ГЕРБ и патриотите се разбраха, че Борисов ще е премиер

Кабинетът се прави като коалиция между двете формации и с амбицията за пълен 4-годишен мандат

Борисов намекна, че под коалиционното споразумение трябва ще се подпишат лидерите и на трите партии в Обединени патриоти, за да се избегнат ситуации като тази с РБ от последния парламент
Борисов намекна, че под коалиционното споразумение трябва ще се подпишат лидерите и на трите партии в Обединени патриоти, за да се избегнат ситуации като тази с РБ от последния парламент    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Борисов намекна, че под коалиционното споразумение трябва ще се подпишат лидерите и на трите партии в Обединени патриоти, за да се избегнат ситуации като тази с РБ от последния парламент
Борисов намекна, че под коалиционното споразумение трябва ще се подпишат лидерите и на трите партии в Обединени патриоти, за да се избегнат ситуации като тази с РБ от последния парламент    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Общо 122 депутати са предостатъчно, заяви Борисов на въпрос дали ще се търси подкрепа от Марешки.

Премиер ще бъде Бойко Борисов, а кабинетът се прави с амбицията за пълен 4-годишен мандат. За това се разбраха ГЕРБ и Обединени патриоти на първите официални преговори за съставяне на кабинет. Те се състояха в сградата на Народното събрание, като за около два часа в тях се включи и Бойко Борисов, преди да си тръгне във видимо лошо настроение през служебния вход. Малко по-късно Борисов разказа за преговорите след среща с Доналд Туск.

"Аз съм доволен, че колегите от Патриотичния фронт са много отговорни", каза Борисов. Според него след пленума на БСП е станало ясно, че няма как да има широка коалиция, а след срещата му с патриотите е станало ясно и че няма как БСП да излъчи кабинет. Ние с патриотите имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция, отговори Борисов на въпрос дали ще се търси подкрепа от партията на Веселин Марешки "Воля".

Подкрепа от други партии е добре дошла

"Ние сме длъжни да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си, на това, което можем повече, едните или другите. Разбира се, ако намерим още подкрепа в парламента би било добре дошло, защото се надявам и другите партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички и оттам нататък ще е много тежко за България", добави бъдещият кандидат-премиер.

Борисов отрече патриотите да са поставяли изисквания за определени министерства. В момента се пишела програма на базата на предизборните програми и управленската програма от предишния кабинет. Приоритетите на ГЕРБ според Борисов са: борба с бюрокрацията, борба с корупцията, съдебна реформа, образование, делегирани бюджети, битова престъпност. Кабинетът трябвало да е готов от първия ден да се заеме с изпълнението ѝ. На базата на този документ, който бил над 100 страници, ще бъдат избрани експерти от двете партии, като според Борисов "няма лошо и от другаде да се привлекат кадърни хора и започваме да действаме".

Коалиция застрахова за пълен мандат

Единственото изискване на Бойко Борисов към патриотите е те да влязат реално в кабинета и не е съгласен на вариант правителство на малцинството с мандат на ГЕРБ. "Само подкрепи... и отново да излезе ГЕРБ да носи цялата тежест за цялата държава. Това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния, време е всички политически партии, след като се явяваме на избори и сме приели, че демокрацията е това, което народът каже, да го изпълним и да направим така, че да имаме 4-годишно управление", каза Борисов.

Борисов намекна, че под коалиционното споразумение ще се подпишат лидерите и на трите партии в Обединени патриоти - "Атака", ВМРО и НФСБ. "Аз не съм против всеки да се подпише, за да не се получи като с реформаторите. Уж сме заедно, пък един е опозиция, пък си оставя хората... И едните, и другите се поучихме от грешките си", коментира Борисов. В коалиционното споразумение вероятно ще се запише и че нито един от участниците в бъдещата коалиция няма да има възможност да предизвиква предсрочни избори по желание на патриотите.

"България над всичко", отговори с лозунга на патриотите Борисов на въпрос дали бъдещите му коалиционни партньори, които са против мажоритарните избори, ще се съгласят на тяхното въвеждане, както бе обещано от ГЕРБ. "Ако не се разберем, тогава България не е над всичко. За това сме длъжни да се разберем", каза още той.

Борисов за назначенията: Вече стават нахални

"Смятам, че вече започнаха да стават нахални." Това бе коментарът на Борисов по повод изготвените промени в изборния кодекс и обявените поредни кадрови промени в Министерството на отбраната - вицепремиерът и военен министър Стефан Янев назначи за постоянен секретар Румен Василев. Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други.Видимо ядосан, Борисов заяви, че подобни назначения и законодателни инициативи при вече проведени избори с ясна партия победител, са нахални. И припомни как след като последният му кабинет подаде оставка, той лично бил наредил на министрите нито едно важно решение да не се взима без съгласието на новоизбрания президент Радев.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Подкрепа само на 122 депутати при 110 твърда опозиция и гравитиращ някъде Марешки?!... Не че Цв.Цв. не може да намери 5-6 гласа.

  По-любопитни са двойните стандарти на ЕНП. Когато след предсрочните избори през 2013 г. БСП и ДПС излъчиха кабинета Орешарски, същите тези „европейски бонзи“ сатанизираха Атака, която спасяваше мнозинството в критични ситуации, но не бе част от управлението.

  При формирането на кабинета Борисов-2 ЕНП рипна срещу участието на Патриотичния фронт в уравленската коалиция. Поради тази причина хората на Карачанов и Симеонов останаха без участие в правителството, а само крепяха мнозинството в парламента.

  Сега, при съставянето на кабинета Борисов-3, тази националистическа компания, допълнена от „ксенофобската“ Атака не просто ще гласува с герб, а ще участва и в управлението.
  Това, обаче, сега не притеснява европейските опекуни на Борисов от ЕНП.
  Какво се е променило в двойните стандарти?

 • 2
  edna74 avatar :-|
  edna74

  Аман от "реформи"!!! Вдигнете заплатите и откриите нови работни места. Ако всички депутати и министри открият по един цех или завод вместо да ги пъхате по банки,то положението ще се оправи.Само крадете и точите европейските фондове,а народа умира.Безсрамници! Да горите в ада,а най-отпред "патриотите".

 • 3
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  В заглавието липсва думата "отново".

 • 4
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Ако загубим, губи България.
  Затова не губят и стрижат стадото здраво.

  Стадото е търпеливо и намалява.

 • 5
  slan777 avatar :-(
  slan777

  Аз съм гербаджия и подкрепям ГЕРБ. Който що да го оплюва Бойко Борисов, той е единствен за министър-премиер на България. Ще му е трудно да създаде правителство ...

 • 6
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  Нещо малко, но много съществено не достига на Герб досега, и затова гласуващите са твърдо число, не по-малко от милион и сто хиляди, но и не по-голямо.
  Това е заобикалянето и завоалирането на горещи теми от лидера и от другите. Това е класическият политически стил от век насам - говориш с достатъчно общи изрази, обобщаващи понятия, умерен тон, това е така, защото.. но от друга страна... международното положение... социална политика, икономически мерки... и прочие.
  Вече не е достатъчно. Трябва да се ЗАДАВА ред на обществения живот. За това съществуват управляващите. Погледнете комуноидите - когато са на власт, не ни оставят и ден да си починем. Постоянно от тема в тема, или както се казва - намирай винаги занимание на подчинените си. Примерно, в историята с газа какво пречеше дни преди това ГЕРБ да предупреди, че се задава историята и да заяви директна позиция? С много други теми е същото: последващи реакции, вместо водещи зададени теми. Накратко, на управлението му трябва собствен гадател :) .
  И второ: заобикаляне на темите не може повече. Обществото има нужда от ясен ориентир, от морски фар, към който да погледне и да свери дадена фалшива или тревожна новина, или просто някоя важна тема. Лидерът не може да се прави, че не е разбрал, че 90 % от складовете на едро са на монополист; че в Белене подпалиха църква, за Бога; или че в Шумен има някой, който работи директно за Путин и пуска по 1700 публикации-лайна на ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход