Износът ускори растежа си до рекордните 19% през март

Увеличение отбелязват продажбите на български стоки както в ЕС, така и извън съюза

Главната причина за повишението на експорта към трети страни е по-голямата сума на продажбите от група "Специфични стоки и движения".
Главната причина за повишението на експорта към трети страни е по-голямата сума на продажбите от група "Специфични стоки и движения".    ©  Mario Anzuoni
Главната причина за повишението на експорта към трети страни е по-голямата сума на продажбите от група "Специфични стоки и движения".
Главната причина за повишението на експорта към трети страни е по-голямата сума на продажбите от група "Специфични стоки и движения".    ©  Mario Anzuoni

Експортът продължава да поставя рекорди. Продажбите на български стоки в чужбина нарастват с 18.8% през март на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишението е най-високото за последните две години и идва както от държавите в ЕС, където годишният ръст е 18.1% за месеца, така и от трети страни (20.3%).

Причината за ускорението на износа към ЕС не може да се определи към този момент, тъй като подробна разбивка за данните ще бъде публикувана след месец. Към трети страни обаче основната причина за увеличението са стоки като играчки и оръжие, както и по-голямо количество мед и медни изделия. В комбинация с по-високата цена на метала на международните пазари те допълнително дърпат показателя нагоре.

В същото време вносът също рязко нараства - 24.8% е промяната в посока нагоре спрямо март миналата година, основно по линия на стоките от страни извън съюза (62.3%). Сумата на продадените в страната чуждестранни продукти достига 13.2 млрд. лв. за първите три месеца на годината, а стойността на износа се равнява на 12.2 млрд. лв. Това означава, че потреблението расте, освен това ще има и добър ефект за бюджета, тъй като ще влязат повече приходи от мита и ДДС.

"Специфичният" ръст за месеца

Главната причина за повишението на експорта към трети страни е по-голямата сума на продажбите от група "Специфични стоки и движения", където увеличението допринася с 11.7 пр.п. към ръста за месеца. Докато година по-рано изнесените стоки от тази категория са били на стойност 90.7 млн. лв., през март тази година сумата е 228.4 млн. лв. По "Комбинирана номенклатура" липсва подробна разбивка на групата стоки. Но по "Стандартна външнотърговска класификация" (SITC) сходен ръст се наблюдава при категорията "Други разнообразни готови продукти", където влизат стоки като играчки, канцеларски материали, оръжия и амуниции. Макар да няма разбивка, твърде вероятно е една част растежът да идва тъкмо от оръжейния износ - отчетите на компаниите от сектора показаха силен ръст на приходите за миналата година, а трендът продължава и през тази.

Другият ключов фактор за ускорението на износа са цветните метали, а по-конкретно - медта. Приносът на продажбите към трети страни на мед и изделия от мед достига 7.4 пр.п. Причините за повишеното значение на метала са две. От една страна, България изнася по-големи количества тази година спрямо миналата, а успоредно с това ефектът от по-високите цени на международните пазари допълнително завишава сумата на продажбите.

За разлика от предходните месеци горивата този път дърпат износа към трети страни надолу - приносът им към ръста за март е отрицателен (5.9 пр.п.). Необичайната промяна е в резултат на рязко свиване в експортните количества, които намаляват с 83% на годишна база. Понижение се наблюдава в страни, които традиционно са приемници на българските горива, като Турция, Обединени арабски емирства и Сингапур. Сумата на самите продажби в страни извън ЕС намалява от 114.1 млн. лв. миналата година до 45.4 млн. лв. през март 2017 г.

Търговските партньори

Турция продължава да е най-големият търговски партньор на страната извън ЕС - стойността на продадените български стоки за първите три месеца достига малко над 1 млрд. лв. За сравнение, за същия период на миналата година числото е 866.1 млн. лв. На второ място се нарежда Китай с 324.6 млн. лв., а на трето - Египет (305.5 млн. лв.).

През първите три месеца на 2017 г. внесените в страната стоки надвишават изнесените с близо 1.1 млрд. лв., като така търговското салдо остава на минус. За сравнение, година по-рано разликата бе отрицателна, но по-малка - 377.4 млн. лв. Причината за увеличението е по-силният внос тази година.


3 коментара
 • 1
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Мин 4% ръст на бвп тази година

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#1] от "kilmer":

  Т.е. заплатите на хората, които не са учители, ще се увеличат с 4% ?

 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  Конюнктурна икономика. Реално ръста е отрицателен, ако махнем оръжието и тютюна. Да ти имам измислената икономика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход