Да си отгледаш корупция

Голяма част от периода, разказан в сигнала до ОЛАФ, засяга управлението на Лазар Лазаров, който напусна по лични причини точно когато разследването е върнато до българската прокуратура

Да си отгледаш корупция

От две години европейската служба за измами работи по сигнал за превземането на Агенция "Пътна инфраструктура"

32630 прочитания

Голяма част от периода, разказан в сигнала до ОЛАФ, засяга управлението на Лазар Лазаров, който напусна по лични причини точно когато разследването е върнато до българската прокуратура

© Мария Съботинова


Може ли корупцията да се окаже дългосрочна инвестиция? Може ли структурата, която управлява милиарди от държавния бюджет и европейските фондове, да е изцяло превзета, именно защото в нея е било инвестирано с години?

Може. С когото и да говорите в строителния сектор, би ви разказал, че това е така. Но извън слуховете, това е картината, която рисува и един сигнал, изпратен преди две години до OLAF - европейската служба за борба с измамите. По него е проведено международно разследване, което е предоставено на българските власти преди половин година, с посланието, че събраната информация трябва да предизвика "сериозно национално разследване". Дали такова се случва, е въпрос без отговор.

Четирите дирекции към успеха

Позовавайки се на информация, събрана от дългогодишен външен експерт към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), сигналът изпратен до OLAF рисува следната картина: "От 2009 до 2014 г. в АПИ се установява, че всяка дирекция е взета от субект, зад който стои структура. Интересното е, че "субектът" е инвестиран в АПИ от повече от пет години с цел, когато достигне до директор, да може да контролира входа и изхода на потока от документи."

Посочвайки конкретни примери с имена на служители, в сигнала се разкрива и тактиката при кадровия подбор. Служителите да са с пет години разлика, за да може контролът да продължи по-дълго време, когато най-възрастният се пенсионира. Целта е изведена една степен нагоре: не става дума за конкретни постове, а за превземането на цели ключови дирекции. "Дори и да махнат временно "субекта директор", екипът, който е създал, е поне четири години действащ", се описва в сигнала.

Като ключови са маркирани четири от дирекциите в АПИ - "Бюджет, финанси и разплащания по проекти", "Анализ на риска и оперативен контрол" (АРОК), "Обществени поръчки и правно обслужване" и "Административно обслужване и координация" (виж графиката). За разлика от управителното тяло на агенцията тези дирекции са извън общественото внимание, скрити и тихи на пл. "Македония" 3. Това далеч не прави ролята им маловажна. Контролът над тези дирекции осигурява достъп до целия документооборот в тях, което позволява информирани решения - както с разплащането на отделни проекти, така и при цели конкурсни процедури. Ако за дирекция "Обществени поръчки" е очевидно каква роля играе, не по-маловажна е например дирекция АРОК. Всеки строител знае колко важно е навременното и пълно разплащане, а това е дирекцията, която контролира тези пари. В сигнала се разказва как тя играе ролята на "наказателна бригада" за онези, които не са послушни или нарушават договорките. "Ако не си плаща фирмата, (се) праща проверка от АРОК и спира плащането... фирмата фалира и работниците стачкуват пред парламента. Велик инструмент е АПИ."

Да си купиш оферта или да си купиш цял лот

На OLAF е била предоставена информация за две основни корупционни схеми в АПИ. Едната е свързана с директна манипулация на офертите. Те се подават в три плика. Първият съдържа общата документация, вторият техническата, а третият - цената. Дълго време "изчезването" на един документ от първия плик е водело до декласиране на участника. Сега законът дава възможност на кандидата да отстрани някоя открита нередност. Ето защо схемата се е променила. Между подаването на офертите и тяхното отваряне минава около един месец. През този месец според сигнала има възможност за подмяна на третия плик, което променя изцяло играта. "Операцията е сравнително проста - листът с цената на предварително спечелилата фирма се подменя с цена, обикновено малко по-ниска от цената в офертите на останалите кандидати, след отварянето на всички пликове", се казва в сигнала.

Другата практика, за която е била информирана OLAF, е т.нар. купуване на лотове. Става дума за картелна практика, при която се създава списък с големи проекти, които се продават предварително на шест големи фирми в пътното строителство. Цената за покупката на лота е 12% от стойността му. В документа се казва, че освен тези шест фирми има още шест по-малки, които извършват реалните строителни работи по проектите.

Недосегаемите

Описаната схема, се казва в писмото до OLAF, е изградена през 2009 г. след предходния модел на тройната коалиция, действал 2005 - 2008 г. и преустановен след осветяването на близкия до БСП Веселин Георгиев. По това време на власт пристига за пръв път ГЕРБ.

По информация на "Капитал" на европейската служба за борба с измамите към ЕК била предоставена и комуникация, в която се разказват описаните в сигнала схеми. Агенти на OLAF са идвали поне веднъж в София, за да разпитват свидетели и да събират документация. Били са предоставени данни за конкретни злоупотреби по големи пътни проекти, както и за имена на държавни служители от пътната администрация, схемите по които са назначавани, роднинските и приятелските им връзки, както и ролята им в корупционните практики.

Миналата година от европейската служба са изпратили информацията от тяхната проверка до българската прокуратура с уточнението, че проведеното международно разследване се нуждае от продължение, под формата на "сериозно национално разследване". Любопитен факт е, че

пристигането на сигнала в прокуратурата съвпада с подаването на оставка на Лазар Лазаров като изпълнителен директор на АПИ през ноември 2016 г.

До редакционното приключване на броя "Капитал" не получи отговор на изпратените въпроси до прокуратурата и OLAF.

Прокуратурата и корупцията в пътищата

Януари 2008 г. публикации разкриват, че докато Веселин Георгиев е бил изпълнителен директор на пътната агенция, фирми, свързани с брат му, са получавали поръчки за пътно поддържане. Срещу двамата са образувани две разследвания, които завършиха с окончателни оправдателни присъди през 2016 и 2017 г.

Януари 2008 г. По обвинение за подкуп са задържани директорите в АПИ Любомир Лилов и Иван Владимиров. Въпреки данните, че в схемата са замесени и високопоставени служители, те остават единствените подсъдими. В края на 2009 г. делото срещу тях приключва с една условна и една ефективна присъда.

2011 г. Прокуратурата започва разследване за строежа на автомагистрала "Люлин". Източници на "Капитал" разказват, че въпреки констатираните данни за извършени престъпления по служба от поне двама министри разследването остава на трупчета.

2011 г. По сигнал на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова прокуратурата започва проверка, която прераства в досъдебно производство срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Става дума за средства от държавния бюджет, изплатени за авариен ремонт на тунела "Ечемишка" на фирма, която дори не е участвала в конкурсната процедура. Парите са изплатени, без да е извършена никаква работа по проекта. Разследването е прекратено през септември 2016 г.

2016 г. Прокуратурата съобщава, че разследва строителните фирми "Агромах" и "Пътища Пловдив" за ДДС измами. Водещата разследването полицайка се оплаква, че зам. главният прокурор Борислав Сарафов й е оказал натиск. Към настоящия момент няма информация за изхода от разследването.

Може ли корупцията да се окаже дългосрочна инвестиция? Може ли структурата, която управлява милиарди от държавния бюджет и европейските фондове, да е изцяло превзета, именно защото в нея е било инвестирано с години?

Може. С когото и да говорите в строителния сектор, би ви разказал, че това е така. Но извън слуховете, това е картината, която рисува и един сигнал, изпратен преди две години до OLAF - европейската служба за борба с измамите. По него е проведено международно разследване, което е предоставено на българските власти преди половин година, с посланието, че събраната информация трябва да предизвика "сериозно национално разследване". Дали такова се случва, е въпрос без отговор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  sha16312238 avatar :-|
  sha16312238

  Е добро утро, може да се каже че аналогични схеми се въртят и в МОСВ и по-точно ГД ОПОС(която "незнайно"защо се премести по-далече от сградата на МОСВ и на каква цена).
  Що някой не разрови и кой е реалния собственик на една от фирмите в обединението Сикс-Екорис :)

 • 2
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  И какво направи Олаф? Прибират си парите обратно. Някой може ли да каже каква е разликата между договорираните и реално изплатени евросубсидии? И в крайна сметка къв ни е кяра от полягването на началниците?

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Дори и да махнат временно "субекта директор", екипът, който е създал, е поне четири години действащ"

  В корупцията си има ноу-хау, както във всеки дихиден бизнес...
  Всички назначения на бюрократи възпроизвеждат модела в услуга на цялата политическа класа.
  :-)

 • 4
  radabet avatar :-|
  radabe

  Трябва кандидатстването да става през ИСУН - проект, който представлява единствената смислена техническа помощ по европейските фондове. Най-гадното е, че заради тези схеми не може да се осигури дългосрочна помощ за саниране и енерго ефективни мерки - проекти, които в западните ЕС държави са приключили до средата на 90-те. При нас всеки път потъват някъде парите. Явно в тази област сме винаги изключително изобретателни.

 • 5
  radabet avatar :-|
  radabe

  Трябва кандидатстването да става през ИСУН - проект, който представлява единствената смислена техническа помощ по европейските фондове. Най-гадното е, че заради тези схеми не може да се осигури дългосрочна помощ за саниране и енерго ефективни мерки - проекти, които в западните ЕС държави са приключили до средата на 90-те. При нас всеки път потъват някъде парите. Явно в тази област сме винаги изключително изобретателни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход