Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 19 май 2017, 14:24, 15312 прочитания

Бюджет, доходи, икономика: Хубав план А, но няма Б

Държавата предлага почти ултимативно минималната заплата да продължи да расте средно с по около 10% на година и да достигне 610 лв. през 2020 г. Политиката на намаляващ дълг и дефицит ще гарантира предвидимост, но рискът е прогнозите да не се сбъднат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Растеж от около 3%, инфлация под 2%, но и увеличение на доходите, изпреварващо производителността на труда през следващите три години, прогнозира Министерството на финансите.

Още по темата

Минималните прагове се вдигат средно с почти 7%

Осигуровките нарастват с един процентен пункт. Работещите ще получават по-малко, когато са болни

19 окт 2017

Леви партии, сдружения и синдикати поискаха данъчна справедливост

Инициативата "Да спрем машината за неравенство" събира подписка за необлагаем минимум и намален ДДС за основни стоки

11 сеп 2017

Потреблението ускорява икономиката

БВП расте с 3.6% през второто тримесечие на годината

16 авг 2017

ЕК иска Германия да увеличи бюджетните си разходи

И Международният валутен фонд препоръчва на Берлин да се стреми към по-висока инфлация, за да помогне на страните от еврозоната

11 юли 2017

Производителността на труда продължава да расте

Въпреки това разходите за труд се увеличават с изпреварващ темп

7 юни 2017

Към май излишъкът в бюджета е 1.65 млрд. лв.

Приходите изостават спрямо миналата година заради еврофондовете

1 юни 2017

Moody's запази рейтинга на България

Сред плюсовете на страната са стабилните прогнози за растеж и намаляваща задлъжнялост, а негативите - демографията и пазарът на труда

28 май 2017

Новото "КТБ" може и да не е банка

От първия икономически напън на правителството изглежда, че нещата се променят към по-лошо

19 май 2017

Съдът отмени увеличението на минималната заплата на 460 лв.

Мотивите за отмяната са процедурни нарушения, съдебното решение може да се обжалва

17 май 2017

Средната заплата достига 1036 лв. през март

Заетите растат, а безработицата пада до 6.9% през първото тримесечие на 2017 г. по данни на НСИ

15 май 2017

На борба със социалния дъмпинг

Старите страни членки ще се опитат да налагат все повече ограничения на конкуренцията от евтината работна ръка от по-новите членки на ЕС

12 май 2017

Бизнесът е против минималната заплата да се актуализира всяка година

Големите работодателски организации настояват обсъжданията по изготвянето на механизъм за определянето й да останат за редовно избран кабинет

25 апр 2017
Ако имате свой бизнес и планирате да наемате нови хора през следващите три години, имайте едно наум - разходите ви за заплати ще се увеличат. За това има обективни причини - комбинацията от влошаваща се демография и недостиг на (най-вече квалифицирана) работна ръка вече дърпат доходите нагоре. Допълнителна жега обаче ще вкара държавата - вноската за пенсия ще се увеличи с още един процентен пункт през 2018 г., а минималната заплата ще продължи да расте средно с по около 10% на година поне до 2020 г.

Добрата новина е, че това ще се случва при растяща инфлация и икономика, лошата – че ръстът на доходите ще продължи да изпреварва производителността на труда. А това може да превърне България в по-скъпа дестинация за правене на бизнес. Още повече че според анализатори икономиката започва да достига потенциала си, а за да го надскочи, са нужни смели реформи. Такива засега не се задават.

Идеите за ръст на минималното възнаграждение следват предизборните обещания на ГЕРБ. Тънкият момент е, че тепърва трябва да се съгласуват с работодателските организации и по принцип ръстът на доходите в частния сектор трябва да следва някаква икономическа логика, а не политически сметки. Засега намеренията са разписани в проект - на средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020 г., изготвена от Министерството на финансите. Документът стъпва на текущото оживление и като с вълшебна пръчица чертае основните данъци да не се пипат, минусът в бюджета да не се раздува, дългът да се свива и едновременно с това да се изпълни обещаният ръст на минималната пенсия и учителските заплати.

Икономика на потреблението

Ако през миналата година растежът се движеше от износ и потребление, през тази доминиращо ще остане само второто. Според финансовото министерство вътрешното търсене ще расте заради подобряващия се пазар на труда и растящо потребителско доверие. Износът ще продължи да расте през следващите няколко години, но приносът му до голяма степен ще се неутрализира от увеличаващия се внос. Според прогнозата на ведомството на Владислав Горанов изключилият двигател на инвестициите също ще се задвижи – първо чрез публичните разходи, които към 2018 г. ще бъдат последвани от частния капитал. Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник финансов министър, обаче обръща внимание, че спрямо есенната рамка в тази капиталовите разходи на правителството са заложени на по-ниски стойности (средно около 700 млн. лв. на година). Разликата е почти изцяло за сметка на съфинансирането по еврофондовете, което вероятно означава, че управляващите очакват да има забавяне на усвояването им.Прогнозата на Министерството на финансите засега се подкрепя от експресните данни на статистиката за първото тримесечие на годината – БВП расте с 3.4% на годишна база, движен основно от потреблението. Инфлацията също се завръща, движена от цените на петрола, на някои други суровини и заради увеличеното вътрешно търсене. Добрите данни за България следват тези в Европа – икономиката на Стария континент расте с 2%, или малко над тази на САЩ (1.9% от БВП), през първото тримесечие на 2017 г. Подобрението е очаквано - още в края на миналата година анализаторите започнаха да ревизират в посока нагоре прогнозите си за ръста на българския БВП през тази година. Оценките са за увеличение между 2.9 и 3.5%. (виж таблицата).

Червен код за доходите

Най-спорната мярка, залегнала в тригодишната рамка, е идеята минималната работна заплата (МРЗ) да расте с по 50 лв., или около 9-10%, на година. Така от 460 лв. в момента след три години трябва да достигне 610 лв., което е увеличение с една трета. Минималното възнаграждение растеше с подобни темпове и до момента, но начинът, по който се определя – с решение на правителството, е проблем.

От почти две години работодателските организации настояват ръстът на МРЗ да става по формула, която взима предвид прогнозите за развитието на икономиката, пазара на труда и производителността. Както и да няма минимална заплата за цялата страна, а тя да е по икономически сектори. Което е логично – разликата в средната заплата между заетите в сферата на информационните технологии и шивашката индустрия например е в пъти.
"Европейската комисия също препоръчва определянето на минималната заплата да става по някакъв механизъм, но тъй като все още няма приета подобна формула, размерът й се превръща в политически въпрос. А не трябва", казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Той допълва, че по подобен начин стои и въпросът за минималните осигурителни прагове.

Предложената стъпка за ръст на минималното възнаграждение сега може да има негативен ефект в по-слабо развити икономически райони, където то ще се доближи до средното и ще затрудни бизнеса. Например в края на миналата година средната работна заплата във Видин е била 680 лв. по данни на НСИ.

В бюджетната прогноза са разписани и разчети за увеличение на учителските възнаграждения, както и за обещаното увеличение на минималната пенсия на 200 лв. Преди дни Горанов съобщи, че от 1 септември заплатите на учителите може да бъдат увеличени с над 15%, а до края на 4-годишния мандат на правителството ще се удвоят.

Според Дацов сегашното напомпване на доходите може да изиграе лоша шега. Разходите за труд се увеличават изпреварващо спрямо прозиводителността на труда, което ще направи по-скъпи като дестинация за правене на бизнес.

Има и рискове

Прогнозите на финансовото министерство са правени при очакване икономиката на страната да продължи да расте с около 3% поне до 2020 г. Така през следващите три години ще се увеличават както приходите на държавата (средно с по около 2 млрд. лв.), така и разходите (средно с 1.6 млрд. лв. на година). Въпреки това минусът в бюджета постепенно ще изчезне, което пък ще свие и дълга – до 22.3% от БВП през 2020 г. от текушите 29.5%.

Въпросът е как ще реагира държавата, ако оптимистичните прогнози в един момент започнат да не се сбъдват, и какво поле за маневри си е оставила. Според икономисти подемът, започнал преди няколко години, скоро ще достигне своя пик. "Към 2020-2021 г. най-вероятно ще има задържане на растежа в световен мащаб, тъй като очакванията са икономическият цикъл да се обърне", казва Дацов. Това според него поставя под въпрос изпълнението на бюджета – ефектът от предишната криза върху финансите на държавата е около 6-7% от БВП.

"Големият проблем е, че сега има по-малко гъвкавост. Ако през 2008-2009 г. резервът в приходната и разходната част беше около 5-6% от БВП, сега е наполовина. Не може да достигнеш горната мъртва точка на икономиката и да си на нула. Трябва да има малки излишъци. Съзнателното вдигане на разходите ще донесе проблем при следваща криза. Защото тези разходи се свиват трудно", допълва Дацов.

Ангелов е по-голям оптимист. "Да, ръстът на икономиката на ЕС сега ни дърпа, но не е изключено той да продължи, ако има структурни реформи в Европа след изборите във Франция и Германия. В този смисъл не съм песимист, че сега сме на върха и после икономиката ще тръгне надолу. Лихвите ще продължат да са ниски поне през следващите две години. Въпросът е всички тези пари да се насочат ефективно", допълва икономистът.

Той има друга теза – че заради предстоящото европредседателство правителството ще иска всички да са доволни и да изглеждаме добре в очите на Европа. "Не знам дали могат да се правят реформи в такава среда. Прозорецът за промени е много кратък – до есента", допълва Ангелов. В допълнение увеличението на учителските заплати и минималната пенсия не само е необратим процес, а може и да повлече искания за вдигане на доходи и в други публични сфери. И въпросът е дали при нужда управляващите могат да дръпнат рязко спирачка без коалицията да се разпадне, или в гонене на политическа популярност ще предпочетат да влязат с газ в следващата криза.
Какво се променя

- Увеличение на осигуровката за фонд "Пенсии" с още един процентен пункт от 2018 г. Така общата данъчно-осигурителна тежест върху труда ще стане 34.8% при 34.2% сега.
- Пенсионната възраст ще продължи да расте с по 2 месеца за жените (до 61 г. и 6 м. през 2010 г.) и един месец за мъжете до достигане на 64 г. и 3 м. През 2020 г. необходимият осигурителен стаж ще расте с по 2 месеца и за двата пола до достигане на 35 г. и 10 месеца за жените и 38 г. и 10 месеца за мъжете през 2020 г.
- Увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли 2017 г. и на 200 лв. от 1 октомври 2017 г.
- Поетапно увеличение на възнагражденията на учителите. Те трябва да се удвоят до 2021 г.
- Запазват се ставките на корпоративния данък и на данък общ доход.
- Запазване на максимален осигурителен доход от 2600 лв. за целия период.
- До 2020 г. няма да се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".
- Продължават да се покачват акцизите върху цигарите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г. 2 Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Това е вторият най-висок резултат в ЕС след Румъния, която запазва челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.

17 мар 2018, 618 прочитания

До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив 6 До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив

Потенциалният печеливш е китайският инвеститор HNA Group

16 мар 2018, 3239 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
44-етажна тоалетна

Строителната фирма НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул."България" въпреки волята на общината и с помощта на съда

Автобус, това звучи куул

Зеленият гигант FlixBus започва превози от София. Компанията преобърна модела на автобусни превози и навлиза и в жп сектора

Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен проект върви към рестартиране въпреки липсата на инвеститор

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете