Как Лозан Панов се превърна в обществен враг №1

... и защо е съвсем възможно да бъде отстранен от поста си

"Във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София."Лозан Панов, април 2017 г.
"Във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София."Лозан Панов, април 2017 г.    ©  Анелия Николова
"Във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София."Лозан Панов, април 2017 г.
"Във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София."Лозан Панов, април 2017 г.    ©  Анелия Николова
* Председателят на ВКС се превърна в отрицание на онези, които го назначиха.

* Това, което дразни противниците му е, че той посочва проблемите на съдебната власт от твърде висока и легитимна позиция и може да има решаваща роля при избора на следващ състав на ВСС.

* Ето защо е съвсем възможно Лозан Панов да бъде отстранен от поста му.

Месец след като бизнесменът и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев разкри, че главният прокурор го е заплашвал на неофициална среща в ЦУМ, един от тримата големи в съдебната власт може да бъде отстранен. Това не е прокурорът Сотир Цацаров. Става дума за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Докато лидери на партии, депутати, президент, въобще лицата по върховете на трите власти мълчаха в очакване медийната пяна да покрие скандала, Панов беше единственият представител на висша институция, който настоя за обяснение пред Висшия съдебен съвет. "Мълчанието на агнетата не трябва да се случва във ВСС. Главният прокурор трябва да разкаже и да обясни какво се е случило, как се е случило, защо се е случило. Той дължи това на магистратите и в частност на всички в прокуратурата", бяха думите на Панов, цитирани от БТВ.

Два дни по-късно заседанието на ВСС беше предшествано от особена демонстрация - маскирани безмълвни младежи, на вид извадени от някой фитнес, положиха пред сградата на съвета шест броя агнешки глави. Шест, защото толкова са представителите на опозицията на главния прокурор в 25-членния ВСС.

Ако това беше разчетено като послание от мафията, то "мафията" просмукала висшите етажи на правораздаването, има повече от една причина да се обърне срещу Лозан Панов.

Първо, в края на 2015 г. председателят на ВКС отново се оказа най-високопоставеният представител на системата, който принципно и отчетливо се противопостави срещу орязването на съдебната реформа. Заедно с него стотици съдии излязоха на безпрецедентен протест. (Това е времето, когато второто правителство на Бойко Борисов се сглоби с Реформаторите именно с цел съдебна реформа, но при решителното гласуване в парламента Борисов отиде да играе мач, мнозинството прие промени, все едно диктувани от прокуратурата, тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка.)

И второ, ако нещо беше променено след фиаското на реформата през 2015 г., то е разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. В следващите шест месеца предстои изборът на представителите от двете колегии, а след това заедно те да изберат следващия председател на Върховния административен съд (ВАС). Преди злополучното заседание на ВСС с агнешките глави Лозан Панов се изправи пред журналистите и призова да обърнат внимание на това как изборните събрания на съдиите по места едно по едно се манипулират, с цел в съвета да попаднат послушни и управляеми магистрати. Само че повечето държащи микрофоните идваха от медийния монопол около ДПС (и вече донякъде играчи в ГЕРБ), който безрезервно подкрепя Цацаров.

Операция "Бой с вестници"

Медиите, обгрижващи последните четири-пет правителства (включително това на Орешарски), вървящите с тях главен прокурор, фронтменът на ДПС Делян Пеевски и неговите бизнеси атакуват Панов системно, откакто се противопостави на статуквото. През последните седмици това се превърна в буквален тормоз срещу него и семейството му.

Анонимна статия, в която се твърдят "страшни нарушения" и чиито опорни точки впоследствие се развяват от някои от изявените членове на ВСС. Характерно за стила е, че копира именно сюжетите, които Лозан Панов и опозицията в съвета се опитват да разнищят. Срещата в ЦУМ? Ще сглобим история за някоя среща на Лозан Панов. Вечеринка на магистрати в мутренско заведение? Ще направим снимка на няколко по-активни реагиращи заедно и ще сглобим "скандал".

Медиите са едни и същи - вестниците на Пеевски, два жълти сайта, "Труд" и "Канал 3". В последния често гостува "военното крило" на главния прокурор във ВСС - Ясен Тодоров (иначе председател на Етичната комисия) и Димитър Узунов (известен във ВСС като "човека на Борисов").

През последните няколко седмици репортерите на "Канал 3" обиколиха имотите на съпругата на Панов и пуснаха сигнали срещу него и други магистрати в инспектората на съдебната власт - именно по един от тези сигнали се очаква да се иска освобождаването му.

В тази битка всеки дава колкото може, превръщайки дори институционалния разговор в сбирка на квартални гамени. Узунов с директни обиди ("Вашата съпруга Лебед ли се казва?", "Ти председател на ВКС ли си? Глух ли си?" и други сходни подмятания към Панов по време на заседанията на ВСС), Тодоров с намеци ("искам да попитам дали Панов е ходил в казарма, защото едно е да, друго е да държиш две години калашник и да браниш родината") и Цацаров, който "се въздържа", но всъщност мълчаливо одобрява случващото се.

Лицемерието в атаките срещу Панов се вижда именно в поведението на главния прокурор, който заяви, че "никога не би си позволил" да атакува някого през семейството му. Бил изпитал това на гърба си - в публикациите около имотни сделки, които е извършвал със съпругата си и съмненията около тяхното деклариране.

Съществената разлика е, че казусът на семейство Цацарови беше повдигнат единствено в процедурата около неговия избор преди пет години (не че получи убедителен отговор тогава).

"Добрите", по главния прокурор, медии (разбирай тези, които никога не нарушават комфорта му) стигнаха дотам в саморазправата с Лозан Панов, че самият той се усъмни, че подозират съпругата му в това, че е убила предишния си съпруг, от когото тя наследява имоти. В пеевския "Монитор" дори беше подхвърлено твърдението, че съпругата му е "криминално проявена". И ако животинските главички пред ВСС са в стилистиката на мафията, то с медийните атаки срещу близките на Панов противниците му показаха, че нямат скрупули да действат и по-брутално.

Анализ на публикациите в електронни и печатни медии, предоставена от Perceptica Media Research, показа, че само за последния месец има няколкостотин негативни публикации срещу председателя на ВКС, които зачестяват именно в дните, когато той критикува главния прокурор.

За последните две години жълтият сайт blitz, който активно участва в атаките срещу Панов, има средно по две публикации на ден срещу него (средно по пет през последната седмица), в които прилагателните надхвърлят значително съществителните и глаголите.

Офанзивата в печата и интернет Панов коментира така: "В България ние също си имаме министерство на народното просвещение и пропагандата по Гьобелсов модел – който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите на българските данъкоплатци. Това са медиите на Пеевски и еквивалент на Гьобелс за мен е Пеевски."

Имаме си и институции

Медийната атака срещу Панов не е единственото оръжие, което се използва срещу него и съмишлениците му. Защото тези, които са пряко облагодетелствани от медийния комфорт, контролират пряко и ВСС, и съдебния инспекторат.

Миналата седмица ВСС вдигна жълт картон на Панов, като го обвини в натиск над съдебни началници. Какъв е натискът ли? Желанието на Панов да събере информация за опитите на същите тези началници да наложат "отгоре" кандидатури на членове на ВСС. Той започна да говори за това преди няколко месеца, като неколкократно призоваваше магистратите да не се страхуват и да не се съобразяват с наложената им воля, за да може следващият съдебен съвет да е различен от настоящия. Кулминацията, която подразни статуквото е, че Панов изиска протоколите от общите събрания на съдилищата, за да се види прегледно как има съдии, които също възроптават срещу налагането на обща кандидатура.

Ето това е едно от конкретните действия, с които председателят на ВКС се опита да спре опорочаването на избора на следващия състав на съдебния съвет, и беше предупреден.

Пак преди седмица стана ясно, че Инспекторатът към ВСС проверява Лозан Панов и един от най-активните членове на съвета - съдия Калин Калпакчиев, по сигнал, подаден от "Канал 3". Ясен Тодоров от ВСС обясни "хипотетично" процедурата в ефира на сигналоподателя - "Канал 3", така: инспекторатът към ВСС констатира нарушение, ние предлагаме на президента да освободи Панов и той го прави. Друг вариант няма.

Сам на върха

Тази седмица Лозан Панов се обърна към президента Радев с искане да влезе в ролята на "активен арбитър" и да реагира на срещата в ЦУМ. Бившият шеф на военната авиация предпочете да се снижи и да не се забърква в толкова опасен казус, като не само отказа да реагира институционално, но дори и да коментира по същество с обяснението, че "дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет". С две думи - хората няма какво да ядат, а ние се занимаваме с някакви си държавни институции.

Президентът Радев старателно не спомена нито веднъж главния прокурор Сотир Цацаров, но това не е изненада. Няколко пъти досега държавният глава показа преклонение пред държавното обвинение - първо в предизборната си кампания, когато беше скастрен и оттегли думите си за нуждата от реформа по т.нар. румънския модел в борбата с корупцията, а после и с няколко акции на прокуратурата, които пряко засегнаха кандидатпрезидентската му кампания.

Във вторник, малко преди реакцията на Радев, Сотир Цацаров реши да отговори на писмото на Панов до президента чрез "официално съобщение".

Една скоба - това е един от трите жанра на комуникация с обществото, които главният прокурор ползва. Единият са контролирани и договорени интервюта, на които най-неудобният въпрос е за етимологията на малкото му име ("Вярно ли Сотир означава спасител на гръцки?"), вторият са дописки в стил Валерия Велева, където е разказал за битието си ("любимото му хоби са самолетите"), а третият са съобщения, залепени на сайта на прокуратурата. До скоро имаше и четвърти канал - изказванията пред репортери преди заседанията на ВСС, но след като на няколко пъти си изпусна нервите и почна да обижда журналисти и техните роднини (иначе е против атаките през семейство и близки), Цацаров предпочете да използва задния вход на ВСС, създаден след неговия избор "от съображения за сигурност."

Та в отговора на Цацаров (подписан от "ръководството на прокуратурата") той обвини директно Панов в неетично поведение, тъй като бил направил "недопустими и неприемливи" "внушения за необективна работа" на прокуратурата.

Предвид пълния успех, който волята на Цацаров има сред институциите, е твърде вероятно констатираните от "ръководството на прокуратурата" "етични нарушения" в поведението на Панов да се материализират и той да бъде неутрализиран още преди изборите на членове на ВСС от съдийската квота, които трябва да станат след месец.

За да бъде поискано отстраняването му, трябва да има предложение от 17 души (колкото е мнозинството на Цацаров във ВСС), като последна дума има президентът Радев. Ако той се съгласи с предложението на съвета, трябва да издаде указ. Ако той не го направи, вероятно ще се конфронтира не с друг, а с главния прокурор.