КЗК: "Лукойл" не злоупотребява с монопола си

"Лукойл България" беше оневинена и по жалбата на Марешки, че нарушава конкуренцията на пазара на горива в района на Варна

КЗК: "Лукойл" не злоупотребява с монопола си

Рафинерията и търговското дружество не са продавали по-скъпо на вътрешния пазар отколко за износ, смята комисията. Миналата година твърдението й беше обратното

39370 прочитания

"Лукойл България" беше оневинена и по жалбата на Марешки, че нарушава конкуренцията на пазара на горива в района на Варна

© Цветелина Николаева


След като не намери картел, регулаторът не откри и непазарно поведение на лидера "Лукойл".

След като преди два месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри картел при горивата, сега регулаторът реши, че единственият голям производител "Лукойл Нефтохим Бургас" и лидерът на едро и дребно "Лукойл България" не злоупотребяват с господстващото си положение. Преди година комисарите и по двата случая твърдяха обратното.

Сега произнасянето е по казуса, че руската група продава по-скъпо в страната, отколкото в чужбина. Решението е обединено и с жалбата, заведена през 2015 г. от "Трейднет Варна" - собственик на бензиностанциите на Веселин Марешки. Там обвинението е, че "Лукойл България" се възползва от господстващото си поведение, като продава горива на бензиностанциите си на цени под тези на едро. КЗК не намира нарушение и тук.

Скритите доказателства

Съмненията за това, че бургаската рафинерия е злоупотребила с господстващото си положението като е продавала по-скъпо на вътрешния пазар, отколкото за износ в периода 2012 - 2015 г., бяха обявени от КЗК още през февруари миналата година. Тогава КЗК отбелязва, че рафинерията трайно продава продуктите си за износ на по-ниски цени, отколкото ги реализира в страната. "Гореизложеното не кореспондира с обективни икономически критерии и в резултат поражда съмнение относно това дали клиентите на "Лукойл Нефтохим Бургас" на територията на страната не са поставени в по-неблагоприятно положение в сравнение с тези, които реализират продуктите извън граница, включително и в държави от ЕС и ЕИО", пишеше в анализа на КЗК.

След повече от година комисията, в нов състав, излиза с решение, в което почти всички данни са скрити, което прави констатациите, че няма нарушение не съвсем убедителни. Според КЗК от извършения в хода на производство сравнителен анализ на крайните продажни цени на рафинерията не би могло да се направи обоснован извод, че "като цяло" за разглеждания период продажните цени на бензин А-95Н и дизелово моторно гориво са по-ниски за дружества извън страната в сравнение с цените на вътрешния пазар. От КЗК посочват също, че износните цени са формирани, като са взети предвид обективни фактори. Един от тях е, че се образуват спрямо действащите котировки към момента на продажба. В решението за картела обаче се твърдеше, че така се формират и вътрешните, затова остава неясно как и двете са на база котировки, а са били различни. Останалите ценообразуващи фактори не се посочват.

Друг аргумент за това, че нарушение няма, е, че при достигането на максимално високата цена за вътрешния пазар има спорадичност, а не трайна тенденция. Освен това КЗК установява, че при продажбите на горива на едро действат и други дистрибутори, които имат независима пазарна и ценова политика.

Марешки vs "Лукойл": 0:1

При търговеца на горива "Лукойл България" също няма нарушения, тъй като компанията не е предприятие с господстващо положение на пазара на едро и дребно на територията на Варна, се казва в решението на КЗК. Така комисията излиза с извода, че компанията продава горивата посредством други търговци на едро, така че не може да има пряко отношение към цените, които се предлагат на пазара на дребно. В същото време КЗК е установила, че "Трейднет Варна" не е имала сключен договор за доставка на горива от "Лукойл" и че е имала възможност да сменя доставчиците си, което доказва, че на пазара съществува конкуренция.

Веселин Марешки навлезе на пазара на горива в края на 2015 г., като към март тази година вече има 15 обекта под бранда VM Petroleum. Неговата стратегия да продава значително по-евтино от останалите бензиностанции му навлече гнева на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, според когото целта на Марешки е да си осигури място в парламента, подбивайки цените на конкурентите. Марешки отговаря, че просто начислява малка печалба. А НАП все още не е излязла с данни дали е проверила съмненията, че не са платени всички данъци.

След като не намери картел, регулаторът не откри и непазарно поведение на лидера "Лукойл".

След като преди два месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри картел при горивата, сега регулаторът реши, че единственият голям производител "Лукойл Нефтохим Бургас" и лидерът на едро и дребно "Лукойл България" не злоупотребяват с господстващото си положение. Преди година комисарите и по двата случая твърдяха обратното.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  Очаквано решение. Да има някой изненадан. Нарушенията на Лукойл нефтохим....могат /при желание/ да се установят само от НАП. Нарушението се нарича ....скрито разпределение на печалба....което се наказва с 20% от размера на скритото разпределение на печалба, и е нарушение по ЗКПО. По мои груби изчисления на година това прави около 600 милиона лева главница. Като се прибави и коригирания финансов резултат...плюс лихвите, на година ще се получи около 1 милиард лева.

 • 2
  sokratus avatar :-|
  sokratus

  Не думай! ЛукОйл не е монополист!!! В САЩ две бензиностанции, които са една до друга имат разлика в цената от 5 до 20 цента!!! В България от 1 до 3 стотинки!?!

 • 3
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  До коментар [#2] от "sokratus":

  Потърси точно определение на монополист...и, монополно положение. Явно не могат да го докажат в съда...и, затова е такова решението.

 • 4
  kwy38371721 avatar :-|
  kwy38371721

  Честито на съдията,той знае за какво.

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Лукойл - Бургас е вероятно най-губещата рафинерия на света! Но НАП гледа с широко затворени очи! Белотаджиите се подкрепят!

 • 6
  sokratus avatar :-P
  sokratus

  До коментар [#3] от " сократ1 ": Според закона за конкуренцията все който владее повече от 35% от пазара на даден продукт е монополист! Лук Ойл държи над 60% при горивата. Над 80% от данъчните складове. Цената на едро в България е по-висока от нашите съседи с над 15ст на литър! Какво има да му доказват!?! Не искат, това е истината

 • 7
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  До коментар [#6] от "sokratus":

  Пиниза е защо цената на Лукойл е толко висока. Тук е заровено кучето...така да се каже.

 • geordgeo

  Комунизмът не си е отишъл от България, от самолет се вижда. А чрез Лукойл Кремъл продължава да ни контролира "по братски", мамицата им мръсна червена...

 • 9
  lvg02523405 avatar :-|
  lvg02523405

  Щом Лукойл държи "изкуствено високи цени" в България, защо конкурентите й не си внесат по-евтино гориво и не си го продават в бензиностанциите на много по-ниски "справедливи" цени бе умници? Внос има достатъчно. Аман от грантова пропаганда ...

 • 10
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Защото не можеш да внесеш без да имаш склад, а отделно и такъв за държавния резерв. Вносът в България е фиктивен - както и износът за Сингапур и Гибралтар. Лукойл "изнася" на ниски цени, декларира загуба, а после същите фирми, регистрирани не знам си къде, внасят горивата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход