Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Декларации за конфликт на интереси липсват на сайта на МС вече 8 години

Няма нито политически, нито институционален или обществен контрол за лицата от втория ешелон

Премиерът, министрите, зам.-министрите, областните управители и заместниците им, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции и т.н. не могат да заемат друга държавна длъжност, да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация, да упражняват свободна професия, с изключение на научна или преподавателска дейност или упражняване на авторски и сродни права, да бъдат ръководители на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет.

В седемдневен срок от избирането или назначаването им те са длъжни да подадат декларация за несъвместимост и декларация за частен интерес по силата на чл. 12, ал. 1 ЗПУКИ.

Техническите параметри на сайта на Министерския съвет не позволяват на него да се качват сканирани декларациите за несъвместимост и за частен интерес на заместник-министрите, областните управители и другите висши политически фигури на изпълнителната власт. Това отговориха от пресслужбата на МС на въпрос на "Капитал" защо на официалния правителствен сайт не може да се открият декларациите за конфликт на интереси на новоназначените от втория ешелон на изпълнителната власт заместник-министри и областни управители, както и на техните предшественици от години насам. Публикувани са само списъци на лицата, подали декларации, при това и те са крайно неактуални – последно списъкът на заместник-министрите, подали задължителните по закон декларации, е актуализиран през 2014 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 5
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  То години наред в сайта на МС отсъстваха всякакви данни за биографията на Рапона (вероятно много дълго време им е било необходимо за да я поизперат малко), та вие за конфликт на интереси ни говорите.
  "Интереса клати феса" - а фесовете са на Дондуков 1 и пл. Народно събрание.

  Нередност?
Нов коментар