Отчетът на служебния кабинет: Похвали за Деница Златева и за изпълнени приоритети

Прекратяването на концесията на летище "София" беше отчетено от Огнян Герджиков като успех

Обобщаваща пресконференция за работата на служебния кабинет. Отляво надясно - вицепремиерът Стефан Янев, премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева.
Обобщаваща пресконференция за работата на служебния кабинет. Отляво надясно - вицепремиерът Стефан Янев, премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева.    ©  Надежда Чипева
Обобщаваща пресконференция за работата на служебния кабинет. Отляво надясно - вицепремиерът Стефан Янев, премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева.
Обобщаваща пресконференция за работата на служебния кабинет. Отляво надясно - вицепремиерът Стефан Янев, премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепремиерът Деница Златева.    ©  Надежда Чипева

От всички членове на служебния кабинет вицепремиерът Деница Златева вероятно ще бъде единственият, който ще излезе от мандата не само без никакви негативи, но и с големи похвали от началника си във временното правителство. Във вторник служебният премиер Огнян Герджиков за пореден път даде основа за такава оценка по време на обобщаващата пресконференция за работата на служебното правителство като обяви, че Златева е извършила уникална по обем работа и се е справила блестящо с ресора си – подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

Доказателство за успеха на Деница Златева да навакса огромното закъснение при организиране на европредседателството е "неистовото желание на бъдещия премиер Бойко Борисов" да привлече Деница Златева като министър в новото правителство, заяви проф. Герджиков. Той добави, че само крайният егоизъм на БСП е попречил на Златева да влезе в третия кабинет на Бойко Борисов, тъй като Изпълнителното бюро на БСП взе решение тя да откаже на предложението.

"Наистина смятам, че ценните кадри в България са национално ценни и не трябва да не ги дават, когато става дума за национални каузи", заяви проф. Герджиков и сподели, че даже е поканил Корнелия Нинова на разговор с молба БСП да преосмисли решението си. Нинова му обещала да внесе въпроса в Бюрото за пререшаване, но резултатът бил същият. "Те са твърди и неотстъпчиви. Заявиха, че няма да дадат Златева на България, а ще я държат за себе си", коментира Герджиков.

Златева днес заяви, че се радва на високата оценка, но се е съобразила с решението на БСП да не продължи участието си в редовен кабинет на Бойко Борисов. Тя обаче припомни, че многократно е декларирала, че ще помага на своя приемник в правителството и като начало ще му предаде пет големи папки, а не три плика, които тя е заварила.

Златева обяви, че е постигнат различен по обем, но значителен напредък по всеки от осемте основни раздела при подготовката на председателството: осигуряване на екип, логистика, инфраструктура и сгради, сигурност, финансов план, комуникационна стратегия, културна програма (която практически стартира от нулата), и политическата програма и приоритетите на председателството. Приет е финансов план за председателството, служебното правителство е обявило две обществени поръчки – за изграждане на информационна система и за закупуване на мебели за НДК, изготвен е първоначален календар на събитията на председателството, направен е анализ на човекопотока от летището до двете сгради - НДК и "Бояна", и хотелите и др.

Така, двата основни приоритета, които си е поставило служебното правителство, са изпълнени безупречно, бе общото послание на премиера Герджиков. Единият е законосъобразното провеждане на изборите, вторият – наваксването на подготовката за европредседатлеството.

По третия приоритет – еврофондовете, третият вицепремиер Малина Крумова ще качи на сайта на Министерския съвет пълен отчет на изпълнението, каза Герджиков. Нещо повече, в сряда всеки министър от правителството ще публикува отчета си, като така ще се постигне необходимата публичност. Същевременно проф. Герджиков отбеляза най-важните според него постижения на кабинета, но само в девет от министерствата – за да не отнема много време, както обясни той. В здравното министрество например той посочи подписването на Националния рамков договор и сключването на договор за 12 млн. лв. за доизграждане на националната здравна информационна система, което е начало на електронното здравеопазване. В МВР е работено за възстанояване на връзката между полиция и граждани по местоживеене, като са разпратени 1,2 млн. писма до всяка самостоятелна сграда, за да се уведомят живущите в нея къде се намира техният районен инспектор. Прекратяването на концесията на летище "София" (Министерство на транспорта), великденски добавки за пенсионерите (Министерство на труда), изцяло нова услуга на Министерството на финансите за електронно подаване на най-често използваните три декларации за местни данъци и такси и редица други изброи той като заслуги на служебния кабинет.

Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1,6 млрд. лв. Салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към април 2017 г. е положително. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн. лв. Това говори за добре работеща икономика, заяви премиерът, цитиран от "Фокус".

Накрая той се похвали, че е успял да реализира "една от своите лични каузи", за която се е борил близо шест години - да бъде приета новата наредба за единните държавни изисквания за обучението по право, по която правосъдното министерство работи повече от 2 години и вече изглеждаше, че тя няма да бъде приета. Тази наредба е сред причините да поеме този тежък кръст, заяви Герджиков.

Той е готов да сдаде властта на новия премиер Бойко Борисов веднага щом на 4 май сутринта бъде гласуван новият кабинет. На Борисов ще остави папка, която съдържа преди всичко добри идеи и молби, получени от различни региони.

"Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП", каза Герджиков и повтори тезата си, че щом го нападат и отляво, и отдясно, значи служебният кабинет е спазвал необходимата неутралност.