Новите в правителството
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите в правителството

Новите в правителството

Новите министри в третия кабинет на Бойко Борисов

13931 прочитания

Докато една част от министрите в третия кабинет на Бойко Борисов са добре познати от предходните две правителства, макар някои от тях да са в нова роля, то в кабинета този път попадат и няколко сравнително непопулярни лица и кадри, които досега са били на други постове в администрацията. Представяме ви новите министри и новата роля на Екатерина Захариева:

Красимир Каракачанов

Вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната

Издигането на лидера на ВМРО за министър на отбраната беше едно от почти предизвестените назначения в настоящото правителство, тъй като Каракачанов проявява целенасочени аспирации към поста от години. Лидерът на ГЕРБ от своя страна винаги е демонстрирал индиферентност към военното ведомство и неговите все по-задълбочаващи се проблеми. Така че Бойко Борисов отново прехвърля проблема с армейската реформа в полето на коалиционните си партньори, след Николай Ненчев от Реформаторския блок.

Основният въпрос около личността на Каракачанов е как той ще бъде възприет от партньоринте ни в НАТО, тъй като е бивш сътрудник на Държавна сигурност. Теоретично това може да му попречи да получи натовски допуск до класифицирана информация, което автоматично би го лишило от право да участва в заседанията на Северноатлантическия алианс, където се дискутират данни с гриф "строго секретно".

Според запознати с процедурите в НАТО обаче това също би могло да се заобиколи, ако във въпросните заседания участва зам.-министър с разрешение да борави с поверителна информация. Освен това принадлежността към ДС не значи автоматично лишаване от допуск – през 2008 г. представителят на България в НАТО Любомир Иванов е осветен като бивш разузнавач от Първо главно, което не му попречи да заеме поста.

Като министър на отбраната Каракачанов, от една страна, наследява серия от кризи, но от друга – възможност да управлява модернизационни проекти за стотици милиарди левове. Той ще трябва да се справя със сериозен кадрови недостиг в армията – както за офицери в бойните поделения, така и за обикновени кадрови войници. За сметка на това ще трябва да завърши процедурата по избор на нов тип натовски изтребители за 1.5 млрд. лв. и евентуално да стартира търга за нови бронирани машини за сухопътните войски. Предстои да се види дали Каракачанов ще изпълни заканата си да преразгледа програмата за строеж на две модулни корвети за бойния флот, която той доскоро определяше като "далавера".

Емил Караниколов

Министър на икономиката

Трудовият път на новия министър на икономиката Емил Караниколов започва в Столичната община - като сътрудник на близката до ГЕРБ Юлия Ненкова, която отскоро е начело на КЗК пак по линия на партията на Борисов. През 2010 г. двамата юристи се местят в Агенцията за приватизация - тя - начело на надзора, а той - като изпълнителен директор. За десет години приватизация почти нямаше.

Топ сделката беше нагласената продажба на "Булгартабак", в която през зададените условия за купувачите бяха изгонени чуждите кандидати и цигареният холдинг беше продаден на подставено лице на тогавашния тандем Цветан Василев - Делян Пеевски. Останалите средно големи продадени предприятия по времето на Караниколов бяха пак с купувачи, свързани с Пееевски.

Така в групата на депутата от ДПС минаха строителните "Техноекспортстрой" и "Промишлено строителство холдинг" и недовършената сграда на издателско-полиграфическия комплекс "Родина" на бул. "Цариградско шосе" в София. С последната му сделка - за дипломатическия клуб "Бояна" и още три подбрани имота в кв. "Изток", приключи "епохата", в която новият министър на икономиката продаваше на Пеевски през Агенцията за приватизация.

Въпреки цялата си досегашна кариера, обвързана с ГЕРБ, и устояването му на поста дори при правителството на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски, сега Караниколов влиза в третото правителство на Бойко Борисов от квотата на "Атака".

Николай Нанков

Министър на регионалното развитие

Николай Нанков е бившият заместник на Лиляна Павлова в регионалното министерство. Излизането му на преден план надали е свързано с някакви забележителни качества, които внезапно е демонстрирал, колкото с желанието на Борисов да се дистанцира от набиращите скорост скандали в Агенция "Пътна инфраструктура", която е на подчинение на регионалното министерство. Явно Нанков е бил удачен бърз вариант за смяна, предвид неофициалните информации, че съдбата на сигурната за трети мандат Павлова е била решена в последната седмица.

Самият Нанков е известен с това, че отговаряше за програмата за саниране. Там също има немалко скандали - като се започне от сигналите за завишени цени и некачествена работа и се стигне до оказалото се за пореден път недостигащо финансиране. Кандидатствали са двойно повече дружества на собствениците, отколкото могат да получат наличните 2 млрд. лв. от бюджета.

Нанков ще трябва да търси още пари, но този път вероятно срещу съфинансиране. Преди втория тур на президентските избори той отправи заплахата, че ако Цецка Цачева не спечели и ГЕРБ напусне властта, санирането ще спре.

Задачата му като министър е ясна - да разчисти корупцията в АПИ и да контролира по-добре програмата за саниране. Предвид изходните данни това засега е слабо вероятно.

Нено Димов

Министър на околната среда и водите

Нено Димов сменя стола на председател на създадения от ГЕРБ Институт за дясна политика с този на екоминистър. Сферата не му е чужда - бил е главен секретар и заместник на Евдокия Манева (1997-2001) при кабинета "Костов" и член на УС на Европейската агенция по околна среда в същия период. Тогава водеше и преговорите по околна среда за членството в ЕС.

Димов тръгна след Иван Костов, когато бившият премиер реши да създаде нова партия, различна от СДС,и стана един от основателите на ДСБ. Впоследствие обаче обяви проекта за изчерпан и напусна формацията с критики към Иван Костов. През 2013 г. политическата му кариера завива към партията на Метлена Кунева и беше водач на листа в Сливен, но ДБГ не влезе в парламента. В интервю за news.bg тогава той коментира първото правителство на Борисов по следния начин: "Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване, включително и заради бизнес интереси. На финала Борисов мина в опозиция сам на себе си. За такава диагноза лекарите дават жълта книжка. В страната на Бойко Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов. Дребните и средните предприемачи бяха законодателно и административно прегазени. На техен гръб монополите и картелите процъфтяха."

Интересен е и фактът, че Нено Димов влиза в третото правителство на Борисов от квотата на "Обединените патриоти", с които досега не е известно да е имал нещо общо. Новият екоминистър е климатичен скептик - според публичните му изявления глобалното затопляне е манипулация, а устойчивото развитие - новият социализъм.

МОСВ е сред ведомствата, управляващи огромни средства по оперативните програми на ЕС, като България изостава по редица показатели за качеството на околната среда.

Едно от ключовите решения, които Димов ще трябва да вземе, е за Плана за управление на парк "Пирин", който, придвижен без забележки, би бил в услуга на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен".

Румен Порожанов

Министър на земеделието и храните

Новият земеделски министър има сериозен стаж в държавната администрация - заемал е различни постове в Министерството на финансите, включително и като служебен министър в кабинета "Близнашки", ръководил е фонд "Земеделие" в двете предходни правителства на ГЕРБ. Институцията е ключова, защото разпределя над 2 млрд. лв. годишно по различни схеми и програми за земеделие, и традиционно е съпътствана с много скандали.

През 2016 г. във фонда бяха правени проверки от ДАНС и специализираната прокуратура заради съмнителни договори по програмата за развитие на селските райони. "Борбата с корупцията се прави по най-високите нива. Най-добрите експерти в ДАНС и прокуратурата са там", каза тогава премиерът Борисов, като уточни, че става дума за "стотици папки по много сигнали". Тогава и фондът съобщи и за наложените санкции от ЕК - спрени нaд 160 млн. eвpo зa ΠСРС и отказани авансови плащания пo oбщинcĸитe мepĸи за 100 млн. евро.

Румен Порожанов е удобна фигура за всички партии, защото е показал, че успешно лавира между интересите им. Като земеделски министър и председател по право на УС на фонд "Земеделие" една от най-спешните му задачи е да приключи в срок забавената с повече от месец и половина кампания за кандидатстване за 1.2 млрд. лв. директни субсидии за фермерите. По изключение тя може да бъде удължена максимум до 15 юни.

Отделно от това, служебното правителство не успя да изплати в обещания срок и над 500 млн. лв. субсидии за тютюн, биопроизводство, зелени плащания и млади производители, които също трябва да бъдат приключени до юни. За трите месеца то не отвори и нито една схема за кандидатстване от програмата за селските райони, а заради бавните темпове на класирането на проекти и изплащането на средства по стартиралите приеми България може да се изправи пред риск от загуба на средства.

Валентин Радев

Министър на вътрешните работи

Валентин Радев е една от кадровите изненади в правителството, тъй като оглавява МВР като въшен човек за системата, идвайки от армията. Освен дълга професионална кариера като артилерист и инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества, Радев е и бивш зам.-министър на отбраната в първото правителство на Борисов.

Той беше и едно от често спряганите имена за министър на отбраната, така че попадането му в МВР може да се приеме и като компенсация за преотстъпването на контрола над въоръжените сили над т.нар. патриоти. Неговото назначаване вероятно в някаква степен е жест и към полицейския синдикат, който ултимативно поиска в началото на седмицата "лица, свързани с провала на реформите, да не бъдат номинирани за ръководители на ведомството".

Любопитен детайл е, че Радев е и един от ревностните апологети на закупуването на изтребители F-16.

Според източници от ГЕРБ минава за приближен на ЦветанЦветанов. Такъв е и вероятният нов стар зам.-министър Красимир Ципов. Вторият зам.-министър, който идва от "патриотите", е бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. След като напусна министерството през 2007 г. около скандала с фалшивия български паспорт на сочения на наркотрафикант Будимир Куйович, Илиев влезе в политиката през листите на РЗС.

През 2008 г. беше задържан по обвинение за престъпление по служба, но разследването беше прекратено впоследствие. От вероятните зам.-министри е изпаднал Филип Гунев, който отговаряше за борбата с корупцията и дигитализацията - сектори, за които министерството получаваше положителни оценки от ЕК при втория мандат на Борисов.

За главен секретар се очаква да бъде назначен директорът на столичната полиция Младен Маринов, който първо беше неин заместник по времето на Цветлин Йовчев. Оглави я през 2014 г., като запази поста си и по времето на второто правителство на Борисов, според неофициална информация - като част от квотата на Делян Пеевски.

Николай Петров

Министър на здравеопазването

Генерал-майор проф. Николай Петров не е дебютант като министър на здравеопазването. Той заемаше този пост в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г., след оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Допреди и след това е част от ръководството на ВМА, като десет години оглавяваше Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, а от 2007 г. беше зам.-началник на болницата. През 2014 г. беше назначен за началник. Болницата имаше дълг от 114 млн. лв.

През февруари т.г. отчете стопяването му до 14 млн. лв., но след коментар на служебния военен министър Стоян Янев потвърди, че свиването се дължи и на цесия за 52 млн. лв. "Това е дълг, който беше прехвърлен към банката за развитие (държавната ББР - бел. ред.). Естествено тези пари трябва да й се върнат. В края на 2016 г. правителството ни отпусна 20 млн. лв., които ние й преведохме", обясни той, уточнявайки, че така задълженията на ВМА реално са 46 млн. лв.

Проф. Николай Петров е роден през 1959 г. в Средец. Работи във ВМА от 1991 г., първоначално в Бургас. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. Автор е на четири и съавтор на 10 книги и над 170 научни публикации. Женен е, с три деца.

След свръхактивността на служебния министър Илко Семерджиев, който смени няколко ръководства на болници, отмени пръстовия идентификатор в болниците и опитите му да намери механизъм да поръча ваксини за три години напред, проф. Петров първо ще трябва да огледа общата картина в сектора. Най-сериозната стъпка, която му предстои в рамките на мандата, е амбициозната цел за поетапна демонополизация на здравната каса.

Цецка Цачева

Министър на правосъдието

Още когато започнаха преговорите за новото правителство, от партията на Борисов намекнаха, че за бившия председател на парламента в двата предишни мандата на ГЕРБ Цецка Цачева се търси пост в изпълнителната власт. След изборите тя не успя да влезе в Народното събрание, защото беше изместена чрез преференции от втората позиция в листата на ГЕРБ в Плевен и още тогава беше ясно, че дори водачът Ивайло Московски да освободи мястото си като министър, тя няма да се върне на депутатската банка. Преди това Цачева получи друг тежък удар - загубата на президентските избори от държавния глава Румен Радев, дала повод на Бойко Борисов да подаде оставката на втория си кабинет.

За правосъден министър първоначално се сочеше заемалата поста в кабинета "Борисов 2" Екатерина Захариева. Цачева стана фаворит, след като Захариева беше пренасочена да оглави външното министерство, за което ГЕРБ нямаха подходящ човек.

На този пост Цачева ще се изправи пред редица предизвикателства. Макар да няма пряка роля, именно министърът на правосъдието е този, който ще следи избора на членове на ВСС от парламентарната квота. Това предстои в края на лятото. Като бивш председател на парламента Цачева вече е наясно как може да се имитира публична, но непрозрачна процедура от ГЕРБ, ДПС и БСП при попълването през 2012 г. на действащия състав на съвета. По конституция тя има право да председателства пленума на ВСС.

Бисер Петков

Министър на труда и социалната политика

Номинираният от ГЕРБ Бисер Петков е финансист и доктор по икономика, както и експерт с обширни познания за пенсионната система. Бил е председател на Агенцията за осигурителен надзор, заместник-председател на КФН с ресор пенсионни фондове, а от 2011 г. е управител на НОИ. При избора му за втори мандат на осигурителния институт депутатите показаха рядко единодушие, а опозицията дори не издигна алтернативни кандидатури.

Едно от предизвикателствата пред новия социален министър ще са преговорите за формулата за нарастването на минималната заплата. От него ще се очаква да предложи и решения за ограничаване на инвалидните пенсии, в чиято ревизия новата власт вижда източник за финансиране на увеличението на минималните пенсии. Върху Петков ще падне публичният натиск и за обещаната минимална работна заплата от 650 лв. до края на мандата, а средна - от 1500 лв. Ще трябва да се прокарат мерки, които да обвържат получаването на социални помощи със задължително упражняване на труд, а пенсиите, отпуснати до 2010 г., да се преизчислят с осигурителния стаж за 2009 г.

В по-дългосрочен план ведомството има грижа за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", то трябва да изготви и план за справяне с един от най-големите проблеми пред фирмите – недостигът на кадри и влошаващият се демографски профил на страната. В управленската програма на правителството е предвидено да се прехвърли в НОИ експертизата на работоспособността.

Красимир Вълчев

Министър на образованието и науката

Красимир Вълчев беше главен секретар в министерството още в първия мандат и остана на тази позиция до кабинета "Орешарски", сменяйки няколко титуляри. Завърна се отново със служебното правителство на Георги Близнашки, но напусна при последния служебен министър - Николай Денков. Минава за близък и до бившия министър на образованието Даниел Вълчев.

Не е безспорна фитура, въпреки че досегашната му роля е по-скоро административна. Най-шумният скандал с него стана през лятото на 2016 г., когато подписа поръчка за над 2 млн. лв. за рекламиране на работата на министерството и предстоящите европроекти. Решението беше да се похарчат парите за четири години напред, но най-шокиращото в нея бяха артикули като химикалки, тениски и чадъри, антистрес топки, запалки и стъргалки за лед. Тогавашният министър Меглена Кунева спря поръчката.

Един от първите практически въпроси пред новия министър ще е свързан с усвояването на средствата по оперативната програма за образование и наука за интелигентен растеж, която е на стойност 1.3 млрд. лв. България има няколко месеца да покаже, че може да разходва средствата прозрачно, в противен случай програмата ще бъде замразена.

ГЕРБ и ОП обещават ежегоден ръст на финансирането на средно образование, както и на средствата за наука, двойно увеличение на заплатите на учителите до края на мандата и инвестиции в тяхната квалификация. Целта е да няма отпаднали ученици, да се ликвидира неграмотността, а парите да са обвързани и с качеството на преподаването. Амбицията е да се въведе дуалната система, т.е. учене чрез работа, а висшето образование чрез промени в закона да се ориентира към нуждите на пазара на труда.

Боил Банов

Министър на културата

Според неофициална информация досегашният заместник на Вежди Рашидов е лансиран за титуляр от Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. Боил Банов беше 15 години директор на театъра в Хасково, режисьор по образование. Той също се смята за изненада в новия кабинет и номинирането му се обяснява със скандала с бутането на известната като Двойната къща в центъра на София. Между двата тура на президентските избори през 2016 г., когато вече е знаел, че е възможно правителството да приключи предсрочно мандата си, Рашидов е отменил статута на сградата като паметник на културата.

Банов също беше забъркан в скандал. Разследване на "Капитал" установи, че той беше разрешил на фирма на близкия до ВИС 2 пловдивчанин Румен Анастасов-Козела, строеж на хотел в стария град на Созопол, въпреки че в преписката е имало становища на експерти от института по паметниците на културата със забележки и възражения.

Досега в ресора му бяха училищата по изкуствата, киното и сценичните изкуства.

Екатерина Захариева

Вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи

Това е поредната смяна на позиции в изпълнителнита власт за Екатерина Захариева. Преди да бъде забелязана от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който я направи свой заместник в първия кабинет на Борисов, тя работеше дълги години като юрисконсулт в министерството на екологията. В администрацията на президента пък стана главен секретар на институцията, а в първото служебно правителство беше вицепремиер и министър на регионалното развитие. Стъпката към по-тясното й обвзързване с ГЕРБ беше направена, след като прие да стане министър на правосъдието във второто правителство на Борисов - постът стана вакантен след напускането на Христо Иванов. Вместо да се върне в президенството след края на втория мандат на Борисов, тя се впусна в политическа кариера и оглави листата на ГЕРБ в Пазарджик. Юрист по образование, Захариева успя да придвижи проекта на закона за съдебната власт, но в него имаше редица отстъпления от първоначалните заявки. В законодателен план тя не показа нито дори плаха проява на критичност към предложенията на главния прокурор. Не се противопостави нито веднъж на случващото се във ВСС, а някои обществени поръчки в областта на затворите повдигнаха съмнения за корупция. Сега ще трябва да търси общ език по правосъдната реформа с Цецка Цачева, която я наследи на поста.

Подобно аморфно поведение на Захариева най-вероятно ще се толерира от премиера и в новото й амплоа на министър на външните работи. Още повече, че досега не се е изказвала дори по тема, свързана с външната политика. В тази сфера е достатъчна свръхактивността на Бойко Борисов, който обича пряко да се намесва в международните дела, доколкото са свързани с България. Най-вероятно той ще приеме и ролята на посредник в отношенията с президента Румен Радев, когато трябва да съгласуват позиции или дипломатически назначения. Захариева не е прочута с отстъпчивост и диалогичност. Интересно ще е и как ще се сработи с Лиляна Павлова, която ще отговаря за председателството на Съвета на ЕС - област, в който министерството на външните работи има вече пряко отношение. С патриотите пък, ако няма политическо решение на най-високо ниво, ще трябва да се напасва по отношение на българския натиск за преразглеждането на Дъблинското споразумение за мигрантите в ЕС.

Докато една част от министрите в третия кабинет на Бойко Борисов са добре познати от предходните две правителства, макар някои от тях да са в нова роля, то в кабинета този път попадат и няколко сравнително непопулярни лица и кадри, които досега са били на други постове в администрацията. Представяме ви новите министри и новата роля на Екатерина Захариева:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.