Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми

Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми

Очаквано ВСС покри главния прокурор и затвърди съмненията около срещата му с Дончев

20916 прочитания

© Георги Кожухаров


Очаквано, с аргументи от жълтите медии и лични нападки мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли в четвъртък предложението на шестима членове за проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и политик Георги Гергов и издателя на в. "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев.

Предложението беше направено от представителите на малцинството в съвета - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлиана Колева, Соня Найденова и Юлия Ковачева.

Вместо да внесе повече яснота около обвиненията на Сашо Дончев, че Сотир Цацаров оказвал натиск над Дончев заради редакционната политика на "Сега" и предполагаемите му връзка с партията "Да, България", днешното обсъждане само затвърди съмненията около срещата.

Заради енергията, с която ядрото около главния прокурор във ВСС се хвърли да го защитава, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов сравни случващото се с филма "Спасяването на редник Райън". Това очевидно засегна Цацаров, който заяви, че не е редник, без да е ясно какво точно има предвид (главният прокурор е любител на военната история).

Ако някой се е съмнявал: главният прокурор е безконтролен

В началото на изслушването Сотир Цацаров прочете кратко изявление, в което не изнесе повече данни около срещата. Той твърди, че "по отношение на никого" не е упражнявал натиск и не е отправял заплахи: "Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка - сега досъдебно производство. Напротив: отказал съм" (става дума за акцията в ДКЕВР, която е насочена и срещу Дончев - бел. ред.)

"За мен в тази среща няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият. Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебните си задължения. Затова и не се срамувам. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи аз не желая да коментирам. Ще кажа само, че на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите", завърши изложението си главния прокурор.

След като прочете това, той отказа да отговаря на въпроси, а на настояванията на председателя на ВКС Лозан Панов отвръщаше с лични нападки: "Едва ли точно на вас дължа обяснение, не съм направил нищо срамно. Срещата категорично не е провеждана по времето на изборите. Г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате", каза главният прокурор.

Въпроси без отговор

Без отговори останаха базови въпроси като: кой е инициирал срещата, кои са били темите на разговора ни кога е била проведена (дали не е по време на предизборна компания). Нещо повече - членовете на ВСС опровергаха главния прокурор, като приеха, че става дума за лична среща. Преди седмица в писмено становище до медиите Цацаров заяви, че се е срещнал с Дончев институционално в качеството му на председател на Българската стопанска камара.

На опитите на Панов отново да зададе въпросите си, Цацаров пак избухна: "Моля, овладейте си нервите и се дръжте възпитано. Вие не сте човек, който да ме разпитва. Вие казахте, че този ВСС не трябва да се възпроизведе. Явно този ВСС не би трябвало да се възпроизведете, за да не се възпроизведе моят избор. Но тази ваша формула означава, че този съвет не трябва да се възпроизведе, за да не възпроизведе и вашия избор. Никога не съм отричал, че съм отишъл на срещата, но това не е било тайна среща в центъра на София, защото аз на тайни срещи не ходя. Няма да влизам в този непочтен сценарий. Вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителните. Каквито и въпроси да ми задавате, не смятам, че е достойно да отговарям точно на вас."

Камен Иванов, който е сред вносителите на искането за проверка, се опита да убеди колегите защо се налага проверка с друга тактика, като напомни, че Сашо Дончев е нарекъл Цацаров "нахалник" и ВСС трябва да разбере дали ръководителят на държавното обвинение е такъв, но отново не срещна разбирането на мнозинството.

С опорните точки на Пеевските медии

Дискусията продължи от защитници на Цацаров, сред които представляващия ВСС Димитър Узунов и председателя на етичната комисия Ясен Тодоров. Двамата използваха аргументи, които през последните няколко месеца се въртяха в медиите на депутата Делян Пеевски или в обгрижващи неговите и тези на властовата група около него интереси.

Димитър Узунов атакува съпругата на Панов, за която в тези издания пишеше, че има криминална регистрация, а цитирайки т.нар. стенограма АРГО (от среща между десни политици, активисти, бизнесмени и др. около президентските избори), го попита дали тя се казва "черен лебед".

"Моята съпруга е подала искова молба, обвинявана е в това, че е криминално проявена, убийца, но това е вашият подход", коментира Панов.

"Това е продължение на една политическа интрига, която се поднася отново в съвета. Медийният скандал е изцяло дирижиран. Какво е точно укоримото в провеждането на тази среща? Кой от участниците в този разговор има съмнителна репутация? Защо една политическа интрига се внася отново във ВСС? Цели се дестабилизация, за да се създаде впечатление във външния наблюдател, че вие сте с чисти ръце и ще разрешите проблемите", каза председателя на ВАС Георги Колев.

Тезата му за това, че проверката цели дестабилизация беше повторена и от дясната ръка на Цацаров във ВСС Ясен Тодоров, който също каза, че има сценарий, а изслушването на Гергов и Дончев ще е "пълен цирк".

Последното Тодоров повтори и след заседанието на съвета, като се опита да внуши, че едва ли не ВСС няма как да кани за изслушване хора, които не са магистрати. Тогава журналист му припомни, че и друг път съветът е призовавал хора, които не са в съдебната власт, и посочи конкретен пример - проверката, иницирана от Ясен Тодоров, след самоубийството на съдията от Софийски районен съд Цветан Ценов, когато няколко дни след смъртта му ВСС "покани"родителите му. Проверката беше използвана от медиите на Пеевски (и мнозинството във ВСС), за да се атакува председателят на СГС Калоян Топалов. Ясен Тодоров не успя да даде ясен отговор на очевидно двойния стандарт.

"Оказа се, че да поискаш проверка на факти е участие в сценарий", коментира един от вносителите на искането за проверка Юлия Ковачева, която каза, че подобни твърдения целят единствено искането "да обрасне с инсинуации и твърдения" и след това се обърна към представляващия ВСС Димитър Узунов: "Не прави чест подмяната на дебата с лични нападки. Имате и други заложби, речта ви беше впечатляваща."

Магдалена Лазарова от своя страна се опита да защити Цацаров с аргумент, че той бил с денонощна охрана, което му пречело да ходи на обществени места.

В края на дискусията един вносителите - Калин Калпакчиев, предложи на колегите си да приемат, че няма нарушение от страна на Цацаров и че по принцип всеки магистрат може да се вижда с когото си поиска и когато си поиска. Това предложение беше отклонено. По време на дискусиите членът на съвета от прокурорската колегия Румен Боев каза, че "всички се виждаме с политици и политически лидери" и благодари на "човека от Овергаз", че толкова години доставя газ на България. Той контраатакува Калин Калпакчиев като се позова на публикувани в едно от изданията на Пеевски папарашки снимки, на които той е заедно със съдия Мирослава Тодорова, бившия правосъден министър Хрсисто Иванов и представител на ЕК в България.

С тези снимки мнозинството около Цацаров се опита да респектира Калапкчиев, но след като стана ясно, че снимките са правени преди няколко години, се отказа. След това Калпакчиев на няколко пъти се опита да иницира сам проверка по случая, но с процедурни трикове съдийската колегия не разглеждаше искането му - членовете излизаха от заседанието и така, често заради липса на кворум, то беше прекратявано. Последно обсъждането беше отложено за някога през лятото.

Предателство

От дискусията стана ясно, че и Димитър Узунов, и Сотир Цацаров се чувстват "предадени" от Лозан Панов и върнаха лентата към неговия избор.

"Носих на гръб Лозан Панов от болницата до ВСС", каза Узунов, визирайки явно факта, че Панов беше блъснат от автомобил преди избора му. "Вие сте един изпълнител. Ако се преместите в Холивуд, Роберт Де Ниро ще ви носи чантата. Нож в гърба му забихте на Цацаров. Нямате свян и срам да стоите до него. Не искам да стана проводник на един тесен олигархичен кръг. Ще гласувам против предложението. Не желая да подлагаме главния прокурор на това унижение, нека да прекратим този дебат."

Тъкмо тази препратка към филмовата тематика накара председателя на ВКС да сравни поведението на колегите си с филма "Спасяването на редник Райън".

И пак протест в подкрепа на Цацаров

Тук Сотир Цацаров отговори, че това не е киносалон, където дават "Мълчанието на Агнетата". По този начин той направи препратка към риториката, която се използва от медиите на Пеевски, за да атакува инакомислещите (в т.нар. кръг агнешките главички, чиито състав се разширява постоянно, влизат издатели, магистрати, бизнесмени и други). Именно в този стил беше изявен и протестът, който маркира началото на заседанието на съвета.

Дузина младежи с маски на клоуни застанаха с агнешки главички в ръцете си, първоначално до съседната сграда на Националния институт на правосъдието, но след като им бе обърнато внимание от журналистите, се преместиха пред сградата на ВСС. Те не отговаряха на журналистически въпроси, отказаха да кажат имената си и си тръгнаха малко след началото на заседанието. Подобни протести, чиято автентичност е под съмнение, де факто подкрепят мнозинството в съвета и главния прокурор. До 2015 г. те бяха организирани от тогава бъдещата съпруга на ръководителя на столичното следствие Петьо Петров - Любена Павлова. Петьо Петров, известен с прякора Еврото, дълго време беше налаган от Цацаров за ръководител на столичното следствие.

Очаквано, с аргументи от жълтите медии и лични нападки мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли в четвъртък предложението на шестима членове за проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и политик Георги Гергов и издателя на в. "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев.

Предложението беше направено от представителите на малцинството в съвета - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлиана Колева, Соня Найденова и Юлия Ковачева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  кочината на цацата и Узунов се тресе - въпросът е че в една нормална държава отдавна нямаше да заемат постове във ВСС или съдебната система, но тук в Прасистан - е така - кочина за всички, а блага за задкулистни политици и държавни служители
  Ние си ги избрахме

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Скандалът е прекрасен и очистителен. Но...

  С подобни еднопланови махленски текстове рискувате да направите Цацаров герой и доживотен главен прокурор.
  Той е - безспорно - морално укорим заради факта, че приема бизнес срещи извън кабинета си в Съдебната палата. Но другите обвинения - за натиск върху медийната политика на в. Сега, са просто твърдения-фойерверки за обществена мобилизация на другата засегната страна.

  Цацаров и Дончев видимо не са се срещнали, за да обсъждат стила на Комарницки (който за мен е невероятен ум). Явно темата е била газова и по-точно Овъргазова, заради разследването на прокуратурата след жалбата на Оръргаз до ЕК. Не е здравословно да вкарваш зорлем данъчни и/или прокурори в офисите си - винаги ще има за какво да се хванат... Но Дончев, явно, много късно е прозрял старата истина.

  Този скандал изписа веждите на БСП, като изби от политиката един нелогично присъстващ в "социалната партия" червен олигарх. Според принципите на закона омерта ще направи същото и с прекалено бъбривия шеф на 1/2 Овъргаз - непредпочитан партньор, т.е. и той ще е аут. От бизнеса.

  Цялата държавна машина с всичката си мощ сега ще скокне да пази Цацаров, защото той ще се яви олицетворение на държавността с всичките й мръсни тайни пред политическото лобиране (Гергов) и класическата неблагодарност на бизнеса (Дончев).
  А, че Цацаров не е това е ясно, но властта ще се легитимира чрез неговото опазване. И последващото сакрализиране.

  И какво значение има кой колко остроумно се е изказал във ВСС?

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Не разбирам защо г-н Босев пише постоянно "медиите на Пеевски", "една от медиите на Пеевски". Кажете името на вестника, сайта, тв канала и оставете на четящите да преценят/проверят на кой е тази медия.
  Не ми хареса как е написана статията. Чете се, като написана от "някоя от медиите на Пеевски". С което просто се доближавате до техния стил на писане. А трябва да е точно обратното, за да си личи кое е качествена журналистика и кое е жълто-кафяво драскане.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от " Яж Лаина ": Качествена журналистика? Икономедия е изпаднала в тотална зависимост и грубо прокарва чужди интереси и трактовки на събитията. Направете си труда да прочетете чаршафа за случващото се в Македония: там са мненията и на Столтенберг, и на американците, и на Брюксел, но отсъства гласа на самите македонци. Естествено и дума няма, че председателя на парламента Джафери произнася словото си на албански, което предизвиква насилието. Няма съществена разлика между медиите на Пеевски и тези на Прокопиев.

 • 5
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Цацата с денонощна охрана,Местан и той,Пеевски,Доган...от какво ги е страх тези хора?
  Лично аз няма да ги убия...е,най-много да им отвъртя по един шамар при това съвсем заслужено.
  Заради мен денонощна охрана...малко е пресилено.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Без да се лъжем, икономедия е на доста по-високо ниво от жълто-кафявата преса. Дори погледнато само от страна на количеството правописни грешки в една статия (не твърдя, че съм някакъв фактор в правописа).
  Относно изкривяването на мнението на четящите: това е цел и политика на всички медии. Те все пак за това са създадени. Може би преди 100 години да са създавали вестници, за да информират хората независимо, но в днешно време почти няма такива.
  В крайна сметка как ще си изгради мнението за нещо, зависи изцяло от самия човек, ако не е научен от малък на критично мислене, отиди му обяснявай, че врачката Кукулина говори пълни глупости примерно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.