Фонд "Земеделие" изплати със закъснение над 500 млн. лв. субсидии (обновена)
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фонд "Земеделие" изплати със закъснение над 500 млн. лв. субсидии (обновена)

Фонд "Земеделие" изплати със закъснение над 500 млн. лв. субсидии (обновена)

Средствата са разпределени между повече от 95 хил. производители

Деница Ватева
52475 прочитания

© Цветелина Белутова


Фонд "Земеделие" преведе през миналата седмица над 500 млн. лв. субсидии по две схеми, които са за кампания 2016 - за тютюнопроизводство и за зелени плащания. Парите са разпределени между над 95 хил. производители и са по две от направленията, за които има забавяне на графика за изплащане.

Преведени субсидии

Изплатените сега субсидии са по схеми за зелени плащания и за тютюн. В петък от фонда съобщиха, че близо 444 млн. лв. за зелени плащания са били разпределени между над 55 хил. производители. Парите се дават за спазване на селскостопански практики, които са благоприятни за околната среда и климата. Единичната субсидия е изчислена на 12.4 лв. за един декар. За всички фермери, които получават над 2000 евро обаче, важи правило за намалена ставка. От тяхната субсидия се взима 1.35%, като средствата се заделят в кризисен резерв, който пък трябва да извършва плащания след решение на ЕК при кризисни ситуации на пазара - например интервенции при рязък спад на цените или други механизми на подпомагане.

През миналата седмица бяха преведени и над 89 млн. лв. субсидии за тютюн. Те са по схема за подпомагане на бивши тютюнопроизводители с цел да се пренасочат към други производства. Така субсидии могат да получат всички онези, които в периода между 2007 и 2009 г. са произвеждали тютюн и спрямо тогавашните количества. Според заповед на вече бившия министър на земеделието Христо Бозуков средствата се разпределят между 4 сорта - "Каба кулак", "Бърлей", "Вирджиния" и "Басми". За сортовете "Каба кулак", "Бърлей" и "Вирджиния" е предвидена ставка от съответно 1.20 лв., 0.95 лв. и 0.75 лв. за един килограм. За трета поредна година пък производителите на сорта "Басми" получават различни единични суми за килограм в зависимост от големината на стопанството. Така малките стопани, произвеждащи до 1 тон продукция, са субсидирани с 2.55 лв. за килограм. Ставката при производство между 1 и 2 тона е по-ниска - 2.48 лв. за килограм, а когато продукцията е над 2 тона - 1.65 лв. за килограм.

Субсидиите за тютюн и за зелени плащания са само две от направленията, за които фонд "Земеделие" закъсня с преводите на средствата. Според публикувания в края на февруари график за изплащане на парите за миналогодишната кампания те трябваше да бъдат по сметките на фермерите миналия месец - за тютюна в първите 10 дни на април, а за зелени плащания - в последните 10 дни на месеца. Това обаче не се случи.

В свое изявление, публикувано на сайта на Националната асоциация на тютюнопроизводителите "НАТ-2010", председателят на организацията Цветан Филев съобщава, че "положихме свръхчовешки усилия" средствата да бъдат преведени на фермерите. По думите му предварителните разчети са показвали, че първоначално е трябвало да има плащане до края на март, а после до 21 април, но се оказало, че "файлът се е счупил". Така се е стигнало до трета възможна опция - средствата да бъдат преведени до 5 май.

Версията за забавеното изплащане на парите на браншовата организация се различава от официалната информация, която фонд "Земеделие" предостави. Преди дни в отговор на зададени въпроси за забавените плащания по различни направления от институцията посочиха пред "Капитал", че причината за това са "административни проверки", макар че така и не стана ясно защо не са проведени по-рано, а се е стигнало до нарушаване на публикувания график.

Освен за тютюнопроизводителите и за зелени плащания в момента закъснява изплащането на субсидиите за млади производители и за "Биологично производство" и "Агроекология и климат" в направление растениевъдство. Тези средства трябваше да бъдат по сметките на производители през март и април. В средата на миналата седмица на пресконференция от асоциация "Биопродукти" съобщиха, че всички други биопроизводители в ЕС са получили плащанията си още през декември с изключение на българските. От организацията казаха още, че в предходни години преводите са правени най-късно до март и за пръв път през тази година закъсняват и след този срок.

Общата сума, която фондът трябва да преведе по забавените направления, прогнозно надхвърля 50 млн. лв., като голяма част от средствата са за биопроизводителите.

Лозарите могат да кандидатстват за подпомагане

От вторник фонд "Земеделие" започва прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по схемата за "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" от националната програма за лозаро-винарския сектор. Срокът за подаването на документи е 26 май, като приемът е валиден само за проекти, чийто краен срок на изпълнение е през финансовите 2017 и 2018 г. Планираният бюджет по мярката е 16.4 млн. лв. през настоящата година и 28.1 млн. лв. за следващата, става ясно от публикувана информация на фонда. През настоящия прием влизат и различни нови изисквания. Така например парцели с лозя, за които е получавано подпомагане за същите дейности през последните 10 години, сега не са допустими за кандидатстване. Оттук нататък се удължава и мониторингът на изпълнените проекти - той вече ще бъде 5 години вместо досегашните три, посочват още от институцията.

*Текстът е допълнен на 8 май


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK