Заложници на Цацаров

При главния прокурор се затваря веригата от зависимости, обвързваща политическата и съдебната власт с икономическата и медийната

Темата накратко:

• Детайлите от случая с издателя на вестник "Сега" показват как се замитат и най-грозните скандали в държавата.

• При главния прокурор се затваря веригата от зависимости, обвързваща политическата и съдебната власт с икономическата и медийната.

• Това, което позволява на представителите им да нарушават закона, да крадат публични средства и да безчинстват в най-бедната държава от ЕС, е обществената апатия.

"Аз бях поканен от главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това нещо, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, дето моята телевизия BiT, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ... и, разбира се, в. "Сега" и Комарницки. И аз го гледам и му викам: "Вие какво искате да ми кажете? Нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с BiT, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник какво ми каза: "Ама аз не смятам, че нямате право да го правите..." И аз викам: "Вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам."

След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем? Да оставим детайлите, но бях поканен на среща по негова молба в чужд офис."

Провалът на съдебната реформа позволява на прокуратурата да определя политическия и икономически дневен ред на обществото.

адв. Михаил Екимджиев пред "Медиапул"

Тези думи на собственика на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, станали широко известни от качен в YouTube на 19 април видеозапис от негово изказване пред Дамския бизнес клуб в София, родиха скандал, чиито същностни измерения надминават по сила труса от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Двата скандала всъщност са в градация и демонстрират нагледно това, което всички иначе знаят, но на което малцина си позволяват да реагират - ако този през юни 2013 г. разкри политическия цинизъм, с който се конструира държавната машина, през април 2017 г. тя ни показа нагледно и начина, по който работи - чрез сливането през всякакви зависимости на политическата, съдебната и медийна власт в единен юмрук срещу всяка проява на независимост.

Прокуратурата по замисъла й е основният инструмент, с който държавата гарантира законност и справедливост. През изминалата седмица въпросът в каква държава живеем остана висящ, защото никой от облечените с отговорност за функционирането й не беше заставен да отговори. Събрани в осем въпроса и отговора, детайлите от случая "Цацаров срещу Дончев" дават безмилостно ясна картина, включително и на технологията, по която се замитат всички скандали.

1. Какво знаем за срещата - #имате хубав бизнес...

Главният прокурор не отрече огласената от Сашо Дончев информация, че са се срещали. В последвалите интервюта Дончев уточни, че това е станало в понеделника преди парламентарни избори в ЦУМ, в офиса на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов. Той разказа, че два дни по-рано Гергов го извикал в офиса си и го попитал дали стои зад "Да България" на Христо Иванов и телевизията BiT и след като получил отрицателен отговор позвънил на главния прокурор. Цацаров обаче имал ангажимент същия ден и насрочил срещата за понеделник. На нея той се оплакал от карикатурите на Христо Комарницки в "Сега" и го попитал: "Защо го правите? Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо?"

"Тогава разбрах какъв е замисълът на срещата", каза Дончев. А когато предложил на Цацаров личния си телефонен номер, за да не се налагат посредници, главният прокурор му отговорил: "Нали не се съмнявате, че кореспонденцията и телефонът ви се контролират", но отрекъл това да са "неговите хора", а други специализирани звена в държавата.

Първоначално Дончев е смятал, че "замисълът" е свързан с писмо от прокурори, което получил - с въпроси за жалбата на "Овергаз" в Еврокомисията от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавните "Булгаргаз"и "Булгартрансгаз". Дончев показал на Цацаров писмото, а главният прокурор го попитал дали това не са частни въпроси.

След като същата вечер разказал по телефона на водещия в BiT Сашо Диков за случилото се, на другия ден Дончев получил sms от Георги Гергов със съдържание: "Много говориш по телефона." В изявите си шефът на "Овергаз" многократно посочи, че Гергов, с когото не са приятели, но семействата им се познават отдавна, е имал само добри намерения - да му помогне. Дончев също така заяви, че е готов да сътрудничи и свидетелства на всяко разследване на случая.

2. Какво е в основата - #политически мотивиран икономически рекет

Основополагащо за скандала е обстоятелството, че главен прокурор посещава офис на висш партиен функционер, срещу когото има сигнали в прокуратурата, и чрез неговото брокерство се среща с друг бизнесмен, срещу когото също има сигнал в прокуратурата. От прокурорската акция в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се разбра също, че срещата в офиса на Гергов през март се е провела по време на течаща проверка, като неин обект са били и дружествата на Дончев.

Реакцията на Цацаров до този момент се изчерпва само с едно прессъобщение, в което отхвърли, че е оказвал натиск и заяви, че срещата всъщност е била поискана от шефа на "Овергаз", а той приел, тъй като Дончев представлява интересите на една от работодателските организации в България (Българската стопанска камара - бел. ред.), намеквайки също, че последният се е опитал да му окаже натиск. Освен че предишни срещи на главния прокурор с работодателски организации се състояха в кабинета му в Съдебната палата и бяха последвани от прессъобщения, мълчанието по всички огласени детайли от разговора обаче оставя валидни засега единствено твърденията на Дончев. От тях става ясно едно: главният прокурор заплашва издател на вестник (заради карикатурите на Христо Комарницки в "Сега"), а заплахата недвусмислено е отправена към бизнеса му (дистрибуция на газ).

Медийната среда в България е доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, притежател на шест вестника, който контролира 80 на сто от печатното разпространение.

"Репортери без граница" в годишния доклад за свободата на медиите в 180 държави, огласен в сряда

Нещо повече - като повод за заплахата са посочени и една политическа партия ("Да България", чийто лидер Христо Иванов е сред най-отявлените критици на Цацаров) и друга медия (телевизията BiT, в която Сашо Диков също си позволява да критикува главния прокурор).

3. Има ли престъпление - #до кръста в Наказателния кодекс

"Срещата Цацаров-Дончев" е стъпване с двата крака до кръста в Наказателния кодекс", коментира в сряда по телевизия Bilgaria ON AIR адвокат Николай Хаджигенов. Всъщност срещата на Цацаров със сигурност вдига редица етични въпроси не защото магистратите не могат да се виждат с бизнесмени, а заради целия контекст, в който тя се случва.

Първо, случаят потвърди съмненията за специалната връзка между Цацаров и пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Това е притеснително най-малкото защото Гергов е получавал бонус от пловдивския съд и прокуратурата. Второ, форматът, в който главният прокурор отива в чужд офис, извикан там от посредник (тук няма спор по фактите), поражда съмнение, което уронва престижа на съдебната власт.

Оттам нататък, поне според изнесеното от Дончев, Цацаров е извършил редица нарушения - заплашвал го е със служебното си положение, издал е класифицирана информация (че телефонът му се подслушва) и т.н. От публикуваната на хартия позиция на главния прокурор не става ясно точно какъв е предметът на срещата. А защо Цацаров не е сезирал прокуратрата, а кое бил "притискан" от Дончев за прокурорски проверки, е въпрос, който също виси без отговор.

4. Какво трябва да последва - #отстраняване и пълно разследване

Ако България е дори най-базовият вариант на правова държава, при скандал от такъв институционален мащаб вече трябва да е започнала процедура за пълно разследване на случая. Реалното й провеждане изисква временно отстраняване на главния прокурор. В нормалните държави той сам би се оттеглил от поста си, докато трае проверката, но тъй като Цацаров не дава заявка в тази посока, това би трябвало да стане с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник шестима членове на съвета (малцинството, което се опитва да провокира реакция след всеки скандал със съдебната власт) внесоха искане за проверка на фактите по случая. "Има няколко безспорни. Срещата е между двама бизнесмени и главния прокурор по инициатива на единия бизнесмен и в неговия офис в момент, когато се провеждат избори, а този бизнесмен е член на ръководството на политическа партия", посочи председателят на ВКС Лозан Панов и припомни как 11 членове на ВСС, сред които и Цацаров, искаха обяснения от Калин Калпакчиев не за факти, а за снимки с бивш правосъден министър (Христо Иванов - бел.ред.) и представител на Европейската комисия в България. "Да видим каква ще е реакцията сега", допълни Панов. Още на следващия ден близката до Пеевски телевизия "Канал 3" успя да вмъкне в дневния ред на ВСС искане за проверка на сигнал срещу него.

5. Защо няма да се случи - #заради контролирания от Цацаров ВСС

Масовото очакване за решението, което органът на съдебната власт трябва да вземе е, че искането за проверка ще бъде отхвърлено с гласовете на контролираното от главния прокурор мнозинство от 17 членове на съвета. На заседанието на ВСС в четвъртък очакването се потвърди (виж текста "Спасяването на (не)редника Цацаров")

Първо, до този момент, за пет години те нито веднъж не са влизали в конфронтация с ръководителя на държавното обвинение и не само винаги са изпълнявали неговите повели, а и са правили всичко, за да покриват проблемите около него. Обяснението: повечето от тях са избрани през 2012 г. именно с мисията да назначат Цацаров за главен прокурор - едната част през контролираните от съдебната номенклатура делегатски събрания на съдиите и прокурорите, а другата - след договорка между основното кадрово тяло в по-предишния парламент (Цветанов/Фидосова/Пеевски).

Един от най-изявените представители на мнозинството - Ясен Тодоров (чието име се появи в доклад за корумпираните магистрати, публикуван по времето на Филчев), председател на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС, в защитна реч за Цацаров (пред вестника на Пеевски "Монитор") поиска оставката на Лозан Панов с аргумента, че се разиграва "сценарий за дестабилизиране на държавата", който приписа на партията "Да, България" и лидера й Христо Иванов. "Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор", заяви Тодоров, като обвини Сашо Дончев, че не е направил оплакването си от Цацаров "пред компетентните органи по каналния ред", а след това уточни, че всъщност той нямало от какво да се оплаква.

Показателна е защитата и на бившия главен прокурор Никола Филчев. "Ясно стана на всички, че той ще си завърши мандата въпреки крясъците на Ивановци, Радановци, Таковчета и други костовачета. А работата на г-н Цацаров получи неведнъж висока оценка от редица български и европейски институции", каза Филчев, през чийто мандат политическият тормоз беше синоним за дейността на прокуратурата.

6.Какво последва де факто - #прокурорска акция в КЕВР

В понеделник с показна акция в енергийния регулатор започна досъдебно разследване срещу длъжностни лица от комисията по сигнал до главния прокурор от 16 януари т.г. В него се твърди, че подадената шест години по-рано жалба на "Овергаз" в ЕК срещу монопола на държавните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" е застрашила "финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества", тъй като България може да бъде санкционирана с 200 млн. евро, а Сашо Дончев съзнателно е изложил на риск изпълнението на правителствената програма в областта на газа.

Това на практика означава, че всеки, който реши да си търси правата (например по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, с жалба до Европейския съд по правата на човека или до ЕК за нарушение на правото на ЕС), потенциално застрашава националната сигурност. Заедно с това разследването ще се занимава и с дружествата на Дончев, за да установи дали действията на регулатора спрямо тях не са причина за високите цени на газа.

Досъдебното разследване е на базата на предварителната проверка, извършена от Специализираното звено към Софийската градска прокуратура. След като сигналът срещу Дончев е от 16 януари, а срещата в офиса на Гергов - на 21 март, логично е да се предположи, че Дончев е бил вече обект на проверка, когато Цацаров се е срещнал с него.

7. Кой гарантира замитането - #основните политически играчи

От избраните в новия парламент партии единствената адекватна реакция дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска оставка на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро на партията и я получи. В същото време от втората политическа сила, която беше на крачка да вземе властта на изборите през март, заявиха, че с това за тях случаят е приключил. Тоест не желаят да се занимават с истинския проблем - това, че главният прокурор в държава от ЕС оказва политически и икономически натиск. Като хора, които са участвали в управлението, от БСП знаят, че конфронтацията с главния прокурор винаги може да доведе до инвентаризация на старите папки.

И ако за Корнелия Нинова това може да е близко до погасителната давност (скандалът с Ангел Александров, Делян Пеевски, Румен Овчаров и т.н. беше преди десет години), то Борисов има от какво да се притеснява повече. Реакцията на бъдещият бивш премиер и лидер на най-голямата партия, която отново ще управлява, беше изумителна. Директно и без намек дори за проверка той взе страната на Цацаров, като го обяви за жертва на заговор. По думите му, като отишъл на срещата в ЦУМ, главният прокурор "попаднал в капана на червени олигарси, които с парите си опитват да върнат "Мултигруп" във властта". Лидерът на ГЕРБ e убеден освен това, че те са искали нещо от Цацаров и пита "какво са му давали" - с надеждата, че главният прокурор ще отговори.

Опитът хем да каже нещо по скандала (едва на четвъртия ден), хем да не настъпи Цацаров, изглежда не е бил убедителен. Само след няколко дни прокуратурата удари ГЕРБ в най-болното място - пътното строителство, и така показа, че може да взима "заложници" измежду най-близките до Борисов.

Президентът Румен Радев също се държа предпазливо. Той потвърди, че на 5 април в президентството е получено писмо с искане за среща от Съюза на издателите по повод упражнен натиск върху независим издател, но в него липсвал конкретният повод - срещата на Дончев с главния прокурор. Искането остава без отговор, а междувременно държавният глава отказа да коментира скандала с аргумента, че прокуратурата е независима институция. И с уточнението, че "ако има възможност" да се срещне с главния прокурор, ще обсъдят въпроса.

Макар и покрит от президентския имунитет, който е абсолютен (не, че Цацаров не се опита да разследва неговия предшественик Плевнелиев), Радев знае, че неотдавнашната акция на ДАНС срещу фирма, подпомагала неговата кампания, не е случайна. Това заедно със сигналите от времето, когато ръководеше военно-въздушните сили и поръчката за нови изтребители, е достатъчен аргумент новият президент също да бяга от конфронтация с главния прокурор.

Две политически формации - останалите извън парламента "Да България" и "Нова република", призоваха за пълно разследване на случая, включително и с парламентарна анкетна комисия. Изгледите това да се случи не изглеждат много вероятни.

8. Как реагираха медиите и обществото - #Je suis Tzatzarov

Реакцията на изданията, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, е показателна. След едно денонощие мълчание в един глас и с еднакви "опорни точки" те се втурнаха в защита на Цацаров и да омаловажават разкритията на Дончев. Случаят показа за пореден път, че независимо какви са отношенията между Цацаров и Пеевски, между тях има стратегическо сътрудничество, което включва не само взаимно клауза за ненападение - прокуратурата не разследва Пеевски, медиите на Пеевски не притесняват Цацаров, но и активна подкрепа.

Едва ли случайно - когато главният прокурор попитал издателя на "Сега" защо "с този хубав бизнес му е необходимо това" - е размахал една от книжките, които притежаваният от Пеевски вестник "Телеграф" издаваше серийно в предизборната кампания, с долнопробни лъжи за опозиционно настроени политически лидери и издатели на независими медии.

Вече беше даден примерът с предишния главен прокурор на Германия и начина, по който той беше принуден предсрочно да напусне поста си през 2015 г. Поводът е разследването за държавна измяна, което германската прокуратура започнала срещу двама блогъри от сайта Netzpolitik.org, публикували плановете на вътрешното разузнаване за евентуално разширяване на следенето в интернет.

Причината обаче е друга - единната реакция на медиите и гражданите, които излязоха на многохиляден митинг в центъра на Берлин срещу "кампанията за сплашване". За сравнение, на уморения протест, организиран след скандала пред Съдебната палата в София, отговори "случайно съвпаднал" контрапротест, уж срещу цените на газа (мургави участници, които зкриват лицата си от камерите) - точно в стила на контрапротестите от времето на Орешарски.