Новите имена в кабинета

Кои са министрите, които за първи път ще бъдат начело на ведомства

Докато една част от министрите в третия кабинет на Бойко Борисов са добре познати от предходните две правителства, макар някои от тях да са в нова роля, то в кабинета този път попадат и няколко сравнително непопулярни лица и кадри, които досега са били на други постове в администрацията. Този път официална част от изпълнителната власт са и "Обединени патриоти" и докато вицепремиерският пост на Валери Симеонов е без портфейл, то Красимир Каракачанов ще ръководи много важно министерство - на отбраната.

Ето кои са новите министри.

Емил Караниколов: Приватизатор в икономиката

Появата на досегашния изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов в кабинета не е изненада, по-скоро изненадващо е, че той е посочен като предложение на "Атака", тъй като кариерата му е тясно свързана с ГЕРБ. Той зае поста в АПСК именно с решение на първия кабинет "Борисов" през май 2010 г. Преди това е работил в Столичната община като старши юрисконсулт и директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София-област.

Именно Караниколов подписа решението за приватизация на "Булгартабак" през 2011 г. - официално от дружество VTB Capital, а неофициално - от Делян Пеевски, тогавашния негов партньор Цветан Василев и собствениците на "Винпром Пещера". Когато през 2016 г. пък "Булгартабак" реши да затвори фабриката си в София и съответно да съкратят целия персонал, Караниколов не предприе нищо, като твърдеше, че няма нарушение на следприватизационните ангажименти.

Малко по-късно името му попадна в пресата и с неубедително обяснение как Дипломатическият клуб в Бояна бе продаден, след като неговият собственик - АДИС, е в забранителния списък за приватизация. Клубът бе купен първо от фирма на безизвестни младежи, а после се оказа притежание на близка до Пеевски офшорка.

"Регионалистът" Николай Нанков

Регионалист - така е представен по професия на сайта на ГЕРБ Николай Нанчев, който ще заеме поста министър на регионалното развитие и благоустройството. В професионалния му опит е записано, че е бил мениджър на проекти, без да се посочва какви. Бил е и народен представител от 42-ото народно събрание. През периода 2009-2011 г. - едва на 26-годишна възраст, е областен управител на Ловеч. По-сериозният му политически опит идва през периода 2011-2013 г. като заместник на Лиляна Павлова. Във втория кабинет "Борисов" той зае същия пост. Медийните му изяви не са много, част от тях бяха свързани с програмата за саниране. Иначе като заместник-министър Нанков се занимаваше и с консолидацията във водния сектор. Тя предвижда обединяване на ВиК дружествата по места, където има повече от едно, за да се ползва по-ефективно европейското финансиране за инвестиции в сектора. За този програмен период България разполага с ресурс от 2.5 млрд. лв. Докато беше на поста в предишния кабинет, започнаха да се подписват и договорите за консолидация. Сега като министър има възможност да продължи процеса.

Порожанов - отново в земеделието, вече като министър

Бившият шеф на фонд "Земеделие" и бивш служебен финансов министър в кабинета на Георги Близнашки - Румен Порожанов, ще поеме земеделското министерство. Той е завършил в УНСС "Икономика и управление на селското стопанство", има и две магистратури "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт".

Между 1992 и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел "Финансиране на специални дейности". По времето на НДСВ - през 2002 г., той е в борда на "Булгартабак" - до 2005 г. От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите - тогава Симеон Дянков. През периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". По времето на кабинета "Орешарски" напуска. Преди това е жестоко пребит пред дома си - през 2012 г., но до момента не е ясно нито кой е извършителят, нито какъв е бил мотивът. През ноември 2014 г. управителният съвет на ДФ "Земеделие" отново избра Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията, но служебният земеделски министър Христо Бозуков му поиска оставката. Аргументът - "назряло обществено недоверие" към фонда.

Бисер Петков: От НОИ в социалното министерство

Сегашният управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков ще прекрати втория си мандат начело на институцията три години предсрочно, за да поеме поста министър на труда и социалната политика в третия кабинет "Борисов".

Бисер Петков е доктор по икономика, преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент и ръководител на катедра "Икономика на търговията" във факултет "Икономика на инфраструктурата". Той управлява НОИ от 2011 г., като при избора му за втори мандат депутатите показаха рядко единодушие, а опозицията дори не издигна алтернативни кандидатури. Преди това е бил зам.-председател на Комисията за финансов надзор с ресор пенсионноосигурителните компании.

Сред предизвикателствата пред него са преговорите за формула за нарастването на минималната заплата и да предложи решения за ограничаване на инвалидните пенсии, смятани от новата власт за източник за финансиране на най-ниските пенсии.

Проф. Николай Петров: Военен ред в здравеопазването

При заварен дълг от 114 млн. лв. през 2014 г. в момента задълженията на една от най-големите и високопрофилни болници в страната - Военномедицинска академия - е 46 млн. лв. Това показа отчетът на началника на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров в началото на третата си година на ръководния пост на болницата. Сега обаче ще трябва да се оттегли, за да поеме друга отговорна позиция - на министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3".

Проф. Петров вече има опит на министерското място. Той беше част от служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. след оставката на първото правителство на ГЕРБ. Допреди и след това е част от ръководството на ВМА, като десет години оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, а от 2007 г. е зам.-началник на болницата. През 2012 г. е обявен за лекар на годината от Българския лекарски съюз, а през 2015 г. е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен.

Владее английски, френски и руски език, автор е на 4 и съавтор на 10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Член е на редица европейски и други международни медицински асоциации. Президент на Дружеството на анестезиолозите в България (от 2009 г.). Президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (от 2008 г.). Избран за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия (WorldSIVA) през май 2014 г.

Нено Димов: Климатичен скептик в екоминистерството

Глобалното затопляне е манипулация, огромен бизнес със страха. Топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши морското равнище дори с милиметър.

Климатът се променя така или иначе, не е сигурно, че това е свързано с човешката дейност. Това са някои от тезите, които защитава публично новият екоминистър Нено Димов и, разбира се, изниква въпросът как убеденият климатичен скептик ще изпълнява европейските политики в тази посока.

Ненов в момента е председател на Института за дясна политика - организация, създадена през 2014 г. с цел да сближи реформаторите и ГЕРБ за съвместно правителство. Иначе Ненов има опит в екоминистерството - като зам.-министър на Евдокия Манева в кабинета на Иван Костов и като гл. секретар във ведомството преди това. Димов напуска парламентарната група на ДСБ заедно с д-р Николай Михайлов и Антонела Понева през януари 2009 г.

Валентин Радев: От отбраната - в МВР

Бивш зам.-министър на отбраната, депутат от ГЕРБ и специалист по боеприпаси и химия на взривните вещества е следващият министър на вътрешните работи Валентин Радев. В първия кабинет на Бойко Борисов той бе заместник на военния министър Аню Ангелов. През втория мандат на Борисов Радев не бе в изпълнителната власт, като според източници на "Дневник" е отказал да стане отново зам.-министър на отбраната заради РБ. Тогава военното ведомство се оглавяваше от Николай Ненчев.

Според официалната му биография освен военно образование Радев е и магистър по икономика от УНСС. Като депутат оглавяваше временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България, открита през февруари 2016 г. и закрита няколко дни по-късно. По предложение на Радев през февруари 2016 г. бе променен Законът за отбраната и въоръжените сили, с което се позволи в охрана на границата да се включи и армията заради засиления миграционен натиск.

Същия месец бе гласувано и изменение, което позволи на НАТО да охранява въздушното пространство на България, или т.нар. AIR policing.

Красимир Вълчев: От секретар - в министър

Министърът на образованието Красимир Вълчев е част от държавната администрация и е тясно обвързан с образователния ресор от повече от 15 години. От 2002 до 2009 г. е експерт в Министерството на финансите, след което по покана на тогавашния просветен министър Йорданка Фандъкова става главен секретар на МОН и остава на позицията досега - с малка пауза при кабинета "Орешарски". Вълчев беше и от малкото хора, които запазиха мястото си в МОН, след като Кунева пое министерството при втория кабинет "Борисов". В началото на мандата на служебния кабинет на Герджиков обаче Вълчев отказа да работи с Денков и отново се върна в Министерството на финансите.

Иначе през целия период Красимир Вълчев е ключова фигура в децентрализирането на образованието и преминаването към системата на делегираните бюджети на училищата.

Боил Банов - новият министър на културата

Досегашният заместник-министър на културата Боил Банов ще поеме титулярния пост в третото правителство, оглавявано от Бойко Борисов. Банов, който е театрален режисьор по образование и 15 години е оглавявал театър "Иван Димов", бе избран за заместник от Мартин Иванов в служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 г., но остана на поста и през следващите две правителства. В ресора му бяха училищата по изкуствата, киното и сценичните изкуства, където е и главната му експертиза.

В екипа на Вежди Рашидов Банов работеше над прецизирането на въведената от eксминистъра реформа, като под негово ръководство бе направена промяна в методиката, по която се субсидират театрите. Той предложи и превръщането на някои институти из страната, които изпитват хронични финансови затруднения, в открити сцени без щат. Последното служебно министерство, от което Банов бе част, разработи идеи в различна посока, като се предполага, че с избора му за министър те ще намерят приемственост.

Каракачанов - патриот, историк, агент от ДС, военен министър

Вицепремиерът и министър на отбраната в третия кабинет на Бойко Борисов е Красимир Каракачанов. Той е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Баща му Дончо Каракачанов е бил в окръжното ръководство на казионното БЗНС в Русе, депутат във Великото народно събрание (1990-1991), осведомител и агент на Държавна сигурност.

Красимир Каракачанов завършва история в Софийския университет, а през 2014 г. получава докторска степен по право от Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград, с тема "Външнополитическата дейност на ВМОРО (1893 - 1918 г.)". От запазеното частично досие на Каракачанов от "Държавна сигурност" се разбира, че той е вербуван на 11 май 1989 г. и е използван по линия на "промакедонския национализъм". По това време той е студент. В материалите по делото, които е достъпно на сайта desebg.com, се съдържат агентурни сведения, включително и собственоръчно написани още като е бил кандидат-агент Дончо и след това под псевдонима Иван. ДС го използва, за да събира информация за сбирките на Културно-просветен клуб (КПК) "Гоце Делчев", в които той също участва. След обявяването на агентурното му минало, Каракачанов твърди, че е писал анализи "по определени въпроси за българско-югославските отношения и най-вече по македонския въпрос. Чисто експертни неща, мои лични мнения по този въпрос."

С учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 г. е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател. В 38-ото народно събрание Каракачанов става депутат от коалиция ОДС. На следващите избори ВМРО се явява в коалиция с "Гергьовден", но не успяват да влязат в НС. През 2005 г. става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

През 2011 г. Каракачанов бе кандидат за президент и печели по-малко от 1% от гласовете, докато при втория си опит през 2016 г. получи близо 15 на сто от гласовете. На предсрочните избори през 2014 г. ВМРО-БНД влиза в коалиция с "Патриотичен фронт" заедно с НФСБ на Валери Симеонов. Коалицията има 19 депутати в парламента, като подкрепяше второто правителство на Бойко Борисов, докато сега - вече заедно и с "Атака", коалицията има 27 депутати, което я направи фактор в аритметиката за съставяне на неизбежно коалиционно правителство.