Съюзът на съдиите: Съдебният инспекторат да провери срещата Цацаров - Дончев - Гергов

В писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова се настоява институцията да си изпълни задълженията по закон

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова да отговори публично с какви мотиви не е предприета проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени, искат от Съюза на съдиите в България.
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова да отговори публично с какви мотиви не е предприета проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени, искат от Съюза на съдиите в България.    ©  Надежда Чипева
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова да отговори публично с какви мотиви не е предприета проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени, искат от Съюза на съдиите в България.
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова да отговори публично с какви мотиви не е предприета проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени, искат от Съюза на съдиите в България.    ©  Надежда Чипева

Най-голямата съдийска организация в страната - Съюзът на съдиите в България (ССБ), се обърна с писмо към главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова с настояване да бъде извършена проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, като резултатите бъдат оповестени публично.

От организацията напомнят, че съдебният инспекторат има не само законови правомощия, но и законови задължения да извършва проверки "за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите". Извършването на тези няколко вида проверки беше детайлно уредено с последните промени в Закона за съдебната власт и промотирано като важна гаранция за интегритета на магистратите.

ССБ подчертава, че една такава проверка за почтеност и независимост цели да установи дали при изпълнение на служебните си задължения магистратът "упражнява или се поддава на натиск, стимули, влияния (преки или косвени от представители на публична власт или частно влияние, вътрешни или външни за съдебната система)". А проверката за действия, накърняващи престижа на съдебната власт, пък "следва да установи дали поведението на магистрата е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират неговата чест в професията и в обществото".

Като цитират публичните изявления и на тримата участници в срещата, от ССБ подчертават, че се абстрахират напълно от това дали твърденията на всеки от тях за естеството на разговорите са истинни или неистинни, "защото досега те не са проверени от нито една компетентна институция". В случая важен е принципът, че всяко съмнение, което засяга престижа на съдебната власт, изисква проверка, резултатите от която да са публични.

От съдийския съюз припомнят, че на 27 април ВСС е отказал да се занимава със случая. Това може да означава две неща - или ВСС приема, че подобни твърдения не представляват дори формален повод за проверка на фактите, или пък намира, че понеже в този конкретен случай е замесен не друг, а главният прокурор, такава проверка не следва да се извършва. "Което и от двете да е вярно, не е приемливо, а за нас, българските съдии, е от изключително значение да сме наясно какъв според компетентната за проверка институция е приложимият стандарт (в кои случаи, при наличието на какви по съдържание твърдения и данни следва да започне проверка за интегритета), както и да имаме яснота дали този стандарт е единен за всички, без значение от заеманата от магистрата позиция", се казва в писмото на ССБ.

В този контекст се сочи, че една такава проверка би следвало да бъде инициирана и служебно от Инспектората към ВСС, но тъй като не е известно да е започнала такава проверка, "молим да получим отговор, г-жо Точкова, дали е така, защото считате, че публично направените твърдения не сочат изобщо към необходимост от провеждането й, или по някаква друга причина", пише в писмото.

Съюзът призовава главния съдебен инспектор Теодора Точкова и ИВСС също така да "изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага" при всички тези проверки на почтеността и независимостта на мегистратите - съдии, прокурори и следователи. Ако такива стандарти не бъдат обявени, това създава риск подходът при тези проверки да е "обусловен не от принципни съображения, а с оглед личността", което винаги е предпоставка за недопустим произвол.