Висш съдебен съвет: Ново 22
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Висш съдебен съвет: Ново 22

Сотир Цацаров, главен прокурор

Висш съдебен съвет: Ново 22

Процедурата по избор на следващия състав на съдебния съвет е на ход. Опитите за превземането й - също

26724 прочитания

Сотир Цацаров, главен прокурор

© Надежда Чипева


- Сглобяването на следващия състав на Висшия съдебен съвет, който ще избере бъдещия главен прокурор, вече е в ход

- Въпреки новите правила за избор съдебната номенклатура се опитва да хакне изборите

Септември 2012 г., седмият етаж на НДК, късно вечерта. Вече над 12 часа продължава делегатското събрание на съдиите, което трябва да избере членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. Терасата пред зала №3 е пълна със съдии от цялата страна. Най-голямо е вълнението около председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който управлява процеса и дава указания кои делегати могат да си тръгнат, след като са дали вота си. Гласуването ще приключи чак на следващата сутрин. Лобито около Цацаров, включващо председателите на половин дузина регионални съдилища, подкрепяни от вицепремиера Цветан Цветанов и американския посланик Джеймс Уорлик, можа да отчете добър резултат.

Поне трима от шестимата избрани членове на съвета от съдийската квота са от неговия отбор. Впоследствие и тримата ще бъдат в основата на номинацията му за главен прокурор.

Пет години по-късно Цацаров преваля мандата си, а изборът на нов ВСС отново е на дневен ред. Още в началото на лятото съдиите, прокурорите и следователите трябва да изберат своите представители на отделни общи събрания, а през септември това трябва да направи и парламентът.

Изборът ще става по нови правила, приети с конституционните промени от края на 2015 (прочутият исторически компромис, който даде повод на тогавашния председател на парламента и настоящ правосъден министър Цецка Цачева да обяви от Пекин края на съдебната реформа). Всеки съдия, прокурор и следовател ще може да избира пряко своите представители (шестима съдии, четирима прокурори и един следовател). Парламентът ще трябва да събере мнозинство от 160 гласа (⅔ от депутатите) за всеки избран, за да попълни квотата от 11 души, която има в институцията, управляваща съдебната власт. И ако народното представителство все още прохожда и има около месец, за да се ориентира и сговори, съдебната номенклатура, подкрепяна от лобитата на главния прокурор и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, е строила редиците си за избора от професионалните квоти.

Съставът на правителството на съдебната власт, както е клишираното определение за ВСС, е от решаващо значение дали съдът и прокуратурата ще продължават да затъват в клиентелистки схеми - от замазването на корупционни скандали през опъването на чадър над главния прокурор до клонирането през нагласени конкурси и противоречиви кадрови назначения.

Колеги, да се обединим

"Това е съдебната номенклатура, която се опитва да запази своите позиции", с тези думи миналата седмица председателят на ВКС Лозан Панов обясни пред журналисти притесненията си за предстоящите избори на членове на съвета от съдийската квота. Той предвиди, че заради опита си да осветли процесите, случващи се през последните няколко месеца, ще бъде "тричан" от мнозинството в съвета.

Причината, обясни Панов тогава, е, че е поискал от председателите на петте апелативни съдилища (в София, Пловдив, Велико Търнов, Варна, Бургас) да му предоставят протоколите от общите събрания, на които евентуално е бил обсъждан въпросът за издигане на "единна кандидатура" за съответния регион. Председателят на ВКС определи случващото се като опит за намеса във волята на редовите магистрати, тъй като съдебните началници на практика налагат на редовите магистрати предварително избран кандидат.

До 2015 г. изборът на кадровици от квотата на съдиите и прокурорите ставаше непряко, т.е. по места се избираха делегати, които впоследствие се събираха на т.нар. делегатско събрание и то избира членовете на ВСС от съответната квота. Доколкото изборът става пред техните очи и по тяхната организация, най-често за делегати бяха избирани ръководителят на съответния съд/прокуратура и неговите заместници, които от своя страна избираха членове на ВСС "по мярка". Така се стига до затворен кръг, в който една тясна общност от магистрати се възпроизвежда на ръководни позиции едни други. Именно за да бъде пресечена тази практика през 2015 г. беше решено магистратите да гласуват пряко на общи събрания.

Препращайки към намесата на прокуратурата на предсрочните избори през 2013 г., Лозан Панов изрази опасност от "констинбродски сценарий" при избора на членове на ВСС от съдийската квота. От публикуваните протоколи на общите събрания в провинцията се вижда, че по места отделни магистрати са изразявали недоволство от подобно спускане на имена.

Опитът на съдебната номенклатура да наложи свои представители видимо се е получил в Пловдив, където съдийската общност издига само една кандидатура. Подобни опити е имало във Варна, но там се появяват и други кандидати, встрани от правата линия. Така за шестте места в съдийската колегия се борят 27 съдии, което е с десет души повече от кандидатите при предходния избор за ВСС. Сред тях има шестима върховни съдии и девет съдии от софийските съдилища. От начина, по който се издигат номинациите, се вижда, че освен тактиката "да се обединим около един кандидат" има и друг начин, по който ръководството се опитва да налага свои кадри. Такъв е случаят с номинацията на председателя на Административния съд в Габрово Светлозар Рачев. Ето част от мотивите в предложението за него: "Строг, но справедлив като съдия, предпочитан и обичан като ръководител, всеотдаен и заслужаваш доверие като колега - така описват Светлозар Рачев хората, които го познават, с които работи, гражданите на Габрово." По-същественото е, че това предложение е подписано първо от председателя на ВАС Георги Колев, после от заместниците му, после от шефове на отделения във ВАС, после от шефове на административни съдилища. Накрая, след този внушителен списък от съдебни началници, е било предложено и на редови административни съдии да подкрепят колегата си. Дали това е станало с репликата "шефовете са "за", ти ще участваш ли" няма голямо значение, защото посланието е ясно и без думи. Междувременно Лозан Панов се оказа прав - решението му да освети този процес доведе до опит да му бъде потърсена отговорност от мнозинството на съвета, тъй като писмото, с което е поискал протоколите от общите събрания, било форма на натиск. Членът на ВСС Ясен Тодоров (виж стр. 30-31) дори поиска оставката на Панов.

В прокуратурата - нищо ново

Всъщност може да се очаква, че дори опитът на съдебните началници и ВСС "да подредят" номинацията на членове на съдийската колегия, големият брой кандидати, както и вътрешната съпротива в системата ще доведат до реално състезание. Не така седят нещата обаче в прокурорската колегия. Привидно там също има силна конкуренция, тъй като за четири места се борят 12 държавни обвинители. Сред тях няма такива, които са вдигали глава (поне не публично) срещу статуквото - и в държавното обвинение, и във ВСС. Други като председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов са сред най-преданите защитници на Сотир Цацаров.

Сред кандидатите за кратко беше и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който беше издигнат от същите хора, които номинират и колегата му от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Магдален Маринов (прокурорът, който влезе в Агенция "Пътна инфраструктура" миналата седмица и стана причина за сериозни властови трусове). Изненадващо Сарафов, за когото се говореше, че е в конфликт с Цацаров, оттегли номинацията си с обяснението, че е по-добър в оперативната работа, а не като началник (всъщност Сарафов е началник през последните седем години). В съобщението до медиите за този обрат в неговото решение стана ясно, че той е съгласувал всичко със Сотир Цацаров, който очевидно управлява процеса.

Това, че в държавното обвинение няма съпротивителни сили, се видя още в началото на годината, когато се проведе избор на член на прокурорската колегия на мястото на уволнения и починал впоследствие Камен Ситнилски. За поста имаше един желаещ (пред пенсия) и нямаше опция да се гласува с празна бюлетина. Въпреки това в този избор без избор участваха близо ⅔ от всички прокурори в страната

При следователите, които имат едно място във ВСС, има един-единствен кандидат - директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. Въпреки че не е влизал в открити битки, той е известен сред магистратите като почтен човек.

Автор: Капитал

В парламента - широка коалиция

И ако кандидатите от прокурорските и съдийските квоти са ясни, тези, които ще трябва да избере парламентът, все още не са. Необходимостта да се събере квалифицирано мнозинство (160 народни представители) за всеки кандидат поотделно не помага на управляващите, те ще трябва да търсят широка коалиция, в която да участват или ДПС, или БСП. ГЕРБ вече направиха подобна сглобка през 2012 г., когато разпределиха на квотен принцип 11-те членове на ВСС от парламентарната квота.

Селекцията на ГЕРБ за министър на правосъдието показа, че мандатоносителят няма намерение дори и да имитира реформаторски дух, което дава някаква идея какъв ще е профилът на кандидатите, който ще бъде търсен. А това не дава голяма надежда за следващия състав на съвета.

Фотограф: Георги Кожухаров
Цецка Цачева, министър на правосъдието
Фотограф: Надежда Чипева
Лозан Панов, председател на ВКС
Фотограф: Надежда Чипева
- Сглобяването на следващия състав на Висшия съдебен съвет, който ще избере бъдещия главен прокурор, вече е в ход

- Въпреки новите правила за избор съдебната номенклатура се опитва да хакне изборите

Септември 2012 г., седмият етаж на НДК, късно вечерта. Вече над 12 часа продължава делегатското събрание на съдиите, което трябва да избере членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. Терасата пред зала №3 е пълна със съдии от цялата страна. Най-голямо е вълнението около председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който управлява процеса и дава указания кои делегати могат да си тръгнат, след като са дали вота си. Гласуването ще приключи чак на следващата сутрин. Лобито около Цацаров, включващо председателите на половин дузина регионални съдилища, подкрепяни от вицепремиера Цветан Цветанов и американския посланик Джеймс Уорлик, можа да отчете добър резултат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  "За поста имаше един желаещ (пред пенсия) и нямаше опция да се гласува с празна бюлетина. Въпреки това в този избор без избор участваха близо ⅔ от всички прокурори в страната."

  Хахахаха това е като по бай Тошово време отиват да гласуват въпреки, че има само един кандидат и стига само той да пусне за себе си (сега не знам в случая на този избор, дали има право кандидата да гласува).
  Пълен цирк таз безотговорна пасмина прокуратурата.
  Кво стана ченгетата новите мутри.

 • 2
  plf avatar :-|
  plf

  От тъжно по-тъжно

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#2] от " plf ": Ако и новият ВСС бъде подобен на настоящия, то не само би било тъжно, а би било трагично! Ако следващият главен прокурор е подобен на Цацаров, Борис Велчев, Филчев, Татарчев, тази територия е за закриване!

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Капитал, направете подробен анализ на всеки един от кандидатите.
  Какво и каде е работил, дела, следствия, успехи, връзки, изказвания, предпочитания. Следете също какво пишат кафявите пеевски медии за по-лесна ориентация кои кандидати са на сараите и белите покривки.

 • 5
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  Съдиите имат лидер, който смело стои зад гърба им, макар че опитите да го разчекнат във ВСС се увеличават след всяко изминало заседание на съвета. Обърнете внимание какво правят с председателя на ВКС и какво би се случило в подобна ситуация с редови магистрат. А сега огледайте прокурорската колегия и се замислете какъв лидер имат прокурорите. И си отговорете защо няма прокурорска опозиция. Ако има - ще го сръфат и оглозгат на секундата; и професионално, и медийно. Друго щеше да е, ако имаше два центъра на власт в прокуратурата - главен прокурор и независим главен прокурор по разследването.

 • 6
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  До коментар [#4] от "event_horizon":

  Подкрепям с две ръце. За всички магистрати. Без изключение. Така ще улесните редовите магистрати, на които постоянно им тикат административни ръководители за незаменими кандидат-членове за ВСС.

 • 7
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  "Селекцията на ГЕРБ за министър на правосъдието показа, че мандатоносителят няма намерение дори и да имитира реформаторски дух, което дава някаква идея какъв ще е профилът на кандидатите, който ще бъде търсен. А това не дава голяма надежда за следващия състав на съвета." - Това изобщо не дава никаква надежда!
  А като не харесахме "майката на нацията" ни за президент, ни за депутат, сега ББ ГЕРБ я инсталира за баш магистрат - министърът във ВСС ще бъде хем мост, хем въже и всеки ще постига своето. Дори проформа няма да се говори за реформа! Това е да упражняваш властта на инат и по отработени схеми на всеки предан да гарантираш, че ще стане в бъдеще богат(пенсионер). За какво мислите толкова драпат за държавна служба посредствените и послушните???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK