Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 21 апр 2017, 14:44, 28662 прочитания

Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Ерата на изкуствения интелект

Как да сме готови за промяната

Ученето през целия живот, математиката и меките умения са ключови за професиите на бъдещето

Футурологът Герд Леонард: Професиите на бъдещето са свързани с грижата и разбирането на човека

Според Леонард до 20 години ще работим по-малко, ще потребяваме по-малко и ще се учим да учим през целия си живот

Пътеводител на непознатите професии

Или кои абревиатури в сферата на технологиите обещават добра перспектива за кариера

Има причина 20 години да са стандартния хоризонт, който футуристите ползват за прогнозите си. Според Тим Харфорд, известен с блога си Undercover Economist във Financial Times, това е чудесен срок: нито твърде близо, за да стане утре, нито твърде далече, за да не засяга хората. Така напълно безопасно горе долу на всеки 5-10 години могат да излизат прогнози, че след 20 години бъдещето ще е напълно автоматизирано. Досега в къщите ни трябваше да има роботи-прислужници, колите ни да са автономни (и летящи!), а работата да се върши сама.

Нищо от това не е факт все още. Но за разлика отпреди нищо от това не изглежда особено далече също. Къщите ни са почти изцяло автоматизирани - с навлизането на интернета на нещата ще можем да пускаме пералнята или прахосмукачката от работа, а бойлери с wi-fi вече има в магазините. Колите все още не са масово автономни, но самолетите и влаковете ни са почти 90% такива. А работата може и да не се върши сама, но в доста области механичните помощници вече вършат голяма част от нея. Двайсет години изглеждат дори като твърде далечен срок.


В доклада си от миналата година "Бъдещето на работата" Световният икономически форум нарича ставащото "четвъртата индустриална революция". Развитията в генетиката, изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, 3D принтирането и биотехнологиите се подсилват взаимно и водят до промяна в целия бизнес модел на индустриите, твърдят авторите. Това не означава, че роботите ще ни превземат и оставят безработни, но и не значи, че можем да продължим както досега.

Всъщност роботите са толкова отдавна наоколо, че основната изненада не е, че взимат работни места, а колко бавно се случва това. Според доклад от януари на анализаторите от McKinsey&Co, които са изследвали 2000 дейности в САЩ и няколко други икономики, машините няма да "изземат" напълно нито една професия, където сега има хора. Това, което ще се случва, е, че части от тези дейности ще станат изцяло или в голяма степен автоматизирани. С технологиите, които са ни на разположение днес, могат да бъдат прехвърлени към машини 30% от дейностите в 60% от изследваните области. Какво в такъв случай ще правим?

Готови или не, машините идватДа започнем оттам къде машините най-лесно могат да заменят хората. Предвидимо според McKinsey това е ръчният труд, както и онези дейности, в които се вършат рутинни задачи. Транспорт, логистика, кол-центрове са все сектори с висока степен на риск от загуба на места. С развитието на т.нар. deep learning това включва и професии, свързани с анализ на данни, като например счетоводителите или финансовите анализатори. В едно все по-дигитално общество е все по-лесно задачите да се изпълняват от неща, които се движат от команди и чипове (виж графиката).

Областите, в които компютрите и роботите скоро няма да успеят да стигнат ниво, на което да могат адекватно да заменят човека, са онезиq в които има интеракции с други хора, или които изискват креативно мислене и решаване на проблеми. Както казва футуристът Герд Леонард пред "Капитал" (виж интервюто с него), бъдещето е на онези професии, които сега са донякъде маргинализирани и са свързани с познаването и отношенията с други хора. Всъщност там изкуственият интелект също може да играе роля, но поддържаща - като инструмент при решаването на проблеми.

Ако мислите, че всичко това е далечно за вас, колкото пътуване до Марс, помислете пак. Един от най-заплашените сектори от автоматизация например са кол-центровете и центровете за управление на бизнес процеси. Т.нар. аутсорсинг индустрия де факто се занимава с преместването на такива центрове в България непрекъснато. Към 2016 г. в нея са заети около 40 хил. души според данни на българската аутсорсинг асоциация, а се очаква до 2020 г. да станат 60 хил. Или да вземем миннодобивната и металургичната промишленост. Според Никола Добрев, председател на съвета на директорите на "КЦМ 2000", десетгодишния им план 2015 - 2025 г. предвижда 35% намаление на необходимата работна ръка. "Потенциалът за автоматизация в нашия сектор е до 75-80% до 2025 г. В миннодобивната индустрия е около 70%", казва той. Това е сектор с още около 25 хил. заети в България.

Но доколко потенциалът за автоматизация реално се превръща в такава? "Фесто производство", която е част от германската едноименна група, произвежда средства за автоматизация на процесите. "За първите три месеца на тази година имаме ръст спрямо миналата от почти 40%. Това е изцяло от бума на автоматизацията - в Азия, Китай, Източна Европа", казва Георги Атанасов, управител на "Фесто производство". Според него основното предимство, което фирмите харесват, е възможността за бързо повишаване на продукцията при нужда. С машини това се постига лесно и не се налага да се наемат и освобождават хора непрекъснато. Другото предимство безспорно е, че на един все по-свит пазар на труда, където не достигат специалисти почти по всичко, машините са добър изход за разрастване на бизнеса. Единственото, което засега ще играе роля на спирачка пред масовостта на този процес, е цената.

"За съжаление в България срокът за възвращаемост на пълна автоматизация е много обвързан със стойността на труда в производството и трудно се намират решения, които да имат приемлив срок на изплащане, за да може да се стигне до масова и пълна автоматизация в производствата", обяснява Атанасов. Една от причините е, че по-високотехнологичните решения трябва да се правят на Запад - в Германия и Швейцария, а това вдига стойността на една такава инвестиция и е неприемливо за изплащане към момента. Георги Атанасов смята, че в близките години масова автоматизация няма да се случи.

Роботите добре, а хората?

Но трудно може да се каже, че няма да има ефект от идването на още повече механичен труд - не само в България, а навсякъде - най-вече в развитите икономики. Не можеш да изместиш стотици хиляди, дори милиони хора от работните им места и бързо да ги обучиш да вършат нещо друго, което роботите не могат да правят, или което вече не се прави от други, много по-опитни от тях. Според доклад на агенцията Forrester до 2021 г. в САЩ 6% от работните места ще са заети от роботи. Според изследване на американското Национално бюро за икономически изследвания за периода 1990 - 2017 г. всеки добавен робот значи загуба на между 3 и 5.6 работни места в околността и спад на заплатите с между 0.2 и 0.5%. Това, както всеки политик (дори да не се казва Тръмп) ще ви каже, значи огромен проблем.

Решения все още няма. Идеи като тази за безусловен базов доход все още са на много начален етап, а и няма да работят в български условия заради недостатъчно средства, както "Капитал" вече пресметна. Европейският парламент, Бил Гейтс, Герд Леонард и дори един от френските президентски кандидати пък подкрепят въвеждането на данък върху роботите, с който държавите да помагат на онези, останали без работа. Тази идея също е далеч от осъществяване, а и има много практически въпроси, като например за какво точно ще са насочени тези пари.

Това са интересни концепции, но бързото и по-важно решение е по-скоро в изместването на фокуса на образованието и обучението (виж текста). Никола Добрев например казва, че на мястото на онези, които ще бъдат освободени, ще има нужда от хораq които познават по-добре машините, могат да ги управляват и поправят. Според доклада на Международния икономически форум новости като 3D принтирането и роботиката ще водят до търсене на архитекти и инженери.

В кол-центровете пък работят млади, активни хора с езици и възможност за обучение. Намаляването на нуждата от работна ръка в този сектор може да бъде добре дошла за друг. В България и сега се появяват много нови професии, които искат съвсем нови и различни качества от тези, които се преподават в училище (виж някои от непознатите професии). За страна със застаряващо население машинният труд е оhромна възможност. Вземете например възможността вместо личен лекар да ви преглежда робот, при който няма да има нужда да чакате, който ще улавя превантивно много от болестите и няма да има плащания под масата - това ще се отрази на здравето и ежедневието на хората.

Машините изместват хората откакто ги има, но винаги създават нови работни места. Страхът сега е, че се изместват много повече хора, отколкото нови места се създават. Поне към момента това не е факт, а българската икономика и сега страда от разминаване между исканията на пазара на труда и предлагането. Това значи, че време за преобръщане на перспективата има. Остава да има осъзнато желание и усилия за това.

Кои професии могат да изчезнат

Консултантите от McKinsey са направили прогноза за бъдещето на няколко сектора.- Най-важни за дадена професия са няколко критерия - дали професията включва предвидима физическа работа, дали включва обработка на информация и експертиза.

Хранителен сектор

Хранителният бизнес ще бъде променен коренно през идните десетилетия. Там няма само една професия, която да рискува изчезване. Автоматизацията ще засегне повече от едно звено по веригата. Например готвачите и сервитьорите влизат в графата на предвидимия физически труд, който може да бъде копиран от роботите. В САЩ вече има ресторанти, в които храната се приготвя почти изцяло от машини. Разбира се, това не важи за всички в сектора - гурме ресторантите ще продължат да се увеличават.

Телекоми и сферите на услугите

Тук може да видим нова индустриална революция. Изкуственият интелект ще се развива с все по-бързи темпове през идните години и работните места, които се занимават със събиране на информация, могат да намалеят с 67%. Последващата обработка на данните може да бъде автоматизирана на 70%, с което да се спести над 40% от прекараното време в сектора. Работата на офисната администрация, която включва в себе си и кол-центровете, може да бъде оптимизирана на 97%. Причината е, че кол-центровете следват точно определени инструкции и тяхната работа също може да бъде предвидена от роботите. Ще останат само онези позиции, които наглеждат процеса и отговарят за непредвидените случаи.

Строителство и дървообработка

Това, което най-често си представяме като роботизация, е как машините поемат от нас тежкия физически труд. Дърводелците, шлосерите и други професии, които спадат в категорията на предвидимия физически труд, в голямата си част - 70%, могат да бъдат автоматизирани. Събирането и обработката на данни в сектора също ще доведе до съкращаване на 50% от работната ръка, като за това ще спомогнат подобрените алгоритми и изкуственият интелект. Всичко това ще спести общо близо 30% от времето, прекарано от хора в работа в момента. Производството на почти всичко, направено от дърво - от мебели до музикални инструменти, може да бъде поето от машините. В някои фабрики и в момента те вършат голяма част от работата, но с по-сериозното навлизане на изкуствения интелект освен тежката физическа работа ще могат да бъдат поети и изчисленията и чертежите, които ги предхождат.

Транспорт

Не става дума само за таксиметровите шофьори. Компаниите в сектора - от такива, залагащи изцяло на иновацията като Tesla, през традиционните производители на автомобили, до фирми, които са в сферата на услугите като Uber, вече инвестират милиарди да бъде разработена напълно безопасна технология, позволяваща автономните автомобили и появяването им през следващото десетилетие. Следващата стъпка според анализаторите на индустрията е колите да не са собственост на хората, а да бъдат на повикване, което да излиза по-евтино на крайния потребител. Това би довело и до намаляване на броя на работещите в други професии в сектора - като например извършващите технически проверки, които най-вероятно ще бъдат поети от фирмите - собственици на флотилиите от безпилотни коли.

Медии

Огромните редакции с хора на място и точен работен ден ще бъдат заменени от по-гъвкаво работно време и възможност да работят навсякъде. Т.нар. фрийлансърство се наблюдава не само в медийния бизнес, но той ще бъде най-засегнатият от новите тенденции и технологии. Може да се стигне и до по-радикални промени в сектора. Associated Press вече използва ботове, които сами пишат стандартни новини, които могат да бъдат предвидени и стандартизирани - например новините за финансовите резултати на компаниите

По темата работиха
Лилия Игнатова, Йоан Запрянов, Иглика Филипова

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО

И още: България все пак ще започне да тества малко повече за COVID-19, заразените с коронавирус у нас вече са 346, еврогрупата се среща за още мерки

29 мар 2020, 751 прочитания

Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ 7 Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ

Цената на тока няма да бъде намалена, за да може централата да получи въпросните средства

29 мар 2020, 3717 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Пътеводител на непознатите професии

Или кои абревиатури в сферата на технологиите обещават добра перспектива за кариера

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10