Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 21 апр 2017, 15:06, 22761 прочитания

Пътеводител на непознатите професии

Или кои абревиатури в сферата на технологиите обещават добра перспектива за кариера

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Ерата на изкуствения интелект

Как да сме готови за промяната

Ученето през целия живот, математиката и меките умения са ключови за професиите на бъдещето

Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

Футурологът Герд Леонард: Професиите на бъдещето са свързани с грижата и разбирането на човека

Според Леонард до 20 години ще работим по-малко, ще потребяваме по-малко и ще се учим да учим през целия си живот

BI специалист, IT архитект, Full Stack разработчик... Някои от най-търсените и перспективни съвременни професии доскоро дори и не са съществували, все по-често са свързани с технологиите и за капак в наименованието им има някаква абревиатура, дума или израз от английски. И после как да обясните на баба си и на родителите си с какво се занимавате?

Нововъзникващите професии често са непознати и за самите млади хора, които се опитват да изберат кариера. Или дори и да са чували за тях, трудно могат да си представят какво включва ежедневната работа и какъв е пътят до тази професия.


Така че, ако се чудите откъде да започнете, ето кратки профили на някои от най-търсените в момента IT и инженерни професии. Селекцията е от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2017. Непознатите IT и инженерни професии", което вече се разпространява в кариерните центрове на университетите, както и онлайн на karieri.bg.
Професия: Full Stack разработчик

Задължения
Запознати са с всички етапи и всички слоеве в процеса на създаване и поддръжка на софтуер (или т.нар. stack - набора от технологии, които изграждат една софтуерна система). Трябва да могат да изминават целия път от идеята до реализацията на нов продукт или когато нещо в системата не работи – да намират къде е проблемът и да го разрешат.

Образование
Необходимо е висше образование по компютърни науки и технологии. В България, сред университетите, които предоставят такава подготовка, са Техническият университет в София и Варна, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Нов български университет. В чужбина най-популярните учебни заведения са MIT, Stanford, Cambridge, Oxford, Freie Universitat Berlin и др. Препоръчително е посещаването на курсове за допълнителна квалификация през всички кариерни етапи.

Търсени умения
- работа със системна инфраструктура – хардуер, операционна система и пр.
- разбиране, създаване, използване и задаване на база данни
- API/Back-end създаване на код на един или повече езици – Ruby, Java, Python или др.
- създаване на Front-end код на един или повече езици – HTML, JavaScript, Java или др.
- работа с клиенти
- създаване на технически спецификации и описване на архитектурата
- водене на документация по проекта
- управление на времето и сроковете
- владеене на Agile/Scrum/Kanban
- комуникационни и презентационни умения
- лидерски умения

Заплата *
Стартовите заплати започват от 1000 лв., но с трупането на опит и знания тази сума може да нарасне няколко пъти за относително кратък период от време. Обикновено се тръгва от по-базисна дейност (Front-end или Back-end разработка) и впоследствие се надгражда до ниво Full Stack.
Професия: Business Intelligence (BI) специалист

Задължения
Събират сурови данни от различни източници и ги преработват в смислена информация, въз основа на която мениджмънтът на компанията може да взима решения за действие. Изисква се умение за работа със софтуери за обработка и управление на данни, като SQL server например, и да представят събраните данни по достъпен начин, така че да бъдат от полза на другите отдели в организацията - маркетинг, финанси, обслужване на клиенти и др.

Образование
Необходима е магистърска степен по икономика или финанси, с опит в сферата на информационните технологии. Задължително е да притежават завършено сертификационно обучение за работа с някоя от съответните програмни продукти - SQL server, Oracle, Sybase или др.

Търсени умения
- технически познания по SQL и други BI инструменти и платформи като Tableau, OBIEE и BOBJ
- извличане, обработка и анализ на данни от множество източници и системи
- умения за подготовка на сравнителен, предписващ и предвиждащ анализ
- способност за синтезиране и представяне на резултатите/данните чрез визуализационни таблици (dashboards), метрики и доклади
- създаване и поддръжка на бази данни, складове от данни и модули от данни
- способност за извличане на модели и вариации
- владеене на Agile и/или Lean методологии
- притежаване на отлични устни и писмени комуникационни умения

Заплата
По данни на CNN това е една от най-добре платените професии за 2017 г. в областта на STEM (науки, технологии, инженерство и математика) - в САЩ средната годишна заплата на BI специалистите е близо 180 хил. долара.
Професия: Artificial Intelligence (AI) специалист

Задължения
Създават и работят с изключително сложни софтуерни системи, които са програмирани да взимат автономни решения и да предприемат определен набор от действия въз основа на събрани данни. Работата им намира приложение в почти всички сфери - медицина, право, геология, счетоводство, военно дело, потребителски стоки, производство и мн. др.

Образование
Необходимо е висше образование в областта на компютърните науки и софтуерното инженерство. В България все още няма достатъчно специализирани обучения по изкуствен интелект. Факултетът по математика и информатика към Софийския университет има магистърска програма в тази област. В чужбина най-реномираните учебни заведения в сферата на AI са Stanford, Carnegie Mellon, MIT, Harvard, Yale и др.

Търсени умения
- базови познания по линейна алгебра и анализ, статистика
- познаване на C++, STL, OpenGL и PhysX, Perl, Perforce и др.
- аналитично мислене и талант за решаване на проблеми
- познания по наука за данни и роботика
- програмиране и разработване на софтуер
- умения за работа, изчистване, подготовка и разчитане на данни
- правене на предвиждания, системи за препоръки, клъстериране и профилиране
- познаване на различни модели за машинно обучение, инструменти като RapidMiner и електронни таблици
- умения за работа в екип
- комуникационни и презентационни умения

Кариерна пътека
Компаниите обикновено изискват минимален опит от 2-3 години за тази позиция. Експертите препоръчват да се навлезе в професията на ниво младши софтуерен разработчик, C++ програмист или някаква друга инженерна роля, като например инженер физик, и постепенно да се надгражда до AI.
Професия: Virtual Reality (VR) инженер

Задължения
Виртуалната реалност (Virtual Reality, VR) е технология, която поставя човек във въображаема, но реалистична среда. Тя намира все по-голямо приложение не само при компютърните игри, но и в образованието, туризма, недвижимите имоти и т.н.
VR инженерите се занимават с програмиране на самите приложения, чрез които технологията се използва от крайните потребители.

Образование
С тази професия обикновено се занимават програмисти. Досег до работата с VR технологии имат и хора с артистични професии като дизайнери и фотографи.

Търсени умения
- познания на езика C++
- познания по компютърни алгоритми
- познания по компютърна графика
- основни познания по линейна алгебра и аналитична геометрия
- работа със системите Unity и Unreal Engine

Заплата
Възнаграждението на VR програмистите е сравнително високо за IT сферата. В зависимост от опита може да достигне диапазона 3000 – 6000 лв. на месец.
Професия: Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) софтуерен инженер

Задължения
ADAS, или Advanced Driver Assistance Systems, са сложни системи, които помагат на шофьора да се придвижва безопасно и са първата стъпка към автономното шофиране. ADAS инженерът има специализираните инженерни познания, опит и креативно мислене, за да ги създава и развива.

Образование
Няма конкретна специалност за подготовка на ADAS инженери, но подходяща основа дават университетските програми, свързани с роботика и автоматизация. Специалистите с този профил имат и добра компютърна подготовка по езици за програмиране, като C, C++, Python.

Търсени умения
- добър опит с поне два от изброените езици за програмиране - С, С++, Python
- опит във вградени (embedded) системи
- добри математически познания и прилагането им в софтуера
- опит или познания в обработката на данни и сигнали
- предимство са познаване на стандарти от автомобилната индустрия като ISO26262, архитектурни познания и опит с операционни системи в реално време
- предимство са и познания в разработка на динамични модели и код генерация от модели

Заплата
Стартовата заплата може да бъде между 1500 и 2000 лв. в зависимост от технологиите, които се използват.

*по данни от работещи в сектора, заемащи съответните позиции


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40 Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40

Парламентът окончателно прие промените в Закона за извънредното положение, предстои правителството да измени и своето постановление за помощта към фирмите

6 апр 2020, 4249 прочитания

Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения

И още: В Западна Европа обмислят планове за отмяна на ограниченията; Започва масово тестване в спешната помощ у нас, след като седем медици там вече са болни; Британският премиер Борис Джонсън е настанен в болница

6 апр 2020, 1543 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Как да сме готови за промяната

Ученето през целия живот, математиката и меките умения са ключови за професиите на бъдещето

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10