Всички приватизационни сделки ще бъдат спрени

С промени в закона се предвижда продажбите на обособени части да бъдат одобрявани от парламента

Според икономическият министър Емил Караниколов ресурсите за приватизация вече са изчерпани
Според икономическият министър Емил Караниколов ресурсите за приватизация вече са изчерпани    ©  Надежда Чипева
Според икономическият министър Емил Караниколов ресурсите за приватизация вече са изчерпани
Според икономическият министър Емил Караниколов ресурсите за приватизация вече са изчерпани    ©  Надежда Чипева

Едно от първите важни решения извън кадровите смени и назначения, което правителството ще вземе, е да се спре приватизацията. Ще бъдат блокирани всички сделки – както за държавни компании, така и на техните дъщерни дружества, а освен това ще се ограничава и продажбата на обособени части от имуществото им. Това предвиждат промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от министъра на икономиката Емил Караниколов. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане в сряда, след като преди това изявление по повода направи и самият министър.

Според документа ще бъдат прекратени и заварените приватизационни процедури, които не са финализирани при влизането на закона в сила. Продажбата на обособени части от имоти на държавни дружества ще може да става само с решение на парламента по предложение на кабинета.

Чрез новите разпоредби трябва да се избегнат скандални продажби като Дипломатическия клуб – обособена част от АДИС, която беше продадена на трима младежи от Стара Загора, а след това препродадена на фирми, близки до Делян Пеевски. В случая компанията е в забранителния списък, но имотите й не са.

В момента държавните предприятия са над 150 (според публикуваните им отчети), но много от тях са в забранителния списък за приватизация. Най-големите активи са в енергетиката, транспорта и военно-промишления комплекс. Има и дружества, които са по-малки, но с атрактивни имоти.

Промени в закона

Предложеният проект предвижда промени в две алинеи на приватизационния закон. Първата въвежда забрана за продажба на акции и дялове – собственост на държавата, от дружества с държавно участие в капитала, както и на акции и дялове, собственост на дружества с повече от 50% държавно участие. Другата промяна ограничава продажбата на обособени части от имущества на търговски дружества с държавно участие в капитала. Същата рестрикция важи и за дъщерните им компании. Такива сделки ще могат да стават само след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Изменения има и в преходните и заключителни разпоредби, които регламентират, че започнатите, но неприключили приватизационни процедури се прекратяват.

В документа обаче не се посочва изрично, че се спират и текущите процедури за продажба на имущество. Според Караниколов, който преди да стане министър, беше изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), под приватизация се разбира и продажба на имоти - частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители.

В момента АПСК има открити две процедури за продажба на обособени части – терени на държавното дружество "Български пощи" във Велико Търново и Панагюрище, и една процедура за продажба на имот - държавна собственост, който се управлява от областен управител (в село Миндя, област Велико Търново).

Ревизия на ресурса

Мотивите за предложените промени са, че участието на държавата в капитала на търговски дружества трябва да бъде ясно и точно регламентирано. Пред Mediapool от икономическото министерство са заявили, че ще бъде направен и анализ на остатъчния за приватизация ресурс и ще се прегледа забранителният списък, за да се прецени кои фирми да останат държавни, за да носят дивидент в бюджета, и кои имат шанс за продажба.

Според Караниколов възможностите за приватизация на държавни активи вече са изчерпани. "Към момента анализите на АСПК първо показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. А дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за държавата ни", каза Караниколов пред журналисти.

Малките държавни дялове се продават чрез централизирани търгове на борсата, но на тях интересът действително е много нисък. Много от тях се пускат и срещу компенсаторни инструменти и от тях не постъпват средства в бюджета. Това вероятно е причината, поради която министърът посочва в доклада си, че предложените промени няма да се отразят на държавния бюджет.

"Идеята е оттук нататък дружествата, които са останали и съществуват над 20 години, да се развиват", каза още икономическият министър и даде пример с военнопромишления комплекс. През последните години военните заводи отбелязват силен ръст заради конфликтите в света и увеличеното търсене на продукцията им.

В програмата на новото правителство също се предвижда големите държавните дружества да бъдат развивани. Това е част от плановете за капитализацията им чрез продажба на съществуващи акции или увеличение на капитала чрез издаване на нови акции през фондовата борса, като държавата запази стратегическия контрол във всяко дружество. Това се предвижда да се случи през втората половина на тази година.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако обаче същите държавни дружества продължат да трупат дългове, загуби и да губят съдебни дела (примерно НЕК и АЕЦ Белене, кувейтския фонд и летището), тогава между депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и патреотите ще се стигне до бой до кръв кой да дореди пръв парламентарния микрофона, за да избаца една жарка реч за нуждата "бюджетът" да покрива загубите. Евентуално някой по-съвестен ще се намери да запита съпартийците си "защо говорите за някакъв имагинерен бюджет, това ще го покрие данъкоплатецът" и отговорът на съпартийците му ще бъде класическото "Бате к*ре, 7 милиона пеали грозни, по 200-300 леа се паат ън пеал грозен, нишо им неъ ън тиа пеераси! Они са си сфикнали оше от Виденов и Луканов ъ ги клатят яко, че им е е*а майката и цървулите! Ае, па ми радзвАли насроениео со твое глуусти, къе си се дзамислИл за теа отрепки, ч' еъ и племе ч' еъ, мръсната му семка ч' еъ!"

 • 2
  plo1491713279521088 avatar :-|
  Петър Граматиков

  Къде в Конституцията пише, че Българският гражданин е длъжен да финансира стопанските мераци на избраните от тях политици? Оставката на тези престъпни мишоци е наложителна.

 • 3
  perozova._3 avatar :-|
  perozova._3

  Приветствам това решение. Държавните и общински предприятия трябва да се запазват, контролират, насърчават и увеличават. Толкова много работещи фирми се разпродадоха и печалбата им се изнася или се разсипаха по престъпен начин.
  В какво се изразява следприватизационния контрол? Не е ли време да се защитят интересите на милионите дребни акционери от масовата приватизация?

 • 4
  dimodk avatar :-|
  Чинчила

  Много ми е интересно какво стратегическо значение за страната ни има фирмата АДИС, та е в забранителния списък?
  При положение, че си приватизирахме телекомуникации, енергетика и какво ли не още да оставим брокерска фирма в забранителния списък?
  Пълна е с хрантутници близки до властта, които дори не ходят на работа.

 • kdo52372883

  Глупости на търкалета, голям праз! Това ще анулира ли сделките за Клуб Бояна и Музея на Виното? Апетитните имоти, които Божо Икономиката подари на Свин Тлъстий? Не, няма, разбира се. Тогава кел файда от тези промени в закона. Има ли въобще някой в това Министерство, който да е назначен за нещо друго, освен да обслужва интересите на Свинята?! Риторичен въпрос.

  Навремето един умен човек написа, че понеже ДП няма как да стане сам Министър на Икономиката, вместо това е решил да я приватизира. Цялата. Икономика. Колко вярно. Амин.

 • Виктория Илиева

  СЪГЛАСНАСЪМ С ТОВА РЕШЕНИЕ ,ЗАЩОТО ГО СМЯТЪМ ЗА ПРАВИЛНО .ДЪРЖАВИ КАТО ЧЕХИЯ ,УНГАРИЯ, ПОЛША ,РУМЪНИЯ И ДРУГИ ОСПЯХА ДА СИ ЗАПАЗАТ ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ ,И ДА ГИ ДО РАЗВИЯТ ИКОНУМИЧЕСКИ .ЗАТОВА СА ПО-НАПРЕД ОТ НАС .А НЕ САМО ТОВА НО СМЯТЪМ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА НА ЦЕЛИЯ ПРЕВИТИЗАЦИОННЕН ПЕРИОД ,ЗА ДА СЕ ВИДИ КОЙ ФИРМИ КАК СА ПРЕВИТИЗИРАНИ .зАЩОТО ИМАМ УСЕЩАНЕ ЧЕ ИМА МНОГО ФИРМИ ПРЕВИТИЗИРАНИ НА ТЪМННО.А НА ПРАКТИКА ДЪРЖАВАТА ИМА УЧАСТИЕ В ТЯХ .ТОЯ НОМЕР НА ХОРА ОТ БСП ,И ДПС НЕ Е ВСЕ ОЩЕ РАЗКРИТ.

 • 7
  raytcho avatar :-|
  raytcho

  До коментар [#6] от "Виктория Илиева":


  [quote#6:"Виктория Илиева"]И ДА ГИ ДО РАЗВИЯТ ИКОНУМИЧЕСКИ[/quote]

  Боже ,
  аман от неграмотници...
  оставам с впечатление, че именно "държавната работа" е хранителната среда на нашите недоучки


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход