Директор в агроминистерството "допуснал" незаконен строеж на баща си върху държавна земя на морето

Става въпрос за хотел, заведение и павилиони до плажа в Кранево

Директорът на една от най-големите дирекции в земеделското министерство - "Поземлени отношения и комасация", Стилиян Митев е привлечен като обвиняем за престъпление по служба, свързано с това, че е допуснал държавна земеделска земя да се ползва без основание и не по предназначение от две фирми, едната от които е собственост на баща му.

Става въпрос за близо 15 декара в района на северния плаж в Кранево, върху които незаконно са били построени малък хотел, заведение, кухненски блок, бунгала, павилиони и други.

В момента Митев е с мярка за отклонение парична гаранция за 2000 лв.

Незаконен комплекс върху държавна земя

Според съобщението на държавното обвинение разследването е свързано с дейността на Митев на предишната му позиция като директор на областната служба по земеделие в Добрич в периода 2009 - 2013 г. По това време той е допуснал 14.99 декара ниви в Кранево, собственост на държавата, да се ползват без никакво правно основание от компанията "Макситур бряг на изгрева" АД, която е и концесионер на съседния до земите плаж. Нещо повече - върху въпросния държавен парцел, който е със статут на земеделска земя, а не урбанизирана територия, "е било реализирано или търпяно реализирано от по-рано незаконно строителство" според съобщението на прокуратурата. Става въпрос за двуетажен хотел, бунгала, заведение, кухненски блок, павилиони и други постройки, които са се ползвали за курортна дейност през лятото.

Държавното обвинение твърди, че строителството на туристическия комплекс е извършено от концесионера на плажа "Макситур бряг на изгрева" заедно с компанията "Митев" ЕООД, която е собственост на бащата на Стилиян Митев - Димитър Митев. Дружеството "Митев" ЕООД е имало сключен 6-годишен подизпълнителски договор с концесионера за стопанисване на близкия северен плаж още от 2007 г., твърди обвинението.

Бездействието на контролния орган

Същевременно обаче Стилиян Митев като директор на областната дирекция "Земеделие" в Добрич е имал задължение да стопанисва земите от държавния поземлен фонд на територията на дирекцията, както и да издаде заповед за изземването на съответния земеделски имот, в случай че е констатирано неправомерното му ползване. Това очевидно не е сторено, защото му е повдигнато обвинение за умишлено бездействие по служба.

Според информацията на прокуратурата към момента материалите от разследването по случая представляват 15 тома, има разпитани 59 свидетели, изготвени са няколко различни експертизи. Насрочено е предявяване на разследването, съобщават още от държавното обвинение.

В момента Стилиян Митев е директор на една от големите дирекции в земеделското министерство - "Поземлени отношения и комасация", която управлява и контролира ползването на всички земи от държавния поземлен фонд, които са общо над 2 млн. дка.

На този етап няма официална информация от агроминистерството дали той ще бъде освободен от поста предвид повдигнатото обвинение.