ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха програмата си "България 17-21"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха програмата си "България 17-21"

Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат

ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха програмата си "България 17-21"

Кабинетът ще бъде готов до 4 май, заяви Цветан Цветанов

Велина Господинова
24243 прочитания

Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат

© Цветелина Белутова


Присъединяване на България към Шенген, запазване на валутния борд до присъединяването на страната към Единния банков съюз и еврозоната, достигане на 650 лв. минимална работна заплата и 1500 лв. средна заплата в рамките на мандата и увеличение на минималната пенсия на 200 лв. Това са част от приоритетите в програмата за бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които бяха обявени днес в парламента.

Друг вариант за управление няма

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви, че представеният днес съкратен вариант на управленската програма е символично в 21 страници. "Една символика за това, че ние се обединяваме около общото си решение да управляваме страната до 2021 г. Може да приемете програмата като "България 17-21", каза той. Симеонов обясни, че двете формации са били "длъжни да постигнат съгласие и да реализират общо управление след изборите", защото с оглед резултатите от вота друг вариант е нямало. "За нас е недопустимо каквото и да било сътрудничество с ДПС. Другите варианти с участието на БСП и "Воля" са нереални, защото не може да се постигне мнозинство от 121 депутати.", каза Симеонов.

Подобно обяснение за сформирането на управленска коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" даде и Бойко Борисов. "Ние бяхме заявили преди изборите, че наши партньори ще бъдат "Обединени патриоти" и Реформаторският блок. Затова ни беше лесно да определим с кого ще управляваме", каза той. Трудностите дошли от това, че трябвало да се направят много компромиси. "Винаги сме се ръководили от принципа на "Обединените патриоти" "България над всичко", добави той.

Борисов за пореден път увери, че двете формации не са водили разговори за структурата и персоналния състав на бъдещия кабинет, защото логиката им била първо да се обединят около общата управленска програма. "Приоритетите и самата програма щяха да се объркат, ако се знаеше първо кое министерство на кого е. Решихме да напишем документа, а след това - най-подходящите хора. От понеделник ще се занимаваме с тази тема", каза Борисов. Според Цветан Цветанов новият кабинет ще е готов около 4 май.

Разпространеният днес съкратен вариант на управленската програма съдържа приоритетите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" по сектори. Прави впечатление, че по-голямата част от записаните в него общи управленски приоритети са от предизборната програма на ГЕРБ, а тези на националистите (трите формации нямаха предизборна програма) са записани доста обтекаемо с изключение на условието им за увеличение на минималната пенсия.

Реформа на Дъблинското споразумение

В областта на външната политика е записано: "България ще продължи неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция, като държавата ще се стреми да защитава ефективно правата и да отстоява законните интереси на българите зад граница." Изразяват се опасения от съществуването на различни нива на интеграция на страните - членки на ЕС, което се сочи източник на нестабилност. Като приоритет се сочи присъединяването на България към Шенген.

"Споделяме необходимостта от една по-радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия", се казва в документа по повод бежанците. Денонсирането на това споразумение беше основна тема в предизборната кампания за президент на единия от съпредседателите на "Обединени патриоти", Красимир Каракачанов.

Санирането продължава

В сектора "Регионална политика" се предвижда въвеждане на смесена система на заплащане за преминаването по републиканската пътна мрежа - електронна винетка за леките коли и тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили. Предвижда се продължаване на програмата за енергийна ефективност и увеличаване на финансовия й ресурс чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите. Ще се разшири и обхватът на санирането, като в нея се включат и еднофамилни жилищни сгради.

В областта на социалната политика се предвижда ускоряване на растежа и достигане на БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата, т.е. за 4 години. "При изпълнение на мерките от тази програма гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.", се казва в документа. Предвидено е още социалните помощи да се обвържат със заетостта, като всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в някаква заетост.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли тази година и до 200 лв. от началото на октомври. "Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии", е записано в програмата.

Валутният борд е неприкосновен

Като основна цел в областта на финансите двете формации са записали "по-нататъшната интеграция на България в Европейската финансова инфраструктура. "Единният банков съюз и еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. Дотогава валутният борд е безалтернативен и неприкосновен", се казва в документа. Следващото управление ще запази данъчните ставки на преките данъци и недопускане на допълнителни данъчни облекчения. Няма да се променят ставките и прагът за регистрация по ДДС.

Електронно правосъдие

В сферата на правосъдието следващото правителство предвижда да се приеме нов антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Това предложение беше записано в предизборната програма на ГЕРБ, тази схема бе предложена и в закона на Миглена Кунева, който обаче бе критикуван за съвсем други постановки. Предвижда се още приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, създаване на нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта чрез преминаване на тези дела в специализирания съд и прокуратура. Планира се и приемането на нов Наказателен кодекс, както и въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г.

Здравеопазване - демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система

Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса - специално подчертан акцент в програмата в сектор "Здравеопазване". Тезата за демонополизация на НЗОК бе заложена и в предизборната програма на ГЕРБ.

Предвижда се също така и създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид, което е един от начините за контрол върху разходваните средства.

В областта на икономиката двете формации предвиждат въвеждането на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация". Предвижда се изграждането на икономически зони.

В сферата на енергетиката се планира продължаване на проучванията на газ и нефт в Черно море. Предвижда се ревизия на разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2", мини "Марица-изток" и АЕЦ "Козлодуй". Правителството ще се ангажира и с изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, както и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Присъединяване на България към Шенген, запазване на валутния борд до присъединяването на страната към Единния банков съюз и еврозоната, достигане на 650 лв. минимална работна заплата и 1500 лв. средна заплата в рамките на мандата и увеличение на минималната пенсия на 200 лв. Това са част от приоритетите в програмата за бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които бяха обявени днес в парламента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Написах подобен коментар и в "Дневни", но мисля, че там той е извън общия тон и интерес.
  В частта за връзката между растежа на БВП и минималната работна заплата, нивото от 120 милиарда лева БВП (по текущи цени) за 2021 г. при БВП за 2016 г. от 92,6 милиарда лева, изисква сумарен ръст от 30% или средногодишен перманентен растеж от 5,3%. При ниска годишна инфлация (каквито са очакванията) от 1,5-2,5%, физическия обем на БВП следва да расте с не по-малко от 2,8 до 3,8%. Това е постижима цел, като се има предвид динамиката за последните 2-3 г. Но не и твърде амбициозна за подобряване на структурата на икономиката и значимо увеличаване на отн. дял на индустриите и услугите с висока добавена стойност.Даже и отчитайки отрицателните фактори влошаващи прогнозата- ниското образователно и квалификационно ниво на работната сила (за което не виждам сериозни мерки в Програмата, да се подобри в краткосрочен и средносрочен план) и влошаващата се демографската характеристика (циганизацията и емиграцията на квалифицирани специалисти). Набелязаната цел ще повиши нивото на националния БВП на човек от населението(изчислен през ППС) от сегашното ниво от 46-47% до 50-51% от средното за ЕС-28(27 след Брекзит)=100 и България ще е все така на последно място в ЕС- далеч след Румъния с прогноза за 62-63% , Хърватска с 63-64% и Латвия 64-65%. За да има значими резултати темпа на растеж (на физическия обем на БВП) трябва да е в границите на 5-7 % , което е непостижима конвергентна цел за България, защото изисква не по малко от 2-3 (миналите 3-4 г. под 0,4-0,6) милиарда евро годишни преки чуждестранни инвестиции за модернизация на индустриите, и още толкова от ЕС за инфраструктурата, или общо 5-6 пъти по-високи от тези през последните 5 г. в очертаващата се геополитическата обстановка това е малко вероятно да се случи.
  Що се отнася за минималната (която се получава от под 10% от наетите) и средната РЗ, то те ще бъде постигнати и без да се поставят като политическа цел , защото последните 5 г. средногодишния растеж на СРЗ е 8-9%, а м.Декември 2016 г. СРЗ на наетите е 1012лв.

 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Заради запазване на сгрешения модел на паричната система (липсва успешно противодействие срещу вредно влияние от парите), приетите ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017-2021) подсигуряват провалът на правителството на ПП „ГЕРБ“ + КП „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ – НФСБ, АТАКА и ВМРО.
  При наличната държавна грешка Министерският съвет е с крах, защото министрите, колкото повече работят за икономическия растеж, толкова по-голям потенциал за стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
  Спасението от актуални щети е възможно чрез подобрен модел на паричната система.

 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  *Сглобената програма през дните на пости с добре смазани обещания май ще изглежда като картина от шарени Великденски яйца - пъстроцветни точки от амбиции и компромиси. Дано не се превърнат в кръгли нули от неизпълнени обещания или направо в запъртъци от прекалени напъни на мускули и недостиг на нещото, което ги движи, наречено почтеност...
  Триумфиратът на снимката е показателен като в рекламен клип - започват заедно, демонстрират единство в различията, но и не се виждат като екип. В името обаче на на(д)родовластието те на всичко са готови. Българите трябва да сме признателни в този Велики четвъртък - зер четирима патриоти геройски се жертват като Христос в името на стабилното ни благо! Скоро ще разберем и какво не са ни казали или съзнателно са премълчали в тази управленска програма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.