ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха програмата си "България 17-21"

Кабинетът ще бъде готов до 4 май, заяви Цветан Цветанов

Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат
Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат
Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов и Валери Симеонов декларираха, че програмата им за управление е за пълен 4-годишен мандат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Присъединяване на България към Шенген, запазване на валутния борд до присъединяването на страната към Единния банков съюз и еврозоната, достигане на 650 лв. минимална работна заплата и 1500 лв. средна заплата в рамките на мандата и увеличение на минималната пенсия на 200 лв. Това са част от приоритетите в програмата за бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които бяха обявени днес в парламента.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Написах подобен коментар и в "Дневни", но мисля, че там той е извън общия тон и интерес.
  В частта за връзката между растежа на БВП и минималната работна заплата, нивото от 120 милиарда лева БВП (по текущи цени) за 2021 г. при БВП за 2016 г. от 92,6 милиарда лева, изисква сумарен ръст от 30% или средногодишен перманентен растеж от 5,3%. При ниска годишна инфлация (каквито са очакванията) от 1,5-2,5%, физическия обем на БВП следва да расте с не по-малко от 2,8 до 3,8%. Това е постижима цел, като се има предвид динамиката за последните 2-3 г. Но не и твърде амбициозна за подобряване на структурата на икономиката и значимо увеличаване на отн. дял на индустриите и услугите с висока добавена стойност.Даже и отчитайки отрицателните фактори влошаващи прогнозата- ниското образователно и квалификационно ниво на работната сила (за което не виждам сериозни мерки в Програмата, да се подобри в краткосрочен и средносрочен план) и влошаващата се демографската характеристика (циганизацията и емиграцията на квалифицирани специалисти). Набелязаната цел ще повиши нивото на националния БВП на човек от населението(изчислен през ППС) от сегашното ниво от 46-47% до 50-51% от средното за ЕС-28(27 след Брекзит)=100 и България ще е все така на последно място в ЕС- далеч след Румъния с прогноза за 62-63% , Хърватска с 63-64% и Латвия 64-65%. За да има значими резултати темпа на растеж (на физическия обем на БВП) трябва да е в границите на 5-7 % , което е непостижима конвергентна цел за България, защото изисква не по малко от 2-3 (миналите 3-4 г. под 0,4-0,6) милиарда евро годишни преки чуждестранни инвестиции за модернизация на индустриите, и още толкова от ЕС за инфраструктурата, или общо 5-6 пъти по-високи от тези през последните 5 г. в очертаващата се геополитическата обстановка това е малко вероятно да се случи.
  Що се отнася за минималната (която се получава от под 10% от наетите) и средната РЗ, то те ще бъде постигнати и без да се поставят като политическа цел , защото последните 5 г. средногодишния растеж на СРЗ е 8-9%, а м.Декември 2016 г. СРЗ на наетите е 1012лв.

  Нередност?
 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Заради запазване на сгрешения модел на паричната система (липсва успешно противодействие срещу вредно влияние от парите), приетите ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017-2021) подсигуряват провалът на правителството на ПП „ГЕРБ“ + КП „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ – НФСБ, АТАКА и ВМРО.
  При наличната държавна грешка Министерският съвет е с крах, защото министрите, колкото повече работят за икономическия растеж, толкова по-голям потенциал за стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
  Спасението от актуални щети е възможно чрез подобрен модел на паричната система.

  Нередност?
 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  *Сглобената програма през дните на пости с добре смазани обещания май ще изглежда като картина от шарени Великденски яйца - пъстроцветни точки от амбиции и компромиси. Дано не се превърнат в кръгли нули от неизпълнени обещания или направо в запъртъци от прекалени напъни на мускули и недостиг на нещото, което ги движи, наречено почтеност...
  Триумфиратът на снимката е показателен като в рекламен клип - започват заедно, демонстрират единство в различията, но и не се виждат като екип. В името обаче на на(д)родовластието те на всичко са готови. Българите трябва да сме признателни в този Велики четвъртък - зер четирима патриоти геройски се жертват като Христос в името на стабилното ни благо! Скоро ще разберем и какво не са ни казали или съзнателно са премълчали в тази управленска програма.

  Нередност?
Нов коментар