Работната ръка на бъдещето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Работната ръка на бъдещето

Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

Огнян Георгиев
30120 прочитания

Има причина 20 години да са стандартния хоризонт, който футуристите ползват за прогнозите си. Според Тим Харфорд, известен с блога си Undercover Economist във Financial Times, това е чудесен срок: нито твърде близо, за да стане утре, нито твърде далече, за да не засяга хората. Така напълно безопасно горе долу на всеки 5-10 години могат да излизат прогнози, че след 20 години бъдещето ще е напълно автоматизирано. Досега в къщите ни трябваше да има роботи-прислужници, колите ни да са автономни (и летящи!), а работата да се върши сама.

Нищо от това не е факт все още. Но за разлика отпреди нищо от това не изглежда особено далече също. Къщите ни са почти изцяло автоматизирани - с навлизането на интернета на нещата ще можем да пускаме пералнята или прахосмукачката от работа, а бойлери с wi-fi вече има в магазините. Колите все още не са масово автономни, но самолетите и влаковете ни са почти 90% такива. А работата може и да не се върши сама, но в доста области механичните помощници вече вършат голяма част от нея. Двайсет години изглеждат дори като твърде далечен срок.

В доклада си от миналата година "Бъдещето на работата" Световният икономически форум нарича ставащото "четвъртата индустриална революция". Развитията в генетиката, изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, 3D принтирането и биотехнологиите се подсилват взаимно и водят до промяна в целия бизнес модел на индустриите, твърдят авторите. Това не означава, че роботите ще ни превземат и оставят безработни, но и не значи, че можем да продължим както досега.

Всъщност роботите са толкова отдавна наоколо, че основната изненада не е, че взимат работни места, а колко бавно се случва това. Според доклад от януари на анализаторите от McKinsey&Co, които са изследвали 2000 дейности в САЩ и няколко други икономики, машините няма да "изземат" напълно нито една професия, където сега има хора. Това, което ще се случва, е, че части от тези дейности ще станат изцяло или в голяма степен автоматизирани. С технологиите, които са ни на разположение днес, могат да бъдат прехвърлени към машини 30% от дейностите в 60% от изследваните области. Какво в такъв случай ще правим?

Готови или не, машините идват

Да започнем оттам къде машините най-лесно могат да заменят хората. Предвидимо според McKinsey това е ръчният труд, както и онези дейности, в които се вършат рутинни задачи. Транспорт, логистика, кол-центрове са все сектори с висока степен на риск от загуба на места. С развитието на т.нар. deep learning това включва и професии, свързани с анализ на данни, като например счетоводителите или финансовите анализатори. В едно все по-дигитално общество е все по-лесно задачите да се изпълняват от неща, които се движат от команди и чипове (виж графиката).

Областите, в които компютрите и роботите скоро няма да успеят да стигнат ниво, на което да могат адекватно да заменят човека, са онезиq в които има интеракции с други хора, или които изискват креативно мислене и решаване на проблеми. Както казва футуристът Герд Леонард пред "Капитал" (виж интервюто с него), бъдещето е на онези професии, които сега са донякъде маргинализирани и са свързани с познаването и отношенията с други хора. Всъщност там изкуственият интелект също може да играе роля, но поддържаща - като инструмент при решаването на проблеми.

Ако мислите, че всичко това е далечно за вас, колкото пътуване до Марс, помислете пак. Един от най-заплашените сектори от автоматизация например са кол-центровете и центровете за управление на бизнес процеси. Т.нар. аутсорсинг индустрия де факто се занимава с преместването на такива центрове в България непрекъснато. Към 2016 г. в нея са заети около 40 хил. души според данни на българската аутсорсинг асоциация, а се очаква до 2020 г. да станат 60 хил. Или да вземем миннодобивната и металургичната промишленост. Според Никола Добрев, председател на съвета на директорите на "КЦМ 2000", десетгодишния им план 2015 - 2025 г. предвижда 35% намаление на необходимата работна ръка. "Потенциалът за автоматизация в нашия сектор е до 75-80% до 2025 г. В миннодобивната индустрия е около 70%", казва той. Това е сектор с още около 25 хил. заети в България.

Но доколко потенциалът за автоматизация реално се превръща в такава? "Фесто производство", която е част от германската едноименна група, произвежда средства за автоматизация на процесите. "За първите три месеца на тази година имаме ръст спрямо миналата от почти 40%. Това е изцяло от бума на автоматизацията - в Азия, Китай, Източна Европа", казва Георги Атанасов, управител на "Фесто производство". Според него основното предимство, което фирмите харесват, е възможността за бързо повишаване на продукцията при нужда. С машини това се постига лесно и не се налага да се наемат и освобождават хора непрекъснато. Другото предимство безспорно е, че на един все по-свит пазар на труда, където не достигат специалисти почти по всичко, машините са добър изход за разрастване на бизнеса. Единственото, което засега ще играе роля на спирачка пред масовостта на този процес, е цената.

"За съжаление в България срокът за възвращаемост на пълна автоматизация е много обвързан със стойността на труда в производството и трудно се намират решения, които да имат приемлив срок на изплащане, за да може да се стигне до масова и пълна автоматизация в производствата", обяснява Атанасов. Една от причините е, че по-високотехнологичните решения трябва да се правят на Запад - в Германия и Швейцария, а това вдига стойността на една такава инвестиция и е неприемливо за изплащане към момента. Георги Атанасов смята, че в близките години масова автоматизация няма да се случи.

Роботите добре, а хората?

Но трудно може да се каже, че няма да има ефект от идването на още повече механичен труд - не само в България, а навсякъде - най-вече в развитите икономики. Не можеш да изместиш стотици хиляди, дори милиони хора от работните им места и бързо да ги обучиш да вършат нещо друго, което роботите не могат да правят, или което вече не се прави от други, много по-опитни от тях. Според доклад на агенцията Forrester до 2021 г. в САЩ 6% от работните места ще са заети от роботи. Според изследване на американското Национално бюро за икономически изследвания за периода 1990 - 2017 г. всеки добавен робот значи загуба на между 3 и 5.6 работни места в околността и спад на заплатите с между 0.2 и 0.5%. Това, както всеки политик (дори да не се казва Тръмп) ще ви каже, значи огромен проблем.

Решения все още няма. Идеи като тази за безусловен базов доход все още са на много начален етап, а и няма да работят в български условия заради недостатъчно средства, както "Капитал" вече пресметна. Европейският парламент, Бил Гейтс, Герд Леонард и дори един от френските президентски кандидати пък подкрепят въвеждането на данък върху роботите, с който държавите да помагат на онези, останали без работа. Тази идея също е далеч от осъществяване, а и има много практически въпроси, като например за какво точно ще са насочени тези пари.

Това са интересни концепции, но бързото и по-важно решение е по-скоро в изместването на фокуса на образованието и обучението (виж текста). Никола Добрев например казва, че на мястото на онези, които ще бъдат освободени, ще има нужда от хораq които познават по-добре машините, могат да ги управляват и поправят. Според доклада на Международния икономически форум новости като 3D принтирането и роботиката ще водят до търсене на архитекти и инженери.

В кол-центровете пък работят млади, активни хора с езици и възможност за обучение. Намаляването на нуждата от работна ръка в този сектор може да бъде добре дошла за друг. В България и сега се появяват много нови професии, които искат съвсем нови и различни качества от тези, които се преподават в училище (виж някои от непознатите професии). За страна със застаряващо население машинният труд е оhромна възможност. Вземете например възможността вместо личен лекар да ви преглежда робот, при който няма да има нужда да чакате, който ще улавя превантивно много от болестите и няма да има плащания под масата - това ще се отрази на здравето и ежедневието на хората.

Машините изместват хората откакто ги има, но винаги създават нови работни места. Страхът сега е, че се изместват много повече хора, отколкото нови места се създават. Поне към момента това не е факт, а българската икономика и сега страда от разминаване между исканията на пазара на труда и предлагането. Това значи, че време за преобръщане на перспективата има. Остава да има осъзнато желание и усилия за това.

Кои професии могат да изчезнат

Консултантите от McKinsey са направили прогноза за бъдещето на няколко сектора.- Най-важни за дадена професия са няколко критерия - дали професията включва предвидима физическа работа, дали включва обработка на информация и експертиза.

Хранителен сектор

Хранителният бизнес ще бъде променен коренно през идните десетилетия. Там няма само една професия, която да рискува изчезване. Автоматизацията ще засегне повече от едно звено по веригата. Например готвачите и сервитьорите влизат в графата на предвидимия физически труд, който може да бъде копиран от роботите. В САЩ вече има ресторанти, в които храната се приготвя почти изцяло от машини. Разбира се, това не важи за всички в сектора - гурме ресторантите ще продължат да се увеличават.

Телекоми и сферите на услугите

Тук може да видим нова индустриална революция. Изкуственият интелект ще се развива с все по-бързи темпове през идните години и работните места, които се занимават със събиране на информация, могат да намалеят с 67%. Последващата обработка на данните може да бъде автоматизирана на 70%, с което да се спести над 40% от прекараното време в сектора. Работата на офисната администрация, която включва в себе си и кол-центровете, може да бъде оптимизирана на 97%. Причината е, че кол-центровете следват точно определени инструкции и тяхната работа също може да бъде предвидена от роботите. Ще останат само онези позиции, които наглеждат процеса и отговарят за непредвидените случаи.

Строителство и дървообработка

Това, което най-често си представяме като роботизация, е как машините поемат от нас тежкия физически труд. Дърводелците, шлосерите и други професии, които спадат в категорията на предвидимия физически труд, в голямата си част - 70%, могат да бъдат автоматизирани. Събирането и обработката на данни в сектора също ще доведе до съкращаване на 50% от работната ръка, като за това ще спомогнат подобрените алгоритми и изкуственият интелект. Всичко това ще спести общо близо 30% от времето, прекарано от хора в работа в момента. Производството на почти всичко, направено от дърво - от мебели до музикални инструменти, може да бъде поето от машините. В някои фабрики и в момента те вършат голяма част от работата, но с по-сериозното навлизане на изкуствения интелект освен тежката физическа работа ще могат да бъдат поети и изчисленията и чертежите, които ги предхождат.

Транспорт

Не става дума само за таксиметровите шофьори. Компаниите в сектора - от такива, залагащи изцяло на иновацията като Tesla, през традиционните производители на автомобили, до фирми, които са в сферата на услугите като Uber, вече инвестират милиарди да бъде разработена напълно безопасна технология, позволяваща автономните автомобили и появяването им през следващото десетилетие. Следващата стъпка според анализаторите на индустрията е колите да не са собственост на хората, а да бъдат на повикване, което да излиза по-евтино на крайния потребител. Това би довело и до намаляване на броя на работещите в други професии в сектора - като например извършващите технически проверки, които най-вероятно ще бъдат поети от фирмите - собственици на флотилиите от безпилотни коли.

Медии

Огромните редакции с хора на място и точен работен ден ще бъдат заменени от по-гъвкаво работно време и възможност да работят навсякъде. Т.нар. фрийлансърство се наблюдава не само в медийния бизнес, но той ще бъде най-засегнатият от новите тенденции и технологии. Може да се стигне и до по-радикални промени в сектора. Associated Press вече използва ботове, които сами пишат стандартни новини, които могат да бъдат предвидени и стандартизирани - например новините за финансовите резултати на компаниите

По темата работиха

Лилия Игнатова, Йоан Запрянов, Иглика Филипова

Има причина 20 години да са стандартния хоризонт, който футуристите ползват за прогнозите си. Според Тим Харфорд, известен с блога си Undercover Economist във Financial Times, това е чудесен срок: нито твърде близо, за да стане утре, нито твърде далече, за да не засяга хората. Така напълно безопасно горе долу на всеки 5-10 години могат да излизат прогнози, че след 20 години бъдещето ще е напълно автоматизирано. Досега в къщите ни трябваше да има роботи-прислужници, колите ни да са автономни (и летящи!), а работата да се върши сама.

Нищо от това не е факт все още. Но за разлика отпреди нищо от това не изглежда особено далече също. Къщите ни са почти изцяло автоматизирани - с навлизането на интернета на нещата ще можем да пускаме пералнята или прахосмукачката от работа, а бойлери с wi-fi вече има в магазините. Колите все още не са масово автономни, но самолетите и влаковете ни са почти 90% такива. А работата може и да не се върши сама, но в доста области механичните помощници вече вършат голяма част от нея. Двайсет години изглеждат дори като твърде далечен срок.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  sg_aquarius avatar :-|
  sg_aquarius

  Хубава тема, но защо трябва да завършва с негативизъм накрая. Всяка нова технология може да доведе до краткосрочни проблеми за едни и възможности за други, но води и дългосрочни позитиви за обществото. Тук трябва да се постави въпросът какви са държавните политки (така или иначе ролята на държавата не намалява, поне да има полза от нея), за да се премине по-плавно към роботизацията, защото тези, които са стигнали етап в живота си, в който няма нужда от повече образование и знания, след 20-30 години ще са точно тези отпаднали от пазара на труда, които ще си повтарят мантрана - "по онова време беше по-добре".

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Аз лично залагам на бъдеще, балансирано между малко роботи и огромен брой оператори на роботизирани системи (аватари). Просто вярвам в пазарните принципи, които са стъпили на платежоспособното търсене. В смисъл, роботите нямат заплати за харчене като операторите, а дори и да имат, то не потребяват такъв обем и асортимент стоки и услуги като операторите...

 • 3
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев

  Пропуснахте агросектора- плодовете и зеленчуците, Япония е направила достатъчно роботизирани ферми на закрито. Сега стартира и роботизирана ферма на открити площи!

 • 4
  vnc1464367700497983 avatar :-|
  stefank

  Стига сте плашили жинурята с тия роботи...

 • 5
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  Ако в един свят група квалифицирани изкарват благата за цялото население, част от което на ББД(справка предишна статия), защо мислите, че същите тези квалифицирани няма да искат да почиват повече? Тогава какво? Двама квалифицирани заемат едно място като се редуват и ходят на работа по 3 дни и почиват по 4 дни седмично. Така е някои професии ще изчезнат. В днешните времена например професиите обущар, шапкар и шивач са почти изчезнали, това не означава, че тези хора стоят на помощи, те просто работят нещо друго.

 • 6
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Защо робота не плаща данъци?
  ... щото нема сърце..

  " мястото на онези, които ще бъдат освободени, ще има нужда от хораq които познават по-добре машините, могат да ги управляват и поправят."
  ...и... кво правят сега операторите на тези машини?..

  Друг тюрлугювеч : " Развитията в генетиката, изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, 3D принтирането..." и "застаряващо население машинният труд е оhромна възможност.."
  може би требе да се добави бот-журналист и бот-коментатор... друго е кво доверие може да им се има на такива..

  ".В САЩ вече има ресторанти, в които храната се приготвя почти изцяло от машини..." да, и в тях се хранят роботи.. биороботи..
  ше има и фемботи и манботи..
  А биоединиците ше лежат по цел ден и ше цъкат фифа2175 с бот-плейъри и ше творят изкуство...

 • 7
  vnc1464367700497983 avatar :-|
  stefank

  Възможно ли е Ние да се окажем роботите на бъдещето - това е въпроса. Не отдавна изплува на бял свят че от няколко години Илън Мъск инвестира в своя компания за управление на компютър с мисли - той може би не знае човека, но възможно ли е да се получи обратният ефект - компютрите да започнат да управляват мозъците ни. И така да се окажем цялата планета свързана с един дейта център който ни командва какво да ядем какво да си купуваме и за кого да гласуваме на избори. Идеята звучи привлекателна за недобронамерени хора, но при съвременната свързаност ще се окажем подвластни на няколко човека които управляват софтуера ни. Много млади хора ще скочат срещу по-опитните че искат да забавят прогреса след като подхождат умерено при внедряването на новите технологии. Познавам личности които са супер амбициозни (а също съм един от тях) които са готови на всичко за науката. Но тя винаги има две лица. Винаги съм твърдял че гения на Никола Тесла не е втова да изобретява неща, а като е рзбрал че технологиите които разработва могат да попаднат в ръцете на недобронамерени хора, което вместо добро , да доведе до всеобщи страдания за хората - той унищожава творението си. Пейте песента на роботите, внедрявайте модерни устройства които до вчера са били недомислен прототип и чакайте ъпдейтите...

 • 8
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  До коментар [#7] от "stefank":

  Той и Каланик от Убер инвестира в такъв софтуер - как да влезем в джоба на средностатистическия чалгаджия...
  Подценяването на нереалистични прогнози доведе до дот.ком бум кризата 1997. Сега след имотния бум това се повтаря... финансовите пазари са тия, които надуват балоните - това е техния бизнес.. роботизация.. автономни коли.. но не и в стриптийз..ботове...
  Инвестирайте в това, което има СЕРИОЗЕН публик контрол, а не там, където лобистите са в сила.. Голдман Сакс не прави света по-лесен.

 • 9
  fhg10521735 avatar :-|
  fhg10521735

  То може и да може, но трябва ли? При постоянно нарастващото население на Земята и все по-големата безработица дори в развитите страни, да се залага на роботите вместо на хората е огромна глупост, която най-много да доведе до нови войни и бунтове в близко бъдеще. Задачата пред човечеството е как да разпредели благата по-справедливо. Роботизацията ще направи богатите още по-богати и по-малко като процент, а бедните по-бедни. Полезна е само при намаляващо население.

 • 10
  ivan3i avatar :-|
  I3I

  Даже не си правя труда да чета цялата статия - четох я вече този месец няколко пъти под различни форми. Е - аз съм инженер с 10 годишен стаж и знам че благодарение на моя труд са премахнати над 100 работни места. Тенденцията която се очертава е че операторите на машини ще са 3-4 пъти по-малко от инженерите. Нивото на автоматизация е достигнало такива теоритични висоти, че може да се създаде абсолютно независимо производство в която и да е индустрия- без нито един работник. Разбира се единственото нещо което в момента спира този "прогрес" е цената на инженерните дейности. В бъдеще, когато се създадат достатъчно шаблони за тези работи и цената им спадне ще стане масово. Време е наистина да се мисли по въпроса какво ще работят хората....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.