Бюджет, доходи, икономика: Хубав план А, но няма Б

Бюджет, доходи, икономика: Хубав план А, но няма Б

Държавата предлага почти ултимативно минималната заплата да продължи да расте средно с по около 10% на година и да достигне 610 лв. през 2020 г. Политиката на намаляващ дълг и дефицит ще гарантира предвидимост, но рискът е прогнозите да не се сбъднат

Вера Денизова
21730 прочитания

© Капитал


Растеж от около 3%, инфлация под 2%, но и увеличение на доходите, изпреварващо производителността на труда през следващите три години, прогнозира Министерството на финансите.

Ако имате свой бизнес и планирате да наемате нови хора през следващите три години, имайте едно наум - разходите ви за заплати ще се увеличат. За това има обективни причини - комбинацията от влошаваща се демография и недостиг на (най-вече квалифицирана) работна ръка вече дърпат доходите нагоре. Допълнителна жега обаче ще вкара държавата - вноската за пенсия ще се увеличи с още един процентен пункт през 2018 г., а минималната заплата ще продължи да расте средно с по около 10% на година поне до 2020 г.

Добрата новина е, че това ще се случва при растяща инфлация и икономика, лошата – че ръстът на доходите ще продължи да изпреварва производителността на труда. А това може да превърне България в по-скъпа дестинация за правене на бизнес. Още повече че според анализатори икономиката започва да достига потенциала си, а за да го надскочи, са нужни смели реформи. Такива засега не се задават.

Идеите за ръст на минималното възнаграждение следват предизборните обещания на ГЕРБ. Тънкият момент е, че тепърва трябва да се съгласуват с работодателските организации и по принцип ръстът на доходите в частния сектор трябва да следва някаква икономическа логика, а не политически сметки. Засега намеренията са разписани в проект - на средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020 г., изготвена от Министерството на финансите. Документът стъпва на текущото оживление и като с вълшебна пръчица чертае основните данъци да не се пипат, минусът в бюджета да не се раздува, дългът да се свива и едновременно с това да се изпълни обещаният ръст на минималната пенсия и учителските заплати.

Икономика на потреблението

Ако през миналата година растежът се движеше от износ и потребление, през тази доминиращо ще остане само второто. Според финансовото министерство вътрешното търсене ще расте заради подобряващия се пазар на труда и растящо потребителско доверие. Износът ще продължи да расте през следващите няколко години, но приносът му до голяма степен ще се неутрализира от увеличаващия се внос. Според прогнозата на ведомството на Владислав Горанов изключилият двигател на инвестициите също ще се задвижи – първо чрез публичните разходи, които към 2018 г. ще бъдат последвани от частния капитал. Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник финансов министър, обаче обръща внимание, че спрямо есенната рамка в тази капиталовите разходи на правителството са заложени на по-ниски стойности (средно около 700 млн. лв. на година). Разликата е почти изцяло за сметка на съфинансирането по еврофондовете, което вероятно означава, че управляващите очакват да има забавяне на усвояването им.

Прогнозата на Министерството на финансите засега се подкрепя от експресните данни на статистиката за първото тримесечие на годината – БВП расте с 3.4% на годишна база, движен основно от потреблението. Инфлацията също се завръща, движена от цените на петрола, на някои други суровини и заради увеличеното вътрешно търсене. Добрите данни за България следват тези в Европа – икономиката на Стария континент расте с 2%, или малко над тази на САЩ (1.9% от БВП), през първото тримесечие на 2017 г. Подобрението е очаквано - още в края на миналата година анализаторите започнаха да ревизират в посока нагоре прогнозите си за ръста на българския БВП през тази година. Оценките са за увеличение между 2.9 и 3.5%. (виж таблицата).

Червен код за доходите

Най-спорната мярка, залегнала в тригодишната рамка, е идеята минималната работна заплата (МРЗ) да расте с по 50 лв., или около 9-10%, на година. Така от 460 лв. в момента след три години трябва да достигне 610 лв., което е увеличение с една трета. Минималното възнаграждение растеше с подобни темпове и до момента, но начинът, по който се определя – с решение на правителството, е проблем.

От почти две години работодателските организации настояват ръстът на МРЗ да става по формула, която взима предвид прогнозите за развитието на икономиката, пазара на труда и производителността. Както и да няма минимална заплата за цялата страна, а тя да е по икономически сектори. Което е логично – разликата в средната заплата между заетите в сферата на информационните технологии и шивашката индустрия например е в пъти.

"Европейската комисия също препоръчва определянето на минималната заплата да става по някакъв механизъм, но тъй като все още няма приета подобна формула, размерът й се превръща в политически въпрос. А не трябва", казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Той допълва, че по подобен начин стои и въпросът за минималните осигурителни прагове.

Предложената стъпка за ръст на минималното възнаграждение сега може да има негативен ефект в по-слабо развити икономически райони, където то ще се доближи до средното и ще затрудни бизнеса. Например в края на миналата година средната работна заплата във Видин е била 680 лв. по данни на НСИ.

В бюджетната прогноза са разписани и разчети за увеличение на учителските възнаграждения, както и за обещаното увеличение на минималната пенсия на 200 лв. Преди дни Горанов съобщи, че от 1 септември заплатите на учителите може да бъдат увеличени с над 15%, а до края на 4-годишния мандат на правителството ще се удвоят.

Според Дацов сегашното напомпване на доходите може да изиграе лоша шега. Разходите за труд се увеличават изпреварващо спрямо прозиводителността на труда, което ще направи по-скъпи като дестинация за правене на бизнес.

Има и рискове

Прогнозите на финансовото министерство са правени при очакване икономиката на страната да продължи да расте с около 3% поне до 2020 г. Така през следващите три години ще се увеличават както приходите на държавата (средно с по около 2 млрд. лв.), така и разходите (средно с 1.6 млрд. лв. на година). Въпреки това минусът в бюджета постепенно ще изчезне, което пък ще свие и дълга – до 22.3% от БВП през 2020 г. от текушите 29.5%.

Въпросът е как ще реагира държавата, ако оптимистичните прогнози в един момент започнат да не се сбъдват, и какво поле за маневри си е оставила. Според икономисти подемът, започнал преди няколко години, скоро ще достигне своя пик. "Към 2020-2021 г. най-вероятно ще има задържане на растежа в световен мащаб, тъй като очакванията са икономическият цикъл да се обърне", казва Дацов. Това според него поставя под въпрос изпълнението на бюджета – ефектът от предишната криза върху финансите на държавата е около 6-7% от БВП.

"Големият проблем е, че сега има по-малко гъвкавост. Ако през 2008-2009 г. резервът в приходната и разходната част беше около 5-6% от БВП, сега е наполовина. Не може да достигнеш горната мъртва точка на икономиката и да си на нула. Трябва да има малки излишъци. Съзнателното вдигане на разходите ще донесе проблем при следваща криза. Защото тези разходи се свиват трудно", допълва Дацов.

Ангелов е по-голям оптимист. "Да, ръстът на икономиката на ЕС сега ни дърпа, но не е изключено той да продължи, ако има структурни реформи в Европа след изборите във Франция и Германия. В този смисъл не съм песимист, че сега сме на върха и после икономиката ще тръгне надолу. Лихвите ще продължат да са ниски поне през следващите две години. Въпросът е всички тези пари да се насочат ефективно", допълва икономистът.

Той има друга теза – че заради предстоящото европредседателство правителството ще иска всички да са доволни и да изглеждаме добре в очите на Европа. "Не знам дали могат да се правят реформи в такава среда. Прозорецът за промени е много кратък – до есента", допълва Ангелов. В допълнение увеличението на учителските заплати и минималната пенсия не само е необратим процес, а може и да повлече искания за вдигане на доходи и в други публични сфери. И въпросът е дали при нужда управляващите могат да дръпнат рязко спирачка без коалицията да се разпадне, или в гонене на политическа популярност ще предпочетат да влязат с газ в следващата криза.

Какво се променя

- Увеличение на осигуровката за фонд "Пенсии" с още един процентен пункт от 2018 г. Така общата данъчно-осигурителна тежест върху труда ще стане 34.8% при 34.2% сега.

- Пенсионната възраст ще продължи да расте с по 2 месеца за жените (до 61 г. и 6 м. през 2010 г.) и един месец за мъжете до достигане на 64 г. и 3 м. През 2020 г. необходимият осигурителен стаж ще расте с по 2 месеца и за двата пола до достигане на 35 г. и 10 месеца за жените и 38 г. и 10 месеца за мъжете през 2020 г.

- Увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли 2017 г. и на 200 лв. от 1 октомври 2017 г.

- Поетапно увеличение на възнагражденията на учителите. Те трябва да се удвоят до 2021 г.

- Запазват се ставките на корпоративния данък и на данък общ доход.

- Запазване на максимален осигурителен доход от 2600 лв. за целия период.

- До 2020 г. няма да се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

- Продължават да се покачват акцизите върху цигарите.
Растеж от около 3%, инфлация под 2%, но и увеличение на доходите, изпреварващо производителността на труда през следващите три години, прогнозира Министерството на финансите.

Ако имате свой бизнес и планирате да наемате нови хора през следващите три години, имайте едно наум - разходите ви за заплати ще се увеличат. За това има обективни причини - комбинацията от влошаваща се демография и недостиг на (най-вече квалифицирана) работна ръка вече дърпат доходите нагоре. Допълнителна жега обаче ще вкара държавата - вноската за пенсия ще се увеличи с още един процентен пункт през 2018 г., а минималната заплата ще продължи да расте средно с по около 10% на година поне до 2020 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход