Средната заплата достига 1036 лв. през март

Заетите растат, а безработицата пада до 6.9% през първото тримесечие на 2017 г. по данни на НСИ

Работната сила се увеличава за първи път от над две години - с 6.4 хил. души.
Работната сила се увеличава за първи път от над две години - с 6.4 хил. души.    ©  Regis Duvignau
Работната сила се увеличава за първи път от над две години - с 6.4 хил. души.
Работната сила се увеличава за първи път от над две години - с 6.4 хил. души.    ©  Regis Duvignau

Заплатите в страната продължават да нарастват, като през март средното брутно възнаграждение достига 1036 лв. Това е увеличение от 9.9% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Заедно със заплатите расте и заетостта, а безработицата намалява и достига до 6.9%. За пръв път от 2014 г. през първото тримесечие се увеличава броят на хората на възраст над 15 години в работната сила - с 6.4 хил. души на годишна база. Това се дължи на по-големия брой възрастни, които са се присъединили към пазара, докато младите между 15 и 35 години продължават да намаляват.

Заплатите растат, но неравномерно

Най-голямо увеличение в средните възнаграждения на годишна база е при наетите в сектор "Операции с недвижими имоти", а най-високи заплати получават служителите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където влиза и ИТ секторът - 2347 лв. през март.

Общо за тримесечието средната заплата в страната е 1006 лв., което е спад спрямо последните три месеца на миналата година, когато тя е била 1033 лв. Понижението обаче е нормално за първите месеци на годината.

Очаквано най-големите възнаграждения са в София - 1372 лв. средна заплата за периода януари - март тази година. Сумата е по-висока от миналогодишната с 10.4%, което е значително увеличение, но столицата не е лидер по годишен ръст. Най-голямо увеличение има в област Ямбол - с 14.9%. Трябва да се отчете обаче, че базата е значително по-ниска от тази в София - 676 лв. през първите три месеца на 2016 г. В същото време най-ниски продължават да са възнагражденията във Видин, където средното месечно заплащане достига 791 лв. Увеличението на годишна база там е минимално - едва 0.9%.

Работната сила расте

Работната сила отбелязва повишение на годишна база за пръв път от над две години - с 6.4 хил. души през първото тримесечие на годината, сочат данните на НСИ. В същото време обаче разбивка по възрастови групи показва, че хората между 15 и 64 години продължават да намаляват, макар и по-бавно - спадът е с 3.9 хил. души на годишна база. Причината е, че на пазара на труда има по-малко млади хора за сметка на работещите възрастни над 65, които се увеличават.

В същото време безработицата продължава да намалява както в абсолютен брой, така и като дял от активните хора на пазара на труд. Намаляват безработните във всички възрастови групи, като така коефициентът отбелязва понижение до 6.9%. За сравнение - през същия период на миналата година той е бил 8.6%. Леко повишение има в показателя на тримесечна база, но това се дължи на сезонни фактори.

Успоредно с това заетостта нараства до 50% от работната сила, или с 61.6 хил. души на годишна база. Най-значително повишение в броя на заетите има във възрастовата група над 45 години (52.9 хил. души).
Работодателите против административна минимална заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви против административното определяне на МРЗ през 2017 г. Финансовото министерство предложи тя да се увеличава с по 50 лв. на година до 2020 г. и така да достигне 610 лв., което е ръст от една трета за три години. Асоциацията предлага минималното възнаграждение да се договаря на отраслово равнище между представителите на трите страни (работници, работодатели, държава). Предложението на организацията е свързано с високите нива на недостиг на работна ръка в страната. По тази линия АИКБ предлага на правителството още няколко мерки: 1) хората, които изучават висшето си образование в България по държавна поръчка, да "имат ангажимент" да работят в България; 2) обхватът на "синята карта" да бъде разширен отвъд ИТ сектора; 3) подписване на двустранни споразумения със страни с българска диаспора за облекчен достъп до българския пазара на труд.

6 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Сега е момента да се включат онези изгубени четвърт до половин милион души, които не учат, не работят, но са в трудоспособна възраст.

  Отдалече се вижда до какво водят качествените инвестиции - преди кризата с 8% ръст не сме реализирали такъв спад в безработицата и растеж в заплатите.

 • 2
  ivo41493463 avatar :-?
  ivo41493463

  Прочетох това: "хората, които изучават висшето си образование в България по държавна поръчка, да "имат ангажимент" да работят в България" и ми стана много забавно как си представят да се въдвори този "ангажимент" в условията на безвизово пътуване.

 • 3
  perozova._3 avatar :-|
  perozova._3

  Хората, които учат висше образование по държавна поръчка непременно трябва да имат ангажимент и отговорност към обществото, което инвестира в тях.
  Как точно може да става това- например задължителни договори при започване на обучението, договори с работодатели, ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ВЪРНАТ ПОЛУЧЕНИТЕ ОТСТЪПКИ ПРИ НАПУСКАНЕ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ.

 • 4
  crusible avatar :-P
  crusible

  Краят на статията ме развесели искрено! Не е изненада, че бизнесът роден иска да поддържа колкото се може по-ниски заплати, ако може завинаги и очевидно липсата на кадри (емиграцията е голям фактор) им спира плановете, но идеята с образованието вече достига нови низини в отчаянието им.

 • 5
  crusible avatar :-|
  crusible

  Значи според АИКБ проблемът не е че с 600-700-800лв. на месец не можеш да живееш нормално, да издържаш семейство и т.н., ами проблемът е че видиш ли парите от данъците на ВСИЧКИ (не само техните), създават работна ръка, която обаче не иска да работи при техните условия. Нагло!

  Ами като не може да си намерите хора за тези пари не ви расте бизнеса или направо ви умира бизнеса ИЛИ вдигате заплатите за сметка на марж и/или по-добро управление! Това са вариантите в 21-век! Това, което предлагате даже не е от 20 век. Успех!

 • 6
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614

  До коментар [#2] от "ivo41493463":

  Както в САЩ - със заем.
  Образованието НЕ Е безплатно - въпросът е кой го плаща. Бедната българска държава финансира образоването на лекари за Германия и САЩ, например. В САЩ същото образование струва 200-300 000 долара.
  И е време горното да спре. Не сме толкова богати. Зная, че мнението ми далеч не е толкова лицеприятно, но истината е точно тази.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход