С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 19 май 2017, 14:15, 22572 прочитания

Да асфалтираме пътя към председателството

България се готви да председателства строително бианале, не ЕС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Подготовката за нашия ред като председатели на Съвета на ЕС се бави и има много за наваксване.
- Рискът да не приключим всички предвидени ремонти навреме остава.
11 януари 2018 г. Това е денят, в който ще се състои първото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а именно заседанието на Колежа на комисарите, с всички еврокомисари и Жан Клод Юнкер, председател на комисията. Тогава се очаква суматохата по софийските улици да бъде, меко казано, осезаема за жителите на столицата. Доста преди това обаче суматохата е обзела хората, които работят по подготовката на председателството.

Тази подготовка изостава сериозно. И не, тук не говорим за неща като приоритети, цели и послания. До тях България е стигнала само донякъде, въпреки че работи заедно с Естония, която не само започва да председателства след два месеца, но и отдавна е планирала какъв да е дневният й ред, както и с Австрия, другия член на "тройката". Говорим за добрите стари ремонти, които неусетно, но напълно очаквано се превърнаха в централна тема за българското председателство.


Копка тук, копка там

Основният източник на притеснения е именно големият брой ремонти. Най-различни администрации откровено се възползваха от факта, че предстои такова голямо събитие, за да предприемат всякакви дълго отлагани дейности. Един от най-ключовите е този на Националния дворец на културата, където ще се състоят около 95% от събитията в рамките на председателството. Поръчката за грамадната сграда беше обявена през юли 2016 г., а победител беше "Галчев инженеринг". Прогнозната стойност беше 15.36 млн. лв. с ДДС, но имаше и 1.2 млн. лв. без ДДС, които бяха "резерв за непредвидени строителни дейности". Дори така обаче парите далеч не достигат. "Решението на междуведомствената работна група по сигурността изчислява малко над 20 млн. лв., а са отпуснати 17 млн. лв. [на НДК]. Тоест там има около 3.9 млн. лв. недофинансиране, а след това самата обществена поръчка е спечелена на по-висока стойност от индикативната", обяснява Деница Златева, вицепремиер по председателството от служебния кабинет на Герджиков, пред "Капитал". Тъй като поръчката за НДК е възлагана на фаза идеен проект, има разминаване между изчислените разходи, които стават напълно ясни след изготвянето на работния проект. Той предстои да бъде одобрен от Столичната община и едва тогава ще е ясно колко точно допълнителни пари трябва да се отпуснат за ремонта. Само за сигурността на сградата ще трябват още около 10 млн. лв., а за официалния пресцентър - 1.8 млн. лв.

Допълнително финансиране е необходимо и за дом 2 от резиденция "Бояна", където също ще се състоят срещи от председателството, но далеч по-малко на брой, отколкото в НДК. Поръчката за ремонта на резиденцията беше спечелена от обединение с участници "Екса" и "Ф строй груп" с предложена цена 6.99 млн. лв. без ДДС при прогнозна 7.2 млн. лв. "При мен дойде искане от дирекция "Управление на собствеността" към Министерския съвет за още 4.5 млн.лв., които включват техника, окабеляване, интернет и допълнителни ремонтни дейности и мебели", уточнява Златева.Нямаше как София, иначе най-богатият град в България, да не поиска да финансира по това перо и улични ремонти. Най-големият е на целия бул. "България", като реконструкцията е разделена на пет етапа. От Столичната община обясниха пред "Капитал", че финансиране за проекта дори още не е отпуснато, а максималният бюджет е 12.9 млн. Срокът за подаване на оферти беше 3 май, а целият ремонт трябва да бъде изпълнен за шест месеца. Тепърва обаче трябва да се оценяват офертите и да се избере изпълнител, а няма да е изненада, ако има жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Това значи, че има риск от сериозно забавяне, а ремонтните дейности трябва да започнат до края на юни, за да може да приключат най-късно в навечерието на председателството.

Дай да ремонтираме, пък каквото ще да става

Що се отнася до третия ремонт на сграда, финансиран от бюджета на председателството, то той е по-безсмислен и от новия булевард, който се строи от летището. Зала "Света София" в сградата на Народното събрание е скъп проект на стойност над 21 млн. лв. Обединението "НС груп" с участници "Електрон прогрес" и "АТ инженеринг 2000" спечели поръчката, но според зададените срокове ремонтът ще приключи няколко месеца след края на председателството. "По принцип залата ще бъде готова октомври или ноември другата година. Тоест по никакъв начин не може да се използва по време на председателството", казва Деница Златева.

Всъщност поръчката е обявена през юни 2016 г., а месец по-късно става ясно, че българското председателство се изтегля шест месеца по-рано, тъй като Великобритания се отказва от реда си. По чл. 110, ал. 1, точка 8 от Закона за обществените поръчки обаче процедурата е можела да бъде прекратена, ако "отпадне необходимостта от провеждане на процедурата или от възлагане на договора в резултат на съществена промяна в обстоятелствата". Това обаче не се случва. От Народното събрание отговориха преди време на "Капитал", че "прогноза за предсрочното изпълнение на договора не може да бъде дадена". Иначе казано, ремонтът ще се случи в срок, но не и в този на председателството.

"По принцип практиката в другите държави членки е разходите за инфраструктура, ремонтни дейности за зали и всякакви други дейности да не се включват в общия бюджет", казва Златева. И наистина, естонците, които са председатели точно преди нас, ще използват съществуваща инфраструктура и не са обявявали поръчки за строителство или ремонти за целите на председателството. В Холандия пък са използвали временна конструкция за провеждане на председателството, като след това тя е щяла да се демонтира и да се използва за други цели.
"По принцип практиката в другите държави членки е разходите за инфраструктура, ремонтни дейности за зали и всякакви други дейности да не се включват в общия бюджет."
Деница Златева, вицепремиер по председателството в служебния кабинет на Огнян Герджиков

Бюджети и други бъркотии

Ремонтите са само една много малка част от подготовката, която се състои от множество други детайли: от това какви подаръци ще получават делегатите, през това къде ще бъдат настанявани до съществената част - колко подготвена е местната администрация, за да ръководи събитие от такъв ранг. Златева обясни, че от опита, който са черпили от чужди председателства, е било ясно, че на този етап вече търговете са имали избрани изпълнители, докато у нас дори има необявени такива - например за поръчките за трансфер на делегатите из столицата или кетъринга. Според доклада на Деница Златева например планирането на настаняването на делегациите в България е трябвало да приключи през март, но закъснява. Става въпрос за настаняването на над 20 хил. души в рамките на шестте месеца.

Направено е проучване на хотелите и са проведени срещи с ръководствата на 22 столични четири- и петзвездни хотела, сред които "Маринела", "Радисън", "Гранд хотел София", "Хилтън", "София хотел Балкан" и др. Някои от тях обаче не са отговаряли предписанията за сигурност, затова списъкът е съкратен. От хотелиерските асоциации са уверили Златева, че ще се справят с месечния таван на нощувките по време на пиковите месеци (април, май и юни), който е около 6 хил. нощувки.

"Трябва да се финализират всички дейности по протоколно обслужване, трансфер и кетъринг на делегациите, естествено да се пуснат обществените поръчки с тези дейности", казва Златева. По перото "изхранване на делегациите" от бюджета са планирани общо 1.7 млн. лв. за тази и следващата година. Що се отнася до транспорта, проведено е пазарно проучване, което е потвърдило наличието на достатъчно фирми с капацитет да поемат обема трансфери. Водени са разговори с водещи компании за автобусни превози в София и Пловдив, като се предвижда Националният център да обяви търг за трансферите през май месец. Общо за наем на автомобили и други транспортни средства за делегациите са предвидени около 560 хил. лв. засега.

Друг въпрос е, че едва седем месеца преди старта на председателството се оказва, че отпуснатите пари не стигат, най-вероятно защото бюджетното планиране не е било направено навреме и в детайли. Досега са отпуснати близо 70 млн. лв., но според Деница Златева исканията са за още 86 млн.лв. Така всъщност се стига до 150-те млн. лв., за които се говореше преди около година като прогнозен бюджет.

Причините за хаоса

Те са няколко. От една страна, съществената организация започна късно, а специалното звено по подготовката - Националният център, беше създадено преди по-малко от година. От друга, имаше смени сред началниците на председателството. Първо това беше Меглена Кунева. През август 2016 г. обаче ролята на "координатор" бе поета от Бойко Борисов, което не е напълно необичайно. След като обаче резултатите от президентските избори промениха политическата ситуация в страната и служебният кабинет на Огнян Герджиков дойде на власт, се появи и позицията вицепремиер по председателството. Деница Златева, която пое поста, заварва суматоха. "Това, което заварих, е една изключително децентрализирана система на подготовка, на координация, на управление", обяснява тя. За инфраструктурата е отговарял Томислав Дончев, за сигурността - Румяна Бъчварова, за политическите приоритети - Меглена Кунева, и така нататък. "Общо взето, нямаше много добра координация. Това, което установих аз, е, че някои от институциите по-скоро си разменят писма, отколкото да седнат на една маса и да говорят", уточнява бившият вицепремиер.

Начело на председателството сега застана бившият регионален министър Лиляна Павлова. Според Златева (която от няколко дни е и зам.-председател на БСП), ключово ще е новият министър да не обновява екипите, които се занимават с подготовката, тъй като новите хора само допълнително ще забавят процеса. "За мен е много важно да се гарантира приемственост. Със сигурност новият министър може да има нов подход и идеи за работа, но това е процес, който продължава повече от година. Аз запазих екипите", твърди Златева.

Според нея някои от най-спешните решения сега са свързани с финансовото осигуряване, календара на събитията в рамките на председателството, политическите приоритети. Това обаче хич не е малко, а часовникът тиктака. Нищо чудно в цялата суматоха накрая някой да забрави да вземе Юнкер от летището през януари. Но пък какво от това - важното е, че ще са ремонтирани НДК, резиденция "Бояна" и няколко улици към центъра на София.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ 1 Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ

И още: Обменът на данни между НАП и чуждите данъчни служби от ЕС още е спрян; Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите в София

21 ное 2019, 1293 прочитания

Чистенето на София през 2020: по-скъпо, но почти същото 1 Чистенето на София през 2020: по-скъпо, но почти същото

Над 217 млн. лв. ще бъдат похарчени за почистването на столицата догодина, а такса "Смет" няма да се вдига

21 ное 2019, 844 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Строй, земеделецо

Какво се крие зад промените в закона за земеделските земи, които ГЕРБ и патриотите опитаха неуспешно да прокарат

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10