България изпадна в предпоследната група по свобода на медиите

Reporters without Borders

България изпадна в предпоследната група по свобода на медиите

Според "Репортери без граници" 2017 страната не само продъжава да е на дъното в ЕС, но вече е и сред държавите с "лоша медийна ситуация"

32520 прочитания

Reporters without Borders

© Reporters without Borders


Глобалният индекс за 2017 г. отразява свят, в който атаките срещу медиите са станали нещо обикновено, а тези, които ги извършват, са във възход.

Топ 10 на страните с най-свободни медии

1. Норвегия

2. Швеция

3. Финландия

4. Дания

5. Холандия

6. Коста Рика

7. Швейцария

8. Ямайка

9. Белгия

10. Исландия

Топ 10 на страните с най-несвободни медии

171. Екваториална Гвинея

172. Джибути

173. Куба

174. Судан

175. Виетнам

176. Китай

177. Сирия

178. Туркменистан

179. Еритрея

180. Северна Корея

България е на 109-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в тазгодишната класация на "Репортери без граници". Макар да се е изкачила с четири позиции в сравнение с 2016 г., страната ни отново е най-ниско класираната държава от ЕС. Нещо повече - тя за първи път изпада до предпоследния сегмент от държави в подредбата, при които свободата на пресата и медийната ситуация като цяло се дефинира като "лоша". Миналата година България заемаше последното място в по-горния трети сегемент - "Проблемна ситуация".

"Позицията на България се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, бивш директор на разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира близо 80% от дистрибуцията на печатни медии. Държавното разпределение на европейски средства към определени медии се осъществява при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите, за да улеснят правителството с политическото си докладване или да се въздържат от покриването на някои проблемни теми", пишат "Репортери без граници" в резюмето за класирането на страната, озаглавено "Да подкупиш медиите".

Индексът на свободата на печата в 180 държави, който се публикува от 2002 г. насам, обобщава серия от отделни показатели: плурализъм, независимост на медиите, среда, автоцензура, законови рамки, прозрачност и др.

Плюс 4, усеща се като минус много

Спадът на България започна преди повече от десет години, като през 2006 страната бе на най-добрата си позиция - 35-о място, и оттогава се движи само надолу, като в последните години ускорява. Всъщност за първи път оттогава тенденцията в класацията се обръща и страната ни се изкачва с 4 места. Причините за това обаче са изцяло технически и се дължат на факта, че други страни са паднали още по-надолу в подредбата. Реалното състояние на медиите на практика се разкрива чрез индекса за всяка държава. В България той е спаднал с над половин единица за година - до 35.01, като, за сравнение, лидерите в класацията Норвегия, Швеция и Финландия имат индекси между 7.6 и 8.9.

Това влошаване на индекса всъщност е и причината страната ни да изпада в по-долната група въпреки изкачването в класирането. В новата група страната ни е заедно с държави като Уганда, ОАЕ, Катар, Мали, Тайланд, Свазиленд, Ирак и др. Единствените други европейски страни в този сегмент са Македония (111), Русия (148) и Турция (155). За сравнение - съседна Румъния е на 46-а позиция - с три места нагоре и вече е част от втора група - "Задоволителна ситуация", Сърбия е 66-а, а дори Унгария, за която често се говори като пример за задушаване на критични към властта медии, е на позиция 71 в третата категория с "проблемна" свобода. Гърция (88) е най-ниско класираната преди България страна от ЕС.

Една лоша година

Само 16 държави в света тази година попадат в категорията "Добра свобода на медиите" и значителна част от тях са европейски. Това са предимно страни от Скандинавския полуостров, Германия и Бенелюкс, но сред тях е и една източноевропейска страна - Естония.

Авторите посочват, че новият индекс отразява ясната тенденция да се увеличава броят на страните по света, в които положението с медийната свобода е много тежко. "Нарушаването на свободата да бъдат информирани хората все по-малко е прерогатив на авторитарни режими и диктатури. Някога смятана за нещо естествено, днес свободата на медиите се оказва все по-крехка и в демокрациите. С отвратителни изявления, драконовски закони, конфликт на интереси и дори употреба на физическа сила демократични правителства стъпкват свобода, която по принцип би трябвало да бъде един от индикаторите, по които се измерват постиженията им."

Индексът за 2017 г. отразява един свят, в който атаките срещу медиите са станали нещо обикновено, а тези, които ги извършват, са във възход, казват от "Репортери без граници", според които се намираме в повратна точка. "Достигнахме една епоха на постистината, пропагандата и потискането на свободите, особено в демократичните държави."

Как се съставя индексът

Степента на свобода на журналистите в 180 държави се определя от отговорите във въпросници, разпратени на новинари, специалисти по медийно право, изследователи и др. Тази качествена оценка се комбинира с количествени данни за злоупотреби с медии и насилие срещу журналисти за изминалия период. Използваните във въпросника критерии са плурализъм, независимост на медиите, медийна среда, автоцензура, правна рамка, прозрачност и качество на инфраструктурата за създаване на новини и информация.
Глобалният индекс за 2017 г. отразява свят, в който атаките срещу медиите са станали нещо обикновено, а тези, които ги извършват, са във възход.

Топ 10 на страните с най-свободни медии

1. Норвегия

2. Швеция

3. Финландия

4. Дания

5. Холандия

6. Коста Рика

7. Швейцария

8. Ямайка

9. Белгия

10. Исландия

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  knb avatar :-|
  Кнб

  Изобщо не е кой-знае какво тази новина. Медиите в тази класация се класират всъщност по послушничество към клана на Обама и процент на притежаване от съответните медийни групи.

  Германия на първо място? Да се каже че съществува каквато и да е свобода на словото в Германия е просто нахално. Германските медии от всички рангове, по закон наложен още през 1946 година от съюзниците се контролират от Deutschenanrichendienst, т.е. от разузнаването, аналог на ДС и КГБ, но на пряко подчинение на ЦРУ. DND назначава отговорен редактор, който подписва всяка статия илизаща във вестника или предаване по телевизията. Има право да спира предаванията на живо, въпреки че сценария е бил одобрен.

 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Както каза вчера помпиеро "За съжалениени ни се падна пак да ви управляваме" Дъното още не сме опрели! Който не е с тях е против тях!
  Свободни са само овцете да блеят и да му лъжат дирника!

 • 3
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41

  Всяка "медия" си има собственик. Словосъчетанието "свобода на медиите" абсолютно нищо не означава. Собственикът на медията е свободен да поръчва каквото му е изгодно, а "журналистите" са длъжни да изпълняват волята на собственика. А свободен от законите никой не може да бъде; законите важат и за собствениците на медиите.

 • 4
  dorko avatar :-|
  dorko

  Най-сетне се присъединихме към Евразия.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "knb":

  Много сте точен. А и публиката много бързо забрави, че водещите германски медии се вслушаха в "съвета" да не отразяват новогодишните сексуални изстъпления през 2015 г на абаби над германки. Истината плисна, когато местни вестничета публикуваха.

  Българските медии с изключение на обществените БНР, БНТ и чужбинските Нова и бТв са собственост на български олигарси и ходят по гайдата на техните интереси. Толкова за несвободата.

 • 6
  ksi01521954 avatar :-|
  Вера Шопова

  За да се говори за свобода на медиите, трябва първо да имаме медии. Ние нямаме такива, имаме олигархични стенвестници. Медиите информират за случвали се, случващи се или предстоящи да се случват събития. В тази медия например никога няма да прочетете информация, че Борисов открива нова пречиствателна станция на морето - което е всъщност новината. Но задължително ще прочетете, че Радан Кънев, Христо Иванов или Атанас Атанасов са заявили, че пречиствателната станция е най-голямата корупционна схема, облагодетелстваща фирми, близки до външния кръг от пространствения квадрат на осмоъгълника на Делян Пеевски. И същите "медии" да се жалват на нас, че с некадърност и слугинаж са се докарали до 109-то място? Това по какъв повод? Да не сме ние тези, които пишат статиите в тях?

 • 7
  knb avatar :-|
  Кнб

  До коментар [#5] от "D-r D": Местните вестници от Кьолн не публикуваха нищо. Те не могат да опишат каквото и да е, защото са в схемата на DND и там пропуски няма. Случайно измеждо опипаните моми имало една от Англия с проятел журналист и тя описа случката, след което един местен блог за обмен на употребявани вещи започна да служи като вестник докато се разбра че случаите са около 100. Е за три дни спряха блога, но срам не срам трябваше да пуснат нещо в пресата. Изобщо в днешно време, като има интернет, да се пази някаква локална политика на глашатайство е прото безсмислено. Макар че Меркел се опитва да го направи.


  Не дай си боже в Германия да опрат до слухове, като най-правдиви. Близко са. Те дотолкова са наплашени, че е по-вероятно да говорят с някой българин за арабите отколкото между себе си. Изобщо какво става в Германия, освен в най-богатите квартали, където им живеят политиците и едрите бизнесмени, вече може да се разбере само от първа ръка.


 • 8
  qzc58521962 avatar :-|
  qzc58521962

  Каква свобода и независимост на медиите в България, след като половината са на олигарси, а другата половина се финансират от американската държава чрез фондации ...

 • 9
  qzc58521962 avatar :-|
  qzc58521962

  Когато и другата половина станат грантаджийски и удобни на САЩ, тогава ще попаднем в категорията на страните с "по-добра медийна ситуация".

 • 10
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#5] от "D-r D":
  http://hssfoundation.org/wp-content/uploads/2017/04/REPORT_PART1_BG.pdf

  За десерт от мен по повод свободата на словото. Уникално четиво! Списък на антидемократичните медии, "научно" обоснован. Чети! Завиждам ти, че ще го четеш за първи път. Ама ако си чувствителен и имаш болежки - първо хаповете. четивото е неповторимо!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход