Икономиката вече расте заради потреблението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономиката вече расте заради потреблението

Все повече хора повишават своята платежоспособност в резултат на положителните тенденции на пазара на труд.

Икономиката вече расте заради потреблението

Повишението в БВП е 3.4% през първото тримесечие на 2017 г., инвестициите остават липсващият двигател

38269 прочитания

Все повече хора повишават своята платежоспособност в резултат на положителните тенденции на пазара на труд.

© Цветелина Белутова


Икономиката запазва темпа си на растеж от последните две години, като за първото тримесечие на годината увеличението е с 3.4% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

За разлика от предходните тримесечия обаче сега основният двигател на растежа е потреблението. Износът също расте, но не успява да компенсира силния внос. Така нетният принос на експорта се оказва отрицателен. Все още студен обаче остава двигателят на инвестициите и те продължават да спадат. А те са предпоставка за създаване на работни места, доходи и добавена стойност в по-дългосрочен план. Очакванията на повечето икономисти обаче са и през тази година икономиката да порасне с над 3% от БВП.

Добрите данни за България през първите три месеца на 2017 г. следват тези в Европа - европейската икономика расте с 2%, или малко над тази на САЩ (1.9% от БВП). България продължава да е и сред страните с най-силно увеличение на БВП в ЕС, но други икономики също ускоряват икономическото си развитие. Литва и Полша например задминаха страната с ръст над 4% за тримесечието.

Дългоочакваното раздвижване на потреблението

Очакванията на повечето анализатори бяха, че 2017 г. ще бъде годината, в която потреблението ще поеме ролята на основен двигател на икономиката. Засега експресните оценки на НСИ потвърждават тези прогнози. За първото тримесечие на тази година общото потребление в страната нараства с 4.1% спрямо същия период на 2016 г., като основната причина вероятно са домакинствата. За сравнение - през последното тримесечие на миналата година повишението бе с едва 0.8%.

Според Георги Ангелов от институт "Отворено общество" фактор за повишението е прегряването на пазара на труда – недостигът на хора изостря конкуренцията между фирмите за квалифицирани кадри. Това дърпа заплатите нагоре, което пък увеличава потреблението. Например данните на НСИ показват, че от декември средната брутна заплата нараства всеки месец с над 8% на годишна база, като последното изменение е 9.9% през март спрямо същия период на 2016 г. В същото време безработицата продължава да пада за пореден месец, а заетостта расте - тренд, който по всяка вероятност ще продължи през следващите месеци с включването на сезонните работници към работната сила. С други думи, може да се каже, че все повече хора повишават своята платежоспособност.

Фактори, които подкрепят потреблението, са и ниските лихви по депозити и кредити, завърналата се инфлация, а в бъдеще - и увеличението на минималната пенсия и заплатите на учителите.

Износът расте, но вносът изпреварва

Активността на домакинствата се вижда и в данните за външната търговия. През последните месеци вносът значително нараства и се ускорява, основно по линия на страните извън ЕС, но принос имат и държавите членки. Според данните на НСИ импортът нараства с 10.6% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на миналата година. За сравнение - през последните три месеца на 2016 г. увеличението бе 5.5%.

"Ръстът на вноса вероятно се дължи на по-силно потребление на стоки за дълготрайна употреба - техника, потребителска електроника, автомобили", коментира Красен Йотов от Industry Watch. Според него спадът в инвестициите е показател, че вносните стоки са потребителски, което превръща домакинствата в двигател на растежа.

Всичко това не означава, че износът намалява - напротив, дори отбелязва ускорение спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. Но увеличението не е достатъчно, за да компенсира силния внос.

Трябва да се има предвид обаче, че макар в количествено отношение да има ръст, голяма част от повишението както на износа, така и на вноса се дължи на по-високите цени на петрола и медта. "Трябва да се има предвид, че данните за износа и вноса никога не са абсолютно точни. Има много силни ценови ефекти и голямо значение имат цените на суровините на международните пазари и валутните курсове. Понякога, ако цената на петрола се повиши, а доларът поскъпне спрямо еврото, ефектът се мултиплицира", допълва Йотов.

Инвестиции по наклонената плоскост

Липсващата съставка обаче продължават да са инвестициите. През първите три месеца на годината те (бруто образуване на основен капитал) намаляват с 5.4% на годишна база. За сравнение - за периода октомври - декември миналата година понижението беше с 4.5%.

Един от факторите за по-ниската инвестиционна активност е политическият риск - неяснотата накъде поема страната преди изборите и кое ще е следващото правителството накара много инвеститори да замразят своите проекти. А и все още няма достатъчно задвижени проекти по еврофондовете, е мнението на Ангелов. Според него допълнителен ефект е имала необичайно студената зима, която спря строителството.

Данните за изпълнението на бюджета за тримесечието показват и слаба инвестиционна активност и на публичния сектор.

Засега очакванията са през втората половина на 2017 г. показателят да се раздвижи в посока нагоре. От една страна, поради ниските лихви, които стимулират кредитирането и създават катализатор за повече частни инвестиции. От друга - усвояването на еврофондовете може да се забърза.

"Миналата година отчетохме спад от изоставането на изпълнението на капиталовите разходи в държавния бюджет. Ако тази година това се подобри, може да очакваме ръст", коментира Йотов. Според него дори и да има увеличение сега, то няма да е достатъчно, за да компенсира изоставането през последните години. "Частният сектор не може да компенсира спада от страна на правителствените разходи", допълва още Йотов.

Доходите и разходите на домакинствата растат

Доходите на домакинствата се повишават с 3.5% през първото тримесечие на 2017 г., сочат предварителните данни на НСИ. Така всяко лице от едно семейство е получило средно 1281 лв. общо за тримесечието, като малко над половината от сумата е от работната заплата. Най-голямо увеличение сред компонентите на доходите на населението се наблюдава при пенсиите, които се повишават с 13.7% на годишна база. В същото време нарастват и разходите - до 1133 лв. за тримесечието на човек от домакинство. Средствата, които домакинствата отделят за жилище, и комуналните услуги се увеличават с 13.7% на годишна база, но фактор за това повишение вероятно е и сравнително по-студената зима през периода януари - март.

Икономиката запазва темпа си на растеж от последните две години, като за първото тримесечие на годината увеличението е с 3.4% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

За разлика от предходните тримесечия обаче сега основният двигател на растежа е потреблението. Износът също расте, но не успява да компенсира силния внос. Така нетният принос на експорта се оказва отрицателен. Все още студен обаче остава двигателят на инвестициите и те продължават да спадат. А те са предпоставка за създаване на работни места, доходи и добавена стойност в по-дългосрочен план. Очакванията на повечето икономисти обаче са и през тази година икономиката да порасне с над 3% от БВП.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  saharov avatar :-|
  Сахаров

  Това са добри новини, но ми прави впечатление, че в тази статия, както и в тази за миналото тримесичие, Дневник изпускат Румъния, а там ръстът е 5.6...

 • 2
  plf avatar :-|
  plf

  Не съм сигурен до колко са добри. Това, че в момента има свободни пари в население не гарантира дългосрочна стабилност на растежа.
  Щом като няма инвестиции (основно от вън) - това значи, че няма жеалещи. Въпрос на интерпретации е защо е така.
  Българската икономика не е такава с висока добавена стойност. Ако погледнете последните 2 години ръст бележат само стоките със специално предназначение (оръжие и муниции) и тези от преработвателната индустрия. Тази структура е доста неустойчива.
  Поведението на правителство, съд и прокуратура работи усърдно всички потенциално генериращи продукт с добавена стойност да се изнесат извън България.
  Не виждам радост тук - дори от тази статия.

 • 3
  antoni avatar :-|
  У Чен

  Има еврофондове - има растеж, няма еврофондове - няма растеж. Външни инвеститори няма, защото не искат един "прекрасен" ден да разберат, че фирмата и инвестициите които са направили вече имат друг собсвеник, а съда е ок с това!

 • 4
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Цинизъм е когато икономисти и коментатори финансисти обвиняват растежа на цената на петрола и силния долар за инфлационен фактор или друга причина за процесите и цените в България!!!ЛЪЖЕТЕ, мамка ви!!! Цената на ПЕТРОЛА е с флуктуация около ЕДНА година на 50USD за барел , а долара в момента е много слаб или по..нисък от 1,1долара за 1евро но нашите престъпни руски доставчици на енергия увеличават цените с благословията на политическите им български слуги!!! БЪЛГАРИ, изгонете тези алчни руски чемодани и ако трябва отново на избори, защото Еднокнижника бай Х.й е страхливо псе, което се страхува и от Златев и от Путин и от сянката си даже!!! На нас П.ТКИ управници на са ни нужни!!!

 • 5
  pfs avatar :-|
  pfs

  Няма как да подържаме стабилен разтеж в дългосрочен план с намаляващо население. Ще липсва кой да потребява и кой да произвежда.

 • 6
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  До коментар [#4] от " Bebeto ": Човече, много си прав, много, но имаме проблем - нямаме мъже с топки, за да се случи това, което споменаваш в коментара си. Тук ще си кретаме под руското иго още 1-2 поколения, пък после кой ще я обитава тая територия няма да има значение. Тежко ни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK