Киро Японеца, уви, е прав за "Двойната къща"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Киро Японеца, уви, е прав за "Двойната къща"

Багери разрушиха 100-годишната "Двойната къща", построена от арх. Георги Тодоров в центъра на София, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат от бившия министър на културата Вежди Рашидов в края на мандата му

Киро Японеца, уви, е прав за "Двойната къща"

Паметникът на културата на бул. "Васил Левски" беше разрушен със зелена светлина от всички институции. Приказките за възстановяването му са юридически спорни и по-скоро PR ход за успокояване на обществото

56420 прочитания

Багери разрушиха 100-годишната "Двойната къща", построена от арх. Георги Тодоров в центъра на София, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат от бившия министър на културата Вежди Рашидов в края на мандата му

© Юлия Лазарова


"Как ще ме накара? Той (министърът на културата - бел. ред.) не може да отменя закони", размахва ръце в студиото на bTV Кирил Кирoв, популярен още като Киро Японеца и собственик на "Двойната къща" на бул. "Васил Левски" 19 - паметник на културата, който беше разрушен на 29 април тази година с позволението на всички държавни институции по веригата.

Огромната обществена и медийна реакция след събарянето на къщата предизвика новия министър на културата Боил Банов да успокои гражданите, че има механизми, по които да изиска от инвеститора да я възстанови в предишния й вид. В писмен отговор до "Капитал" Министерството на културата уточни, че тъй като имотът на Киро Японеца попада в обхвата на недвижима културна ценност ("Жилищна зона – "Център" (Ж -2), III част), то той е длъжен да изисква съгласуване на свои устройствени и инвестиционни проекти с НИНКН и Министерството на културата, дори и обектът му е да е със свален статут. Отделно от това в Министерството на културата на 5 май е постъпило искане от Столична община за преразглеждане на статута на "Двойната къща".

Но от тези закъснели действия на институциите съвсем не следва автоматично, че паметникът на културата ще бъде възстановен, нито че Кирил Киров-Японеца е длъжен да го направи. Същите тези власти имаха години (и цялата тежест на Закона за културното наследство на своя страна) да спасят имота и не го направиха. Той дори не е санкциониран нито веднъж през годините, че не поддържа сградата в приличен вид. Сегашните им опити, освен че са юридически спорни, изглеждат по-скоро като не много убедителен PR ход, който да успокои обществото, че "нещо се прави".

След дъжд качулка

Вероятно оттам и арогантното спокойствие, с което осъжданият "бизнесмен" с тъмно минало (повече за това в карето) заяви тази сутрин, че въобще не е имал никакви скрупули да събори сградата с аргумента "аз не съм купил паметник на културата" (твърдение, което не отговаря на истината).

Вярно е обаче, че багерите на Киро Японеца влязоха да я разрушат със зелена светлина от институциите. Разследване на bTV показа, че хронологията е следната:

- през 2005г. започват опитите на Кирил Киров да купи имота, като той го придобива от различни собственици (повече за това и бизнеса на Киро Японеца вижте в карето). Според неговите твърдения и нотариални актове, които той показа пред журналистите от телевизията, е платил 680 хил. евро за имота;

- през 2014г. Киров внася в Столична община план за реставрация на сградата, който обаче не е реализиран. След това къщата преживява няколко пожара, но собственикът не е санкциониран от властите, че не я поддържа;

- през 2016г. Киров подава молба в НИНКН с искане за отмяна на статута за сведение на "Двойната къща". Експертите от института препоръчват събиране на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности /СЕСОНКЦ/ към министъра на културата. В състава му влизат директорът на НИНКН, директор от съответната специализирана дирекция на Министерството на културата, директорът на Центъра за подводна археология, директорът на Инспектората за опазване на културното наследство и по един представител на специализираните институти при БАН, на Камарата на архитектите, както и експерти по реставрация и консервация. На 11 ноември същата година съветът взима решение за отмяна на статута за "Двойната къща", което след това е подписано без възражение от министъра на културата Вежди Рашидов.

- така на 29 април 2017 г., въпреки протестите на граждани, в първия от три почивни дни сградата беше разрушена;

Въпреки публично обявеното си намерение да строи на мястото бизнес сграда с подземен паркинг (идентична със съседната, която също е негова собственост), Киров още не е представил инвестиционен план нито в общината, нито в НИНКН.

Според експерт по културното наследство, запознат с казуса, но пожелал анонимност, съгласуването на инвестиционните му намерения най-вероятно ще се случи проформа. Пред "Капитал" експертът обясни, че макар и територията, в която попада имотът действително да е определена като групова културна ценност, на нея няма ясно определени режими, които регламентират какво може и какво не може да се случва в границите й. Така дори и Министерството на културата да има доброто желание да откликне на обществения интерес, юридически спорно е дали въобще може да го направи.Кой е Киро Японеца

Кирил Сотиров Киров, по прякор Японеца, е роден през 1963 г. Криминалните хроники твърдят, че преди 10 ноември заминава за САЩ, където забогатява, но е уличен в незаконна дейност и върнат в България.

В началото на 90-те години започва съвместен бизнес с Иво Карамански. През 1995 г., когато Карамански трябваше да плати 700 000 лева "парична гаранция", за да излезе от следствения арест, именно Японеца я осигури в найлонов пазарски плик. "Кръстникът" напусна тогава с автомобил с тъмни стъкла на Кирилов.

Твърди се, че от този период се занимава с трафик на наркотици през България. През 2003 г. името му попада в доклад на Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" на МВР като един от наркобароните на България, но самият той никога не е обвинявам за трафик и разпространение на наркотици, въпреки че негови приближени са били залавяни с амфетамини.

През 1998 г. той стана причина за уволнението на тогавашната шефка на митниците Елка Владова. Тогава от МВР твърдяха, че Владова е пътувала заедно с Кирил Киров в самолет до САЩ и там били регистрирани на един адрес. Информацията не беше потвърдена.

Проверка на "Капитал" показа, че през 2000 г. той е задържан и осъден от съда в Тампa, САЩ. за невярно декларирани обстоятелства при кандидатстване за виза. Осъден е на времето, което прекарва в ареста, като получава и тригодишна условна присъда и е експулсиран.

През 1999 г. Киров влиза в конфликт с бившата барета Алексей Петров. Едната версия е, че повод за скандала било спречкване на бившата барета с бодигард на Японеца. Другата е сблъсък за контрола над хотел "Замъка Хранков". Двамата се срещнали в ресторант в Драгалевци, където Киров прострелял Алексей Петров в бедрото.

През 2003 г. мерцедесът на Японеца е причакан на кръстовището на ул. "Добротич" и бул. "Горнобански" в София и по него е било стреляно от мотоциклет. Според полицията нападението срещу него е поредната серия от нарковойната в София.

Името на Японеца беше замесено и при атентата срещу бившата барета Алексей Петров през 2002 г. пред басейна Спартак, когато източници от полицията го спрягаха като поръчител. Тогавашният главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов заяви, че името на Кирил Киров присъства в доклад на МВР за организираната престъпност.

През 2004 г. става ясно, че Кирил Киров е обект на разследване за финансови престъпления. Извикан е на разпит в Националната следствена служба във връзка със започнало срещу него разследване по материали, предоставени от НАП, която е е установила разминаване между приходи и разходи. Тогава на помощ на Японеца идват фараона Дилян Дорон и футболиста Любо Пенев, които свидетелстват, че са дали пари на заем на "бизнесмена".

На 4 септември същата година той е извикан на разпит в СДВР във връзка с двойно убийство в Княжево, при което загинаха криминално проявения Шаки и служител на полицията.

През април 2005-та година срещу Японеца е извършено второ покушение. Той е улучен в основата на главата с малокалибрена пушка пред бизнес сградата, до която се намира "Двойната къща". Оказва се, че е стреляно от отсрещната страна на улицата на сградата на бул. Васил Левски, вероятно от спрял микробус. Куршумът засяда в един от шийните прешлени и като по чудо Японеца оцелява след серия от операции. Няма обвинени за опита за убийството.

През 2011 г.при спор в столичен ресторант Киро Японеца удря в лицето близкия до Алексей Петров адвокат и бизнесмен Николай Велков, като му чупи носа. За това престъпление в края на 2014 г. той е осъден на две години условно с три години изпитателен срок, който изтича в края на тази година.

Киро Японеца - бизнесмен

Киро Японеца участва в три действащи фирми - "Японец 1001" ЕООД (собственик и управител), "Фърст клас офис" (едноличен собственик) и "Бул-рент" АД (представляващ, а по данни от Търговския регистър от 2015 г. дружеството е собственост на синовете му Спартак и Януш). Последното дружество има две офис сгради в София - едната е на бул. Васил Левски 17-19, точно да съборената "Двойна къща". Тя е построена с кредит от "Алфа Банк". Другата сграда е на "Фритьоф Нансен" 37, в която също има офиси.

"Бул Рент" купува парцела и "Двойната къща" от физически лица през няколко сделки от 2005 до 2008 г. Това означава, че дружеството носи пряка отговорност за състоянието на сградата-паметник на културата през последните близо 10 години.

По темата работиха Зорница Стоилова, Росен Босев, Йово Николов

"Как ще ме накара? Той (министърът на културата - бел. ред.) не може да отменя закони", размахва ръце в студиото на bTV Кирил Кирoв, популярен още като Киро Японеца и собственик на "Двойната къща" на бул. "Васил Левски" 19 - паметник на културата, който беше разрушен на 29 април тази година с позволението на всички държавни институции по веригата.

Огромната обществена и медийна реакция след събарянето на къщата предизвика новия министър на културата Боил Банов да успокои гражданите, че има механизми, по които да изиска от инвеститора да я възстанови в предишния й вид. В писмен отговор до "Капитал" Министерството на културата уточни, че тъй като имотът на Киро Японеца попада в обхвата на недвижима културна ценност ("Жилищна зона – "Център" (Ж -2), III част), то той е длъжен да изисква съгласуване на свои устройствени и инвестиционни проекти с НИНКН и Министерството на културата, дори и обектът му е да е със свален статут. Отделно от това в Министерството на културата на 5 май е постъпило искане от Столична община за преразглеждане на статута на "Двойната къща".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  sisyphusx avatar :-|
  Neal Oliver

  Не прочетох нещо за легални приходи на този човек! Как се плащат 680 000 евро от човек без легални приходи?

 • 2
  bai_6ile avatar :-(
  bai_6ile

  Доживяхме да видим и мутрите да ни крадат културното наследство.

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  А пък аз си спомням, че като министър на МВР в първия кабинет на Борисов, Цвъки "прекърши врата" на организираната престъпност!

 • 4
  kwakson avatar :-|
  kwakson

  Сега министъра, който безочливо лъже, трябва да подаде оставка!

 • 5
  ndd_1452 avatar :-|
  1452

  Без да защитавам Киро Японеца - ако това е "нашето" културно наследство, трябва да има и "наша" отговорност за поддръжката му. Не е правилно закона да вменява само отговорности на собствениците на подобни сгради - съгласете се, че голяма част от тях са нефункционални и трудно използваеми - с високи тавани, дюшаме, тесни стълбища, много влага. Ако "нашето" общество иска да ги запази и да им се радва, следва да подпомогне собствениците им.

  Иначе съдбата им е ясна - нормалните собственици продават на агенти като Киро и от там - те си знаят работата.

 • 6
  i3ida11 avatar :-|
  i3ida11

  Рашидов, а? мизерници са всичките, такива случки не стават без да е уредено някъде под масата със солидни подкупи. И е време да приемат със закон ,че в почивните дни не се събаря или ако ще го правят да уведомяват предварително инстутициите и да имат разрешение за почивните дни! Толква малко е нужно! А тоя киро ли е японец ли е - ще гние в ада! Заедно с цялата паплач крадлива и алчна!

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  “Тогава на помощ на Японеца идват фараона Дилян Дорон и футболиста Любо Пенев, които свидетелстват, че са дали пари на заем на “бизнесмена"."

  Хахахах,
  Класата на родният хайлайф е безспорна!

 • 8
  thramondana avatar :-|
  thramondana

  Това, че министърът на културата е казал една безотговорна, некомпетентна популистка глупост, показва нивото му. Но най-лошото е, че през последните десетина години се натрапи възгледът (и практиката), че един паметник на културата може просто да се възстанови. Това изначално противоречи на същността на паментиците на културата, които не са вещи, възстановяеми според принципа "чупи-купи".Те са ценни заради това, че са оригинали, сътворени в миналото, с тогавашните възможности, материали, идеи. Преизграждането им наново означава имитация, подмяна, фалшификат, кич, бутафория (колкото и здраво да е пострена). Митът за възстановаватето на страите паметници бе лансиран от лъжепрофесора Божидар Димитров, който поне като историк би трябвало да е наясно, че историята и найните паметници на може да се възстановява -- на когото както му хрумне!

 • 9
  krasilisa avatar :-?
  krasilisa

  Хайде уточнявайте ги тези неща Киро Японеца - Кирил Киров или Кирил Кирилов е?

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Сизиф":

  Пич, легални пари има. От 90-те досега ги е изпрал 15 пъти. Вече са в банка и печели пари от наеми, ако изобщо е спирал да се занимава с подобна дейност. Предполагам че взима доста тлъсто възнаграждение от компаниите си. Въпроса е как държавата досега не направи едно нормално законодателство, което да национализира неподдържаните сгради - културно наследство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.