Ясен Тодоров - властелинът на съдебната етика

Ясен Тодоров - властелинът на съдебната етика

Как следователят се превърна в един от най-разпознаваемите членове на ВСС

35756 прочитания

© Надежда Чипева


- Ясен Тодоров остана най-разпознаваемият член на приключващия си мандата Висш съдебен съвет.

- Той играе ролята на военно крило на главния прокурор.

- Професионалната му биография е като каталог на прехода.

"Искам да използвам този момент и да пожелая успех на националния ни отбор по футбол, който на полувремето водеше с 1:0 на Армения. Не знам в момента какъв е резултатът."

Вероятно именно с тази реплика, отправена при изслушването му в парламента през септември 2012 г., следователят Ясен Тодоров е успял да впечатли народните представители, защото получава почти 2/3 от депутатските гласове и така е избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номиниран е за поста от "Атака", но не само мъката, с която депутатът от партията на Сидеров Николай Пехливанов прочете номинацията му, подсказва, че националистите са просто носител на кандидатурата, зад която стоят съвсем други социални мрежи.

През следващите пет години Ясен Тодоров ще се превърне в един от най-разпознаваемите членове на съдебния съвет. Но не заради проведените от него битки срещу корупцията в съдебната в система (той ръководи прословутата етична комисия), а защото се прояви като най-яростния защитник на безпринципните решения на съвета. Той обикаля всеки път, когато трябва да бъде бранен главният прокурор или мнозинството в съвета - така се случи и през последните две седмици, когато на дневен ред беше казусът със срещата между главния прокурор и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Кой е човекът, който през последните пет години трябваше да опази морала и етиката на съдебната власт?

Ясен Тодоров: Следовател

През 1993 г. Ясен Тодоров завършва факултет "Охрана на обществения ред и борба с престъпността" и право в Академията на МВР. Същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, чийто ръководител става пет години по-късно. Под района на това отделение са емблематични обекти като Столичната митница, Централна гара, хотел "Новотел" ("Принцес") и неговото лоби, складовете в Илиянци... Емблематични за престъпността на прехода, но не и за борбата срещу нея. От 2004 до 2006 г. ръководи Шести отдел на Столичното следствие, а след това и транспортното. От юли до октомври 2007 г. Тодоров е шеф на специализираното икономическо отделение в Столичната следствена служба. Това е отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев. Неговото обяснение е: "Това се случва септември 2004 г., когато имаше акция на Филчев срещу мафиотските босове и бяха арестувани всички, които се считаха за босове на организираната престъпност. Тогава бях ръководител на 6-о териториално управление на Столичната следствена служба. Заварих изключителни нередности в тази служба. Раздвижих работата по тези дела и тази акция беше септември 2004 г. Задържахме Георги Илиев, Николай Цветин, Димитър Вучев - Демби, трябваше да задържим и Маджо, но беше в чужбина. Имаше огромен натиск тези лица да останат поне едно денонощие в ареста." Заради несъгласия на Тодоров му било казано, че на следващия ден няма да е следовател, ако "тия останат вътре". "И след няколко дни се скалъпи тази история, даже не бях в България", казва той. Тезата на Ясен Тодоров е, че заради арестите на покойния днес ръководител на ВИС-2 Демби и др. той е бил ударен: "Този списък е имал вариант, в който аз не съм бил [в него]." После уточнява, че арестите били по заръка на главния прокурор Филчев, като директивата е била да им бъдат образувани дела "за неправилно дишане".

Ясен Тодоров: Инспектор

В началото на 2008 г. Ясен Тодоров е номиниран (от Български народен съюз) и избран от парламента за съдебен инспектор в първия състав на инспектората - институция, създадена по настояване на Европейската комисия, която трябваше да изкорени порочните практики в съдебната система. За четири години Тодоров участва в 55 проверки (на практика прокуратурите из цяла България) и отправя 18 предложения за наказания до ВСС. Сред проверките, с които Ясен Тодоров се е занимавал като инспектор, е ревизия на съдебните дела, които са включени в доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Тодоров, заедно с друг бивш инспектор и настоящ член на ВСС - Васил Петров, (баща на жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете), проверяват 22 прокурорски преписки, свързани с програма САПАРД, сред които и емблематичното разследване срещу червените бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков, което стана пример за недъзите на съдебната власт в България.

През 2008 г. Тодоров извършва проверка по сигнал срещу прокурора от Районна прокуратура - Самоков, Христо Белстойнев. Сигналът е от председателя на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Боршуков, който е от близкото обкръжение на Пеевски. Прокурор Белстойнев е наказан с порицание.

В края на 2010 г. Ясен Тодоров извършва проверка на над сто разследвания за имотни измами в София и въпреки констатациите за мудност и неефективност той не отправя нито една конкретна препоръка или предложение за образуване на дисциплинарно производство.

Проверката, с която Ясен Тодоров влиза в медиите, е разследването около магистратите (повечето съдии от Върховния административен съд), които бяха получили чрез свои роднини отстъпено право на строеж в Приморско, използвайки процедурата за лица в крайна жилищна нужда. Какъв е ефектът от проверката ли? Нито един от тях не беше наказан или осъден.

Ясен Тодоров: Следовател отново

След като мандатът му като съдебен инспектор приключва през 2012 г., той се връща в столичното следствие. При това не къде да е, а в специализирано звено "Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами". Това беше отделът, ръководен от зам. градския прокурор Роман Василев, който остана запомнен с редица поръчкови разследвания. Какво точно е правил Тодоров там не успяхме да научим, защото прокуратурата отказа каквато и да е било информация за това по какви преписки е работил, за да не "навреди на интересите на разследваните лица".

Битието на Тодоров като редови следовател не продължава дълго, защото още през есента е избран за член на настоящия състав на ВСС.

Ясен Тодоров: Член на ВСС

"Висшият съдебен съвет е колективен орган и взима колективни решения, но от огромно и основополагащо значение е това от какви хора той ще се състои. Мисля, че на дневен ред наистина трябва да излязат личностите - тези, които имат свое мнение, своя визия за осъществяване на реформата в съдебната система и които умеят да отстояват позициите си. Това не е лесно." Това е отговорил Ясен Тодоров в анкетата на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) през есента на 2012 г., когато е кандидат за Висшия съдебен съвет по предложение на "Атака". Пет години по-късно Тодоров е един от яростните защитници на главния прокурор Сотир Цацаров в мнозинството му в съвета. Ако сега Тодоров трябва да попълва подобна анкета, първо вероятно няма да иска да отговори, защото въпросите са зададени от БИПИ - в интервю за bTV той казва, че организацията е част от "кръг, който си позволява в своите медии преди важни избори в съдебната система да посочва кой е правилният кандидат. Обработва общественото мнение много отрано, настройва общественото мнение срещу определени кандидати, очерня ги, очерня членовете на ВСС, които са го подкрепили". А на второ място ще каже, че всичко е политически сценарий, който цели да очерни главния прокурор и съдебния съвет.

Във ВСС Тодоров оглавява ключовата етична комисия, а след разделянето на съвета на две колегии запазва мястото си в прокурорската. Той е един от седмината, които номинират Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г., и оттогава е негов апологет. Тодоров играе ролята на военно крило, като участва във всичките наказателни акции на Цацаров, като най-емблематичната е тази по отстраняването на Камен Ситнилски от ВСС през 2014 г. (Ситнилски почина две години по-късно), както и в прокарването на кадровите му хрумки. Най-показателен тук е изборът на близкия до ДПС Христо Динев първо за районен прокурор на София, а малко след това и за градски прокурор. След като Динев подаде оставка (очевидно играейки ролята на бушон), председателят на етичната комисия подкрепи и кандидатурата на друг харесван от ДПС прокурор - Емилия Русинова.

Името на Тодоров се появи в разговорите между съдия Румяна Ченалова, бившата председателка на градския съд Владимира Янева и осъждания за измами адвокат Момчил Мондешки. Той, заедно с "човека на Бойко Борисов" в съвета (представляващият Димитър Узунов), са определени от Янева като "най-оправните момчета" във ВСС, които сговаряли лобитата там. Заради споменаването на името му Ясен Тодоров дава обяснения пред колегите си и казва: "От министрите в настоящото правителство познавам двама човека. Това са министърът на правосъдието Христо Иванов, с него от министрите контактувам най-често. И другият министър, който познавам, е Вежди Рашидов. В един приятелски кръг сме от артисти и хора на изкуството. Това е кръгът, който, ако сте запознати, в момента издига кандидатурата за президент на академик Стефан Воденичаров." Да обобщим - член на ВСС издига кандидатура на президент.

Между другото освен от изкуства Ясен Тодоров се интересува живо от футбол - той е заклет левскар. Така в седмицата, в която трябваше да се реши въпросът със срещата на Цацаров и Гергов, Тодоров каза: "Довечера съм на мач. На този мач до мен ще бъде Даниел Боримиров. Някой може да каже, че съм човек на Таки (сестрата на ВИС-аджията Христофорос Аманатидис-Таки е женена за Боримиров). От другата страна може да бъде Иво Тонев – някой ще каже, че съм човек на Бойко Борисов (Тонев, който участва в управата на "Левски", е свързан с ГЕРБ, бел. ред.). Може да бъде и Камен Костадинов от ДПС (Костадинов е известен като "депутата от БФС")."

За Даниел Боримиров не знаем, но през юни 2016 г. на едно видео, публикувано от sportal.bg, се вижда как Ясен Тодоров весело маха от ложата на националния стадион на мач на "Славия". Точно пред него са основателите на СИК Венцислав Стефанов и Младен Михалев-Маджо - същият, който уж е трябвало да задържи преди години. Но така е в България - сутринта браниш етиката с главния прокурор, а следобед си на мач с главните.

- Ясен Тодоров остана най-разпознаваемият член на приключващия си мандата Висш съдебен съвет.

- Той играе ролята на военно крило на главния прокурор.

- Професионалната му биография е като каталог на прехода.

"Искам да използвам този момент и да пожелая успех на националния ни отбор по футбол, който на полувремето водеше с 1:0 на Армения. Не знам в момента какъв е резултатът."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  daaam avatar :-|
  daam

  "Но така е в България - сутринта браниш етиката с главния прокурор, а следобед си на мач с главните."

  Точно!
  Ясен Етичното! Изключително отблъскващ

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  В България естественият отбор е различен от този в Европа. Тук продажните, корумпураните и арогантни същества просперират в кариерата. Само като му видиш сиви-то ти става ясно що за тип е ясен.
  Хубава статия, Капитал, трябва да пишете повече такива.

 • 3
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Крадокрацията може да спи спокойно.. той Ясен кат чуй за правосъдие и се хваща за кобура на Еврото...

 • 4
  plebs avatar :-|
  plebs

  Босев, докато говорите на личностно ниво всичко минава в графата "хейт". Докато не изведете дебата на ниво правила и процедури, институции, всичко си остава махленска свада. О'к, приемам безкритично, че сте прави. И кво праим??? Как да не се повтори???

  Обичайната тишина.

 • 5
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Напълно съгласен с горния коментар. Да е един да го нападаме лично, но когато системата възпроизвежда ясеновци непрестанно значи проблемът не е в този човек лично

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#4] от " plebs ": "Босев..."? Обръщение типично за казармата, нетипично за свободомислещите и добре възпитаните хора.

 • 7
  hammurabi avatar :-P
  hammurabi

  А ако стане директор на Националната следствена служба, какво правим? Стане ли това - автоматично става и заместник на главния прокурор по разследването. И тогава смело може да се изокаме, че имаме нужда от независим главен прокурор по разследването и ще си осигурим за такъв Ясен Тодоров. А колкото и да ни е ясен, едно е ясно - докато не се промени системата и процедурите, ясеновци, диневци, романвасилевци, кокиновци и т.н. - ще се възпроизвеждат винаги при нужда.

 • 8
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Отличен анализ на Росен Босев!
  Ясен Тодоров е образец на помощно средство за овладяване на държавата от мафията и слугуването на целия този мръсен процес.
  Срам ме е, че такива хора като него представляват съдебната власт и кадруват в нея!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход