Енергодружествата поискаха ново увеличение на тока от юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енергодружествата поискаха ново увеличение на тока от юли

Новите цени на тока ще са ясни до края на юни

Енергодружествата поискаха ново увеличение на тока от юли

Най-голямо поскъпване прогнозира ЧЕЗ с 8.7%, а "Енерго-про" и ЕВН с около 2%

18325 прочитания

Новите цени на тока ще са ясни до края на юни

© Юлия Лазарова


Ново поскъпване на електроенергията може да се очаква от 1 юли, когато започва новият едногодишен ценови период. И трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" са поискали увеличаване на цените за битови потребители с между 2.2 и 8.7%. Предложенията ще бъдат разгледани от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), която ще вземе окончателното решение.

Ревизия на тарифите се прави регулярно в средата на годината. Това обаче е второ увеличение от началото на април, когато цените на тока бяха увеличени с около 2% заради поскъпването на природния газ.

За потребители

10.5% е увеличението на дълговете на НЕК, заради плащанията по АЕЦ "Белене"

Най-голямо поскъпване на електроенергията може да се очаква в Западна България, където ЧЕЗ предлага цената за бита да нарасне със средно 8.7% (виж таблицата). От компанията настояват разходите им за балансиране да бъдат включени в пълния им размер. "Ако не бъдат определени разходно ориентирани продажни цени, включително пълно признаване на разходите за балансиране, това ще доведе до декапитализация на "ЧЕЗ електро България" и по-нататъшни сериозни проблеми с ликвидността", посочват от компанията.

Както ЧЕЗ, така и ЕВН предлагат доста голямо намаление на цените за небитови потребители, съответно от 16 и 15%. Заради масовото преминаване на малките стопански клиенти към свободния пазар, продажбите на регулирания пазар за тях се очаква да продължат да намаляват.

Доста по-малък ръст на цените предвиждат дружествата в Югоизточна и Североизточна България. ЕВН и "Енерго-про" предлагат средно поскъпване съответно с 2.7 и 2.2%, като то идва основно от нощните тарифи. Варненското дружество е единственото, което иска по-високи цени и за стопанските потребители.

Скок при производителите

Доколко предложените цени ще са крайните зависи от решението на КЕВР, което се очаква до края на юни. Както уточняват електроразпределителните дружества обаче, изчисленията им са направени на база на сегашната цена на Националната електрическа компания (НЕК), от която те като крайни снабдители купуват електрическа енергия. За регулирания пазар в момента НЕК продава ток на 106.60 лв./Мвтч. В случай че тарифата на НЕК бъде променена, това ще се отрази пропорционално и на цените на енергийните предприятия.

А е много вероятно да има по-висока цена на НЕК като обществен доставчик, като се има предвид финансовото състояние на компанията и двуцифреният ръст на цените, които са заявили производителите на електроенергия (виж таблицата). В заявлението си до КЕВР НЕК посочва, че през 2016 г. е увеличила загубата си до 126.4 млн. лв. спрямо отрицателен резултат от 96.4 млн. лв. за предходната година. Задълженията на компанията също са се увеличили – с 10.5% до малко над 4 млрд. лв. към края на 2016 г., което се дължи на предоставените от министерството на енергетиката 805 млн. лв. за уреждане на спора с "Атомстройекспорт" по делото за АЕЦ "Белене". Без тази сума дълговете на НЕК намаляват с 11.6%, става ясно от заявлението. Общата ликвидност на дружеството обаче продължава да е под нивата, определени от банките кредиторки.

Увеличение на цените за регулирания пазар искат и от големите държавни производители АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" съответно с 94% и 19%.

Ново поскъпване на електроенергията може да се очаква от 1 юли, когато започва новият едногодишен ценови период. И трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" са поискали увеличаване на цените за битови потребители с между 2.2 и 8.7%. Предложенията ще бъдат разгледани от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), която ще вземе окончателното решение.

Ревизия на тарифите се прави регулярно в средата на годината. Това обаче е второ увеличение от началото на април, когато цените на тока бяха увеличени с около 2% заради поскъпването на природния газ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Докато заплащането на ел. ток, на водата.. не се направи на абонаментен принцип.. постоянно през няколко месеца ще имаме вдигане на цените. Просто защото всяко вдигане на цените на консумираната ел. енергия или вода.. води до намаляване на консумацията.. но постоянните разходи които дружествата правят си стоят и трябва да се поделят между по-малко консумирани ел. ток и вода.. което веднага води до недофинансиране и искане за нови по-високи цени.

  Сегашното ценообразуване само на база консумация е несправедливо. Дружествата правят разходи за всеки абонат, независимо дали консумира или не.. но плащат само консумиращите. Ако искаме да има нормални цени.. то трябва всеки да си плаща разходите.

  Който иска да плаща само на консумация.. ами да ходи до АЕЦа ВЕЦа, ТЕЦа и да си напълни колкото си иска киловати и да си ги занесе вкъщи. Същото е и с водата.

  А който иска токът и водата да му идват вкъщи и да ги ползва когато си поиска 24/7.. ами това струва пари.. даже и само веднъж в годината да го прави. И не може да се плати само консумацията.

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Аз предлагам да освободят цените до европейските и агонията да се приключи за 100 дни. В смисъл, първия месец хората ще изпищят, втория месец ще изпищят работодателите, а третия месец ще изпищят фирмите от енергийния сектор. В смисъл, първо "опарваща сметка", следва искане на "заплата дето да покрива сметките", а накрая пристига и конкуренция на енергийния пазар щото цените си струват главоболията. Отделно че топлоизолациите и соларните системи изведнъж ще започнат да спестяват яко (да се изплащат много бързо) заради новите цени...
  Дори ще ни сочат в ЕС като първенци в "санирането" (топлоизолация и свястна дограма) на жилищата. Дори онези със "специалните договори за фото, веи и когенерациите" ще отидат в канала, щото дори да фалира НЕК, и да гушнат мрежата, самия пазар ще се е променил, а и ще има предостатъчно конкуренти, дето ще им развалят "липсващите данни за монопол в сектора"... ;)

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#2] от "gost22":

  Горна граница в цените няма. Ако стигнем европейските.. ще ги минем след няколко месеца. И ще продължим нагоре.

 • 4
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#3] от "mickmick":

  То и за бензина така говореха навремето, че ако му "освободят цените ще стане толкова скъп, че няма да е по джоба на хората", ама гледам че е далече от петолевка за литър, а хората си накупиха коли и не ги спират... Та дявола не е толкова черен колкото си го представяш, особено ако е в икономика, в която има конкуренция. ;)

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#4] от "gost22":

  Бензинът може да се внася, ел. енергия може да се внася, докато доставката на ел. енергия не може да се заобиколи.

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#5:"mickmick"]докато доставката на ел. енергия не може да се заобиколи[/quote]
  Това в кой природен закон го има? Питам, щото само природните закони са неотменими. За справка, през миналия век не е имало електропреносна система и всички въглищари са се кефили, че цеховете с парните машини няма къде да мърдат и ще ми плащат за въглищата. Е да ама днес в цеховете няма парни машини дето въртят общ вал и ремъчни предавки към всяка машина, ама все още има хора, дето си въобразяват че всичко е окончателно. Най-най-простото и достъпно решение — собствен генератор. Изглежда скъпо, ама е скъпо само на днешните цени. При едни освободени цени, може да се окаже, че е добро решение, особено ако се случва да се купува скъп ток посред зима.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#6] от "gost22":

  Никой няма да строи нова инфраструктура за доставка на ел. енергия - струва ужасно много пари и няма как да е конкуренция на сегашната.

 • 8
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#7:"mickmick"]Никой няма да строи нова инфраструктура за доставка на ел. енергия - струва ужасно много пари и няма как да е конкуренция на сегашната.
  [/quote]
  Правилно, никой няма да дублира настоящата структура. От друга страна, настоящата структура ще трябва да бъде поддържана от таксите за преноса на далеч по-малко ел.енергия. В смисъл, дори някой частник да я купи, той ще има ограничен пазар. От една страна високите цени на ел.енергията ще водят до минимално потребление и яко енергоспестяване (солари, веи, топлоизолиране), от друга винаги ще трябва крайната цена да е под цената на собствен генератор + горивото. Конкуренцията на един по-свободен пазар е интересно нещо — може да свали цената на монополист, без да има идентична конкуренция.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "gost22":

  Смешна и жалка работа е тая конкуренция. Щото накрая хем ще си купи човек солари, генератори.. ами накрая ще плаща и за суперскъпа ел. енергия през зимата да речем.. когато температурите паднат под -10. Че и на студено ще стои.

  И това всичкото защото държавата трябвало да бъде слаба. И да не може да поддържа сама важната инфраструктура.

 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#9] от "mickmick":

  Че то и в момента (тази година) половин София хем стоя на студено в студеното време на два пъти (веднъж авария и втори път със спряно парно), хем плати високи сметки. Отделно, че тези с парното са си купили ел.бойлери и ел.печки (от най-неикономичните) също като останалите дето нямат парно... Та къде е евтиното в досегашната система? Дори ползват ел.мрежата, та тези дето живеят в населени места без парно, да плащат на топлофикациите през сметкита за ток.
  А за ел.мрежата не ти е много наред сметката, защото изолацията и соларите, като се изплатят вече са си мои, а не на някоя фирма и колкото работят все ми е печалба, и никой не може да ми вдигне цената, както може да го направи всеки далавераджия през парното и тока. Все едни такива дреболии пропускате. В "изостанала" Япония, в по-затънтените села си поддържат местен ел.генератор за през зимата и им се връзва сметката. Да не говорим, че досега соларите в домакинствата са били като бели лястовици — тук там, и на хоби принцип, докато един сериозен пазар би вкарал в бита доста по-добри системи и решения. Примерно ще има по 200-300 литра гореща вода в домакинство вместо по 80-120, перални и съдомиални стандартно ще имат вход за гореща вода, самата система ще има термостатични батерии които ще поевтинеят заради конкуренцията около търсенето... Мда, а като си топлоизолираш жилището, лятото ще ти хареса да спиш на хладно от климатика... което води до "така и така съм купил климатика, що да не ме топли през есента и пролетта, а парното/дървата само за най-студеното"... Какво, ще забраняваме дървата, климатиците и соларите ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK