Новата власт: В сянката на лошия Меркурий
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата власт: В сянката на лошия Меркурий

Третото правителство на Бойко Борисов ще стане факт най-рано след 3 май

Новата власт: В сянката на лошия Меркурий

Засега най-неясни са ресорите, които ще контролира лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Велина Господинова
18390 прочитания

Третото правителство на Бойко Борисов ще стане факт най-рано след 3 май

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Третото правителство на Бойко Борисов ще стане факт след 3 май. Случайно или не зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи 4 май като дата, а съпредседателят на Обединените патриоти Волен Сидеров директно обясни: "Преди Гергьовден ще има вече ясен състав на кабинета. Доколкото знам, тогава приключва влиянието на ретроградния Меркурий." Според астролозите вредното влияние на планетата, управляваща знака на новия стар премиер, приключва на 3 май. Дотогава ситуацията изисква да не се подписват важни документи.

Независимо от уверенията на ГЕРБ и Обединените патриоти, че разговори по структурата и състава на новото правителство все още не са водени, вече се лансират разпределение на министерствата, както и имена на бъдещи министри. С изключение на поста за Красимир Каракачанов за министър на отбраната квотата за по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ във властта остава доста неясна.

Известните

Все пак на този етап са ясни няколко неща. Едното е, че няма да има съществени структурни промени в Министерския съвет от предишния кабинет на Борисов. Почти сигурно е, че ГЕРБ ще си запази министерствата на вътрешните и външните работи, на финансите, на правосъдието, на регионалното развитие, на транспорта, земеделието, образованието и здравеопазването.

В предизборната си кампания ГЕРБ определиха образованието като основен приоритет, а като евентуален министър се сочеше бившият председател на ресорната парламентарна комисия Милена Дамянова. От партията обаче казват, че тя е отказала по лични причини. За поста засега като фаворит се очертава дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев. Той зае този пост през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ, когато министър за кратко беше Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета "Орешарски", но се върна при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков. През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни в различни правителства - Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука.

Две имена се обсъждат за здравеопазването - на изпълнителния директор на Александровска болница Костадин Ангелов и на началника на ВМА проф. Николай Петров, който беше здравен министър в служебното правителство на Марин Райков. В публичното пространство се лансира и името на бившия председател на комисията по здравеопазване в предишния парламент Даниела Дариткова, но според депутати от ГЕРБ тя ще остане в Народното събрание. Като фаворит се сочи Костадин Ангелов. Той беше назначен на директорския пост в Александровска болница при първото управление на Борисов.

В регионалното развитие и транспорта постовете ще запазят Лиляна Павлова и Ивайло Московски. На негово място в парламента ще влезе Цецка Цачева. От ГЕРБ обаче казват, че не е изключено тя да бъде изтеглена в изпълнителната власт, но не като министър на правосъдието, където Екатерина Захариева най-вероятно отново ще заеме поста. Плановете са Цачева "изчака" двете години, след които ще се освободи място в Конституционния съд, за което евентуално да бъде предложена.

Две имена се сочат за земеделски министър. Едното е на Десислава Танева, която оглавяваше ведомството във втория кабинет на Борисов. Другото е на бившия директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

От ГЕРБ признават, че все още нямат фаворит за министерствата на външните и на вътрешните работи. Според членове на ръководството на партията дори за лансирания в медиите сегашен служебен министър на външните работи Ради Найденов постът все още не е сигурен.

Спорните министерства

Засега като най-труден се очертава изборът за министерството на енергетиката, за което особен интерес проявява лидерът на НФСБ Валери Симеонов. От ГЕРБ разказват, че по време на преговорите Симеонов няколко пъти лансирал за министерския пост името на спорния бизнесмен и лобист Стефан Гамизов, който в предишния парламент беше негов съветник. От ръководството на ГЕРБ обаче са твърдо решени да запазят сектора в тяхната сфера на влияние и най-вероятно чрез бившия министър Теменужка Петкова.

Като компенсация обаче националистите са поискали министерските кресла в икономическото ведомство, туризма и екологията. Според депутати от Обединените патриоти Министерството на икономиката ще се води от квотата на "Атака", но с голяма вероятност може да го оглави дългогодишният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Той на практика ще е министър на ГЕРБ, защото беше юрисконсулт на Столичната община, когато Борисов беше кмет на София, а през първия му премиерски мандат оглави приватизационната агенция. Тогава се състоя продажбата на "Булгартабак", а във втория мандат - и сделката за Дипломатическия клуб, зад които стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Според депутати от ГЕРБ въпреки желанието на националистите партията на Борисов ще запази влиянието си и в екологията и туризма - отново с министрите Ивелина Василева и Николина Ангелкова. Почти сигурните министерства за Обединените патриоти са на отбраната, където фаворит е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, и на културата. Там обаче националистите имал две кандидатури - на бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов и на бившия парламентарен секретар във второто правителство на Борисов Петър Николов, който беше кандидат за депутат от "Атака" в Обединените патриоти, но не влезе в парламента.

В зоната на здрача

Оказва се, че нито ГЕРБ, нито Обединените патриоти желаят социалното министерство. В предишното правителство този пост заемаше Ивайло Калфин, преди АБВ да напусне коалицията. Сега от ГЕРБ се надяват да го оглави представител на националистите. Те обаче не били въодушевени, въпреки че поставяха като условие за участие във властта увеличението на пенсиите.

Другата голяма въпросителна към този момент е дали лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще влезе в изпълнителната власт. Според депутати и от двете части на коалицията той давал противоречиви сигнали и изразявал по-скоро желание да остане в парламента. От партията му казват, че правят опити да го убедят, ако не заеме министерски пост, да стане вицепремиер без портфейл и да наблюдава секторите, които са в сферата на Обединените патриоти. Засега все още не е ясно и колко вицепремиерски поста ще има. Със сигурност ще има такъв за еврофондовете и председателството на Съвета на Европейския съюз, за който се очаква да бъде предложен Томислав Дончев. От ГЕРБ не изключват също такава позиция да заеме и Каракачанов, ако бъде номиниран за военен министър.

Това обаче са първоначални намерения на ГЕРБ и Обединените патриоти. В хода на преговорите през следващите две седмици и имената на бъдещите министри, и разпределението на ресорите в коалицията могат да претърпят промени.

Народни трибуни

Дебютантът Веселин Марешки е и първият лидер на партия, станал зам.-председател на парламента
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Ръководството на парламента сигурно е първото в историята след 1989 г., в което юристът е само един - адвокатът Явор Нотев от "Атака", поставен на зампредседателско място. ГЕРБ, които имат 95 народни представители и съответно най-голям избор, не можаха да намерят други освен счетоводител за председател - Димитър Главчев, и инженер за заместник - Цвета Караянчева. БСП изпрати за заместник на Главчев политолога Валери Жаблянов, а ДПС - лекарката Нигяр Джафер. От "Воля" дадоха за същата позиция лидера си Веселин Марешки - рядко срещано кадрово решение за председател на партия, който би трябвало да оглави съответната група, да е пръв неин оратор и лице. Възможно обяснение е, че всичките депутати на "Воля" са дебютанти, а също и че мястото на президиума изглежда като власт.

От 240-те души едва 27 са завършили право, като половината са от БСП. Икономистите са най-много - 51, финансистите - 17, инженерите - 28. Повече от половината от групата на социалистите (общо 80 души) са избрани за пръв път. Сред тях е и 74-годишният журналист Тома Томов, доайен на НС, обявен за агент на ДС, който откри тържественото заседание в сряда.

С първия ден дойде и първият независим депутат. Ангел Исаев, избран с листата на ДПС в Бургас с помощта на феномена 9/9, не се е отказал от мястото си, но и не е поискал да остане в групата на движението. В сряда не е участвал в нито едно гласуване. Колегата му от ДПС Делян Пеевски - също. Той едва изчака да мине речта на лидера Мустафа Карадайъ и напусна пленарната зала.

Любопитно е, че с "въздържал се" за Димитър Главчев заедно с всички 80 депутати на БСП гласува и един от представителите на Обединените патриоти - Йордан Апостолов, от квотата на НФСБ.

Третото правителство на Бойко Борисов ще стане факт след 3 май. Случайно или не зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи 4 май като дата, а съпредседателят на Обединените патриоти Волен Сидеров директно обясни: "Преди Гергьовден ще има вече ясен състав на кабинета. Доколкото знам, тогава приключва влиянието на ретроградния Меркурий." Според астролозите вредното влияние на планетата, управляваща знака на новия стар премиер, приключва на 3 май. Дотогава ситуацията изисква да не се подписват важни документи.

Независимо от уверенията на ГЕРБ и Обединените патриоти, че разговори по структурата и състава на новото правителство все още не са водени, вече се лансират разпределение на министерствата, както и имена на бъдещи министри. С изключение на поста за Красимир Каракачанов за министър на отбраната квотата за по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ във властта остава доста неясна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    objective avatar :-P
    objective

    Очакваме с трепет и вълнение най-високоекспертния и интелектуален кабинет в историята на България- вицепремиер и министър на вътрешните работи - Болен Сайдеров, министър на външите работи - дипломатът от кариерата Валери Симеонов и министър на войната - Красимиролюбецът Каракачанов !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK