяха това да стане още от 2017 г., но за пореден път срокът се премества.

Промяната се очаква да вдигне дължимото от граждани и да намали разходите на фирмите. От години общините прилагат несправедлив начин за пресмятане на дължимото - в зависимост от данъчната оценка на жилището или балансовата стойност на имота за компаниите. И в двата случая няма никаква връзка между произвеждания боклук и плащането. В момента от фирмите се събират 2/3 от сумите, макар те да произвеждат едва 30% от отпадъците.

Новият модел се приема както по настояване от Брюксел, така и защото таксата трябва да е за извършена услуга, а не да е втори имотен данък.

Какво се предлага

За двете различни услуги - по събиране и транспорт и по преработка, са предвидени еднакви три опции за изчисление:

- индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост
- количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране

- брой ползватели на услугата в имота.

За дължимото за поддържане на обществените пространства - тротоари, улици, паркове и т.н., също вариантите са три:

- брой ползватели на услугата в имота - разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот - брой лица с постоянен адрес.

В закона има оставена вратичка - общините да продължат постарому, "при условие че съществуват обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането" на новите методики.

При най-честния, но труден вариант: торби с определена вместимост, е предвидено те да се закупуват по начин, определен в бъдеща наредба. Тя трябва да е приета до 1 януари 2018 г. При варианта брой обитатели в имот общините ще имат право да въвеждат и още критерии във връзка с дейността в обекта, т.е. ако е бизнес, който "произвежда" повече отпадъци. В този случай задължение на общината е да следи броя обитатели, а на домоуправителя - да подава информация при промяна.

В закона остава опцията фирмите сами да организират сметоизвозването и да не плащат общинската такса.

По-бавен ръст

Заради очакваното увеличение при някои граждани в закона е сложен таван от 20% годишно поскъпване за пет години след приемането на закона. Предвидено е и малко по-подробно разглеждане на план-сметките на общините, за да са сигурни гражданите, че с парите се покрива само задачата почистване. Разходите ще се контролират от Сметната палата.

Сега законът е предложен за двуседмично обществено обсъждане. Той почти не се различава от варианта, написан от предишното правителство на ГЕРБ, така че може да се очаква да мине през кабинета и парламента при съставяне на управление, водено от партията на Бойко Борисов.

Бюджетният излишък към март е 1 млрд. лв.

Приходите по консолидирания бюджет надвишават разходите с 1.063 млрд. лв. към края на март, сочат предварителните данни на финансовото министерство. Събраното от данъци е с 9% повече от същия период на миналата година, еврофондовете са по-малко, а разходите се увеличават с почти 8%. Обяснението на министерството е в увеличението на пенсиите от средата на миналата година, на субсидиите и осигуровките. Излишъкът леко расте, тъй като по данни към края на февруари е бил 832 млн. лв.
Промяната се очаква да вдигне дължимото от граждани и да намали разходите на фирмите.

Повече от две години след като се зае със задачата да създаде по-честно изчисление на такса смет, Министерството на финансите предложи законови промени. Накратко те предвиждат да се мери количеството боклук по два начина - чрез торбички (което е трудно за контрол) или на база живеещи в имота, или пък да се изчисли колко кофи са нужни и какви са разходите за изхвърлянето им. Общините ще трябва да изберат начин и да го въведат до началото на 2021 г. Обявените преди година намерения бяха това да стане още от 2017 г., но за пореден път срокът се премества.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Броят хора в имот означава да се сложи средно потребление на човек като базата за намиране на стандарт твърде голяма, което означава много хора ще са ощетени. Купуване на торбички с бандерол е точно, но контролът на изхвърляне на боклук без торбички е сложен. Затова бих предпочел всеки вход със заключващ се контейнер. Така на теория, след време може дори да се либерализира пазара и да се появят фирми, които да предлагат по-евтина услуга от общината.

 • ivanko77

  За пореден път имаме нов срок, който най-вероятно няма да бъде изпълнен. За мен проблема не е в самия начин, а в хората, които го предлагат и начина по който се предлага. Да, има трудност за София, града е голям, а селяндурите много, но в България има 265 общини! Нима е трудно да се въведе системата с торбите в малките общини? Нима е трудно да се изисква незабавно въвеждане на някой от принципите в по-големите общини? ОК, нека в София да стане през 20хх, нека и в големите общини да има някакво забавяне, но само за градовете към тях. Просто селяндурите са с власт и те не искат това да се случи, защото означава да плащат повече, а сега им е хубаво, че фирмите плащат за тях.

 • 3
  gost22 avatar :-?
  gost22

  У нас, най-удачно би било да се плаща "на калпак", щото всеки ще гледа да си хвърля боклука в кофта, щото като изхвърли повече от съседа, ще е на аванта. Всички останали варианти с торбички и със заключване на кофите ще доведат до незаконни сметища на най-невероятни неща, пак заради авантаджийската ни логика — спестяваш пряко и видимо, като не си купуваш торбичката или като по-рядко плащаш да ти вдигнат заключената кофа.
  На бедните и на българите се казва "вземи тази аванта" за да се получат нещата правилно.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От 2021 г., ако изобщо влезнат правилата в сила, 90% от общините ще си намерят "обективни причини". Въпросът е, дали ЕС ще проспи поредното отлагане и поредната вратичка.

  Иначе ако се премахне корупцията от поръчките за почистване по градовете, като нищо може и да минем без увеличение на таксите.

 • 5
  sandi_73 avatar :-|
  sandi_73

  Понеже общините не могат и не искат да намерят справедлив начин аз предлагам въобще да се отмени тая такса за общините и държавата да удържа процент от събраното ДДС и да преразпределя съответната сума на единица събран и изхвърлен отпадък директно към самите общински депа,така ще е най справедливо и на лесно за администриране.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "sandi_73":

  А дали да не отменим и изборите за да не харчим грешни пари и директно да възкресим Тодор Живков да ни управлява още 50 години ?.

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

  Без да твърдя че няма корупция, дори елементарни смертки показват че няма начин със жълти стотинки да получиш еквивалентна европейска услуга.
  Точно както цената на бензина в България е най-ниска в Европа, българските магистрали излизат най-евтините в Европа но битува масовото мнение че ако преборим корупцията и двете неща ще станат значително по-евтини, почти безплатни. Което разбира се няма как да се получи.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "m17":

  Донякъде съм съгласен с теб. Нормално е услугите по почистване да растат, понеже минималната заплата расте. За магистралите също си прав.

  Само че това нещо се регулира през обществената поръчка - цена срещу качество. На което дадеш повече проценти, то ще доминира. Като се има предвид, че трябва да върнеш солидни проценти за оказаната "услуга", като нищо може да има поне увеличение в качеството.

  Това при липса на корупция де. Подобен случай не се задава на хоризонта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход