Прокуратурата започна разследване и срещу НЕК

От държавното обвинение твърдят, че компанията е сключвала ненужни договори за юридичеси услуги

Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител.
Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител.
Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител.    ©  Анелия Николова
Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Екип от петима прокурори проверява Националната електрическа компания (НЕК) заради неизгодни договори с адвокатски кантори. Те ощетяват държавата, тъй като компанията има собствен юридически отдел, смята обвинението. Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител, коментира наблюдаващия прокурор Емилия Варадинова.

Какво възбуди прокуратурата

Това, което е предизвикало проверката, е, че през последните няколко години по нейни дела са се явявали основно наети адвокати вместо тези от юридическия отдел на НЕК. Според държавното обвинение това разходване на средства не е било необходимо. "Действаме по сигнал от ДАНС, който е пристигнал при главния прокурор. Изискваме документи и уточняваме всички обстоятелства. Трябва да се направи преценка всеки договор на каква стойност е. Като първоначална информация имахме кои са договорите, кои са търговските дружества или фирмите и адвокатските кантори. В момента за това изискваме документи, за да видим кой договор на каква стойност е. По данни на ДАНС става въпрос за големи плащания. "За да бъдем точни, трябва да прегледаме документацията", заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от dir.bg.

Делата на НЕК

Така формулирано, обвинението е изключително спорно, тъй като е твърде възможно от НЕК да са наемали външни адвокати, които да защитават компанията по дела с висока правна сложност – като например арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт". Освен това компанията водеше много дела, което вероятно е причина да търси външни услуги.

Такива имаше срещу електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", които обаче бяха отхвърлени от арбитражния съд при БТТП. Отделно НЕК води и дела срещу други дружества, една част от които също не завършиха в нейна полза.

През 2014 г. компанията заведе два насрещни иска и срещу доскорошния си партньор в изграждането на АЕЦ "Белене" - архитект инженера "Уорли Парсънс". Те бяха отговор на арбитражното дело за неизплатени суми, което "Уорли Парсънс" стартира срещу държавната компания в Международния арбитражен съд към международната търговска камара за 54 млн. евро.

Повечето от тези дела бяха заведени през 2014 г. Тогава на поста изпълнителен директор на компанията се смениха трима души. До февруари длъжността беше заета от Йордан Желев, след което се пое от Екатерина Истаткова, а през ноември тя беше заменена от сегашния шеф Петър Илиев.

Редовни клиенти

Това не е първият път, в който прокуратурата щурмува НЕК. През 2013 г. на шумна пресконференция главният прокурор обяви, че са възобновени досъдебни производства срещу длъжностни лица от компанията. До този момент нито едно от тях не е стигнало до съд.

Непосредствено преди президентските избори през 2016 г. прокуратурата привлече като обвиняеми бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян заради това, че са сключили неизгодна сделка, от която е произлязла щета за електрическата компания в размер на 77 млн. евро.

През същия период бяха повдигнати обвинения и на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, както и на депутата от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в предишния парламент Делян Добрев. Причината отново бяха сключени неизгодни сделки около АЕЦ "Белене". Отново нито един от тези случаи не е стигал до съда.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zamen avatar :-@
  Чарли
  • - 1
  • + 2

  Че прокуратурата "ЗАПОЧВАЛА" разследвания изобщо не ме грее.

  Искам да чета, че прокуратурата е внесла обвинителен акт и еди кой си е ОСЪДЕН!!!!


  А иначе - цацарОФФ, оставка бе!

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нищо, ще поседят, ще по пороверяват и ще си идат!!!

  Нередност?
Нов коментар