Имаше ли червена вълна на изборите

БСП направи пробив в Северозападна България, но и в други четири области. Освен безработицата и слабото икономическо развитие очевидно има и други предпоставки за тези резултати

Темата накратко

- БСП остана втора политическа сила на парламентарния вот през март, но направи пробив в седем области в страната. Само преди две години на местните избори социалистите не успяха да вземат нито един областен център

- Успехът е в трите района на Северозападна България, но и в Ямбол, Добрич, Плевен и Велико Търново. Освен безработицата и слабото икономическо развитие очевидно има и други предпоставки за тези резултати

- Преференции, конкретни послания, свързани с местните проблеми, и протестен вот са част от печелившата комбинация

На картата на България след парламентарните избори червеният цвят се появи отново. Той тръгва от крайната северозападна точка и стига до Велико Търново, а след това се появява на морския бряг край Добрич. БСП е първа политическа сила във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, а също и две други отдалечени от София области - Ямбол и Добрич. Това се случва само две години след като постави антирекорд на местния вот, като не спечели нито един кмет в областен център за пръв път през последните 65 години.

Има няколко важни извода, които могат да се направят от тази нова карта. Първо, очевидно е, че фиаското от "Орешарски" е спряло да дърпа надолу социалистите и те възвръщат позиции, а на места вдигат гласовете си дори над резултата от 2014 г. Второ, икономиката може да е гордостта на ГЕРБ, но БСП успява да напипа слабото място на машината на Бойко Борисов - където условията остават лоши, а недоволството силно, социалистите печелят. На някои места, които печелят, ГЕРБ са се измъкнали на косъм.

Безработица, протестен вот и местни лица

Връзката между "най-изостаналия икономически регион в ЕС" и посланията на социалистите е логична. Както доказва изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ), "положителна роля за представянето на ГЕРБ (за цялата страна - бел.ред.) играе коефициентът на заетост в областта, т.е. колкото по-висока е заетостта, толкова е по-голяма подкрепата за ГЕРБ, както и размерът на БВП на глава от населението". И обратното - където безработицата е голяма, е очаквано да спечелят опонентите им (виж картата).

Това обаче не е единственият фактор. Подходящ водач на листата, протестен вот срещу местната власт и популярна личност от т.нар. гражданска квота са все елементи, които носят допълнителни гласове на БСП. На места социалистите дори печелят въпреки вътрешните си противоречия, което най-вероятно е знак за сериозни проблеми пред ГЕРБ на местно ниво.

"БСП можеше още повече да уплътни гласовете си в някои области, ако имаше от началото на кампанията разработени регионални платформи, ако беше сложила за водачи местни, а не национални лица и ако нямаше раздалечаване между структурите като в Бургас и Стара Загора", смята социологът Живко Георгиев. Според него по-слабите резултати на ГЕРБ като в Северозападна България се дължат на ерозия на периферията на ГЕРБ и негативите от местното управление. Той твърди, че партията компенсира с натиск, особено в малките населени места.

Друг социолог - Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан", също сочи разделянето между двете партии - социалистите печелят повече в Северна България, а ГЕРБ - в Южна. "Гръбнакът на ГЕРБ си остава местната власт в големите градове, където спойката са еврофондовете", твърди Симеонов.

Партията на Бойко Борисов имаше на какво да стъпи дори и в районите, в които икономическата ситуация не беше в нейна полза - местната власт. През 2015 г. БСП отстъпи не само в областните центрове, но и в повечето общини. В много райони в страната в листите на ГЕРБ сега имаше за водачи дори и председатели на общински съвети, съветници или членове на местната партийна структура. Освен това партията имаше предимството кандидатите на БСП вече да са ясни, когато се решаваше кой къде да бъде разположен в листите й, т.е. можеше да напаснат лицата в кампанията. При равни други условия тези предпоставки трябваше да са достатъчни, за да гарантират запазване на позициите на ГЕРБ. В седем региона не успя.

Да разгледаме два от тези региони: Северозападна България - Видин и Монтана, един от добре развиващите се централни райони - Велико Търново, и един спечелен с малко от ГЕРБ - Сливен.

Монтана - бедност и слаб ГЕРБ

90% от населението живеят в общини, в които БСП е първа политическа сила

Социалистите печелят в осем общини срещу три преди две години, включително там, където безработицата е най-висока - в Якимово. БСП е първа в Монтана, където кметът Златко Живков, преминал през дясното, но сега независим, започна петия си мандат. Партията на Бойко Борисов си запази Георги Дамяново, както и още две общини от общо седем, които спечели на местния вот през 2015 г., но отстъпи ключово място като Лом на социалистите. Кметът Пенка Пенкова управлява вече 14 години, като за това време беше от НДСВ, БСП, а сега е от ГЕРБ. "Лом сигурно е единственият град на река Дунав, който е мъртъв", твърди водачът на листата на БСП в Монтана Атанас Костадинов.

Той има обяснение за успеха. "Нищетата и отчаянието са довели хората до ръба. Много са лъгани, има естествен вот, който се асоциира с лявото", твърди Костадинов. Той казва, че основните акценти в кампанията на левицата са били именно безработицата и ниските доходи, но е имало и послания, свързани с региона.

Костадинов обяснява факта, че едно от местата с висока безработица - Бойчиновци (40%) - е гласувало за ГЕРБ, с натиск от страна на местната власт. Но партията на Борисов като цяло вдига гласовете си - с 1500. Част от причината да изостанат от социалистите може да е ДПС. Всъщност турската партия е показателна за това как част от членовете на ГЕРБ "диверсифицират". ДПС постави за водач бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който беше арестуван и обвинен през 2012 г. в искане на подкуп, за да повлияе за решение на областната дирекция на фонд "Земеделие". ГЕРБ тогава го изключи от партията, а делата все още не са окончателно приключили. В резултат на присъединяването на Аврамов ДПС са вдигнали с над 3 хил. гласа в областта.

ГЕРБ, които след раздялата с местната силна фигура на Искра Фидосова не намериха неин заместник и експериментираха през 2014 г. с Десислава Атанасова, този път заложиха на бившия кмет на село Георги Дамяново Дилян Димитров. След него в листата също имаше местни - лекар от Лом, бивш кмет на Берковица, двама зам. областни управители, двама общински съветници.

На този фон посланията на БСП бяха свързани според тях с конкурентните предимства на областта - чисто земеделие, подкрепа за зеленчукопроизводството като това в Бойчиновци навремето и на дребните производители, развитие на инфраструктурата, клъстери на местната промишленост, туризъм заради водите във Вършец и др.

Видин - най-големият протестен вот

82% от населението живеят в общини, в които БСП е първа политическа сила

Видин е интересен случай, защото гласовете за ГЕРБ там спадат не само спрямо изборите от 2013 г., но и спрямо тези от 2014 г. Само две години след като спечелиха града на местни избори, ГЕРБ го изгубиха с най-високия протестен вот в цялата страна. Близо 6% от хората във Видин са гласували с "Не подкрепям никого".

Всъщност Видин е класически пример за непрекъснат протестен вот и ГЕРБ там губят заради това, че управляват. Градът от десет години минава от ръцете на ГЕРБ в БСП, а после отново в ГЕРБ. Пътищата обаче "се строят" на всеки избори, а жп линията със София още не е изградена. След 26 март социалистите се завръщат на първото място в класацията на областта с 4000 гласа преднина пред партията на Бойко Борисов.

Подобно на Монтана и тук печелившата комбинация за социалистите се оказала смес от висока безработица, нисък престиж на ГЕРБ, протестен вот и силна гражданска кандидатура в листата на БСП. Третият в листата - адвокат Борислав Василев, четири мандата общински съветник във Видин и председател на местния клон на сдружението "Бъдеще за Северозападна България", има близо 1500 преференции. Малко над 50 гласа не му стигат, за да измести втория - председателя на общинския съвет в Брегово и шеф на ловно-рибарската дружина там Цветан Топчиев.

Видин е добър пример за слабостта на ГЕРБ на места, защото въпреки всички вътрешни драми на лявата партия, тя пак съумя да спечели. Водачът на листата на БСП Филип Попов, който направи партийна кариера благодарение на бившия председател Михаил Миков, а после остана в лагера на Корнелия Нинова, беше наложен от "Позитано" 20 на първото място. Почти всички останали кандидати, подредени от местната организация, се отказаха. Попов опита да реабилитира изключения бивш областен председател на партията Пламен Трифонов, който работи за него в кампанията. Настоящият общински председател Людмил Димитров обаче също помогнал.

Тук също, подобно на Бойчиновци, има място с висока безработица, което гласува за ГЕРБ - Ружинци, с над 70% безработни. От БСП обясняват това с преобладаващото ромско население. Област Видин е доста благодатна за такова трупане на гласове. Например ДПС, които на миналите избори през 2014 г. нараснаха с 500% спрямо 2013 г., сега запазват придобитите тогава гласове.

Велико Търново - силата на преференциите

60% от населението живеят в общини, в които БСП е първа политическа сила

БСП спечели в осем общини срещу пет през 2015 г., като освен Горна Оряховица пробиват в Златарица и Лясковец. В областта листата, водена от Весела Лечева, получи повече от 4000 гласа от тази на ГЕРБ начело с Цветан Цветанов.

Велико Търново също е добър пример за това къде ГЕРБ се препъва. Тук например още са силни негативните впечатления, които Цветан Цветанов остави у лекарите в местната болница, когато през 2010 г. огласи записи със специални разузнавателни средства на разговори между трима от тях и ги обвини в смъртта на бебе. ГЕРБ също така се е облегнала на послания, които обещавали много, без да е напълно ясно с какво са покрити. Пример е твърдението, че след концесионирането на летището в Горна Оряховица ще започнат търговски полети, ще дойдат лоу-кост компании и др. Летището се управлява от фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка и все още не е ясно в каква посока смята да го развива.

ГЕРБ задържат центъра Велико Търново заради силния кмет и местна власт (Даниел Панов е изключително популярен и оглавява и Националното сдружение на общините), но губят например една от трите общини, които държат - Лясковец. Интересното е, че там безработицата е много ниска - 6%.

Тук БСП заложиха на местен водач (Лечева е родена в Арбанаси), много млади кандидати за депутати, позитивна кампания със срещи с хора извън партийния кръг и успешни кметове в Полски Тръмбеш, Павликени и Свищов. Лайтмотивът в посланията беше свързан с ниските доходи, а не с безработицата, защото тя е сравнително ниска.

"Нито едно нещо не съм обещал", казва Явор Божанков, който стана депутат от БСП във Велико Търново с преференции. Той не е член на партията, но е пример за добър избор на местно лице. Божанков е от известен род в Горна Оряховица, управлява успешно неправителствената организация "Вяра в доброто" и е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Заради засилената кампания за преференции в община Горна Оряховица, където левицата няма нито един кмет, БСП е повишила резултата си от 2014 г. с 10-15%. Божанков има над 3400 лични предпочитания. Това е едно от обясненията за факта, че в Горна Оряховица социалистите са първа сила.

Сливен - победа на косъм

0% от населението живеят в общини, в които БСП е първа политическа сила

Погледнато в национален мащаб, победата на ГЕРБ е убедителна в големи градски центрове като София, Пловдив и Варна. Ако се излезе извън тях обаче, не всичко изглежда така розово за първата партия. Сливен е добър пример. Общината е в Южна България, по линията "Тракия", която е основният вектор на икономическо съживяване в страната. Въпреки това с изключение на Нова Загора останалите три общини - Сливен, Твърдица и Котел, имат безработица над 10% и дори над 30%.

Тук беше издигнат силен водач на листата - бившият министър на земеделието Десислава Танева, а цялата местна власт е от ГЕРБ. И въпреки това като цяло разликата между двете партии в областта е около 2000 гласа. Основната разлика идва от Котел, където има около 1500 гласа повече за ГЕРБ. Водачът на социалистите тук Таско Ерменков твърди "очевидно става дума за контролиран вот на етническа основа", тъй като в Котел преобладава ромско население и такова с турско самосъзнание. Това е трудно доказуемо твърдение, но дори и без него е очевидно, че преднината на ГЕРБ е изключително малка. В самия Сливен, който през 2015 г. беше спечелен от ГЕРБ след един мандат на социалиста Кольо Милев, БСП остава втора с едва 324 гласа. Фактът, че в нито една община БСП не излиза първа, скрива, че левицата е повишила резултатите си в областта със 106% в сравнение с кошмарната 2014 г.

Големият спад е при ДПС - с над 3000 гласа в сравнение с 2014 г., половината от които са отишли при ДОСТ. Движението не взима мандат от Сливен.