С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 21 апр 2017, 19:00, 15804 прочитания

ВСС трябва незабавно да започне проверка за срещата на Цацаров със Сашо Дончев

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Капитал" потърси по телефона представляващия ВСС Димитър Узунов с въпрос как ще коментира информацията за срещата Цацаров - Дончев. "Съжалявам, няма да коментирам, не желая да коментирам. Дочуване.", каза г-н Узунов.

Същия въпрос поставихме и на члена на ВСС Калин Калпакчиев, който коментира: "Появилите се до момента твърдения и факти по случая трябва да бъдат поставени на вниманието на пленума на ВСС и по тях да се извърши проверка, така както това се е случавало в други подобни ситуации. Винаги, когато се поставя под съмнение независимостта на един съдия или прокурор, трябва да се назначи проверка, защото единствено по този начин може да бъде запазен авторитетът на правосъдието. Това е начин да се даде възможност и на самия магистрат да се защити. Аз лично ще направя това, което един член на ВСС е длъжен да направи – ще упражня правомощията си по закон".
На въпрос какво представлява проверката в СГП за писмото на Сашо Дончев до ЕК, Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви за "Капитал", че в момента производството е на етап предварителна проверка, затова прокуратурата не може да даде информация, но това ще е възможно средващата седмица, когато се очаква проверката да приключи.
"Скандали от типа "Красьо Черния" в този Висш съдебен съвет съвет (ВСС) няма да има" - това заяви категорично през октомври 2012 г. бившата депутатка от ГЕРБ Юлиана Колева, прясно избрана за член на новия ВСС и за председател на правната му комисия. Колева се оказа лош пророк.

Скандалът "Цацаров среща Сашо Дончев" за съдебната система е равностоен (ако не и по-гръмовен) на сагата "Красьо Черния" и на гастрола на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов в Банкя с репликата му към Борисов "Ти си го избра!". И тук дори не става въпрос за съдържанието на разговора между Цацаров и Дончев, нито за инициативата за тази среща – тези неща би следвало да се изяснят обстойно в една последваща проверка.


Достатъчно значими са фактите, по които няма спор – главният прокурор Сотир Цацаров отива в офис на политика и бизнесмен Георги Гергов, на предварително уговорена среща с друг бизнесмен - Сашо Дончев, председател на Българската стопанска камара, който в момента е проверявано лице. В Софийската градска прокуратура (СГП) тече проверка по повод на негов сигнал до Европейската комисия. След срещата Сашо Дончев публично обявява, че е бил обект на натиск от главния прокурор - заради истинска или въображаема подкрепа за политическа партия и заради медийната политика на вестника, който Дончев издава. Дали действително е така, или пък само така му се е сторило, както Цацаров твърди чрез пресцентъра си, е допълнителен въпрос. Скандалът е налице, защото главният прокурор няма място в офисите на политици и бизнесмени. Той, както и всеки магистрат, по никакъв начин не трябва да създава впечатление, че ръководи политическа интрига, рекетира бизнеси и упражнява натиск върху медии. Главният прокурор не може да приема посредничество на бизнесмени за тайни срещи с други бизнесмени, на които очевидно не си говорят за ски и авиомоделизъм.

Главният прокурор има и конституционно задължение да пази авторитета на съдебната власт и с поведението си да не създава никакви основания за съмнение в неговата независимост, обективност, безпристрастност. Нарушението на това задължение може да представлява основание за прекаратяване на мандата му (чл. 129, ал. 3, т.4 от Конституцията).

Всичко това изисква ВСС веднага да започне проверка. Съветът няма правомощия да отстрани временно главния прокурор, а само да предложи на президента прекратяване на мандата му. ВСС обаче може да поиска Цацаров сам да се оттегли, докато трае проверката. Аналогията за действията на ВСС в скандалите с Красьо Черния и Николай Кокинов се натрапва безусловно.Скандалите от миналото

Скандалът "Красьо Черния" започна по време на заседание на ВСС на 18 юни 2009 г., когато бившият председател на СРС Иван Колев заяви, че източници, които няма да назове, му били споделили слухове как "някой си Красьо от Плевен" обещава на кандидати за административни ръководители подкрепа от членове на съвета. Това позоваване на слухове бе достатъчно за ВСС и прокуратурата да предприемат проверки, които в крайна сметка доведоха до дисциплинарното уволнение на двама членове на съвета и на двама магистрати, отстраняването на няколко съдебни началници от постовете им, наказване на редови магистрати, включително и до промяна в закона. ВСС препоръча на магистратите "хигиена на контактите", а парламентът образува анкетна комисия. Да, действителният мащаб на явлението бе старателно замазан, а самото разпалване на скандала се оказа част от битка между две лобита, но никога не е имало съмнение, че ВСС трябва да реагира.

През 2013 г. бившият градски прокурор на София Николай Кокинов бе уволнен след дисциплинарно производство, започнато от ВСС след изтеклия запис на разговор в дома на току-що оттеглилия се от премиерския пост Бойко Борисов, заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Тримата си говорят за висящи дела и за безграничните кадрови възможности на Борисов в съдебната власт, със закачливия упрек на Кокинов към него: "Ти си го избра!" (става дума за прясно назначения с президентски указ Сотир Цацаров).

Ето какво пише в окончателното решение на ВАС от 2014 г., с което се потвърждава дисциплинарното уволнение на Кокинов: "Записан по незаконен начин, но разпространен в публичното пространство и станал достояние на обществото, разговорът разкрива модел на поведение на магистрат на ръководен пост в съдебната система, несъвместим с етичните задължения по Кодекса за етични правила на българските магистрати и очакванията на обществото... Това, че жалбоподателят няма как да предвиди възможността да бъде незаконно подслушван в дома на министър-председателя (довод в касационната жалба), не означава липсата на виновно субективно отношение към действията, с които е нарушил етичните правила за поведение на българския магистрат и е накърнил престижа на съдебната власт".

Аналогични бяха действията на ВСС в редица подобни случаи (за тях четете в карето най-отдолу). Това, за което в случая не може да се спори, е за дължимото поведение на ВСС - съветът трябва незабавно да образува проверка за накърняване на престижа на съдебната власт, съгласно чл. 129, ал. 3, т.4 от конституцията.

Със сигурност такава проверка ще бъде поискана още на следващото заседание на ВСС - членове на съвета вече заявиха подобно намерение. Разбира се, тежкият скептицизъм за това какво ще реши ВСС е напълно оправдан - мнозинството в него демонстрира силни зависимости, безпринципност, непрофесионализъм, арогантност и дори – липса на елементарно възпитание. Но е важно да се поддържа принципът - основно изискване към всеки магистрат е състоянието на независимост и безпристрастност, което трябва да е видимо за обществото.

За кого важат стандартите

През последните два дни, в опити да се омаловажи поведението на Цацаров, редица коментатори едва ли не обвиняват Сашо Дончев, че отишъл на срещата подготвен и с едно наум, че късно се обадил за натиска, че режисирал реакцията и т.н. Подобни коментари са неуместни по една основна причина - каквито и да са подбудите на Дончев, той няма конституционно и законово задължение да спазва ограничения в поведението си. Един бизнесмен не е длъжен да пази независимостта и авторитета на съдебната власт, той може да си позволи и тайни срещи с магистрати и чиждо посредничество, да коментира и проверки спрямо себе си, да показва документи. Или да говори за гаджета. Ангажиментът да отстоява авторитета си на независим и безспристрастен, да следи за хигиената на котактите си и да не допуска и най-малкото впечатление за зависимост, има само магистратът в една подобна ситуация, в случая - главния прокурор.

Главният прокурор на Републиката може да провежда само официални срещи с представители на бизнеса и политиката, с ясен дневен ред и публично оповестена организация. Той не може да се среща с проверяван бизнесмен, обект на натиск от властта и прокуратурата, на тайни сбирки, без значение по чия инициатива. Защото така сам се поставя в зависимост.

През 2012 г., когато течеше избора на главен прокурор, при изслушването на Цацаров пред етичната комисия, както и пред ВСС, беше поставен въпрос за отношенията му с Георги Гергов - дали са "братя" по масонска ложа и дали имат и други отношения. Темата беше повдигната във връзка с журналистическо разследване за дела на Пловдивския окръжен съд, на който Цацаров тогава е председател, във връзка с интереси на Гергов в Пловдивския панаир, една все още активна тема. Тогава Цацаров отговаря, че познава Георги Гергов като виден пловдивски гражданин. Очевидно е било познанство с перспектива, но когато човек е главен прокурор това не е личен въпрос.

Любопитното е, че Цацаров отрича да е упражнявал политически натиск и медийна цензура върху Дончев, но не казва за какво са си говорили на срещата при Гергов, освен че прави едно твърдение, което само по себе си е нонсенс - бизнесменът Дончев се опитал да упражни натиск върху главния прокурор. В България единствената безконтролна властова фигура е главният прокурор и няма известен механизъм, по който един гражданин, пък бил той и едър бизнесмен, да оказва натиск върху главния прокурор. Освен ако той сам не се е поставил в някаква неизвестна за публиката зависимост. И това е, което ВСС трябва да изясни. В телевизионно интервю Сашо Дончев вече заяви, че ако бъде повикан в рамките на разследване на този случай, ще възпроизведе "всички детайли за тази среща".

Главното действие тепърва предстои.
КАК ВСС ПРОВЕРЯВА

През март 2010 г., ВСС изслуша съдията Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков в рамките на проверка, образувана срещу него заради публикация в един сайт, че в заведение той е бил на една маса с малкия "брат Галев" – Ангел Христов. Само една публикация бе достатъчна ВСС да назначи специална комисия, която много подробно провери всички факти – посети заведението, изиска касовите бележки, разпита персонала и накрая - през март 2010 г. изслуша и самия Генков. Проверено беше даже дали през последната година и половина ВАС е гледал дела, свързани с Ангел Христов и негови фирми, оказа се, че няма такива.
Това, всъщност, е може би единственият случай, когато ВСС извърши подобна проверка както трябва, може би защото предварително беше ясно, че това е скалъпен и неоснователен компромат. По този повод тогавашният шеф на етичната комисия на ВСС Цони Цонев препоръча колегите си да помислят как трябва да се държи един магистрат, ако попадне в подобна ситуация. Дали като види в заведение лица от ъндърграунда трябва да избяга през задния вход или все пак може да си довърши вечерята.

През март 2014 г. етичната комисия на ВСС се самосезира за "тайната вечеря" на съдия Петър Стоянов, с подсъдимия по делата "САПАРД" Марио Николов, след като "Капитал" публикува снимки, на които се вижда как двамата похапват октопод в гръцки ресторант на ул. "Дойран" в столицата. По това време току-що е приключил мандатът на Петър Стоянов в същия ВСС, в който избухна скандалът "Красьо" и който препоръча "хигиена на контактите". "Капитал" припомни в публикацията си, че няколко месеца преди това, като съдия във ВАС, Петър Стоянов е бил докладчик по дело с фирма, свързана с брата на Марио Николов – Петър, и е отсъдил в полза на тази фирма обезщетение за сметка на Агенция "Митници". ВСС намали заплатата на Петър Стоянов с 25 % за срок от 1 година, но съдът отмени това наказание.

През лятото на м.г. ВАС окончателно потвърди уволнението на съдията от Раднево Евелин Драганов, който през 2010 г. изпратил писмо на Цветан Цветанов с клетви за вярност към него и партия ГЕРБ.

Могат да се посочат много такива случаи с различна съдба – професионалният банкет в мутренско заведение в Поморие в чест на новоизбраната районна прокурорка на Несебър Радост Бошнакова, на което е присъствал членът на ВСС Ясен Тодоров; срещата на районния прокурор на Варна Цветанка Гетова с разследвания от същата прокуратура Волен Сидеров, направил посещение в кабинета ѝ, случаят с покойния вече Камен Ситнилски, отстранен от ВСС заради твърдения за лобизъм в кампанията за избора му в съвета и др.

На всичкото отгоре – през последния месец група членове на съдийската колегия на ВСС от лобито на Цацаров се опитват да проведат другарски съд над Калин Калпакчиев заради публикувана папарашка снимка, правена през пролетта на 2016 г. на улицата в разговор със съдии и с бившия министър на правосъдието Христо Иванов – не било допустимо член на ВСС да говори на улицата с колеги. Вносителите сами поискаха да оттеглят сигнала си, но – парадоксално – срещат отпор от самия Калпакчиев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Министерството на културата опрости неустойката на изпълнителя за ремонта на Ларгото Министерството на културата опрости неустойката на изпълнителя за ремонта на Ларгото

Институцията е изпуснала срока да обжалва решението, с което е отхвърлен искът й за 750 хил. лв. за забавения ремонт

13 ное 2019, 522 прочитания

"Капитал" добавя съдържание от The Economist 4 "Капитал" добавя съдържание от The Economist

Всяка седмица ще предлагаме селекция от най-интересните статии на британското икономическо издание, преведени на български

13 ное 2019, 1502 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Как МВР може да изгуби 50 млн. лв.

Проблемите се дължат на микс от корупция и липса на капацитет

Още от Капитал
Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10