Лозан Панов поиска реформа на прокуратурата

"Всяка мимикрия на реформа води до недоверие в правосъдието", заяви председателят на ВКС Лозан Панов след срещата си с премиера, правосъдния и външния министър в петък.

Лозан Панов поиска реформа на прокуратурата

В същото време главният прокурор, премиерът, президентът и министърът на правосъдието скочиха срещу председателя на ВКС

34412 прочитания

"Всяка мимикрия на реформа води до недоверие в правосъдието", заяви председателят на ВКС Лозан Панов след срещата си с премиера, правосъдния и външния министър в петък.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Фронтът срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който до този момент се водеше предимно от мнозинството във ВСС и медиите, близки до главния прокурор, правителството и Делян Пеевски, се разшири. В рамките на няколко дни той беше нападнат от Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и правосъдния министър Цецка Цачева.

В същото време Лозан Панов се опита да върне дебата на принципна основа, като напомни за проблема с недосегаемостта на главния прокурор.

Мимикрия, а не реформа

В петък по молба на Панов в Министерския съвет се проведе среща между него, Бойко Борисов, външния министър и вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева и министъра на правосъдието Цецка Цачева. На нея председателят на ВКС искаше да изложи своите виждания как трябва да продължи съдебната реформа. След срещата пред журналисти Панов обяви: "Темата с конституционните и законодателните промени трябва отново да бъде поставена." "И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформата не може да се случи", добави той. Панов сподели, че е илюстрирал проблемите с конкретни примери - "Костинброд", подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, "ЦУМ-гейт", които показвали, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на тази отговорност.

"В дълбочина съдебната реформа трябва да бъде направена - всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до недоверие в правосъдието", каза още председателят на ВКС, с което вбеси Екатерина Захариева. "Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там каквото употреби г-н Панов", каза тя ядовито.

Подобна тези разви и правосъдният министър Цецка Цачева в предаването "Панорама" по БНТ в петък: "Не може за усилия на цял един парламент на 43-ото Народно събрание, на магистратите, на прокурорски, на съдийски гилдии, на неправителствения сектор за промените в конституцията да се твърди, че това е мимикрия - това не го приемам."

Премиерът Борисов не се появи пред журналистите след срещата, но по-късно през деня в Хитрино коментира председателя на ВКС, като подобно на медиите, които атакуват Панов, го "приши" към партията на бившия правосъден министър Христо Иванов. "Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система и това го казах и на г-н Панов", заяви министър-председателят.

Цацаров: Знам как беше избран Лозан Панов

Срещата при Борисов стана само няколко часа след като БНТ излъчи интервю с главния прокурор Сотир Цацаров от Брюксел, където той беше на посещение в Европейската комисия. След като от името на ЕК богато похвали постигнатия напредък в съдебната реформа и борбата с престъпността, главният прокурор атакува Панов. "Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите." Без да ги цитира, Цацаров направи референция към анонимно пуснати снимки отпреди половин година, на които се вижда как Лозан Панов е на улицата, на която се намира кантората на адвокат Иван Тодоров.

"Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно", каза Цацаров. Малката подробност е, че Висшият съдебен съвет (ВСС) извърши проверка по случая, като дори провери 61 публикации за него в медиите на Пеевски, но в крайна сметка не констатира нарушение. В същото време мнозинството във ВСС покри Цацаров и отказа да се занимава със срещата му в ЦУМ с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.

"Срещата не е с обвиняеми лица. Каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов", заяви още главният прокурор и допълни, че няма как срещите да са нерегламентирани, защото в България този въпрос не е уреден законово. Етичният кодекс на българските магистрати обаче ясно казва, че съдиите и прокурорите трябва да се въздържат от действия и бездействия, с които могат да създадат впечатление в обществото, че вършат нещо нередно.

Сотир Цацаров отправи още едно съобщение към Панов, като каза, че знае много добре "механизма, по който беше избран", но без да дава повече подробности.

И принципният проблем - недосегаемостта на главния прокурор

В събота в интервю за "Нова телевизия" Лозан Панов се опита да върне дебата на принципна основа и да припомни, че основният проблем е липсата на механизъм за търсене на отговорност от ръководителя на държавното обвинение: "Случаят с ЦУМ е синдром, който ще се повтаря още и още, ако наистина няма законодателни, истински промени в дълбочина, които да регламентират отговорността на главния прокурор."

Панов отбеляза нежеланието на законодателя да предложи и приеме промени в тази посока: "Като стане дума за отговорността на главния прокурор, депутатите сякаш се отдръпват от тази тема, това е някаква тера инкогнита за тях. Няма значение как ще се казва главният прокурор, дали ще е Никола Филчев или Сотир Цацаров, няма значение и как ще се казва следващият главен прокурор", каза Панов. Той няколко пъти подчерта, че става дума за системен, а не личностен проблем: "Ако тези свръхправомощия в държавата водят до това тя да не е парламентарна, а прокурорска република, съзнавате, че и аз, а и който и да е друг магистрат не би бил по-добър при толкова много правомощия, а липса на отговорност за това. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност на главен прокурор и кой ще разследва подобни данни за извършено престъпление. Не казвам, че има такова, а говоря принципно."

В същия ден, но от Съдебната палата, Сотир Цацаров за пръв път открито коментира този въпрос. Той допусна, че може да се въведе процедура, по която да се реализира отговорността на главния прокурор при извършени от него нарушения и престъпления, като за целта не била необходима промяна в конституцията, а само в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. И тук Цацаров направи препратка към председателя на ВКС: "Моят статут, колкото и странно да звучи, може би (така звучи) и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване."

Изказването на Цацаров е манипулативно, защото проблемът с недосегаемостта на главния прокурор идва от факта, че той е началник на всички държавни обвинители, т.е. на тези, които би трябвало да го разследват. Това е проблем, който е констатиран и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В същото време структурата на съда е хоризонтална и председателите на двете върховни съдилища не могат да се месят в работата на съдиите.

Румен Радев: Панов да не се занимава с политика

Президентът Румен Радев, към когото Лозан Панов се обърна с искане да провери срещата в ЦУМ, отново показа, че е на страната на главния прокурор и нападна председателя на ВКС с тезата на Борисов и Цацаров, че действията му са политически: "Президентската институция не може да бъде заложник на лични интриги в съдебната система. Нека да спазват закона, а не да призовават за неговото нарушаване. Нека да се въздържат от политически коментари. Ако искат да бъдат политици, да напуснат съдебната система", каза президентът Радев в интервю за БНР в неделя. Именно президентът е този, който издава указ за назначаването и освобождаването на тримата големи в съдебната система - двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор.

Фронтът срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който до този момент се водеше предимно от мнозинството във ВСС и медиите, близки до главния прокурор, правителството и Делян Пеевски, се разшири. В рамките на няколко дни той беше нападнат от Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и правосъдния министър Цецка Цачева.

В същото време Лозан Панов се опита да върне дебата на принципна основа, като напомни за проблема с недосегаемостта на главния прокурор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  "Изказването на Цацаров е манипулативно, защото проблемът с недосегаемостта на главния прокурор идва от факта, че той е началник на всички държавни обвинители, т.е. на тези, които би трябвало да го разследват".
  Вземам повод от тези думи в статията и ще задълбоча проблема:
  1. Всеки сигнал за извършено престъпление от магистрат трябва да бъде докладван на главния прокурор, т.е. никой прокурор не може да се самосезира и да извърши проверка или разследване без пряка или косвена санкция от главния прокурор. Главният прокурор също е магистрат, нещо повече - той може да отмени всеки акт на долустоящ прокурор /долустоящ от него/. И като магистрат трябва да разпореди извършването на проверка на самия себе си. Звучи шизофренно, но нормативно е така. Друг е въпросът, че дори и да се разпореди да бъде извършена проверка или разследване, този, който ще извършва проверката или разследването, не само ще бъде стъписан от ситуацията, но и вероятно ще трябва да се отведе, тъй като ще трябва да се произнесе /независимо как/ по въпрос, който засяга човек, от когото е пряко зависим. Нещо повече - главният прокурор има правомощие да отмени всеки акт на този прокурор, дори и актът му, с който се е произнесъл по повод данните/доказателствата за престъпление, извършено от главния прокурор.
  2. Самият главен прокурор, ако получи сигнал за извършено от главния прокурор престъпление, т.е. ако получи сигнал, че самият той е извършил престъпление - както и да се произнесе, ще бъде заинтересован пряко от случая, тъй като ще трябва да се произнесе за самия себе си, за собствения си интерес - и затова ще трябва да си направи самоотвод, тъй като не би могъл да защити в обществото идеята за безпристрастност на магистрата.
  Съдебната реформа несъмнено е нужна, даже належаща, въпросът е кои са стожерите на статуквото. Засега виждаме в тази роля президентът, голяма част от депутатите, голяма част от членовете на Висшия съдебен съвет, премиерът и ресорните му министри, всички жълти медии ...няма нужда да се изброяват повече лица и институции. Реформата /еволюцията/ е трудно мислима, да не кажа невъзможна. Каквато и реформа да се случи - ще бъде дирижирана по същия начин, по който се случиха промените в Конституцията. Тази мимикрия ще се пробута като реформа и пъзелът ще се пренареди. Без реална промяна. Това е положението. Звучи депресиращо, дано не съм прав. Засега поне да се надяваме, че ще има поне проверка /от прокуратурата/ на случая "ЦУМ", в който се сочат най-малкото данни за извършен от магистрат опит за принуда.

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Изказването на Цацаров е манипулативно, защото проблемът с недосегаемостта на главния прокурор идва от факта, че той е началник на всички държавни обвинители, т.е. на тези, които би трябвало да го разследват."

  Много безочливо и арогантно изказване на цацаров. Не ти трябва и основно образование да разбереш разликата между управлението на прокуратурата и съда.

  И все пак дано това изказване да не се забрави и парламента да въведе процедура, по която да се реализира отговорността на главния прокурор. Капитал, подсещайте ежеседмично цачева и Захариева за тази "идея" на цацаров. Не оставяйте това да остане само едно лъжливо обещание.

 • 3
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Кой бави делата с години? Кой издава абсурдни присъди като условни на телефонни измамници-рецидивисти и носи голяма отговорност за вихренето на този феномен единствено в БГ? Стига с тази втръснала на всички песен за реформи! Като начало да си гледат работата и да си изпълняват задълженията, преди да тръгват на реформи! Това да са служители на частна фирма, ще ги изпоуволнят за некадърност и безхаберие!

 • 4
  roum avatar :-|
  roum

  Пълна подкрепа за г-н Лозан Панов!
  Не е за вярване, че 28 години след падането на съветския болшевизъм, прокуратурата е все още по сталински модел.
  И е очевидно, че спешно трябва дълбока, всеобхватна съдебна реформа, а не имитация!
  Велико Народно Събрания!
  Нова конституция!

 • 5
  sliceoflife avatar :-|
  SliceOfLife

  До коментар [#3] от "султана глаушева":

  Не е зле малко да се информирате как точно работи съдебната система преди да пишете некомпетентни мнения (тип трол).

  Колкото до г-н Лозан Панов - пълна подкрепа за такива хора, които въпреки всичко и всички не спират да се борят за по-добра и честна България.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "султана глаушева":

  Госпожа давам Ви типово брашно, ама искам да ми направите бял хляб. Ето това казвате Вие, казано възможно най-просто.
  Ще поясня, защото може би няма да ме разберете.
  Не може когато народната милиция и прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства, съдията да осъди дадения престъпник.

 • 7
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#5] от "specter":
  Какво точно искаш да ми кажеш? Че съдебната система работи прекрасно, че Лозан Панов е съкровище и който не мисли така е трол, така ли? Хайде де!

 • 8
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#6] от "Яж Лаина":
  Коя "народна милиция" те е патила? Сега е 2017, а не 1989.

 • 9
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Само един трол под статия за Лозан Панов?
  Какво става? В Дневник под статиите за него е пълно с анти-коментари и се изливат минуси. Защо така бе пеевски, насърчавай хората си и за форумите на Капитал. Нещо много си се отпуснал...

 • 10
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Нивото им не се е дигнало от 1989 насам. Методите и качеството на работа е същото, ако не и по-долно. Така, че още не са заслужили да ги назовават полиция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход