Парите за председателството: 70 млн. лв. за ремонти, техника и медии

Вицепремиерът и отговорник за председателството Деница Златева е селектирала най-неотложните дейности, за които ще се отделят пари от общо предложените идеи за над 130 млн. лв.

Парите за председателството: 70 млн. лв. за ремонти, техника и медии

Служебният кабинет разпредели за всекиго по нещо - за посолства, за МВР и за НСО и за културното министерство

Огнян Георгиев
17701 прочитания

Вицепремиерът и отговорник за председателството Деница Златева е селектирала най-неотложните дейности, за които ще се отделят пари от общо предложените идеи за над 130 млн. лв.

© Георги Кожухаров


Сметката дотук

2016 г. - 23 млн. лв.

2017 г. - 37.2 + 9 млн. лв.*

2018 г. - 32.1 + 9 млн. лв.*

* за увеличения състав на представителството в Брюксел

В сметката не влизат ремонтите на улици в София.

Събития и посетители

218 събития*

22 категория А - най-високо ниво

162 категория B - министерско ниво

6 категория С - парламентарно

17 категория D - под егидата на председателството

Гости:

20-30 хил. души за 6 месеца**

* предложени в работния календар

** предварителни разчети

Служебното правителство одобри 69.3 млн. лв., които да бъдат отпуснати за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС - 37.2 млн. лв. за тази година и 32.1 млн. лв. за следващата, когато де факто България ще ръководи съюза. Предложението беше на ресорния вицепремиер Деница Златева, чийто екип е подбрал "най-спешните и неотложни дейности" (по израз на човек от екипа), които трябва да се финансират в рамките на вече гласувания бюджет за председателството.

Сред тези дейности все пак попада ремонтът на зала "Света София" в бившия Партиен дом, въпреки че най-вероятно тя няма да бъде завършена навреме, както и ремонтът на Дом 2 от резиденция "Бояна" и на правителствения ВИП на летището. МВР получава 8 млн. лв., външно министерство - 5.1 млн. лв., НСО - 2.5 млн. лв. Има планирани също така 1.45 млн. лв. за медии, почти 2.5 млн. лв. за сувенири, външна и вътрешна реклама и 4 млн. лв. за културна програма (виж допълнителния текст). Предвидени са и 103 хил. лв., с които трябва да се създаде нов сайт за председателството въпреки вече дадените 35 хил. лв. за интернет портал, направен от фирма, свързана със "Сиела" (виж прикачения документ).

Това не са всички разходи, които България ще направи за организацията на председателството на ЕС. Предварително бяха заложени по 50 млн. лв. от държавния бюджет за тази и следващата година, което оставя още над 30 млн. лв. за разпределяне. Самата Златева призна, че исканията от министерствата са многократно по-високи, което значи, че един редовен кабинет може да увеличи целия бюджет, ако реши.

От разчетите дотук изглежда, че всички министерства и служби се опитват да компенсират орязаните си през последните години капиталови разходи през бюджета за председателството и в сметката попадат неща като ремонт на посолства, доставка на техника за МВР и на коли за НСО.

По малко за всички

"Редуцирани са средствата на всички институции, които поискаха", обясни Деница Златева пред медиите след заседанието на МС. Според нея исканията от различни ведомства само за тази година са надхвърляли 130 млн. лв. С одобрените 37 млн. лв. според нея "ресорните институции ще започнат подготовка и възлагане на обществените поръчки". Самите поръчки тя очаква да се възложат по време на редовно правителство.

Най-спорен е ремонтът на зала "Света София", която първоначално трябваше да приютява официалната част от срещите. При спечелването на поръчката за 22 млн. лв. стана ясно, че времето за изпълнение от обединението "НС груп" е 22 месеца. Дори работата да беше започнала веднага след спечелването през октомври миналата година, това пак означава, че залата ще е готова след първите шест месеца на 2018 г., когато България ще води заседанията на Съвета на ЕС. Така правителството де факто оформя като разход за председателството нещо, което принципно е просто нормален държавен разход за обновяване на сграда.

Подобни разходи могат да бъдат видени и в други графи от разчетите. Например исканията на МВР за техника, които включват дрон, прибори за нощно виждане, униформи, електрошокови пушки, жилетки, мотори "Ендуро", подсилени микробуси и т.н., могат да бъдат минати като част от подготовката за председателството, но са на практика просто техника, която така или иначе е нужна на вътрешното министерство и която то не може да си набави през редовния бюджет, тъй като 90-95% от него отиват за заплати. Външно министерство ще получи 1.1 млн. лв. за ремонти на посолства, както и 700 хил. лв. за "кадрово укрепване на посолствата в трети страни".

Най-неясни остават планираните 4 млн. лв. за културното министерство - 500 хил. за тази година и 3.5 млн. лв. за следващата. В отчета от февруари на Деница Златева се казва, че в тази сума ще се включат "организиране на концерти, постановки, изложби, филми, балове и др. в София, Брюксел, Страсбург и други градове".

НДК и "Бояна" - ремонти под въпрос

Това, което се очакваше да е най-голям разход - ремонтът на НДК, не е предвидено в одобрените сега разчети. Това е изненадващо донякъде, тъй като миналата година капиталът на държавното дружество бе увеличен със 17 млн. лв., за да започне реконструкцията му. НДК ще е централното звено, в което ще се провеждат много от събитията през шестте месеца на българското председателство. Директорът Мирослав Боршош твърди, че има нужда от още поне 17 млн. лв., за да завърши качествено и навреме ремонтът до октомври тази година. Засега не е ясно дали тези пари ще бъдат одобрени и ще се включат ли в планираните 150 млн. лв. Същият въпрос стои и пред исканите от Столичната община 13 млн. лв. за ремонт на булевард "България", който свързва НДК и резиденция "Бояна".

Самата резиденция е включена с 9 млн. лв. и има избран изпълнител за ремонта - "Екса" и "Ф строй груп". Там обаче има обжалване на поръчката и не е ясно дали ще бъде спазен крайният срок от ноември 2017 г.

Сайт след сайт

След като първата поръчка на бившия вицепремиер Меглена Кунева по темата председателство - за изработката на сайт, стана скандална, сега отново се очертават сериозни въпроси около интернет портала. Миналата година "Билдинг пропъртис холд", чийто управител е Веселин Тодоров (управител на "Сиела" и бивш член на националния съвет на Движение "България на гражданите"), спечели състезанието и създаде сайт за 35 хил. лв., на който обаче информацията беше твърде оскъдна и само на български език (http://eu2018bg.bg/).

В новите разчети се виждат още 103 хил. лв. за интернет портал. От Националния координационен център, който управлява процеса, обясниха, че става дума за изцяло нов сайт. Старият бил за подготовката на председателството, а новият - за самите шест месеца на върха. Той щял да има версии на немски, български, английски и френски, ще има капацитет за стрийминг, акредитация, снимки.

Така онлайн подготовката на България ще излезе почти 150 хил. лв.

Любимите поръчки - за медии и за сувенири

Близо 4.3 млн. лв. е сумата, която е предвидило служебното правителство, за комуникация на председателството на България на ЕС. Това се вижда от одобрения днес проектобюджет.

В документа са предвидени 1.47 млн. лв. за изработване на материали за външна и вътрешна реклама и сключване на договори за наем на рекламна площ и монтаж. Допълнително 1.45 млн. лв. са отпуснати за закупуването на програмно време и излъчване и публикуване на съдържание и реклами в електронни и печатни медии, както и създаването на специални рубрики и предавания. Тази сума включва 400 хил. лв. за 2017 г. и 1 050 000 за 2018 г.

От координационния център обясниха, че сумата за медии включва осигуряването на сателитна връзка за канала на европейските институции Europe by Satellite, както и стрийминг на неформалните срещи на сайта на председателството и в кабините на пресцентъра към председателството. С решение на Министерския съвет от 22 март е прието БНТ да бъде домакин-разпространител на картина и звук от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (т.нар. host broadcaster).

Като обществена медия БНТ ще осигурява безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. Съдържание ще бъде разпространявано чрез мрежата на Евровизия. Ангажимент на БНТ ще бъде оборудването на специалните кабини за телевизионни журналисти и оператори и за радиожурналисти, изграждането на апаратна за подаване на картина и звук на журналистическите екипи, които отразяват председателството. Националната телевизия ще изгради и т.нар. stand up позиции, оборудвани с камера, микрофон и осветление, откъдето ще могат да предават кореспондентите на телевизиите.

Така и не става ясно колко от парите ще отидат за това и колко за платено отразяване на събития, които така или иначе ще попаднат в дневния ред на всяка българска медия. Защо е необходимо закупуването на програмно време или на платени печатни материали никъде не е обяснено. За изработката на телевизионни и аудиоклипове, филм и банери за българското председателство ще се отделят 260 хил. лв.

Отделен е бюджетът за промоционални материали, който е на стойност 1 млн. лв. Това е любима поръчка на държавните институции и по европейски програми. По нея обикновено се правят химикалки, тефтери, торбички, както и ВИП сувенири за специални гости.

По темата работиха и Весислава Антонова и Мила Чернева

Сметката дотук

2016 г. - 23 млн. лв.

2017 г. - 37.2 + 9 млн. лв.*

2018 г. - 32.1 + 9 млн. лв.*

* за увеличения състав на представителството в Брюксел

В сметката не влизат ремонтите на улици в София.

Събития и посетители

218 събития*

22 категория А - най-високо ниво

162 категория B - министерско ниво

6 категория С - парламентарно

17 категория D - под егидата на председателството

Гости:

20-30 хил. души за 6 месеца**

* предложени в работния календар

** предварителни разчети

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Айде на сладките поръчки. Тия ремонти ще са като - на свинче - звънче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход