Управляващите оттеглиха спорния проект за строителство по морето

Според някои представители на ГЕРБ терените пак ще могат да бъдат застроени

Цветанов отчете като грешка, че партията не се била допитала първо до широкото обществено мнение, преди да внесе промените
Цветанов отчете като грешка, че партията не се била допитала първо до широкото обществено мнение, преди да внесе промените
Цветанов отчете като грешка, че партията не се била допитала първо до широкото обществено мнение, преди да внесе промените    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Цветанов отчете като грешка, че партията не се била допитала първо до широкото обществено мнение, преди да внесе промените    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вносителите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" оттеглиха подписите си от спорния законопроект, с който се удължаваше с 3 години срокът за строителство на земеделски земи с променен статут. Решението е било взето във вторник вечер, когато се проведе и протест срещу предложенията, за които се подозира, че ще улеснят застрояването на последните запазени кътчета по Черноморието като Камчийски пясъци, Карадере, Иракли и др. Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не демонстрациите са причината за оттеглянето, а "политическите спекулации" - още миналата седмица срещу проекта рязко се обявиха от БСП, като алармираха, че промените са лобистки и в полза на инвеститори по морето.

Цветанов отчете и като грешка, че партията не се била допитала първо до широкото обществено мнение, преди да внесе промените. Според него това решение няма да доведе до напрежение в управляващата коалиция. ГЕРБ са разговаряли с партньорите си от "Обединени патриоти" и те проявили разбиране.

За кого са поправките

Според действащото законодателство инвеститорите, които притежават земеделска земя с променен статут, позволяващ право на строежи, трябва да са осъществили проектите си до 23 май 2017 г. След тази дата земята връща статута си на земеделска, което забранява строителството върху нея. Поправките предвиждаха удължаване с 3 години на този срок, а мотивът бе "да овъзмезди и да защити интереса на дребните собственици и семейства със среден и нисък доход", които били ощетени през изминалите години да реализират инвестиционните си намерения заради "жестоката икономическата криза" и влезли впоследствие "административни забранителни актове и законодателни промени, които обслужват необществен интерес".

Така в края на миналата седмица законопроектът беше скоростно одобрен от ресорната комисия и подготвен за гласуване в зала. Текстовете трябваше да бъде разгледани на първо четене в пленарна зала утре, за да могат да влязат в сила преди 23 май.

Обсъждането обаче предизвика реакция в БСП, а впоследствие и сред природозащитните организации. Според опозицията текстовете са лобистки и обслужват инвеститорските интереси. "Воля" в сряда също се обяви против поправките. "Презастрояването на нашето Черноморие, заменките, злоупотребата със земеделски земи е въпрос, който трябва да бъде решаван, а не задълбочаван заради корпоративни интереси, в случая маскирани "като грижа" за малкия и средния бизнес, се казва в декларация на партията.

Въпреки че законовата разпоредба обхваща имоти в цялата страна с издадено разрешение за строеж - около 10 хиляди по думите на председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, вниманието се съсредоточи именно върху проектите за застрояване на зони около някои от последните диви плажове по българското Черноморие - Камчийски пясъци, Корал, Карадере, Иракли и др.

На имотите по морето бе посветена и справката на дирекция "Поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието. По време на обсъждането в комисията директорът й Стилян Митев обясни, че поправките засягат 1871 имота по Черноморието, попадащи в т.нар. зона А и Б по крайбрежието. Поисканите разрешения за строеж за тях са 217, като за 153 обекта строителството е започнало. Митев не съобщи за други имоти в страната, които попадат в обхвата на промените.

И все пак може да се строи?

Все още е спорен въпросът каква ще е съдбата на земите след 23 май, когато изтича срокът за строителство и терените трябва отново да върнат земеделския си статут. Според някои представители на ГЕРБ терените пак ще могат да бъдат застроени. Според председателя на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ) инвеститорите ще трябва да повторят вече извървените процедури и да платят повторно таксите, ако искат да довършат проектите си.

На практика това означава, че ако засегнатите от изтичащите срокове собственици все пак искат да строят върху земята си, те ще трябва отново да предприемат пред властите стъпки за промяна на предназначението на земята, да платят нужните такси от 4-5 хил. лв. и след това в срок до 6 години, както изисква законът, да завършат проектите си, обясниха депутати от ГЕРБ.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rdg28355055 avatar :-|
  Крали Марко
  • + 3

  КАТАРЗИС ВЪВ ВЛАСТТА? "Oблacтният yпpaвитeл нa Πepниĸ Иpeнa Coĸoлoвa oттeгли жaлбaтa cpeщy peфepeндyмa в Tpън. Toвa cтaнa днec пpи cтapтa нa дeлoтo в Aдминиcтpaтивния cъд в Πepниĸ.
  Πpeдшecтвeниĸът й Bacил Mиxaйлoв aтaĸyвa peшeниeтo нa Oбщинcĸия cъвeт в пoгpaничния ĸpaй oт 21 aпpил, c ĸoeтo e нacpoчeн peфepeндyм зa 11 юни c въпpoc „Πpoтив ли cтe oбщинa Tpън чpeз oбщинcĸия cъвeт дa oдoбpявa ycтpoйcтвeни плaнoвe, oпpeдeлящи ycтpoйcтвeни плaнoвe зa дoбив и пpepaбoтĸa нa мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми“. Cпopeд гyбepнaтopa тo нe e пoдĸpeпeнo c фaĸтичecĸи мoтиви и e в пpoтивopeчиe c мaтepиaлнитe paзпopeдби нa Зaĸoнa зa пpяĸo yчacтиe нa гpaждaнитe в дъpжaвнaтa влacт и мecтнoтo caмoyпpaвлeниe, тъй ĸaтo oт eднa cтpaнa peшaвa въпpoc, ĸoйтo нe e oт мecтнo знaчeниe, a oт дpyгa cтpaнa тoзи въпpoc нe e пpeдocтaвeн в ĸoмпeтeнциитe нa opгaнитe нa мecтнoтo caмoyпpaвлeниe. Mиxaйлoв твъpдeшe, чe eдинcтвeнo дъpжaвaтa чpeз Зaĸoнa зa ycтpoйcтвo нa тepитopиятa яcнo ypeждa ycлoвиятa и peдa зa пpoцeдиpaнe нa ycтpoйcтвeнитe плaнoвe, oпpeдeлящи тepитopии зa дoбив и пpepaбoтĸa нa мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми.
  Cъдът пpeĸpaти пpoизвoдcтвoтo cpeщy peфepeндyмa. Taĸa нapoднoтo дoпитвaнe щe ce пpoвeдe нa 11 юни."

  Г-жо Соколова, борбата на хората от Трънския край срещу безскруполното печалбарство за сметка на тяхното здраве и природа вече е НАЦИОНАЛНА КАУЗА. Трън демонстрира реалната сила на гражданското общество, отстояващо законните си интереси. Красивата и девствена трънска природа, която дава на местните поминъка, не бива да се превръща в Кремиковска пустиня. Замърсяването с уран и арсен ще направи живота в района опасен за здравето, а стратегическите отрасли биоземеделие и екотуризъм невъзможни.
  Мините на „Евромакс сървисиз“ няма да донесат на трънчани благоденствие, въпреки лъжите, които безнравствени „консултанти“ подмятат на хората като примамка (отдавна за тези псевдо-анализи трябваше да се поинтересува и прокуратурата!). Ще се случи именно обратното: трънчани ЩЕ ЗАГУБЯТ ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ПОМИНЪК! Пътната инфраструктура, която благодарение на европейските средства отново възкръсна, ще бъде разнебитена от тежките камиони с руда. В пъти повече ще струват тези материални щети, съпоставени с мизерната концесионна такса, която „Евромакс сървисиз“ ще плаща. Следователно е вероятно Трънският край да се обезлюди напълно, най-вече чрез емиграция. Това противоречи на заявленията на Вашето правителство, че ще се бори за прираст на българското население.

  Вашето днешно законосъобразно решение да оттеглите жалбата за референдума е светлинка в тунела на ужасите, в който трънчани бяха натикани от наглия Ви предшественик: недопустимо е гражданите на демократична България да треперят, ще им разреши ли държавата волеизявление, след като законът им го гарантира! Надявам се, че и в бъдеще ще работите за интересите и безопасността на Трънския край и няма да допуснете разрухата му чрез правен нихилизъм. Поколенията със сигурност ще запазят паметта за приноса Ви за оцеляването на Трънско.

  Нередност?
Нов коментар