Вътрeшногрупов заем изведе преките инвестиции през март на минус
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрeшногрупов заем изведе преките инвестиции през март на минус

Най-голям вложител в българската икономика е Норвегия - със 17.8 млн. евро нетни постъпления, следвана от Малта и Холандия.

Вътрeшногрупов заем изведе преките инвестиции през март на минус

Отчетеният отлив през първото тримесечие на 2017 г. е 106 млн. евро

23812 прочитания

Най-голям вложител в българската икономика е Норвегия - със 17.8 млн. евро нетни постъпления, следвана от Малта и Холандия.


Преките чуждестранни инвестиции в страната са отрицателни и възлизат на сума от 106 млн. евро за първото тримесечие, което е с 323.2 млн. евро под отчетеното ниво за същия период миналата година. Това сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), като основната причина за спада е негативната стойност на дълговите инструменти в размер на 222.6 млн. лв. през март. Така общо за тримесечието при тях се стига до най-драстичния спад за периода януари-март - със 120.4 млн. евро надолу от и без това отрицателната стойност през 2017 г.

Обикновено централната банка не дава конкретика по обобщените числа, но в случая е изрично отбелязано, че значителната сума се дължи основно на "предоставен от местно лице заем към прекия инвеститор в чужбина".

Многомилионният заем

Въпреки че няма повече детайли, обемът на заема говори, че вероятно става дума за сделка в рамките на някоя от най-големите индустриални групи, опериращи в страната. От разбивката по държави се вижда, че най-големите отрицателни нетни потоци са насочени към Германия, Австрия и Белгия. Това до голяма степен съвпада с профила на "Аурубис България", което през австрийско дружество е собственост на германската добивна компания Aurubis със солидно присъствие и в Белгия, към където е насочена голяма част от експорта.

Според методологията на БНБ в статистиката се отчитат "изплатени суми по заеми, отпуснати от местното лица на прекия инвеститор или на свързани лица в чужбина", така че е възможно заемът да е насочен към няколко дружества от групата.

Извън еднократния ефект

В същото време дяловият капитал и реинвестираната печалба са положителни за периода. Вложенията в дялов капитал нарастват с 16.6 млн. евро до малко над 9 млн. евро през третото тримесечие на годишна база. Това е добра новина, защото показателят е представител на дългосрочните интереси на чуждестранните компании към местната икономика.

Най-голям вложител в българската икономика е Норвегия - със 17.8 млн. евро нетни постъпления, следвана от Малта (с 15 млн. евро) и Холандия (с 12.3 млн. евро). Заедно трите страни представляват малко над 42% от общите нетни постъпления към България.

Положителен ефект върху стойността на преките инвестиции има и сумата на реинвестираната печалба, която достига 18.1 млн. евро през първите три месеца от годината, според данните на БНБ. Това обаче е значително под нивото на постъпленията на периода от миналата година, които тогава бяха в размер на 237.5 млн. евро. Вероятно е обаче след ревизии с допълнително получени от БНБ данни разликата да се свие. Причината е, че статистиката се базира на отчетите на компаниите, които се публикуват на тримесечна и годишна база. Реинвестираната печалба представлява тази част от нетната печалба на българско дружество, която е за чуждестранните инвеститори и която остава в него, а не е разпределена като дивидент.

Текущата сметка е на плюс

Търговското салдо за първото тримесечие на годината е отрицателно в размер на 653.6 млн. евро и се формира от по-високия внос на стоки (6.7 млрд. евро) спрямо износа (6 млрд. евро). За сравнение, през същия период на миналата година стойността отново бе в червена територия в размер на 355.5 млн. евро. За сметка на това обаче нетните постъпления от услуги и доход успяват да изведат сумарно текущата сметка на плюс от 59.9 млн. евро. Това обаче е под една трета от отчетения излишък за същия период година по-рано. Само за март текущата сметка излиза на минус от близо 254 млн. евро при 131 млн. лв. излишък година по-рано. Разликата обаче идва основно от различните месеци, в които се отчитат постъпленията на евросредства.


1 коментар
  • 1
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77

    "Вложенията в дялов капитал нарастват с 16.6 млн. евро до малко над 9 млн. евро през третото тримесечие на годишна база. Това е добра новина, защото показателят е представител на дългосрочните интереси на чуждестранните компании към местната икономика." Вие подигравате ли се? 9 млн. Евро в дялов капитал - стойността на един цех, уау, огромно доверие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK