Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 19 май 2017, 14:37, 74619 прочитания

44-етажна тоалетна

Строителната фирма НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул."България" въпреки волята на общината и с помощта на съда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Строителната компания НИКМИ иска да издигне пореден небостъргач в София - 44-етажна сграда на бул. "България". Според градоустройството на София там може да има само кафене, църква или тоалетна.

- Двама главни архитекти и експертите в общината няколко пъти са отказвали да разрешат сградата.

- Проектът е в разрез с Общия устройствен план на столицата и с непълна документация, но окончателното решение на Върховния административен съд е в полза на инвеститора.

Ако погледнем картата на София като табло за играта "Монополи", една строителна фирма е на път да застрои цяла улица със свои луксозни имоти, всеки от които е по-висок от предишния. Близката до СДС и бившия кмет Стефан Софиянски в миналото НИКМИ има няколко завършени сгради по бул."България", в отсечката между НДК и бул. "Гоце Делчев", от края на 90-те години. До месеци компанията ще завърши и 120-метровия гигант "Милениум център" на пряката с бул. "Витоша", който се строи от близо 10 години. Сега фирмата е и на финална фаза от съдебен спор със Столична община, който може да й осигури възможността да построи дори още по-висока сграда на километър в южна посока по бул."България".

Планът на НИКМИ е да издигне 44-етажен небостъргач, т.е. сграда около 150 метра, в градинката на ъгъла с бул. "Петко Ю. Тодоров" в квартал "Стрелбище". Според най-важния закон за градоустройството на София - Общия устройствен план, този терен е с предназначение за озеленяване. Въпреки това инвеститорът опитва да се промуши през поредица от вратички и с помощта на съда да си издейства правото да построи високата сграда. Казусът няколко години се върти и заплита между направление "Архитектура и градоуйстройство" (НАГ) на Столична община и съда.


С окончателното си решение от края на миналата година обаче Върховният административен съд отменя отказа на главния архитект да разреши проекта. Според магистратите Общият устройствен план не важи в частта му за конкретния терен на НИКМИ и общината трябва отново да се произнесе. Сегашният главен архитект на София Здравко Здравков смята, че с решението си съдът го кара да наруши закона. Той все още не го е изпълнил, заради което в началото на 2017 г. съдът го глобява с 1000 лв. Така изглежда, че с помощта на съда близо 150-метрова сграда ще изникне в район с пет-шест пъти по-ниско жилищно строителство. За сравнение - засега шампионът по височина в столицата Capital Fort е 126 метра и е в периферията на града.

Трудният път на една градинка

НИКМИ купува имота на ъгъла между бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в края на 2007 г., макар сделката да не се вижда в имотния регистър. Тогава в София действа Общ устройствен план (ОУП), според който теренът попада в зона за "Обществено обслужване", в която могат да се строят сгради с максимална кота корниз от 20 м, т.е. 6-7 етажа. Няколко месеца по-рано обаче Столичният общински съвет е започнал процедура за изменение в ОУП. За бъдещата промяна се знае още при първоначалното приемане на документа - първият му вариант е приет в суров вид с идеята да бъде коригиран и шлифован във времето. Две години по-късно София има окончателна версия на плана, в която имотът на НИКМИ е със статут на локална градинка. Там е разрешен строежът единствено на кафене, църква или тоалетна.Междувременно обаче фирмата собственик на терена е внесла документи за промяна на неговата регулация. През октомври 2008 г. НИКМИ подготвя проект за изменение на план за регулация, с който променя разпределението на имота от четири на три парчета. В този документ инвеститорът стъпва на спорно относим текст и твърди, че мястото попада в "Смесена многофункционална зона" (СМФ), т.е. без ограничение за височината на сградите. Новото разделение на имота е ключово, защото позволява да се приложи вратичка в ЗУТ, която отменя всички изисквания към височината на сградите и плътността на застрояване именно в зоните от типа СМФ. Строителната фирма използва същия чл.27 от Закона за устройство на територията, за да построи "Милениум център" без ограничения във височината и в разрез със силуета на околните сгради.

В този казус фирмата предлага и на ъгъла на "България" и "Петко Тодоров" да се позволи "сключено застрояване", което да "оформи по подходящ начин кръстовището" между двата булеварда. НИКМИ използват и вратичка в Закона за устройство и застрояване на Столична община, според която при изработване на ПУП може да се приложат строителните параметри на зона СМФ (т.е. липсата на ограничения във височината). От фирмата твърдят, че нормата е "категорично приложима в случая", макар че тя се отнася за бивши производствени зони, а не за жилищни комплекси като "Стрелбище".

НИКМИ не приема "не" за отговор

Историята на парцела оживява през 2010 и 2011 г., когато НАГ се заема отново с преписката. Общинският отдел "Общ устройствен план" и експертният съвет по устройство на територията предлагат на главния архитект Петър Диков да не одобрява проекта за нова регулация на терена на НИКМИ, защото не отговаря на ОУП, според който е отреден за озеленяване. През април 2011 г. Диков отказва одобрение на проекта. Към онзи момент Столична община има план и осигурен заем от Европейската инвестиционна банка, според който на метри от градинката трябва да се появи кръстовище на две нива.

НИКМИ не приема отрицателния отговор и го обжалва в съда. Първоначално Административният съд в София отхвърля жалбата. Казусът обаче се прехвърля във Върховния административен съд, който отменя заповедта на главния архитект и връща въпроса за ново решение. Така започва и оспорваната битка между двете институции. През 2013 г. НАГ и главният архитект отново отказват да издадат разрешение за регулация на небостъргача, а съдът отново им връща казуса. Според решението общината не е "изследвала възможностите за отчитане и постигане на здравословна градска среда при зачитане на интересите на собствениците, които са купили имота с инвестиционна цел". В края на 2016 г. ВАС в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова решава, че възраженията на НИКМИ са основателни и проектът на фирмата трябва да бъде одобрен.

Да оспориш неоспоримото

ВАС решава, че Общият устройствен план на София, който на теория не може да бъде обжалван, "е счетен за нищожен в съответната част", която се отнася до имота на НИКМИ. Съдът отказва да тълкува решението си пред арх. Здравко Здравков и го задължава да "издаде искания административен акт" в рамките на 14 дни.
Съдебното решение поставя общината в задънена улица. В първоначалния проект на НИКМИ има съществени пропуски, а с годините в София са приети и допълнителни правила, които не са отчетени в документа. Инвеститорът няма становище от РИОСВ дали има нужда от оценка за въздействието върху околната среда, няма заснемане на зелената система, проектът не е съобразен с влязлата в сила кадастрална карта на района, не е съобразен с техническата инфраструктура под терена и не е представен на заинтересованите лица. Съдът задължава арх. Здравков да издаде "искания административен акт" в рамките на 14 дни. Според становището на главния архитект обаче "това не е издаване на документ, а акт, при който трябва да се провеждат процедури и да се прецени съответствието със закона". Предоставеният 14-дневен срок не е достатъчен дори за комуникация със заинтересованите лица, която по закон се случва в 14-дневен срок.

До момента НИКМИ отказва да преработи проекта си спрямо общия устройствен план, регулациите и правилата за строеж на това място. Фирмата не се е съобразила с исканите от общината уточнения и условия. "Ние не желаем друг, преработен проект, а този, който сме внесли и по който се е произнесла Върховната съдебна инстанция с влязло в сила решение", се казва в писмо на инвеститора до общината, с което "Капитал" разполага.

Така поредният небостъргач изглежда почти неизбежен - заради законови дупки и трима магистрати. 
Кои са НИКМИ

Строителната фирма НИКМИ съществува от първите години на демокрацията. Нейни собственици са Николай Козанов и Милчо Благоев, в края на 90-те години сочени за близки до Славчо Христов, СДС и тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. По това време фирмата е фаворит за строителни проекти в столицата. Днес фирмата е собственик на хотелите "Гранд хотел София", "Сентръл парк хотел" и "Суит хотел София". Първият от тях се появява на мястото на съборената столична библиотека на ул. "Гурко" 1 и първоначално е замислен като бизнесцентър. Имотът беше собственост на смесено дружество между Столична община и НИКМИ, от което институцията излезе в последствие. Строителната фирма е спрягана и за ремонта на Централната баня, за което Софиянски планира да й заплати чрез бартер с имоти, но без ясни критерии на договаряне. Впоследствие сделката пропада. НИКМИ са ремонтирали и Терминал 1 на Летище София за около 7 млн. долара, както и сградата на Българското национално радио, заради което тогавашният директор Александър Велев за малко да загуби поста си. Сред последните проекти на фирмата е "Милениум център" - небостъргач с три тела край НДК, който се възползва от вратичка в Закона за устройство на територията, за да заобиколи всички градоустройствени изисквания.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори

И още: Валери Симеонов: След Божков е ред на Златев; Четири страни в ЕС против плана на Меркел и Макрон; Заведенията в Гърция вече работят

25 май 2020, 1197 прочитания

МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя 2 МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя

Aко глобата бъде платена в срока за обжалване, ще се дължат само 70% нея

25 май 2020, 1526 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Как Лозан Панов се превърна в обществен враг №1

... и защо е съвсем възможно да бъде отстранен от поста си

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10