Как МВР може да изгуби 50 млн. лв.

Как МВР може да изгуби 50 млн. лв.

Проблемите се дължат на микс от корупция и липса на капацитет

17535 прочитания

• Парите са част от 160 млн. евро помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск.

• Крайният срок да се изпълнят част от проектите е септември.

• Проблемите се дължат на микс от корупция и липса на капацитет.

"Парите ни трябват, за да може да отпочнем да купуваме джипки, термокамери, да осигурим нормален живот на служителите, които сега охраняват границата", каза миналия септември премиерът Бойко Борисов след среща на върха във Виена. Тогава ЕК беше взела решение да отпусне 160 млн. евро финансова спешна помощ за охрана на границата. "Мисля, че над 320 млн. лв. за държавата са нелош резултат" каза още Борисов.

Половин година по-късно още няма "отпочване". Заради липсата на капацитет и очевидни опити за нагласяване на поръчки изпълнението на проектите е забавено и съществува реален шанс за България да загуби около 50 млн. лв. Тези средства са предвидени за подсилване охраната на границата - както за налагаща се по спешност поддръжка, така и за купуване на техника, изграждане на видеонаблюдение, наемане на хора и т.н.

Проверка на "Капитал" на сайта на министерството показа, че от началото на годината са обявени едва седем процедури, а тройно повече са вече забавени.

Тука има, тука няма, а там не работи

Най-голямата от тези поръчки е за т.нар. интегрирана система за охрана за зелена граница. За нея са предвидени 35 млн. лв. С тези средства трябва да се изгради мрежа от камери (с нощно виждане и датчик за движение) и отделни сензори, които да реагират при преминаването на хора.

Поръчката е обявена чак в началото на март. Тъй през февруари служебното правителство обяви интегрираната система на границата за обект с национално значение, това автоматично въведе изискване този, който ще изгражда системата, да може да изпълнява строежи от първа категория, т.е. да са вписани в регистъра към Българската стопанска камара. Това изискване директно изключва чуждестранни компании и такива, които работят в IT сектора. Изключение правят три фирми, които са се специализирали в изграждането на клетки за GSM. В условията е имало и други ограничаващи изисквания, като например изискването за камерите да имат стабилизатор на изoбражението, което няма голямо практическо значение, но задължава фирмата да работи с конкретно дружество, което предлага подобен продукт.

На 10 април процедурата е спряна след подадена жалба до Комисията за защита на конкуренцията. "Капитал" научи, че единият от чуждестранните производители е потърсил съдействие от властите в държавата, в която е базиран, и там по дипломатически път е било отправено запитване до МВР за обстоятелствата около поръчката.

С близо пет месеца забавяне е и обществената поръчка, която се управлява от Гранична полиция и е свързана с ремонта на съществуващата вече система от камери и датчици между Капитан Андреево и Лесово. За системата източник на "Капитал" разказа, че от поне половин година "не работи на пълен капацитет". Зад този евфемизъм се крие обстоятелството, че датчиците произвеждат фалшиви сигнали, а някои камери не работят.

В категорията "нагласени" очевидно попада и процедурата за мобилни рентгенови системи, която е на прогнозна стойност 8.8 млн. лв. Това са рамките, които се разполагат на границата, за да се сканират с тях товарни камиони за скрити бежанци или контрабанда. Процедурата е прекратена миналата седмица. От въпросите, които потенциалните кандидати задават до МВР, става ясно, че спецификацията е написана така, че на нея да може да отговаря само един доставчик, който при това да достави оборудване, нуждата от което е изцяло под въпрос. Скринингът на камиони за нелегални мигранти в момента се извършва чрез детектор на C02, който може да се използва само при камиони с брезент, но не и при цистерни или метални контейнери. Предвидената от спецификация техника (скенери, които са монтирани на ванове) обаче може да сканира през стомана до 5 мм, което изключва приложението й в подобни случаи.

Друга от поръчките, която едва ли ще бъде проведена до крайния срок, е за доставка на три мобилни системи за наблюдение. Тя е на стойност 2.5 млн. лв. Става дума за джипове, които са оборудвани с камери за видеонаблюдение, които се използват на места, където релефът не позволява пълно покритие от стационарните камери. В края на март МВР прекратява процедурата, след като отстранява всички участници, тъй като офертите им не отговарят на изискванията.

Още по-тежко е положението с поръчката за техника за видеонаблюдение за хеликоптер, която е с прогнозна стойност 4 млн. лв. Тя е прекратена по настояване на Агенцията за обществените поръчки, тъй като част от документацията не била подписана собственоръчно, а подписите били сканирани. Според източник на "Капитал", запознат с процедурата, срокът за монтаж на оборудването е поне шест месеца, т.е. дори и изпълнителят да бъде избран веднага, той няма как да успее да влезе в този срок.

Поръчката за доставката на 120 джипа, която е с прогнозна стойност от 11 млн. лв., също е пусната с изключително забавяне. Всъщност вътрешното министерство от близо две години (още преди отпускането на средствата от ЕК) се опитва да купи тези автомобили, но поръчката се прекратява. Идеята е част от тези автомобили да бъдат оборудвани с техника, която освен за охрана на границата да може да се използва и за полицейски проверки (системи за автоматично разпознаване на номерата, таблет, принтер, камери).

ЕК е отпуснала и 12 млн. лв. за възнаграждение на доброволци, които да участват за охраната на границата. Но дори по тази точка в погранични райони с висока безработица до момента няма хора, на които да се плаща. Средствата са разчетени за 12 месеца, т.е. на всеки месец се губи по един милион лева.

Причината

От МВР казаха, че нямат технологична възможност да отговорят на поставените от "Капитал" въпроси по темата до редакционното приключване на броя, и обещаха да отговорят до началото на следващата седмица.

Източник на "Капитал", запознат отблизо с процедурите коментира, че зациклянето на поръчките се дължи основно на две причини - на липсата на професионален капацитет в звената, които се занимават с провеждането им (което се вижда от факта, че едни дирекции имат системни проблеми, а други без проблем провеждат поръчките), и откровен опит условията да се нагласят в полза на конкретен изпълнител. При втората хипотеза, тъй като става дума за сфери с конкурентна среда, това води до обжалване на процедурите, а оттам влизане в дългата спирала пред КЗК и съда.

И тук се стига до затворен кръг – повишаването на капацитета и интегритета минава през кадрови промени, които обаче са немислими в система, в която водещото качество е "на кого си човек". Резултатът от това е, че българската полиция може да изпусне рядка възможност (доколкото над 90% от бюджета на МВР отива за заплати) да се модернизира и оборудва.

• Парите са част от 160 млн. евро помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск.

• Крайният срок да се изпълнят част от проектите е септември.

• Проблемите се дължат на микс от корупция и липса на капацитет.

"Парите ни трябват, за да може да отпочнем да купуваме джипки, термокамери, да осигурим нормален живот на служителите, които сега охраняват границата", каза миналия септември премиерът Бойко Борисов след среща на върха във Виена. Тогава ЕК беше взела решение да отпусне 160 млн. евро финансова спешна помощ за охрана на границата. "Мисля, че над 320 млн. лв. за държавата са нелош резултат" каза още Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "ЕК е отпуснала и 12 млн. лв. за възнаграждение на доброволци, които да участват за охраната на границата."

    Чакайте малко! Това не беше ли нечовешко, нехуманно и отвратително погазване на гражданските, светските и вселенските конституции?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход