Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми

Очаквано ВСС покри главния прокурор и затвърди съмненията около срещата му с Дончев

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Очаквано, с аргументи от жълтите медии и лични нападки мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли в четвъртък предложението на шестима членове за проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и политик Георги Гергов и издателя на в. "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев.

Предложението беше направено от представителите на малцинството в съвета - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлиана Колева, Соня Найденова и Юлия Ковачева.

Вместо да внесе повече яснота около обвиненията на Сашо Дончев, че Сотир Цацаров оказвал натиск над Дончев заради редакционната политика на "Сега" и предполагаемите му връзка с партията "Да, България", днешното обсъждане само затвърди съмненията около срещата.

Заради енергията, с която ядрото около главния прокурор във ВСС се хвърли да го защитава, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов сравни случващото се с филма "Спасяването на редник Райън". Това очевидно засегна Цацаров, който заяви, че не е редник, без да е ясно какво точно има предвид (главният прокурор е любител на военната история).

Ако някой се е съмнявал: главният прокурор е безконтролен

В началото на изслушването Сотир Цацаров прочете кратко изявление, в което не изнесе повече данни около срещата. Той твърди, че "по отношение на никого" не е упражнявал натиск и не е отправял заплахи: "Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка - сега досъдебно производство. Напротив: отказал съм" (става дума за акцията в ДКЕВР, която е насочена и срещу Дончев - бел. ред.)

"За мен в тази среща няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият. Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебните си задължения. Затова и не се срамувам. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи аз не желая да коментирам. Ще кажа само, че на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите", завърши изложението си главния прокурор.

След като прочете това, той отказа да отговаря на въпроси, а на настояванията на председателя на ВКС Лозан Панов отвръщаше с лични нападки: "Едва ли точно на вас дължа обяснение, не съм направил нищо срамно. Срещата категорично не е провеждана по времето на изборите. Г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате", каза главният прокурор.

Въпроси без отговор

Без отговори останаха базови въпроси като: кой е инициирал срещата, кои са били темите на разговора ни кога е била проведена (дали не е по време на предизборна компания). Нещо повече - членовете на ВСС опровергаха главния прокурор, като приеха, че става дума за лична среща. Преди седмица в писмено становище до медиите Цацаров заяви, че се е срещнал с Дончев институционално в качеството му на председател на Българската стопанска камара.

На опитите на Панов отново да зададе въпросите си, Цацаров пак избухна: "Моля, овладейте си нервите и се дръжте възпитано. Вие не сте човек, който да ме разпитва. Вие казахте, че този ВСС не трябва да се възпроизведе. Явно този ВСС не би трябвало да се възпроизведете, за да не се възпроизведе моят избор. Но тази ваша формула означава, че този съвет не трябва да се възпроизведе, за да не възпроизведе и вашия избор. Никога не съм отричал, че съм отишъл на срещата, но това не е било тайна среща в центъра на София, защото аз на тайни срещи не ходя. Няма да влизам в този непочтен сценарий. Вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителните. Каквито и въпроси да ми задавате, не смятам, че е достойно да отговарям точно на вас."

Камен Иванов, който е сред вносителите на искането за проверка, се опита да убеди колегите защо се налага проверка с друга тактика, като напомни, че Сашо Дончев е нарекъл Цацаров "нахалник" и ВСС трябва да разбере дали ръководителят на държавното обвинение е такъв, но отново не срещна разбирането на мнозинството.

С опорните точки на Пеевските медии

Дискусията продължи от защитници на Цацаров, сред които представляващия ВСС Димитър Узунов и председателя на етичната комисия Ясен Тодоров. Двамата използваха аргументи, които през последните няколко месеца се въртяха в медиите на депутата Делян Пеевски или в обгрижващи неговите и тези на властовата група около него интереси.

Димитър Узунов атакува съпругата на Панов, за която в тези издания пишеше, че има криминална регистрация, а цитирайки т.нар. стенограма АРГО (от среща между десни политици, активисти, бизнесмени и др. около президентските избори), го попита дали тя се казва "черен лебед".

"Моята съпруга е подала искова молба, обвинявана е в това, че е криминално проявена, убийца, но това е вашият подход", коментира Панов.

"Това е продължение на една политическа интрига, която се поднася отново в съвета. Медийният скандал е изцяло дирижиран. Какво е точно укоримото в провеждането на тази среща? Кой от участниците в този разговор има съмнителна репутация? Защо една политическа интрига се внася отново във ВСС? Цели се дестабилизация, за да се създаде впечатление във външния наблюдател, че вие сте с чисти ръце и ще разрешите проблемите", каза председателя на ВАС Георги Колев.

Тезата му за това, че проверката цели дестабилизация беше повторена и от дясната ръка на Цацаров във ВСС Ясен Тодоров, който също каза, че има сценарий, а изслушването на Гергов и Дончев ще е "пълен цирк".

Последното Тодоров повтори и след заседанието на съвета, като се опита да внуши, че едва ли не ВСС няма как да кани за изслушване хора, които не са магистрати. Тогава журналист му припомни, че и друг път съветът е призовавал хора, които не са в съдебната власт, и посочи конкретен пример - проверката, иницирана от Ясен Тодоров, след самоубийството на съдията от Софийски районен съд Цветан Ценов, когато няколко дни след смъртта му ВСС "покани"родителите му. Проверката беше използвана от медиите на Пеевски (и мнозинството във ВСС), за да се атакува председателят на СГС Калоян Топалов. Ясен Тодоров не успя да даде ясен отговор на очевидно двойния стандарт.

"Оказа се, че да поискаш проверка на факти е участие в сценарий", коментира един от вносителите на искането за проверка Юлия Ковачева, която каза, че подобни твърдения целят единствено искането "да обрасне с инсинуации и твърдения" и след това се обърна към представляващия ВСС Димитър Узунов: "Не прави чест подмяната на дебата с лични нападки. Имате и други заложби, речта ви беше впечатляваща."

Магдалена Лазарова от своя страна се опита да защити Цацаров с аргумент, че той бил с денонощна охрана, което му пречело да ходи на обществени места.

В края на дискусията един вносителите - Калин Калпакчиев, предложи на колегите си да приемат, че няма нарушение от страна на Цацаров и че по принцип всеки магистрат може да се вижда с когото си поиска и когато си поиска. Това предложение беше отклонено. По време на дискусиите членът на съвета от прокурорската колегия Румен Боев каза, че "всички се виждаме с политици и политически лидери" и благодари на "човека от Овергаз", че толкова години доставя газ на България. Той контраатакува Калин Калпакчиев като се позова на публикувани в едно от изданията на Пеевски папарашки снимки, на които той е заедно със съдия Мирослава Тодорова, бившия правосъден министър Хрсисто Иванов и представител на ЕК в България.

С тези снимки мнозинството около Цацаров се опита да респектира Калапкчиев, но след като стана ясно, че снимките са правени преди няколко години, се отказа. След това Калпакчиев на няколко пъти се опита да иницира сам проверка по случая, но с процедурни трикове съдийската колегия не разглеждаше искането му - членовете излизаха от заседанието и така, често заради липса на кворум, то беше прекратявано. Последно обсъждането беше отложено за някога през лятото.

Предателство

От дискусията стана ясно, че и Димитър Узунов, и Сотир Цацаров се чувстват "предадени" от Лозан Панов и върнаха лентата към неговия избор.

"Носих на гръб Лозан Панов от болницата до ВСС", каза Узунов, визирайки явно факта, че Панов беше блъснат от автомобил преди избора му. "Вие сте един изпълнител. Ако се преместите в Холивуд, Роберт Де Ниро ще ви носи чантата. Нож в гърба му забихте на Цацаров. Нямате свян и срам да стоите до него. Не искам да стана проводник на един тесен олигархичен кръг. Ще гласувам против предложението. Не желая да подлагаме главния прокурор на това унижение, нека да прекратим този дебат."

Тъкмо тази препратка към филмовата тематика накара председателя на ВКС да сравни поведението на колегите си с филма "Спасяването на редник Райън".

И пак протест в подкрепа на Цацаров

Тук Сотир Цацаров отговори, че това не е киносалон, където дават "Мълчанието на Агнетата". По този начин той направи препратка към риториката, която се използва от медиите на Пеевски, за да атакува инакомислещите (в т.нар. кръг агнешките главички, чиито състав се разширява постоянно, влизат издатели, магистрати, бизнесмени и други). Именно в този стил беше изявен и протестът, който маркира началото на заседанието на съвета.

Дузина младежи с маски на клоуни застанаха с агнешки главички в ръцете си, първоначално до съседната сграда на Националния институт на правосъдието, но след като им бе обърнато внимание от журналистите, се преместиха пред сградата на ВСС. Те не отговаряха на журналистически въпроси, отказаха да кажат имената си и си тръгнаха малко след началото на заседанието. Подобни протести, чиято автентичност е под съмнение, де факто подкрепят мнозинството в съвета и главния прокурор. До 2015 г. те бяха организирани от тогава бъдещата съпруга на ръководителя на столичното следствие Петьо Петров - Любена Павлова. Петьо Петров, известен с прякора Еврото, дълго време беше налаган от Цацаров за ръководител на столичното следствие.